به زنان باردار توصیه میشود که از رژیم غذایی سرشار از میوهها و سبزیجات استفاده کنند. اگر چه خیار برای اکثر افراد یک سبزی محسوب میشود، اما از نظر علم گیاهشناسی به عنوان میوه طبقهبندی میشود زیرا حاوی دانه است و از گل یک گیاه رشد میکند. خیار سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها است، خوردن خیار در دوران بارداری میتواند فواید سلامتی مختلفی را برای بدن شما فراهم کند. با پینو بیبی همراه باشید تا بیشتر در مورد مزایا و یا مضرات مصرف خیار در بارداری آگاه شوید.
خیار، میوه هست یا سبزی؟
گیاه خیار از خانواده کدوئیان Cucurbitaceae است. خیار دارای انواع مختلفی نظیر خیار بوتهای، گلخانهای، خیار قلمی، خیار چنبر است. خیار حاوی کوکوربیتاسین و ترکیبات تری ترپنوئیدی تتراسایکلیک هستند که ماهیت سمی دارند و در صورت مصرف در مقادیر زیاد تهدید کننده زندگی محسوب میشوند. با این حال، این ترکیبات فواید زیادی نیز دارند، از جمله محافظت در برابر التهاب، سرطان، تصلب شرایین و دیابت. مانند همه خوراکیها، همیشه توصیه میشود که در مصرف انواع غذاها (میوه، سبزیجات و گوشت) اعتدال را رعایت کنید، تا مواد مغذی مختلفی را برای بدنتان فراهم کنید. رژیم غذایی خود را با انواع میوهها و سبزیجات تنظیم کنید تا سلامت بدن خود را در دوران بارداری تامین کنید.
ارزش غذایی خیار
بیایید نگاهی دقیقتر به ارزش غذایی خیار بیندازیم. طبق گفته وزارت کشاورزی ایالات متحده، یک خیار (تقریباً ۳۰۰ گرم) این میزان ارزش غذایی را برای بدن شما فراهم میکند:
- ۴۵ کالری (یک منبع مغذی متراکم انرژی)
- ۲ گرم پروتئین
- ۱.۵ گرم فیبر (مفید برای هضم)
- ویتامین C
- ویتامین K
- منیزیم
- پتاسیم
- فولات
- منگنز
محتوای بالای آب خیار باعث هیدراته نگه داشتن بدن و دفع سموم از بدن میشود. خیار هم چنین حاوی انواع ریزمغذیها از جمله ویتامین C، ویتامین K، ویتامینهای B و سایر مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم، آهن و روی است که برای رشد و نمو سالم جنین مهم هستند.
چه زمانی باید از خوردن خیار در دوران بارداری اجتناب کرد؟
در حالی که خوردن خیار در مقادیر معمولی در دوران بارداری بیخطر است، مصرف خیار در بارداری لزوماً برای همه افراد بیخطر نیست. اگر شرایط پزشکی زمینهای دیگری دارید، ممکن است لازم باشد مصرف خیار را به طور کامل محدود کنید و یا از مصرف آن اجتناب کنید. مصرف خیار عوارض جانبی مانند واکنش آلرژیک، سوء هاضمه و آروغ زدن را به همراه دارد. اما با چشم پوشی از عوارض جانبی، مصرف خیار فواید زیادی برای سلامتی دارد که نمیتوانید آنها را نادیده بگیرید، به خصوص در دوران بارداری.
- آلرژی به ابروسیا
برخی از میوهها و سبزیجات هستند که برای برخی شرایط ایجاد واکنش آلرژن متقابل میکنند. خیار یکی از خوراکیهای شناخته شده است که ممکن است باعث ایجاد تورم دهان و یا گلو در افرادی است که به ابروسیا (کهنهواش) حساسیت دارند، شود. تا زمانی که تحقیقات بیشتر در دسترس نباشد، اگر به گلابوسیا (چنار، گزنه و غیره) نیز حساسیت دارید، بهتر است از خوردن خیار خودداری کنید.
- اختلالات گوارشی، از جمله کولیت
با توجه به محتوای فیبر بالا و ماهیت تولید گاز آن، توصیه میشود از خیار خام در هنگام عود کردن کولیت (التهاب روده بزرگ) اجتناب کنید. برای به حداقل رساندن عوارض جانبی و کاهش محتوای فیبر، دانههای خیار را جدا کرده و پوست آن را نیز جدا کنید و سپس آن را میل کنید.
