قهوه، نوشیدنی حاوی کافئین و یک ماده روانگردان طبیعی است. طبق گزارشی که در سال ۲۰۱۷ نشان داد افراد ۱۳ تا ۱۸ ساله بیشترین مصرف روزانه قهوه را دارند.این مقاله به خطرات کافئین و قهوه برای کودکان، میزان قهوه و کافئینی که کودکان از نوشیدنیها و تنقلات روزانه مصرف میکنند، میپردازند. از آنجایی که کودکان معمولاً از نظر جثه کوچکتر هستند، با مصرف کافئین کمتری، عملکرد آنها مختل میشود، مقدار ناچیز کافئین برای یک بزرگسال میتواند برای یک کودک کوچک طاقتفرسا باشد. همچنین، کافئین بیش از حد میتواند باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون شود، به رفلاکس اسید کمک کند و باعث اضطراب و اختلالات خواب در کودکان شود. فراموش نکنید در دوزهای بسیار بالا، کافئین میتواند خطرناک باشد.
قهوه چیست؟
قهوه از دم کردن دانههای بوداده گیاه قهوه به دست میآید. منشا این گیاه اتیوپی است اما اکنون در سراسر جهان از جمله در آمریکای جنوبی، برزیل و آسیا رشد میکند و پس از آب پرمصرفترین نوشیدنی در جهان است.
کافئین چیست؟
کافئین، یک ترکیب طبیعی است که در دانهها و میوههای برخی از گیاهان پیدا میشود. این یک محرک سیستم عصبی مرکزی از کلاس متیل گزانتین است و با حرکت مغز و سیستم عصبی مرکزی به مصرفکننده کمک میکند هوشیار بماند.
مصرف آن در دوزهای کم، میتواند به شما احساس سرزندگی ببخشد اما در دوزهای زیاد، میتواند باعث بیخوابی شود.
همانطور که اشاره شد کافئین یک محرک است. میزان بالای آن، بهعنوان یک دارو تعریف میشود زیرا اثر فیزیولوژیکی روی بدن دارد. این بدان معنی است که بر عملکرد بدن تأثیر میگذارد. در این صورت باعث تحریک سیستم عصبی مرکزی میشود. در افراد بزرگسال باعث هوشیاری و انرژی بیشتر میشود.
در کودکان، کافئین میتواند فشار خون را افزایش دهد و خواب را مختل کند و بر خلق و خوی آنها تاثیر بگذارد و حتی ممکن است به دلیل ترک کافئین دچار سردرد شوند.
مقدار ایمن توصیهشده کافئین برای اکثر بزرگسالان سالم، ۴۰۰ میلیگرم در روز است، یعنی نوشیدن حدود چهار فنجان قهوه دمکرده کافی است. مصرف واقعی کافئین در نوشیدنیها بهخصوص در میان نوشیدنیهای انرژیزا بسیار متفاوت است، بنابراین مهم است که برچسبها را بررسی کنید و بدانید چه مقدار کافئین دارد.
کافئین با بدن چه میکند؟
برای بسیاری از مردم، نوشیدن یک فنجان قهوه صبحگاهی برای افزایش انرژیبخشی خود ضروری میدانند. با اینحال، مصرف بیش از حد کافئین میتواند به بیقراری، افزایش دمای بدن، کمآبی بدن، دستگاه گوارش، تکرر، سرگیجه و سرد، مشکل در درمان، درمان و تحریکپذیری و افزایش ضربان قلب منجر شود.
در کودکان کوچکتر، این علائم تنها میتوانند از مصرف مقدار کمی کافئین رخ دهد. حتی مصرف بالای کافئین در کودکان این پتانسیل را دارد که مشکلات سلامتی، به ویژه هر گونه مشکل بیماری را تشدید کند. بعلاوه، حتما میدانید دوران کودکی و نوجوانی دورهای مهم برای تقویت استخوان است و کافئین در کودکان و نوجوانان میتواند در جذب کلسیم مشکل ایجاد کند.
کودکانی که قهوه مینوشند نیز بیشتر در معرض مشکلات بهداشت دهان و دندان قرار میگیرند زیرا قهوه اسیدی است و مینای دندان کودک را کاهش میدهد (ممکن است سالها طول بکشد تا مینای جدید پس از رشد دندان بزرگسالی ایجاد شود).
