تغذیه در بارداری

میل زیاد به غذا در دوران بارداری چیست؟ راه‌های کنترل آن

میل زیاد به غذا در دوران بارداری چیست؟ راه‌های کنترل آن

ویار و هوس غذایی در بارداری امری رایج است. زنان هوس خوردن غذاهای لذیذ مختلف از شیرین و ترش گرفته تا شور و تند را دارند. برخی از زنان حتی ممکن است هوس چیزهای غیرقابل خوردن مانند خاک رس یا گرد و غبار را داشته باشند. دلیل دقیق هوس و ویار ناشناخته است، اما عواملی مانند کمبودهای تغذیه‌ای یا تغییرات هورمونی ممکن است در بروز آن نقش داشته باشند. پیش از شروع مقاله اساسی‌ترین نکته در زمینه کنترل میل به غذا در بارداری مصرف بخش‌های کوچک غذا در فواصل منظم به مدیریت علائم کمک می‌کند.

هوس‌ها همیشه در طول بارداری یکسان نیست. هر زن متفاوت است و هوس‌های آن در مراحل مختلف بارداری متفاوت است. اگر احساس می‌کنید میل به غذا باعث نگرانی شما می‌شود، ممکن است نکاتی را برای کنترل آن‌ها دنبال کنید. با پینو بیبی همراه باشید تا در خصوص میل زیاد به غذا در دوران بارداری را با هم بررسی کنیم و به افسانه غذا خوردن به اندازه دو نفر پایان دهیم. با پینو همراه باشید تا بیشتر بدانید که چرا میل به غذا در دوران بارداری رخ می‌دهد و از راه‌های مفید برای غلبه بر اشتهای سیری ناپذیر بارداری مطلع شوید.

هوس غذایی در دوران بارداری به چه معناست؟

اشتیاق ناگهانی، مقاومت ناپذیر و شدید برای خوردن چیزی خاص به عنوان ولع غذایی نامیده می‌شود. این احساس در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی شدیدتر می‌شود. وقتی یک مادر باردار هوس می‌کند، این هوس می‌تواند از یک گرسنگی سیری ناپذیر برای غذاهای لذیذ شیرین تا غذاهای تند، شور یا ترش متغیر باشد.

با این حال، هوس در دوران بارداری فقط به غذاها محدود نمی‌شود. گاهی اوقات ممکن است هوس مواد غیر غذایی مانند یخ، گچ، خاک رس یا خاک و غیره نیز داشته باشید. این می‌تواند پیکا یا هرزه‌خواری باشد، نوعی ولع ناشی از کمبود آهن یا سوء تغذیه عمومی.

هوس‌های دوران بارداری چیز عجیبی نیست و در سه ماهه اول و دوم بارداری شایع‌تر است.

میل زیاد به غذا در دوران بارداری چیست؟ راه‌های کنترل آن

چه چیزی باعث هوس بارداری می‌شود؟

مطالعات نشان داده است که حدود ۸۴ درصد از زنان باردار در سراسر جهان هوس غذایی دارند. بنابراین، دقیقاً چه چیزی باعث می‌شود که همه بانوان باردار در دوران حاملگی در برابر مواد خوراکی زانوهای‌شان سست شده و در مقابل هوس‌های متنوع سر تعظیم فرود می‌آورند؟ خوب، علت دقیق هوس هنوز ناشناخته است. با این حال، بسیاری از دلایل نظری دیگر وجود دارد.

کمبود تغذیه‌ای: اعتقاد بر این است که به طور کلی، هوس غذایی نمادی از کمبود رژیم غذایی است. این بدان معنی است که وقتی بدن شما فاقد یک عنصر غذایی خاص باشد، به صورت یک ولع ظاهر می‌شود.

تغییرات هورمونی در دوران بارداری: بسیاری از متخصصان معتقدند که هوس‌های بارداری می‌تواند در نتیجه تغییرات هورمونی باشد. هورمون‌ها، استروژن و پروژسترون، می‌توانند دلایل احتمالی این تمایلات غیرقابل مقاومت باشند. این هورمون‌ها به طور بالقوه می‌توانند منجر به تغییر در گیرنده‌های زبان، ایجاد هوس و یا بیزاری از غذا شوند.

افزایش حس بویایی و چشایی: هم چنین اعتقاد بر این است که نوسانات هورمونی باعث افزایش حس بویایی و چشایی در زنان باردار می‌شود که می‌تواند یکی دیگر از عوامل تحریک کننده برای هوس غذایی باشد.

