یکی از میان وعدههای سالم و خوشمزه مویز است که در حال حاضر به سبب خواص زیادی که دارد بسیار محبوب است. حتما عبارت مویز در بارداری را زیاد شنیدهاید؛ لازم است بگوییم که این خوراکی به سبب خواصی که دارد جزء پایه ثابتهای دوران بارداری محسوب میشود.
البته پیش از هر چیزی لازم است اشاره کنیم که مویز خواص زیادی را در پی دارد و برای همین هم تنها برای بانوان باردار پیشنهاد نمیشود؛ همه میتوانند استفاده از مویز را در برنامه روزانه خود داشته به عنوان یک میان وعده سالم و مقوی داشته باشند. به صورت کلی توصیه میکنیم که مویز را ناشتا و اول صبح میل فرمائید. کنترل فشار خون، افزایش حافظه، کمک به کارایی دستگاه گوارش، بهبود کمبود آهن بدن و درمان یبوست، از جمله خاصیتهای هستند که خوردن مویز به صورت ناشتا برای افراد در پی دارد. اما از آنجایی که بحث مقاله ما مویز در بارداری است، میخواهیم در ادامه این مطلب به خاصیتهای این خوراکی پر خاصیت برای استفاده در دوران بارداری بپردازیم.
مویز چیست؟
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، مویز در بارداری میتواند خواص زیادی داشته باشد، اما با این حال نیاز است که پیش از هر چیزی درباره چیستی مویز اطلاعاتی را ارئه دهیم. بسیاری تصور میکنند که مویز همان کشمش است؛ در حقیقت این ذهینت تا حد زیادی درست نیز است. انواع متفاوتی از کشمش به همراه شکل، اندازه و رنگ و طعمهای متمایز وجود دارد اما مویز در حالت کلی از خشک شدن انگورهای سیاه و بزرگ به دست میآید.
زمانی که انگورهای سیاه و بزرگ برای تولید کشمش دارای آب کمی باشند، مواد مغذی موجود غلیطتر میشوند و در ادامه یک مشت کشمش میتواند به یک میان وعده غنیتر به نام مویز تبدیل شود. ویتامینهای گروه B و آهن و پتاسیم در این میان وعده به وفور یافت میشوند. از این رو مویز در بارداری بسیار توصیه میشود، چرا که آهن فراوانی دارد و میتواند ضعف بدنی را کاهش دهد.
ظاهر مویز مانند کشمش است، فقط یک نوع کشمش سیاه و ریز است که رنگ آن تمایل به آبی و قهوهای نیز است. مویز نسبت به کشمشهای معمولی تیرهتر است و طعم و مزه خاصی نیز دارد. البته مویز زانت و کورینت سیاه نیز موجود هستند که از انگور قرمز خشک و بدون هسته تولید میشوند و طعمی تند و شیرین دارند.
بافت آبدار، شیرین و نرم مهمترین مشخصه این انگورهای تیره با پوست نازک است. مویز معمولا فاقد دانه است اما امکان دارد که دانههای بزرگ آن چند دانه سفید داشته باشند. این خوراکی خوشمزه حاوی مقدار زیادی از انواع ویتامین و مواد معدنی است و در مقابل سدیم کمی دارد و فاقد چربی و کلسترول میباشد. در حالت کلی مویز یک منبع غنی از آهن، پتاسیم، ویتامینهای B کمپلکس و کلسیم است. همچنین که فیبر غذایی و آنتی اکسیدان بسیاری را نیز بین فرآوردههای خود حمل میکند. از این رو مویز در تهیه انواع خوراکیها مانند دسر، اسموتی و سالاد به کار گرفته میشود.
ارزش غذایی مویز
- کالری
- کربوهیدارت
- فیبر غذایی
- پتاسیم
- سدیم (۱۲ میلی گرم در هر ۱۵۰ گرم)
- پروتئین
- ویتامین A
- ویتامین C
- کلسیم
- آهن
خواص مویز
اگر بخواهیم خواص مویز را به صورت کلی تعریف کنیم، باید بگوییم که این خوراکی شیرین و خوشمزه برای بهبود کم خونی، کنترل و کاهش فشار خون، تقویت حافظه، رفع خستگی و پیشگیری از ضعف بسیار مناسب است. بدن یک بانوی باردار به آهن و ویتامینهای مهم نیاز دارد، چرا که باید این مواد را به جنین منتقل کند؛ خوردن مویز در بارداری میتواند این مواد را به منظور پیشگیری از کاهش انرژی به ارمغان آورد و همچنین میزان نقص مادرزادی جنین را نیز کاهش خواهد داد.
همانطور که پیش از این اشاره کردیم مصرف مویز به صورت ناشتا بسیار مقویتر است. لذا بهتر است برای جذب بهتر و بیشتر مواد معدنی و مغذی مویز را در صبح ناشتا میل بفرمایید.