کافئین، همچنین تنها عنصر مشکلساز بسیاری از نوشیدنیهای مدرن محبوب نیست. بسیاری از نوشیدنیهای قهوه حاوی مقادیر شگفتانگیز قند، چربی و کالری هستند. نوشیدنیهای قهوه ترکیبی و شبیه میلک شیک، مانند «فراپوچینو»، معمولا ضرر زیادی دارند.
امروزه محبوبیت نوشیدنیهای کافئیندار که قهوه نیستند نیز در حال افزایش است، از جمله نوشیدنیهای انرژیزای که میتوانند حاوی مواد شیمیایی مضر دیگر و همچنین مقادیر ناسالم قند باشند.
آیا مصرف کافئین عوارض جانبی دارد؟
گفتیم که کافئین، ماده محرکی است که میتواند عملکرد شما را بهبود بخشد، با اینحال، میتواند اثر نامطلوب نیز داشته باشد، از جمله:
- افزایش ضربان قلب و فشار خون
- ناراحتی معده ، اسهال و حالت تهوع
- افزایش بیماری
- عصبانیت و حرکتپذیری
- سردرد و سرگیج
- خواب مختل شده
- لرزش
- سوزش سردل
همچنین مصرف قهوه در کودکان در دوزهای بسیار بالا میتواند سمی باشد و حتی باعث مرگ شود. حتی برخی از افراد ممکن است به کافئین وابستگی پیدا کنند،
مصرف کافئین و اثر آن بر رشد کودک
شواهدی وجود ندارد که نشان دهد نوشیدنی کافئیندار میتواند رشد کودک را مختل کند، اما ممکن است کلسیم بدن کودک را جذب کند( استخوانها برای استحکام به آن نیاز دارند.)
با اینحال، این تاثیر قهوه ناچیز بوده و بعید است که بر رشد استخوان تأثیر داشته باشد. تحقیقات نشان میدهد که مصرف کافئین در دوران بارداری میتواند مسیرهای مغزی مهم را در جنین تغییر دهد. مطالعه ۲۰۲۱هزاران اسکن مغزی که کودکان ۹ و ۱۰ ساله را تجزیه و تحلیل کرد و تغییراتی را در ساختار مغز کودکانی که در معرض کافئین در رحم قرار دارند، نشان داد. این مطالعه نشان داد که مصرف کافئین باعث ایجاد مشکلات رفتاری میشود و نمیتوان به این مشکلات بیتوجه بود.
مضرات قهوه برای کودکان
دلیل اصلی نگرانی ما در مورد دادن قهوه به بچهها، محتوای کافئین آن است. کافئین به دلیل تحمل فردی بر روی افراد متفاوت تأثیر میگذارد، اما هشت اثر مشترک دارد که در زیر به آنها اشاره میکنیم. با توجه به جثه ضعیف کودکان، آنها تحمل بسیار کمتری نسبت به کافئین دارند و بنابراین نسبت به اثرات آن حساستر هستند.
- خوابیدن
همه میدانید که خواب کافی برای رشد کودک ضروری است. کودکان با خوردن کافئین کمی دچار مشکلات خواب میشوند و این عامل بر خلقوخو و فعالیت روزمره آنها تاثیر میگذارد.
- مشکلات معده
یکی از مضرات قهوه در کودکان مشکلات معده است. مشکلات معده مانند کاهش اشتها به دلیل ماهیت محرک کافئین است. همانطور که میدانیم، کودکان برای رشد نیاز به تغذیه سالم زیادی دارند و با نوشیدن قهوه نمیتوانند مواد غذایی لازم را دریافت کنند
- وابستگی به کافئین
وقتی فردی اغلب کافئین مصرف میکند، زمانی که بدن او هوس این نوشیدنی را میکند دچار سردرد میشود، در واقع میتوان گفت که مصرف قهوه در کودکان اعتیاداور است.