- بیماریهای کلیوی مانند پیلونفریت و نفریت مزمن
خیار منبع خوبی از پتاسیم است که برای تنظیم فشار خون و کاهش احتباس آب مفید است. با این حال، اگر شما یک بیماری کلیوی زمینهای دارید، ممکن است لازم باشد میزان مصرف پتاسیم خود را کنترل کنید. خیار و سایر غذاهای غنی از پتاسیم میتوانند بخشی از رژیم غذایی سالم کلیه باشند. با پزشک خود صحبت کنید و یا با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا نیازهای تغذیهای خود را مشخص کنید. از طرفی خیار به دلیل محتوای نمک و آب فراوان باعث تکرر ادرار میشود بقنابراین اگر در دوران بارداری رفت و آمد شما به سمت سرویس بهداشتی زیاد است بهتر است قبل از خواب از مصرف خیار خودداری کنید.
آیا خوردن خیار برای بارداری مفید است؟
در حالی که مواردی وجود دارد که شما باید مصرف خیار را به طور کامل محدود کنید و یا از مصرف آن اجتناب کنید، هنگامی که رژیم غذایی بارداری شما متعادل است، خیار میتواند یک میان وعده غذایی متراکم مغذی باشد که انواع ویتامینها، مواد معدنی، آنتی اکسیدانها و موارد دیگر را در اختیار شما قرار میدهد. خیار برای بارداری مفید است و میتواند فواید تغذیهای زیادی را برای بدن شما فراهم کند. در این بخش به برخی از فواید شگفتانگیز مصرف خیار در دوران حاملگی میپردازیم. اکنون که میدانیم خیار سرشار از مواد مغذی است، بیایید به این موضوع بپردازیم که چرا خوردن خیار در دوران بارداری مفید است.
خوردن خیار، با استرس اکسیداتیو مبارزه میکند
استرس اکسیداتیو در طول رشد و نمو طبیعی جفت رخ میدهد. آنتی اکسیدانها از جمله ویتامینهای A و C به دلیل خواص ضد التهابی خود به خوبی شناخته شدهاند و میتوانند به مبارزه با استرس اکسیداتیو کمک کنند. نیاز شما به مواد مغذی در دوران بارداری افزایش مییابد تا تغذیه مناسبی برای کودک در دوران بارداری تامین شود. خیار منبع عالی آنتی اکسیدان است که به شما کمک میکند تا نیازهای آنتی اکسیدانی خود را افزایش دهید.
مصرف خیار، هیدراتاسیون را در بدن گسترش میدهد
آب برای عملکرد صحیح بدن شما بسیار مهم است و نیاز به هیدراتاسیون شما در دوران بارداری حتی بیشتر میشود. نوشیدن ۱۸۰۰ تا ۲۸۰۰ لیتر آب در طول بارداری توصیه میشود. خیار از ۹۶ درصد آب تشکیل شده است که میتواند به شما در رفع نیازهای هیدراتاسیون در طول بارداری کمک کند.
خوردن خیار، به تنظیم فشار خون کمک میکند
الکترولیتهای موجود در خیار میتواند به تنظیم سطح فشار خون در دوران بارداری کمک کند. خیار که یک خوراکی ادرارآور است، به کاهش سطح سدیم و حفظ تعادل مایعات کمک میکند که به نوبه خود سطح فشار خون را تثبیت میکند.
مصرف خیار، خطر ابتلا به پره آکلمپسیا را کاهش میدهد
پره اکلامپسی معمولاً پس از هفته ۲۰ بارداری شروع میشود و حتی در زنانی که قبلاً سطح فشار خون طبیعی داشتند نیز میتواند ظاهر شود. رژیمهای غذایی غنی از فیبر، پتاسیم و سایر مواد مغذی ممکن است خطر ابتلا به پره اکلامپسی را کاهش دهند. خوردن خیار در دوران بارداری میتواند فیبر و پتاسیم دریافتی شما را افزایش دهد.
خوردن خیار، انرژی را افزایش میدهد
ویتامینهای B نقش مهمی در بسیاری از عملکردهای سلولی، از جمله آزادسازی گلوکز برای استفاده در بدن به عنوان انرژی دارند. خیار حاوی ویتامینهای گروه B از جمله فولات است و ممکن است به تقویت انرژی مورد نظر شما در دوران بارداری کمک کند.