فواید مویز در بارداری
همانطور که ذکر کردیم، مویز به عنوان یکی از میان وعدههای سالم و مغذی شناخته میشود که در حال حاضر در بسیاری از رژیمهای غذایی جای میگیرد. مویز مقادیر زیادی از قندهای میوه مانند گلوکز و فروکتوز را در ترکیبات خود گنجانده است و به همین ترتیب میتواند سطح گرسنگی را کاهش دهد و در اداکه میل فرد مصرف کننده به خوراکیهای شیرین را کاهش میدهد. از آنجایی که بسیاری از خوراکیهای شیرین به سبب درصد بالایی قندی که دارند مضر هستند، این ویژگی مویز میتواند بسیار خوب و خاص جلوه کند.
از سوی دیگر مویز سلامت روده را تضمین میکند و یبوست را از بین میبرد. طبق چیزی که اشاره کردیم، مویز یک آنتی اکسیدان عالی است و همچنین میتواند به عنوان یک ضد التهاب، ضد عفونی کننده و ضد میکروب کاربرد داشته باشد. مویز سرشار از فیبر است که هم در نوع محلول و هم نوع نامحلول آن را شامل میشود. با توجه به اینکه این میان وعده سالم و پرانرژی تقریبا بدون چربی است، میتوان به موارد زیر به عنوان فواید مویز در بارداری اشاره کرد.
تاثیر مویز برای پوست
میدانیم که ویتامین سی برای پوست بسیار مفید است و میتواند لکهای پوستی را از بین ببرد و موجب روشن شدن پوست نیز بشود. ویتامین سی در سنتز گلاژن موثر است. این ویتامین همراه با ویتامین ای، بافت پوششی و محافظتی پوست یا همان تشکیل اپیتلیوم را بهبود میبخشد. بهبود بافتهای پوستی میتواند منجر به بهبود زخمها و به حداقل رساندن جای زخم شود. از آنجایی که در دوران بارداری پوست بانوان دچار ضعف میشود، خوردن موادی که به بهبود کیفیت پوستی بیانجامند، بسیار پیشنهاد میشود.
از سوی دیگر ویتامین سی از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش آفتاب محافظت به عمل میآورد. از دیگر خاصیتهای مویز در بارداری این است که به عنوان مسئول سنتز کلاژن و تقویت کلاژن در پوست شناخته میشود.
تقویت سیستم ایمنی بدن
گفتیم که مویز در بارداری بسیار پیشنهاد میشود. چرا که این خوراکی ناب و با ارزش یک منبع غنی از آنتی اکسیدان است. به طور عمده غذاهایی که غنی از آنتی اکسیدان باشند، میتوانند اثرات مخرب رادیکالهای آزاد یا مواد شیمیایی مضر را از بین ببرند که به این صورت سیستم ایمنی بدن تقویت میشود و میتواند به راحتی با ویروسها و عفونتها مبارزه کند. البته ناگفته نماند که خوردن مویز در بارداری منجر به پیشگیری از بیماریهای مزمن نیز خواهد شد.
گروهی از آنتی اکسیدانها و رنگدانههای طبیعی تحت عنوان فنولیک و آنتوسیانین در مویز موجود هستند که با خود خواص آنتی اکسیدانی و انواع ویتامینها را به دنبال دارند.
خوب است در اینجا هم اشاره کنیم که مویز حاوی مقدار زیادی ویتامین سی است و به همین منظور برای بانوان یائسه و کسانی که مبتلا به بیماری عروق کرونر و گرفتگی رگهای قلبی هستند، مفید است.
کنترل اشتها
با در نظر گرفتن اینکه مویز سرشار از فیبر است، در صورتی که همراه با صبحانه و به صورت ناشتا به مصرف برسد، سبب خواهد شد که برای مدت طولانی احساس سیری کنید و به همین ترتیب کنترل اشتها صورت خواهد گرفت و از دریافت کالری اضافی جلوگیری به عمل خواهد آمد. البته قابل بیان است که مویز حاوی قند خام است و این قند برای بدن هیچ ضرری ندارد. به صورت کلی قندهای طبیعی مانند ساکارز و فروکتوز برای بدن مفید هستند و این قندها در ترکیبات مویز موجود میباشند. برای همین هم بسیاری از پزشکان برای کاهش وزن خوردن مویز را پیشنهاد میکنند.
ضد التهاب
اسید گاما لینولئیک یکی دیگر از ترکیبات مویز است. این اسید میتواند در کاهش و رفع التهاب بسیار موثر باشد. اسید گاما لینولئیک یک نوع اسید امگا ۶ محسوب میشود که به منظور رفع بیماریهای ضد التهابی مورد مصرف قرار میگیرد. البته مویز منبع بسیار غنیای از اسیدهای فنولیک نیز به شمار میآید که خاصیت ضد التهاب بودن را برای مویز به ارمغان میآورد.
طبق تحقیقات و پژوهشهایی که انجام شده است خوردن مویز میتواند علاوه بر التهاب سبب رفع و درمان اختلالات مربوط به التهاب نیز شود. با این حال میدانیم که مویز سرشار از ویتامین سی است و به همین سبب برای جذب آهن نیز نقش موثری را ایفا میکند که دارای خاصیت ضد التهابی است.