- تمرکز
مشکل تمرکز زمانی رخ میدهد که فردی به طور همزمان مقدار زیادی کافئین در بدن خود داشته باشد. از دیگر مضرات قهوه در کودکان این است که باعث رفتار بیشفعالی میشود، بهخصوص برای بچهای که در حالحاضر بسیار پرانرژی است. این مشکل میتواند گوش دادن و شرکت در مدرسه یا تمرکز بر فعالیتهای دیگر را برای بچهها سخت کند.
کافئین میتواند در میزان جذب کلسیم در استخوانها اختلال ایجاد کند. هر بار که ۱۰۰ میلیگرم کافئین مصرف میکنید، ۶ میلیگرم کلسیم از دست میرود. در دوران کودکی، کودکان برای رشد و استحکام استخوانهایشان تا حد امکان به جذب کلسیم نیاز دارند.
اکثر بچهها احتمالا قهوه سیاه را دوست ندارند و شما مجبور به افزودن خامه یا شکر به قهوه میشوید که در نهایت این کار میتواند باعث افزایش وزن کودک شود.
قهوه، یک نوشیدنی اسیدی است و نوشیدنیهای اسیدی منجر به آسیب دندان میشود. قهوه دندانها را ضعیف میکند که بهنوبه خود باعث کاهش مینای دندان و افزایش حفرهها میشود.
کودکان بیشتر از بزرگسالان دچار پوسیدگی میشوند زیرا سالها طول میکشد تا مینای جدید بعد از جایگزینی دندانهای شیری سفت شود. مشخص شده است که کودکانی که قهوه مینوشند بیشتر دچار مشکلات بهداشت دهان و دندان میشوند.
- کمآبی بدن
کم آبی بدن از دیگر مضرات قهوه در کودکان است و باعث میشود بدن آب را دفع کند، بنابراین، قهوه میتواند باعث کمآبی بدن شود، بهخصوص اگر فرد مقدار مناسبی آب در روز مصرف کند.
چه سنی برای خوردن قهوه در کودکان مناسب است؟
اگر کودک شما میخواهد گاهیاوقات یک فنجان قهوه بنوشد، این موضوع برای بچههای دوازده ساله و بزرگتر اشکالی ندارد، این به کودکان اجازه میدهد که از فواید قهوه بهره ببرند. با اینحال، اگر آنها بخواهند بهطور منظم یک فنجان قهوه کامل بنوشند، سن بعد از بلوغ مناسب است. بدن در بزرگسالی بهتر میتواند کافئین را مدیریت کند، اما تا زمانی که کودک در سن رشد است نوشیدن قهوه تاثیری در رشد ندارد.
چه مقدار کافئین برای بچهها خوب است؟
مانند اکثر غذاها و نوشیدنیها، در نوشیدن قهوه اعتدال را فراموش نکنید. پیشنهاد میشود که اگر به کودک کافئین داده میشود، باید به ۴۵ میلیگرم کافئین در روز محدود شود.
با اینحال، ممکن است نخواهید به فرزندانتان اجازه دهید هر روز قهوه بنوشند، زیرا این میتواند باعث ایجاد برخی از مسائلی شود که قبلاً در مورد آنها خواندید.
آیا خوردن نوشیدنی در دوران شیردهی اشکالی ندارد؟
همچنین ممکن است از خود بپرسید که آیا نوشیدنی در دوران شیردهی بی خطر است. ممکن است در دوران بارداری قهوه را کنار بگذارید یا حداقل به مصرف بدون کافئین روی آورده باشید. خیلی از پزشکان به افراد باردار توصیه میکنند که مصرف کافئین خود را کاهش دهند یا حتی حذف کنند.
شما ممکن است از افزایش انرژی حاصل از کافئینی که در بدن خود لذت ببرید، اما مقدار کمی از آن میتواند به شیر شما و به کودک شما منتقل شود. این فقط مقدار کمی است، اما بدن کودک شیرخوار شما نمیتواند کافئین را به سرعت و کارآمدی بدن افراد بزرگسال دریافت کند.
تا زمانی که مصرف قهوه خود را با اعتدال در نظر بگیرید، مشکلی ندارد. یعنی اگر کل مصرف روزانه کافئین شما باشد کمتر از ۳۰۰ میلیگرم کافئین گرم (۲ تا ۳ فنجان قهوه)، نباید اثر نامطلوبی بر روی کودک شما داشته باشد.