مصرف خیار، به مدیریت وزن کمک میکند
خیار یک میان وعده کم کالری، کم چربی، دارای فیبر بالا، آب بالا و مواد مغذی است. خیار میتواند به شما در رسیدن به اهداف وزنی خود در طول بارداری و پس از زایمان کمک کند.
خوردن خیار، حرکات روده را منظم میکند
یبوست در دوران بارداری به دلیل افزایش پروژسترون شایع است. با داشتن آب و فیبر بیشتر، خوردن خیار میتواند به مبارزه با یبوست بارداری کمک کند و رودههای شما را منظم نگه دارد.
مصرف خیار، از بروز تورم جلوگیری میکند
تورم در دوران بارداری طبیعی است، اما راههایی وجود دارد که میتوانید به کاهش تورم بارداری کمک کرد، مانند گنجاندن غذاهای مملو از پتاسیم در رژیم غذایی. محتوای پتاسیم بالاتر خیار به کاهش احتباس آب و جلوگیری از تورم بارداری کمک میکند.
خوردن خیار، خاصیت ارتجاعی پوست را افزایش میدهد
همان طور که بدن و پوست شما در دوران بارداری کشیده میشود و رشد میکند تا جایی برای کودک شما باز کند، تامین مواد مغذی بدن برای حمایت از سلامت پوست نیز مهم است. ویتامین C به کلاژن سازی کمک میکند و اکسیدانهای سمی را کاهش میدهد که هر دو خاصیت ارتجاعی پوست را بهبود میبخشند. خیار منبع عالی ویتامین C است و ۱۰ درصد از نیاز شما به ویتامین C در دوران بارداری را یک خیار تامین میکند.
مصرف خیار، در تنظیم قند خون موثر است
خیار کم کالری است و هیدرات کربن کمی دارد، در حالی که سرشار از فیبر است. خیار یک میان وعده عالی برای کسانی است که باید مراقب قند خون خود باشند. چه دیابت بارداری داشته باشند و یا از قبل از بارداری دیابت نوع دو داشتید، لازم است تا در در دوران بارداری مراقب قند خون خود باشید، سبزیجات و میوههای غیر نشاستهای مانند خیار یک میان وعده توصیه شده توسط انجمن دیابت آمریکا هستند. خیار به خوراکی کاهنده سطح قند خون معروف است و محتوای سدیم و مواد معدنی آن میتواند به کنترل فشار خون کمک کند.
خوردن خیار، موجب کاهش اضطراب میشود
خیار سرشار از ویتامینهای گروه B است که به عنوان ویتامینهای احساس خوب شناخته میشود زیرا اضطراب را کاهش میدهد، استرس را کاهش میدهد و خلق و خو را بهبود میبخشد. دوران بارداری پر از اضطراب و پریشانی است. به خصوص اگر شما خواب کافی نیز نداشته باشید. خیار بخشی از این ویتامینها را برای شما فراهم میکند. وقتی روحیه خوبی دارید، جنین شما سالمتر میشود.
مصرف خیار، برای مبارزه با یبوست عالی است
خیار سرشار از آب است، به جلوگیری از کم آبی ناشی از بارداری کمک میکند، از طرفی خیار فیبر زیادی دارد. که آب فراوان و فیبر هر دو برای مشکلات گوارشی رایج دوران بارداری بسیار مفید است. مصرف خیار، یبوست و بواسیر در دوران بارداری را کاهش میدهد.
خوردن خیار، از رشد استخوان جنین حمایت میکند
ویتامین K نقش اساسی در سلامت کلی استخوان کودک دارد. هم چنین میتواند سلامت استخوان مادر باردار را بهبود بخشد و از درد استخوانی جلوگیری کند. یک خیار تقریباً نیمی از نیاز روزانه شما به ویتامین K را در دوران بارداری تامین میکند.
مصرف خیار، به عنوان یک میان وعده متراکم و مغذی
همان طور که در بالا ذکر شد، خیار کالری و چربی کمی دارد و سرشار از انواع ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها است که آن را به یک میان وعده عالی تبدیل میکند. خیار نه تنها برای شما سالم است، بلکه هضم راحت و آسانی نیز دارد.
راههایی برای استفاده از خیار در دوران بارداری
خیار یک میان وعده ترد و راحت است و میتوان آن را به طرق مختلف میل کرد. در زیر چند ایده وجود داردکه میتوانید خیار در رژیم غذایی روزانه بارداری خود بگنجانید:
- در سالاد شیرازی
- سالاد فصل
- ماست و خیار، به همراه سبزیجات معطر مانند ریحان، نعناء، شوید و پونه
- خیار خرد شده با لیمو یا سبزیجات و انواع میوه به عنوان به اسموتی
- خیار را با سایر سبزیجات همراه با مقداری هوموس یا تزاتزیکی خرد کنید و میل نمایید.
