اگر باردار هستید، به احتمال زیاد در مورد افسردگی پس از زایمان شنیدهاید. اما آیا میدانستید که بسیاری از زنان در دوران بارداری نیز افسردگی را تجربه میکنند؟ بارداری میتواند یک دوران احساسی باشد، ممکن است یک لحظه احساس هیجان و شادی کنید و لحظه ای دیگر استرس و نگرانی داشته باشید.
در طول بارداری، بدن شما تغییرات زیادی را تجربه میکند. استرسهای ناشی از این تغییرات میتواند باعث شود افسردگی بارداری را تجربه کنید.
به علت اینکه بدن شما تغییرات را پشت سر میگذارد، معمولاً فراز و نشیبهایی را در خلق و خو و احساس شما ایجاد میکند. در نهایت، اگر بهطور مداوم خلق و خوی ضعیفی داشته باشید که زندگی روزمره را مختل کند، ممکن است دچار افسردگی دوران بارداری شود.
چه عواملی خطر ابتلا به افسردگی در بارداری افزایش میدهد؟
عوامل مختلفی وجود دارد که میتواند خطر ابتلا به افسردگی در دوران بارداری را افزایش دهد. این خطرات میتواند شامل موارد زیر باشد:
- داشتن سابقه افسردگی یا اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD)
- سن شما در زمان بارداری، هر چه جوانتر باشید، بیشتر مستعد افسردگی در بارداری هستید
- تنها زندگی کردن یکی از عوامل افسردگی است.
- داشتن حمایت اجتماعی محدود از عوامل مهم ایجاد افسردگی بارداری هستند.
- تجربه درگیری و تنش زناشویی
- در مورد بارداری خود احساس دوسوگرایی داشته باشید
بیشتر بخوانید: تاثیر حالات روحی مادر بر جنین
آیا همه زنان در دوره بارداری افسردگی میگیرند؟
بارداری میتواند باعث افسردگی شما شود. بدن شما تغییرات زیادی را تجربه میکند و استرسهای دوران بارداری میتواند در برخی افراد باعث افسردگی شود. بهتر است بدانید همه کسانی که باردار میشوند افسرده نمیشوند.
اگر در گذشته افسردگی را تجربه کردهاید، علائم شما ممکن است بازگردد یا اگر قبل از بارداری با افسردگی زندگی میکردید، ممکن است پس از بارداری بدتر شود.
مهم است که با ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود در مورد افسردگی در بارداری صحبت کنید، زیرا ممکن است افسردگی شما بعد از زایمان ادامه یابد. افرادی که در دوران بارداری دچار افسردگی میشوند در معرض خطر بیشتری برای افسردگی پس از زایمان (افسردگی پس از تولد نوزاد) قرار دارند.
افسردگی در دوران بارداری چقدر شایع است؟
بارداری میتواند زمان شادی و استرس باشد. تحقیقات نشان میدهد که حدود ۷ درصد از زنان باردار در دوران بارداری دچار افسردگی میشوند. نرخ ممکن است در کشورهای کم درآمد و متوسط بالاتر باشد. از هر ده زن باردار تقریباً یک نفر دچار افسردگی دوران بارداری میشود.
افسردگی، یک اختلال خلقی که باعث احساس غم و اندوه مداوم و از دست دادن علاقه میشود.
این عارضه در زنان دو برابر مردان رخ میدهد و شروع اولیه افسردگی در طول سالهای باروری زنان به اوج خود میرسد.
تفاوت افسردگی بین دوران بارداری و شرایط دیگر چیست؟
ممکن است اصطلاحات احتمالی قبل از تولد، افسردگی پس از زایمان و پری ناتال را بشنوید و تفاوت بین آنها را بررسی کنید. افسردگی دوران بارداری به میزان قابلتوجهی است که در دوران بارداری شروع میشود، در حالی که عوارض افسردگی پس از زایمان در ۱ ماه تا یک سال پس از تولد ایجاد میشود.