عوامل روانی اجتماعی: در برخی موارد دیده شده است که زنان باردار ممکن است به دلیل برخی عوامل روانی – اجتماعی هوس غذایی خاصی پیدا کنند. یک مطالعه تحقیقاتی نشان داد که ولع مصرف برنج در ژاپن بیشتر از ایالات متحده است، در حالی که در آمریکا زنان باردار بیشتر تمایل به خوردن انواع شکلات دارند.

آیا نداشتن هوس غذایی در دوران بارداری طبیعی است؟

این کاملاً طبیعی است که در دوران بارداری هوس غذایی نداشته باشید. هوس غذایی می‌تواند مصرف رژیم غذایی شما را تغییر دهد و ممکن است بر سطح کلی تغذیه شما تأثیر بگذارد. بنابراین، رسیدگی عاقلانه به هوس‌ها کلید مدیریت موثر سلامتی شما است.

از آن جایی که میل به غذاهای خاص قوی است، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. این مشاوره می‌تواند به شما کمک کند تا تصمیمات آگاهانه بگیرید و هم چنین به شما کمک می‌کند تا به سرعت در خصوص هوس‌هایی که ممکن است نشان دهنده یک مشکل اساسی سلامتی باشد، مانند کمبود روی که با اختلال در حس بویایی و چشایی مشخص می‌شود، عمل کنید.

هوس‌های بارداری از چه زمانی شروع می‌شود؟

هوس‌ها در سه ماهه اول شروع می‌شود، در سه ماهه دوم تشدید می‌شود و سپس در سه ماهه سوم شروع به کاهش می‌کند. با این حال، این ممکن است برای هر زن باردار یکسان نباشد. در برخی موارد، چند هوس غذایی حتی پس از زایمان نیز ادامه می‌یابد و گاهی اوقات ممکن است در طول زندگی خود چیزهای عجیب و غریب بخورید. هم چنین ممکن است هوس‌های متناوب را تجربه کنید، که در آن انتخاب غذاها به طور مداوم تغییر می‌کند.

هوس‌های بارداری چقدر طول می‌کشد؟

برخی از زنان در طول بارداری خود هوس می‌کنند، برخی برای مدت محدودی هوس می‌کنند و برخی دیگر اصلاً هوس نمی کنند. همه چیز به سیستم بدن شما و گاهی به محیط اطراف بستگی دارد.

هوس‌های رایج بارداری

شیرینی‌ها، غذاهای شور و تند و غذاهای ترش از رایج‌ترین هوس‌های دوران بارداری هستند.

۱. غذاهای شور:

یک باور فرضی می‌گوید که اگر سطح سدیم پایینی در رژیم غذایی خود داشته باشید، ممکن است در دوران بارداری احساس نیاز به غذاهای شور و تند داشته باشید. تحقیقات مختلف نشان می‌دهد که دفعات مکرر کاهش سدیم ممکن است منجر به افزایش مصرف سدیم شود. به نظر می‌رسد این یک امر علت و معلولی قابل قبول باشد زیرا حجم خون شما در دوران بارداری افزایش می‌یابد و این تغییر، نیاز به مدیریت صحیح دریافت سدیم و پتاسیم دارد.

برخی از غذاهایی که ممکن است در بارداری هوس کنید عبارت هستند از سیب زمینی سرخ کرده، ذرت بو داده، سس‌های مختلف، آجیل مخلوط و مرغ با نمک اضافی.

۲. هوس شیرینی:

میل یک زن باردار به شکر به احتمال زیاد به صورت تمایل به شکلات، بستنی، شیرینی‌های شیرین و دونات آشکار می‌شود. یک مطالعه تحقیقاتی نشان داده است که زنان باردار مبتلا به دیابت حاملگی نسبت به مادران بدون دیابت بارداری علاقه بیشتری به شیرینی‌جات نشان می‌دهند. این نیاز سیری ناپذیر به غذاهای شیرین با افزایش و کاهش متوالی هورمون‌های بارداری مرتبط است. با این حال، مطالعات تحقیقاتی برای حمایت از این استدلال محدود است.

۳. غذاهای تند و اسپایسی:

اگر چه به اندازه هوس‌های شیرین و نمک محبوب نیست، اما غذاهای تند نیز در لیست هوس‌ها قرار دارند. ممکن است دل‌تان، بال کبابی تند، خوراک کاری و یا چیپس فلفلی بخواهد. برخی از داستان‌های خاله پیرزن‌ها می‌گویند که زنانی که پسر باردار هستند، هوس خوردن غذاهای تند دارند، در حالی که زنانی که جنین دختر را حمل می‌کنند غذاهای شیرین مانند شکلات میل می‌کنند.