دیگر نوشیدنیهای کافئین دار
قهوه تنها نوشیدنی کافئیندار موجود در بازار نیست. شاید تعجب کنید که نوشیدنیهایی دیگر مانند نوشابههای کافئیندار و چای سرد نیز حاوی مقدار زیادی کافئین هستند، گاهیاوقات کافئین آنها به اندازه قهوه یا حتی بیشتر از آن هستند. نوشیدنیهای کافئین دار نیز سرشار از شکر هستند. نوشیدنی.های نوشابه، قهوههای طعمدار و نوشیدنیهای انرژیزا میتواند برای کودک مضر باشد، با گذشت زمان، این نوشیدنیها میتواند باعث چاقی شود.
نوشیدنیهای شیرین برای دندانهای کودک شما نیز مضر هستند و میتوانند باعث پوسیدگی دندان شوند.
دیگر نوشیدنیهای کافئیندار عبارتند از؛
- نوشیدنیهای انرژیزا: برخی از نوشیدنیهای انرژیزا حاوی ۱۶۳ میلیگرم در هر وعده هستند. توصیه میشود بچهها بهطور کلی از نوشیدنیهای انرژیزا اجتناب کنند.
- نوشابه و کولا: یک بطری کوچک کولا حدود ۴۴ میلیگرم کافئین است. با اینحال، میزان دقیق کافئین بسته به طعم و نام تجاری نوشابه متفاوت است.
- چایهای خاص: چای سیاه، چای سبز، اولانگ و بسیاری از انواع چایها دارای کافئین هستند. چای سیاه حاوی حدود ۴۷ میلیگرم در هر فنجان و چای سبز حدود ۲۸ میلی گرم در هر فنجان است.
- شکلات: یک اونس شکلات شیرین حاوی حدود ۱۹ میلیگرم کافئین است، در حالی که شکلات تلخ حاوی کمی بیشتر کافئین است. اشکالی ندارد بچهها گاهیاوقات شکلات را در حد متعادل کنند، فقط مراقب شکر اضافه شده باشید.
اگر کودکی علائم مصرف بیش از حد کافئین را دارد، یا اگر مقدار زیادی کافئین مصرف کرده است، با پزشک مشورت کنید. علائم مصرف بیش از حد کافئین عبارتند از:
- لرزش
- حالت تهوع، استفراغ و اسهال
- درد شکم
- عصبانیت یا حرکتپذیری
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- حمله عصبی
- تشنج
- توهمات
والدین، سرپرستان یا سایر بزرگسالان مسئولی که در مصرف قهوه یا کافئین کودک نگران هستند، باید به برچسبهای روی محصولاتی که خرید میکنند نگاه کنند تا سطح کافئین موجود در آنها را بررسی کنند.
برای استفاده درست از کافئین موجود در غذا و نوشیدنیهایی که کودکتان مصرف میکند وقت بگذارید، یک جستجوی سریع در اینترنت نشان میدهد که هر محصول چند میلیگرم کافئین دارد. همچنین مهم است که به میزان قند و نوشیدنیهای کودک خود توجه کنید، زیرا بیشتر نوشیدنیها دارای کافئین مخفی هستند.
از قرار دادن نوشابه در یخچال خودداری کنید و چای، نوشابههای انرژیزا یا سایر نوشیدنیهای حاوی کافئین زیاد نخرید. در عوض، آب و شیر کمچرب را برای همه افراد خانواده به عادت تبدیل کنید و از نوشیدنیهای دیگر به ندرت استفاده کنید.
سخن پایانی
کافئین ممکن است مانع از رشد کودک شما نشود، اما میتواند کودک را در معرض خطر های سلامتی قرار دهد، مشکلاتی مانند افزایش اختلالات خواب، مهارتهای درک مطلب از اثرات مصرف قهوه در کودکان است.
به طور کلی، متخصصان توصیه میکنند از مصرف قهوه در کودکان خردسال خودداری شود و مصرف سایر غذاهای حاوی کافئین مانند نوشابههای گازدار یا شکلات را محدود کنند.