از آنجایی که ممکن است در هر زمان در دوران بارداری رخ دهد، ممکن است اصطلاح افسردگی پری ناتال را نیز بشنوید که برای توصیف خطر قبل، حین یا بعد از بارداری و زایمان استفاده میشود.
افسردگی و اضطراب در بارداری
برای زنان باردار معمول است که نگران سلامت کودک خود باشند، تجربه زایمان چگونه خواهد بود، و از آنها در افزایش وزن یا شکل بدن خود نگران هستند. در حالی که از هر ۱۰ زن، ۳ زن در طول بارداری سطحی از اضطراب را تجربه میکنند، برخی ممکن است علائم شدیدتری داشته باشند که نیاز به حمایت بیشتر داشته باشند.
افسردگی پریناتال
پریناتال یک اختلال خلقی است که میتواند زنان را در دوران بارداری و بعد از زایمان تحتتاثیر قرار دهد. کلمه “پری ناتال” به زمان قبل و بعد از تولد کودک اشاره دارد. افسردگی پریناتال شامل افسردگی در بارداری (به نام افسردگی پیش از تولد) و افسردگی پس از تولد نوزاد (به نام افسردگی پس از زایمان) است.
مادران مبتلا به افسردگی پری ناتال احساس غم و اندوه، اضطراب و خستگی شدیدی را تجربه میکنند که ممکن است انجام وظایف روزانه از جمله مراقبت از خود یا دیگران را برایشان دشوار کند.
درمان افسردگی پری ناتال
زنان مبتلا به افسردگی پریناتال معمولاً با داروهای ضدافسردگی که داروهایی هستند که برای درمان افسردگی استفاده میشوند، درمان میشوند.
این داروها ممکن است به بهبود نحوه استفاده مغز از مواد شیمیایی خاصی که خلق و خو یا استرس را کنترل میکنند کمک کنند. زنان باردار یا شیرده باید قبل از شروع داروهای ضدافسردگی به پزشک خود اطلاع دهند تا ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی آنها بتواند برای به حداقل رساندن قرار گرفتن نوزاد در معرض دارو در دوران بارداری یا شیردهی تلاش کند.
خطر نقایص مادرزادی و سایر مشکلات برای نوزادان مادرانی که در دوران بارداری داروهای ضدافسردگی مصرف میکنند بسیار کم است. با این حال، زنان باید با ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود همکاری کنند تا خطرات و مزایای درمان را ارزیابی کنند و بهترین راهحل را برای وضعیت خود بیابند.
اثربخشی داروهای ضدافسردگی معمولاً بین ۶ تا ۸ هفته طول میکشد و علائمی مانند مشکلات خواب، اشتها و تمرکز اغلب قبل از بهبود خلق و خو بهبود مییابند. مهم است که قبل از تصمیمگیری در مورد اینکه آیا دارو مؤثر است یا خیر، به دارو فرصت داده شود.
بدون توصیه پزشک، مصرف داروهای ضدافسردگی را قطع نکنید. گاهیاوقات افرادی که از داروهای ضدافسردگی استفاده میکنند، احساس بهتری پیدا میکنند و سپس خود به خود دارو را قطع میکنند و افسردگی باز میگردد.
هنگامی که یک زن و ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی او تصمیم گرفتند که زمان قطع دارو است، ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی به او کمک میکند تا دوز را به آرامی و ایمن کاهش دهد. برای یافتن آخرین اطلاعات در مورد داروهای ضدافسردگی، با یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی صحبت کنید.
بیشتر بخوانید: بهبود سلامت روان در دوران بارداری
خانواده و دوستان چگونه میتوانند به افسردگی در بارداری کمک کنند؟
درک این نکته مهم است که افسردگی یک وضعیت پزشکی است که مادر، کودک و خانواده را تحتتاثیر قرار میدهد. همسران، اعضای خانواده و دوستان ممکن است اولین کسانی باشند که علائم افسردگی پریناتال را در یک زن باردار تشخیص دهند.