۴. هوس ترکیبات منحصر به فرد و عجیب:

گاهی اوقات، زنان باردار هوس خوردن ترکیبات عجیب و غریب غذایی مانند نمک روی بستنی، ترشی با بستنی، کیک اسفنجی با سس گوجه فرنگی، تخم مرغ سرخ شده با سس نعناع، ​​ترشی با کره بادام زمینی یا ماهی تن با موز را دارند. این هوس‌ها بسیار فردی هستند و ممکن است با هیچ تغییر فیزیولوژیکی خاصی که در دوران بارداری اتفاق می‌افتد مرتبط نباشد.

یادتان باشد در دوران بارداری از تخم‌مرغ خام، پات، اسپری‌های گوشت، غذاهای دریایی دودی، سوشی خام و گوشت‌های خوش طعم دوری کنید، زیرا ممکن است حاوی باکتری‌های مضر باشند.

۵. میل به غذاهای ترش:

لواشک، لیموترش، سرکه و ترشی از جمله هوس‌های غذایی سیتریک و ترش هستند. هوس خوردن غذاهای اسید سیتریکی و ترش می‌تواند نشانه کاهش اسید معده باشد. اسیدهای معده با شکستن مواد غذایی به پروتئین به استریل شدن آن کمک می‌کنند. میل کنترل نشده یا سیری ناپذیر به مرکبات می‌تواند نشان دهنده نیاز بدن شما به برخی ویتامین‌ها مانند ویتامین C موجود در این غذاها باشد. با این حال، هیچ مطالعه تحقیقاتی که این باور را تایید کند وجود ندارد.

۶. اشتیاق به مواد غیر غذایی:

برخی از زنان هوس مواد غیر خوراکی می‌کنند. عمل پاتولوژیک خوردن مواد غیرغذایی پیکا Pica نامیده می‌شود. به دلیل اشتهای غیرمعمول زنان باردار به خوردن مواد غیرخوراکی، پیکا بیماری خطرناکی محسوب می‌شود که خطر قابل توجهی برای مادر باردار و جنین دارد. پیکا در دوران بارداری می‌تواند نشان دهنده کمبود آهن یا سوء تغذیه باشد.

۷. هوس‌های ناسالم:

ولع یا اشتیاق سیری ناپذیر برای غذاهای ناسالم در دوران بارداری اغلب با عوامل روانی مرتبط است. یک مطالعه تحقیقاتی انجام شده در دانشگاه آلبانی نشان داد که این غذاها در دوران بارداری میل می‌شوند زیرا در غیر این صورت ممنوع هستند. نمونه‌هایی از این قبیل مصرف بیش از حد قهوه، الکل، نوشیدنی‌های انرژی‌زا، پیتزا، چیپس سیب زمینی، فست فودها و غیره هستند.

۸. هوس‌های سالم:

برخی از زنان ممکن است تمایل به غذاهای سالم داشته باشند. غذاهایی که بیشتر هوس آنها را دارید عبارت هستند از میوه‌ها (سیب، هندوانه، گلابی، انگور)، سبزیجات (سبزیجات برگدار، حبوبات، سیر)، گوشت (گوشت قرمز، گوشت چرخ کرده بدون چربی)، غذاهای دریایی (خرچنگ، ماهی)، آب میوه (پرتقال، گریپ فروت) و لبنیات (شیر، ماست، پنیر). در دوران بارداری، باید سعی کنید تعداد بیشتری از این غذاها را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

هوس‌های غذایی در دوران بارداری و پیش بینی جنسیت

همان طور که قبلاً ذکر شد، داستان‌های خاله پیرزن‌ها در مورد هوس غذایی به افراد کمک می‌کند تا جنسیت کودک را حدس بزنند. با این حال، هیچ پشتوانه علمی برای این وجود ندارد. از نظر فنی نمی‌توان جنسیت را با تجزیه و تحلیل اشتیاق به غذا پیش بینی کرد.

ویار شیرینی و دختردار شدن:

باورهای قدیمی معتقدند اگر مادر باردار هوس شیرینی‌هایی مانند شکلات، آب نبات، کلوچه، بستنی و سایر محصولات قندی داشته باشد، احتمالاً دختردار خواهد شد. با این حال، هیچ مدرکی برای تأیید این موضوع وجود ندارد. هنوز احتمال پسردار شدن شما وجود دارد.