محافظت از دندانها
جالب است بدانید که مویز در بارداری و یا هر دوران دیگری به عنوان تنها شیرینی مورد تایید از سوی پزشکان شناخته میشود که مصرف آن مداخلتی با عوارض ناشی از شیرینی ندارد. از طرف دیگر دندان پزشکان مویز را به عنوان یک شیرینی بی خطر و حتی مفید معرفی میکنند که مصرف ان میتواند منجر به محافظت از دندانها شود. همه چیز از ترکیبات مویز نشأت میگیرد. در واقع مویز حاوی ترکیباتی است میتوانند همراه با باکتریهای دهان که به عنوان عامل ایجاد بیماری شناخته میشوند، مانند بیماریهای پریودنتال و بیماریهای عفونی دهان و دندان که منجر به التهاب لثه میشوند و کرم خوردگی و پوسیدگی دندان را به دنبال دارند، مبارزه میکند. افزون بر اینها تحقیقات و پژوهشهایی که در آمریکا انجام شدهاند، خبر از وجود ۵ ترکیب در مویز میدهند که میتوانند تاثیر بسیار زیادی در محافظت و بهبود کیفیت دندانها و لثهها داشته باشند. به هر حال باز هم لازم است یادآور شویم که ممکن است مویز تنها ماده شیرین از سوی پزشکان و دندان پزشکان به شمار. آید. برای همین مویز در بارداری یکی از بهترین میان وعدههایی است که بانوان باردار میتوانند مصرف کنند.
جلوگیری و درمان یبوست
همانطور که پیش از این گفتیم مویز در بارداری به سبب وجود خواص و دلایل مختلف بسیار پیشنهاد میشود. در حالت کلی مویز حاوی فیبر زیادی است که سبب میشود این خوراکی شیرین به عنوان یک ملین ملایم شناخته شود. مویز برای اینکه اجابت مزاج روزانه ب صورت منظم انجام شود به شدت مناسب است.
طبق تجربیات اکثر بانوان باردار اجابت مزاج در دوران بارداری ممکن است با اختلالاتی مواجه شود و استفاده از داروهای شیمیایی به منظور برطرف کردن این مشکل پیشنهاد نمیشود. مویز یک راه حل سالم و خوشمزه است که میتواند این مشکل را به راحتی برطرف سازد. از سوی دیگر فیبری که در مویز موجود است میتواند موجب افزایش حجم مدفوع شود و در ادامه حرکت منظم روده و هضم غذا نیز برای شخص اتفاق خواهد افتاد. ناگفته نماند که مویز برای پاک سازی دستگاه گوارش و رفع مشکلاتی مانند اسهال، نفخ معده و یبوست بسیار موثر است.
جلوگیری از کم خونی
معمولا اکثر بانوان از مشکل کم خونی رنج میبرند. وجود پتاسیم، کلسیم و آهن در مویز سبب میشود تا بتواند با کمبود آهن مبارزه کند و منجر به جلوگیری از کم خونی شود. البته وجود مس در مویز نیز برای تولید گلبولهای قرمز بسیار مفید است. سطح هموگلوبین خون نیز با استفاده از آهن و ویتامین B بالا میرود و در نتیجه این فرآیند کم خونی به صورت کامل درمان خواهد شد.
کاهش سطح کلسترول
کلسترول مضر بدن تحت عنوان LDL وجود دارد که طبق تحقیقات خوردن مویز در بارداری میتواند سطح این کلسترول را در بدن کاهش دهد. تنظیم کردن سطح خون و محدود کردن میزان کلسترول جذب شده در جریان خون به علت وجود فیبر فراوان در مویز نیز صورت خواهد گرفت.
درمان مشکلات جنسی
تحریک برای مقاربت، یکی دیگر از مزایای مهم مویز است. مویز دارای اسیدهای آمینه است که برای درمان اختلال نعوظ اثربخش هستند. البته اسیدهای آمینه در افزایش جریان اسپرم نیز موثر عمل میکنند. خوب است اشاره کنیم که مصرف مویز میتواند به افزایش شانس بارداری منجر شود.
تقویت استخوانها
مویز حاوی یک عنصر کمیاب به نام بور است که سبب تقویت استخوانها میشود و عملکرد بهتر مفاصل و سالم بودن آنها را با خود به دنبال دارد.
کاهش فشار خون
همانطور که پیش از این اشاره کردیم، مویز سرشار از پتاسیم است و به همین ترتیب میتواند سدیم بدن را تا حد زیادی کاهش دهد. چرا که سدیم از نمونه دلایلی است که برای افزایش فشار خون موثر هستند.
در نهایت خوب است اشاره کنیم که تمام موارد ذکر شده تنها گویای بخشی از خواص و مزایا مویز در بارداری بودند. سلامت چشم، تقویت سلامت قلب، درمان دیابت و.. از دیگر خواص این خوراکی سیاه و ارگانیک هستند. مویز در بارداری مفید است و شما میتوانید در غذاهایی مانند ژله و مربا، سالاد میوهها، پای میوه، پودینگ، ماست، کوکی و نان، گرانولا و… از مویز استفاده کنید تا تقویت روزانه بانوی باردار با مویز صورت بگیرد.