درمان محور بهبودی است. اعضای خانواده میتوانند مادر را تشویق کنند تا با یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی صحبت کند، حمایت عاطفی ارائه دهند و در کارهای روزانه مانند مراقبت از نوزاد یا خانه کمک کنند.
چرا افسردگی در دوران بارداری اغلب ناشناخته میماند؟
برخی از علائم افسردگی، از جمله تغییر در خواب، سطح انرژی، اشتها و میل جنسی، مشابه علائم بارداری هستند. در نتیجه، شما یا پزشکتان ممکن است این علائم را به جای افسردگی به بارداری خود نسبت دهید.
زنان همچنین ممکن است تمایلی به صحبت با ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی خود در مورد تغییرات خلق و خوی در دوران بارداری نداشته باشند، در نتیجه افسردگی در بارداری گاهیاوقات احساس نمیشود.
چه چیزی باعث افسردگی در بارداری میشود؟
در صورتی که مادران این شرایط را تجربه کردند بیشتر مستعد افسردگی در بارداری هستند:
- افرادی که قبلا افسردگی داشتهاند.
- مادرانی که اضطراب داشتهاند.
- در حال گذراندن یک رویداد بسیار دشوار زندگی مانند سوگواری یا طلاق هستند
- از طرف خانواده یا دوستان حمایت نمی شود.
- حاملگی ناخواسته دارند.
- خشونت خانگی یا ترس را تجربه کردهاند.
اما هر کسی ممکن است در بارداری دچار افسردگی شود، حتی اگر هیچ تجربه ای در این لیست نداشته باشد. افسردگی میتواند بهطور ناگهانی اتفاق بیفتد و زنان را از هر طبقهای تحت تاثیر قرار دهد.
علائم و نشانههای افسردگی در دوران بارداری چیست؟
علائم و نشانههای افسردگی در دوران بارداری، همان علائمی است که با افسردگی در جمعیت عمومی بروز میکند. برخی تحقیقات نشان میدهد که دورههای افسردگی در سه ماهه اول و سوم بیشتر اتفاق میافتد.
با اینحال، نشانههای مهم که ممکن است نشاندهندهافسردگی در دوران بارداری باشد عبارتند از:
- اغلب اوقات احساس ضعف میکنید
- تمرکز یا تصمیمگیری برایتان مشکل خواهد بود
- قادر به لذت بردن از زندگی نباشد
- احساس گریه کردن داشته باشید
- احساس تحریکپذیری کنید و نخواهید همراه با دیگران باشید
- احساس بیقراری و آشفتگی کنید
- اعتماد به نفس خود را از دست بدهید
- احساس بیارزشی کنید
- احساس گناه داشته باشید
- بهآسیب رساندن به خود یا خودکشی فکر کنید
- اضطراب بیش از حد در مورد کودک داشته باشید
- عزتنفس پایین، مانند احساس بیکفایتی در مورد والدین داشته باشید
- پایبندی ضعیف به مراقبتهای دوران بارداری
- سیگار کشیدن، نوشیدن مشروبات الکلی یا استفاده از داروهای غیرقانونی
- افزایش وزن ضعیف به دلیل رژیم غذایی کم یا ناکافی داشته باشید
شما ممکن است همه این علائم را نداشته باشید و ممکن است این علائم بهتدریج ظاهر شوند یا ممکن است بهطور ناگهانی احساس کنید که این نشانهها را دارید.
اگر احساس میکنید میخواهید به خودتان آسیب برسانید یا احساس میکنید میخواهید بمیرید، مهم است که این حس را به کسی بگویید. این میتواند یکی از اعضای خانواده، دوست، پزشک عمومی یا ماما باشد.
چرا درمان افسردگی در بارداری مهم است؟
اگر افسردگی درماننشده، دارید، ممکن است بهدنبال مراقبتهای دوران بارداری مطلوب نباشید، غذاهای سالم مورد نیاز کودک خود را تهیه نکنید یا انرژی لازم برای مراقبت از خود را نداشته باشید. شما همچنین در معرض خطر افسردگی پس از زایمان و مشکل در برقراری ارتباط با کودک خود هستید.