ویار شوری و ترشی و پسردار شدن:

اعتقاد بر این است که میل به غذا در بارداری پسر متفاوت است. معمولاً اعتقاد بر این است که اگر یک مادر باردار هوس غذاهای شور، ترش، تند یا غنی از پروتئین داشته باشد، ممکن است یک پسر حامله باشد. آنها از خوردن ترشی، مکیدن لیمو یا خوردن گوشت لذت می‌برند، حتی اگر قبلاً آن را دوست نداشتند. با این حال، هیچ مدرک علمی برای تأیید این موضوع وجود ندارد.

در نظر داشته باشید که شما فقط با انجام آزمایش اولتراسوند قبل از تولد بعد از هفته بیستم بارداری می‌توانید جنسیت کودک را به درستی پیش بینی کنید.

چگونه میل به غذا در دوران بارداری را کنترل کنیم؟

ترفند نهایی برای غلبه بر هوس‌های غذایی، پیشی گرفتن از آنهاست. نکات زیر به شما در مدیریت و کنترل هوس غذایی در دوران بارداری کمک می‌کند.

صبحانه را حذف نکنید: روز خود را با تغذیه مناسب شروع کنید تا انرژی کافی داشته باشید و بعداً دچار گرسنگی نشوید.

در فواصل منظم غذا بخورید: منتظر گرسنگی نباشید. وعده‌های غذایی کوچک را در فواصل منظم در طول روز برنامه ریزی کنید تا از خوردن غذاهای ناسالم پرهیز کنید. حدود چهار تا شش وعده غذایی کوچک در روز بخورید.

به طور منظم ورزش کنید: فعالیت بدنی با ترشح اندورفینسی باعث آرامش بدن می‌شود. این باعث ایجاد روحیه خوب می‌شود و سطح هورمونی شما را کنترل می‌کند. این یکی از راه‌های شگفت‌انگیز برای غلبه بر ولع سیری ناپذیر و مهار غذا خوردن احساسی است.

بخش‌های غذا را کنترل کنید: اگر نمی‌توانید با میل به خوردن مبارزه کنید، سعی کنید میزان دریافتی خود را کنترل کنید. به جای خوردن یک بشقاب بزرگ، به سراغ یک بشقاب کوچک میان وعده بروید. اگر در دوران بارداری هوس شکلات دارید، به جای خوردن کل شکلات، فقط یک تکه از آن را بردارید.

تنقلات سالم را انتخاب کنید: میان وعده‌های سالم مانند آجیل، میوه‌ها و سایر خوراکی‌های مغذی را بخرید و آنها را در دسترس داشته باشید.

مقدار زیادی آب و مایعات دیگر بنوشید: نوشیدن آب زیاد شما را هیدراته نگه می‌دارد. مصرف آب کافی شما را شاداب و درخشان نگه می‌دارد و همچنین علائم کشش و مهمتر از همه، هوس‌ها را کنترل می‌کند. این به این دلیل است که گاهی اوقات تشنگی را با گرسنگی اشتباه می‌گیریم و در نتیجه تمایل به پرخوری داریم.

حداقل ۱۲ لیوان آب در روز مصرف کنید. در روزهایی که بیشتر از آب معمولی می‌خواهید، می‌توانید مایعات دیگر مانند دتاکس واتر، آب و عصاره سبزیجات و گوشت پخته شده و آب نارگیل تازه نیز مصرف کنید.

غذاهای ناسالم را دور نگه دارید: بهترین راه برای دوری از غذاهای ناسالم این است که آنها را از دسترس خود دور نگه دارید. اگر در خانه در دسترس نباشند، احتمال کمتری وجود دارد که آنها را بخورید. حتی اگر آنها در دسترس باشند، تغییر موقعیت آنها می‌تواند تأثیر زیادی داشته باشد. این می‌تواند به آرامی وسواس شما را نسبت به غذاهای ناسالم از بین ببرد. برای مثال، می‌توانید تمام شکلات‌ها، بستنی‌ها و آب‌نبات‌هایتان را به‌ جای نگه ‌داشتن آن‌ها در قسمت جلوی کابینت یخچال، در قسمت انتهایی انتهایی کابینت یخچال نگه دارید. یادتان باشد هر آن چه دیده بیند دل کند یاد!

دستور العمل‌های جدید را امتحان کنید: با امتحان دستور العمل‌های جدید، هر وعده غذایی را خوشمزه و هیجان انگیز کنید. هر چه بیشتر از غذای خود لذت ببرید، کمتر احساس گرسنگی خواهید کرد.