- ساندویچ نان و پنیر و خیار
- آب خیار با جعفری و لیمو ترش
- آب دوغ خیار، به همراه کشمش و گردو
- به صورت دتاکس واتر
- خیار را با کمی نمک و سرکه میل کنید.
نکاتی برای تهیه خیار در دوران بارداری
در حالی که خیار یک انتخاب غذایی سالم در دوران بارداری است، نکات ایمنی وجود دارد که باید هنگام مصرف و خرید خیار در نظر داشته باشید:
- خیار باید کاملاً سالم باشد
در دوران بارداری از خیارهای بسته بندی شده که از قبل بریده شدهاند، خودداری کنید. خیار که از قبل بریده شدهاند خطر کوچک و در عین حال قابل توجهی از آلودگی لیستریا دارند. این فقط خیار نیست، بلکه تمام میوهها و سبزیجات بسته بندی شده از قبل برش خورده این خطر را دارند و یکی از علل اصلی لیستریوز هستند. زنان باردار در مقایسه با جمعیت عمومی ۱۰ برابر بیشتر در معرض ابتلا به لیستریا هستند و اگر در دوران بارداری آلوده شوند، میتواند منجر به سقط جنین، مردهزایی و زایمان زودرس شود.
- نکات مربوط به شستن خیار
خیارهای کامل، بسته بندی شده و یا غیر بستهبندی، خطر آلودگی لیستریا و یا توکسوپلاسما گوندی را دارند. به شدت توصیه میشود که خیار را به طور کامل بشویید. آنها را زیر آب جاری تمیز بشویید. نیازی به استفاده از مواد پاک کننده خشن و یا صابون نیست. نکته کلیدی این است که از آب جاری استفاده کنید تا باکتریها بتوانند از محصول خارج شده و به سینک ظرفشویی بروند، نه این که در آب تشت یا لگن بمانند.
سوالات متداول در مورد مصرف خیار در بارداری
آیا زنان در دوران بارداری باید خیار مصرف کنند؟
از آن جایی که خیار سرشار از آب است، به پیشگیری از کم آبی ناشی از بارداری کمک میکند. بنابراین خوب است که در دوران حاملگی خیار مصرف شود. خیار یکی از سالمترین و کم کالریترین تنقلات در دوران بارداری است. خیار نه تنها برای شما طراوت به همراه دارد، بلکه فواید سلامتی بیشماری برای شما و کودک دارند.
مصرف خیار در بارداری در چه فصلی پیشنهاد میشود؟
تابستان مترادف با بسیاری از میوهها و سبزیجات فصلی است، به ویژه آنهایی که طبیعت خنک و آبرسانی دارند. در واقع، حتی به زنان باردار توصیه میشود که برای حفظ سلامتی خود، سبزیجات و میوههای تازه زیادی مصرف کنند. اما مادران آینده نیز باید مراقب باشند که چه چیزی را چه مقدار مصرف میکنند اما بهر جهت مصرف متعادل خیار در فصل تابستان میتواند با خنک نگه داشتن بدن بانوان باردار، آنها را از شر گرگرفتگی بارداری خلاص کند و بدن آنها را هیدراته نگه دارد.
سخن آخر
خوردن خیار که فواید زیادی برای سلامتی دارد، در دوران بارداری، در حد اعتدال و زمانی که کاملاً شسته شود، مفید است. از خوردن خیار در سالاد، مخلوط کردن در اسموتیها و آغشته به هوموس خانگی یا تزازیکی لذت میبرید. خیار با استرس اکسیداتیو مبارزه میکند، هیدراتاسیون را افزایش میدهد، خطر پره اکلامپسی را کاهش میدهد، به افزایش سطح انرژی، مدیریت وزن، منظم بودن روده کمک میکند و از تورم بدن جلوگیری میکند، خاصیت ارتجاعی پوست را افزایش میدهد، قند خون را تنظیم میکند، از رشد استخوانهای کودک حمایت میکند و یک گزینه عالی غنی از مواد مغذی است. با این همه فواید قطعاً مصرف خیار در دوران بارداری در حد اعتدال به همه بانوان باردار توصیه میشود.