بسته به شدت افسردگی شما، گزینههای درمانی ممکن است علاوه بر رواندرمانی شامل روان درمانی یا داروهای ضدافسردگی نیز باشد.
در دوره افسردگی در دوره بارداری باید چه کار کرد؟
به ماما یا پزشک خود بگویید که چه احساسی دارید. برخی از زنان در زمانی که همه از آنها توقع شادی دارند، احساس ناراحتی یا گناه میکنند. بهیاد داشته باشید که متخصصان مراقبتهای بهداشتی شما را قضاوت نمیکنند.
آنها می دانند که افسردگی یک وضعیت سلامت روان است. این تقصیر شما نیست، یا چیزی نیست که فقط به راحتی از آن عبور کنید. آنها بر کمک به شما در یافتن درمان و حمایت مناسب تمرکز خواهند کرد تا بتوانید از خود و کودکتان مراقبت کنید.
اگر صحبت کردن در مورد افکار و احساسات خود برایتان دشوار است، میتوانید ابتدا آنچه را که میخواهید بگویید بنویسید یا ممکن است بخواهید کسی را همراه خود داشته باشید. نکته مهم این است که به کسی اطلاع دهید تا بتوانید در اسرع وقت کمک مناسب را دریافت کنید.
اگر در گذشته افسردگی داشتهاید، مهم است که به ماما یا پزشک بگویید زیرا ممکن است در این بارداری یا پس از زایمان احتمال ابتلا به افسردگی بیشتر باشد. آنها میتوانند بهترین حمایت را برای کاهش احتمال ابتلای مجدد به افسردگی به شما ارائه دهند.
چگونه میتوانم به خودم کمک کنم؟
افسردگی میتواند باعث شود که بخواهید از دنیا پنهان شوید و ممکن است احساس کنید نمی خواهید کاری انجام دهید. اما مهم است که مطمئن شوید که از خودتان مراقبت میکنید. با فعالیتهای کوچک شروع کنید، کارها را با سرعت خودتان پیش ببرید و مهمتر از همه، در صورتنیاز به کمک بخواهید. در اینجا چند ایده برای کارهایی که می توانید انجام دهید وجود دارد.
- با کسی که به او اعتماد دارید در مورد احساسات خود صحبت کنید، مانند شریک زندگی، خانواده یا دوست.
- سعی کنید احساس گناه، شرم و خجالت نکنید. این احساسات تقصیر شما نیست.
- برخی از نکات برتر ما را برای مراقبت از سلامت عاطفی خود امتحان کنید.
- تا جایی که میتوانید ورزش کنید. فعال ماندن مقداری اندورفین با احساس خوب ترشح میکند.
- حتی اگر اشتهای زیادی ندارید خوب بخورید.
- از مصرف الکل و سیگار بپرهیزید. این میتواند به کودک شما آسیب برساند و حال شما را بدتر کند.
- خار مریم را مصرف نکنید (اگرچه در دوران بارداری میتواند به افسردگی کمک کند، اما نمیدانیم که آیا برای بارداری بیخطر است).
درمان بیماری افسردگی بارداری
به یاد داشته باشید که افسردگی در بارداری موقتی و قابلدرمان است. اگر بارداری خفیف تا متوسط را تجربه کنید، حمایت عاطفی و عملی از جانب عزیزان میتواند بهشما در مدیریت کمک کند. اگر به کمک بیشتر نیاز دارید، درمانهای روانشناختی یا پزشکی وجود دارد. دو نوع درمان روانشناختی در مدیریت افسردگی در بارداری بسیار قوی هستند:
درمان شناختی رفتاری: به شما کمک میکند تا افکار منفی در بارداری و والدین بودن را شناسایی کنید و آنها را به چالش بکشید تا یاد بگیرید چگونه میتوانید به روشی متفاوت با تفکر خود نزدیک شوید.
درمان بینفردی : به شما کمک میکند تا از دست دادنها، تغییرات یا تعارضات گذشته را که ممکن است در دوران بارداری نقش داشته باشید، حل کنید.
در موارد، پزشک ممکن است داروهای ضدافسردگی را پیشنهاد کند. اینها داروهایی هستند که به مدیریت علائم آسیب افسردگی بارداری کمک میکنند تا بتوانید انرژی بگیرید و بیشتر برای بهبودی فکر کنید و به خودتان بازگردید.
بهیاد داشته باشید که قبل از مصرف هرگونه دارو (تجویز شده یا بدون نسخه) در بارداری یا شیردهی با پزشک یا داروساز خود را انتخاب کنید و بپرسید که آیا این دارو برای شما و کودک شما بیخطر است.
آیا داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری بیخطر هستند؟
شواهد تحقیقاتی جدید نشان میدهد که بسیاری از داروهای ضدافسردگی موجود در حال حاضر برای درمان افسردگی در دوران بارداری، حداقل از نظر اثرات کوتاهمدت بر روی جنین، نسبتاً ایمن هستند. اثرات دراز مدت بهطور کامل مورد مطالعه قرار نگرفته است. شما باید خطرات و مزایای احتمالی را با پزشک خود در میان بگذارید.
اگر در دوران بارداری افسرده باشم، چه گزینههایی برای من وجود دارد؟
اگر در دوران بارداری خود افسردگی را تجربه میکنید، اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای کمک به بهبود احساس خود انجام دهید. آماده شدن برای یک نوزاد جدید کار سختی است، اما به یاد داشته باشید که سلامتی شما مهم است و باید در اولویت باشد. چند کار وجود دارد که میتوانید برای کمک به افسردگی در دوران بارداری انجام دهید، از جمله:
مقاومت در برابر اصرار برای انجام کارهای خود را کاهش دهید و کارهایی را انجام دهید که به آرامش شما کمک میکند. به یاد داشته باشید، مراقبت از خود بخش مهمی از مراقبت از جنین در حال رشد است.
صحبت کردن در مورد نگرانی های خود با دوستان، شریک زندگی و خانواده خود صحبت کنید. اگر درخواست حمایت کنید، خواهید دید که اغلب آن را دریافت میکنید. اگر با ایجاد این تغییرات از اضطراب و افسردگی خلاص نشدید، از مشاوره ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود یا ارجاع به یک متخصص بهداشت روانی کمک بخواهید.
سخن پایانی
افسردگی در بارداری زمانی است که شما در طول بارداری خود برای هفتهها یا ماهها همیشه احساس غمگینی میکنید. این وضعیت میتواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد و میتواند زنان را به طرق مختلف تحت تاثیر قرار دهد. برخی از زنان پس از بچهدار شدن دچار افسردگی میشوند. این افسردگی پس از زایمان نامیده میشود.
بارداری میتواند تجربهای بسیار احساسی باشد و گاهیاوقات تشخیص اینکه آیا احساسات شما قابل کنترل هستند یا نشانهای از چیزهای جدیتر است، دشوار است. هورمونهای بارداری میتوانند بر احساسات شما تأثیر بگذارند، همچنین ممکن است در خوابیدن مشکل داشته باشید و ممکن است احساس بیماری داشته باشید. همه اینها میتواند باعث شود شما احساس ضعف کنید.
به خود اعتماد کنید، شما بهترین قاضی هستید که آیا احساساتتان برای شما عادی است یا خیر. اگر فکر میکنید علائم افسردگی را دارید و بیش از دوهفته طول میکشد، با ماما یا پزشک عمومی خود صحبت کنید.
افسردگی یک وضعیت سلامت روان است و نشانهای از ضعف نیست، چیزی که خود به خود برطرف میشود یا فقط باید از آن خارج شوید. افسردگی با مراقبت و حمایت صحیح قابل درمان است.
منابع:
مطلب دقیق و شُستهرُفته و کاملی بود. کمکم کرد. ممنونم.