جایگزین‌های سالم: مطمئن شوید که تا حد امکان غذاهای ناسالم را با گزینه‌های سالم جایگزین کنید. اگر هوس شیرینی یا کیک دارید، میوه بخورید. وقتی میل به نوشیدنی دارید، به جای نوشیدنی کافئین دار، دتاکس واتر یا آب نارگیل بنوشید. می‌توانید به جای شکلات شیری، شکلات تلخ را انتخاب کنید. به عنوان مثال پوره میوه را با ماست یونانی شیرین نشده مخلوط کنید و در فریز بگذارید تا یخ بزند و به عنوان یک جایگزین سالم به جای آن را میل کنید.

نیاز اسید چرب ضروری خود را دریافت کنید: اعتقاد بر این است که مکمل‌های روغن کتان یا روغن ماهی میل به غذا را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهند.

حواس خود را پرت کنید: این اغلب بهترین راه برای مقابله با هوس غذایی است. اگر به خودتان اجازه دهید از اقلام ناسالم استفاده کنید، هم برای شما و هم برای کودکتان مضر است (مثلاً الکل، سیگار و غیره).

یک دفتر خاطرات ویارانه تهیه کنید: به جزئیات تمام هوس‌های خود توجه کنید – چه چیزی را می‌خواهید، چه زمانی آن را می‌خواستید و چگونه با آن برخورد کردید. این ژورنال شخصی به شما کمک می‌کند خود را بررسی کنید و هوس‌های خود را دنبال کنید.

تحقیقات نشان می‌دهد که افراد کم خواب بیشتر از غذاهای سالم تمایل به خوردن غذاهای ناسالم دارند.

هوس‌های بارداری و خطرات مرتبط با آن برای مادر و نوزاد

در حالی که برخی از هوس‌های بارداری بی‌ضرر هستند، برخی از وسوسه‌های دیگر می‌توانند خطرآفرین باشند.

ولع مصرف مواد غیر خوراکی (Pica)

خاک رس و گچ حاوی سرب هستند و مصرف آنها می‌تواند منجر به مشکلات رشدی مانند اختلال شنوایی، رشد مهارت‌های حرکتی و نمرات پایین هوش کلامی کودک آینده شود. کودک هم چنین ممکن است در یادگیری ضعیف باشد و ممکن است دچار اختلال کمبود توجه شود.

هوس خوردن غذاهای پرکالری

میل به شیرینی، شکلات و سایر غذاهای پرکالری می‌تواند منجر به افزایش وزن در مادر شود. اگر در حال حاضر در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری هستید، مصرف غذاهای پر قند می‌تواند عوارض بیشتری ایجاد کند.

میل زیاد به غذا در دوران بارداری چیست؟ راه‌های کنترل آن

سوالات متداول

۱. آیا استرس می‌تواند در هوس غذایی در دوران بارداری نقش داشته باشد؟

استرس ممکن است بر هوس غذایی در دوران بارداری تأثیر بگذارد. دلایل آن شامل عوامل متعددی از جمله اثرات بیوشیمیایی و روانی استرس بر گرسنگی است. اگر احساس می‌کنید استرس مزمن بر انتخاب‌های غذایی شما تأثیر می‌گذارد، با یک متخصص سلامت روان صحبت کنید.

۲. برخی از افسانه‌های رایج در مورد هوس غذایی در دوران بارداری چیست؟

زنان باردار اغلب هوس غذا و ویارانه را تجربه می‌کنند. افسانه‌های رایج حاکی از آن است که هوس همیشه غیرعادی است، نشان دهنده کمبود مواد مغذی است، یا جنسیت یا شخصیت کودک را پیش بینی می‌کند. هیچ یک از این ادعاها از نظر علمی ثابت نشده است.

سخن آخر

یکی از رایج ترین علائمی که زنان باردار تجربه می‌کنند، ویار و یا بیزاری از غذا است. هوس‌های غذایی در دوران بارداری معمولاً به دلیل تغییرات هورمونی رخ می‌دهد و در سه ماهه دوم و سوم بارداری شایع‌تر است. برخی از زنان نیز ممکن است در طول بارداری و برخی دیگر برای مدت محدودی هوس کنند. مادران باردار ممکن است اشتیاق به غذا یا اقلام غیر خوراکی مانند خاک رس یا گچ داشته باشند. با این حال، مصرف مواد غیر خوراکی می‌تواند بر سلامت مادر و جنین او تأثیر بگذارد. خوردن مواد خوراکی سالم در فواصل منظم، هیدراته ماندن و انتخاب میان وعده‌های سالم چند راه برای مدیریت موثر هوس غذایی در دوران بارداری هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *