آمادگی پیش از بارداری, اقدام به بارداری, سلامت زنان, مشکلات باروری

آیا رژیم غذایی به درمان اندومتریوز کمک می‌کند؟

رژیم غذایی اندومتریوز

فهرست موضوعات این مقاله

در حال حاضر، از نظر علمی ارتباط مستقیمی بین رژیم غذایی زنان مبتلا به اندومتریوز و بارداری یافت نشده است. بر اساس یافته‌های فعلی، رژیم غذایی می‌تواند درد لگن ناشی از اندومتریوز را تسکین دهد و همینطور خطر ابتلا به آن را نیز کاهش می‌دهد. اما آیا رژیم غذایی احتمال بارداری زنان مبتلا به این عارضه را نیز افزایش می‌دهد؟ پاسخ به این سوال این است که هنوز به طور دقیق مشخص نیست.

اگر ضایعات اندومتر یا چسبندگی باعث مسدود شدن لوله‌های فالوپ شوند یا در تخمک گذاری و حرکت طبیعی لوله‌های فالوپ مشکل ایجاد کنند، هیچ رژیم غذایی نمی‌تواند این شرایط را تغییر دهد و به بارداری کمک کند. در این حالت برای باردار شدن به روش‌هایی درمانی از جمله جراحی یا لقاح آزمایشگاهی (IVF) نیاز است. البته حتی در این شرایط نیز رعایت رژیم غذایی همراه با درمان کمک باروری یا جراحی، به بارداری کمک می‌کند.

در این مقاله در مورد تاثیر رژیم غذایی بر بارداری زنان مبتلا به اندومتریوز صحبت خواهیم کرد. 

اندومتریوز چیست؟

اندومتریوز یک بیماری مزمن و غیر سرطانی است که در آن، سلول‌هایی شبیه به پوشش داخلی رحم (سلول‌های آندومتر) خارج از رحم رشد می‌کنند. بافتی که دیواره رحم را می‌پوشاند، آندومتر نام دارد. به همین دلیل نیز این عارضه اندومتریوز نامیده می‌شود. 

اندومتریوز اغلب یک عارضه دردناک است که در ناحیه لگن اتفاق می‌افتد و به ندرت ناحیه‌ای به جز لوله‌های فالوپ، تخمدان‌ها و پوشش داخلی لگن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. 

علائم و نشانه‌های اندومتریوز چیست؟

نشانه‌های این عارضه معمولا در زمان عادت ماهانه شدیدتر می‌شوند. علائم و نشانه‌های اندومتریوز عبارتند از:

  • درد لگن
  • درد در زمان پریود و رابطه جنسی
  • درد در زمان ادرار و مدفوع
  • خونریزی شدید در زمان پریود یا خونریزی بین دو عادت ماهانه
  • ضعف
  • اسهال
  • نفخ
  • یبوست
  • کمر درد
  • گرفتگی شدید

عوارض و خطرات اندومتریوز چیست؟

در صورتی که اندومتریوز درمان نشود، ممکن است باعث ناباروری گردد. 

همچنین احتمال ابتلا به سرطان تخمدان یا توده بدخیم در افرادی که مبتلا به این عارضه هستند کمی بیش‌تر از سایر افراد است. اما این خطر زیاد نیست و الزاما به این معنی نیست که افراد مبتلا به اندومتریوز حتما دچار مشکل می‌شوند.

اندومتریوز چگونه درمان می‌شود؟

در حال حاضر درمان خاصی برای این عارضه وجود ندارد، اما علائم آن می‌تواند با مراقبت‌های مناسب کنترل شود. اقدامات مناسب برای کنترل علائم اندومتریوز شامل برنامه مشخصی برای کنترل درد و سبک زندگی سالم با خوردن غذاهای مفید و ورزش می‌باشد. 

بهترین رژیم غذایی برای درمان اندومتریوز چیست؟

در ادامه در مورد تاثیر رژیم غذایی بر اندومتریوز بیش‌تر توضیح خواهیم داد:

مواد غذایی ضد التهاب در رژیم غذایی اندومتریوز

با این که رژیم غذایی خاصی برای درمان اندومتریوز وجود ندارد، اما گفته می‌شود که مصرف غذاهای خاصی که دارای آنتی اکسیدان زیادی هستند، التهاب را کاهش می‌دهند. این غذاها شامل میوه‌ها و سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، ماهی‌های پر چرب، روغن زیتون، آجیل و تخمه‌ها می‌باشد. 

همچنین نیاز است مصرف چربی مضر (چربی ترانس و چربی اشباع) و غذاهای دارای قند را محدود کنید. 

مصرف مواد غذایی دارای آنتی اکسیدان

آنتی اکسیدان‌ها جلوی تخریب سلولی را توسط رادیکال‌های آزاد می‌گیرند. چرا که با مصرف آنتی اکسیدان، رادیکال‌های آزاد به جای تخریب پیوند سلول‌های سالم به آنتی اکسیدان می‌چسبند. آنتی اکسیدان‌ به این شکل رادیکال‌های آزاد را مهار می‌کنند و جلوی تخریب سلولی را می‌گیرند. 

محققان دریافته‌اند که زنان مبتلا به اندومتریوز معمولا آنتی اکسیدان کمی از رژیم غذایی خود دریافت می‌کنند. برای افزایش آنتی اکسیدان در رژیم غذایی خود توصیه می‌کنیم که سبزیجات و میوه‌های بیش‌تری مصرف کنید. مواد غذایی دارای آنتی اکسیدان (به خصوص آن‌هایی که ویتامین A، ویتامین C و ویتامین E زیادی دارند) عبارتند از:

  • سیب زمینی شیرین
  • جگر
  • اسفناج
  • هویج
  • طالبی
  • فلفل
  • مانگو
  • لوبیای چشم بلبلی
  • پرتقال
  • بادام
  • تخم آفتاب گردان
  • روغن جوانه گندم

استرس اکسیداتیو چیست؟

ممکن است قبلا نام رادیکال‌های آزاد را شنیده باشید. رادیکال‌های آزاد زمانی که پیوندهای مولکولی ضعیف می‌شکنند، در داخل سلول‌های ما ایجاد می‌شوند. این پیوندهای مولکولی ضعیف به دنبال مولکول‌های دیگر می‌گردند و تلاش می‌کنند پیوند آن‌ها را نیز از بین ببرند. به این فرآیند استرس اکسیداتیو گفته می‌شود. 

فعالیت رادیکال‌های آزاد تا حدی در بدن طبیعی است. برای مثال، ایجاد رادیکال‌های آزاد بخشی از کاری است که سیستم ایمنی بدن برای مقابله با عفونت انجام می‌دهد. چرا که بدن باید پیوند سلولی سلول‌های مضر مانند باکتری یا ویروس را از بین ببرد. استرس اکسیداتیو همچنین مسئول فرآیند طبیعی پیر شدن است. 

با این حال، زمانی که رادیکال‌های آزاد بیش از حد زیاد باشند، به سلول‌های سالم زیادی نیز حمله می‌کنند. زمانی که این تعداد سلول‌ها بیش از حد طبیعی باشند، باعث بیماری و پیری زودرس می‌شوند. 

تاثیر آنتی اکسیدان بر اندومتریوز

استرس اکسیداتیو در زنان مبتلا به اندومتریوز بیش‌تر است. به همین دلیل تصور می‌شود که این حالت رشد بافت اندومتریوز در خارج از رحم را تشدید می‌کند. به همین دلیل توصیه می‌کنیم که مواد غذایی دارای آنتی اکسیدان را بیش‌تر در رژیم غذایی خود مصرف کنید تا با استرس اکسیداتیو مقابله نمایید. 

مواد غذایی دارای منیزیم و زینک

غذاهایی که دارای منیزیم و زینک هستند، به کاهش التهاب کمک می‌کنند. 

از جمله غذاهای دارای منیزیم می‌توان به غلات کامل، حبوبات، آجیل، تخمه‌ها، لبنیات و سبزیجات سبز برگ دار اشاره کرد.

غذاهای حاوی زینک شامل صدف خوراکی، گوشت گاو، تخم کدو، تخم مرغ، لبنیات، غلات صبحانه غنی شده، جو دو سر، غلات کامل و حبوبات دارای زینک هستند. 

مواد غذایی دارای فیبر

هورمون استروژن رشد اندومتریوز را تشدید می‌کند. به همین دلیل خوردن غذاهایی که به کاهش استروژن و افزایش بیش از حد آن کمک می‌کنند برای شما مفید خواهد بود. غذاهای حاوی فیبر می‌توانند به اجابت مزاج و خروج استروژن از بدن کمک کنند. 

از جمله غذاهای حاوی فیبر می‌توان میوه‌ها و سبزیجات، غلات کامل، آجیل، تخمه و حبوبات را نام برد. 

مواد غذایی دارای اسیدهای چرب امگا ۳

مواد غذایی امگا ۳ به تسکین التهاب کمک می‌کنند. بنابراین مصرف غذاهای حاوی امگا ۳ باعث کاهش شدت علائم و پیشرفت اندومتریوز می‌شود. 

امگا ۳ در غذاهایی مانند ماهی، از جمله ماهی سالمون، ساردین، ماهی تن، ماهی خال خالی اطلس، صدف خوراکی، روغن ماهی و فندق، تخم کتان و روغن آن، دانه‌های چیا، اسفناج، روغن‌های گیاهی و غلات غنی شده وجود دارد. 

خودداری از مصرف چربی‌های مضر

تحقیقات نشان می‌دهند احتمال ابتلای زنانی که مقدار زیادی چربی ترانس مصرف می‌کنند به اندومتریوز بیش‌تر ست. اما زنانی که امگا ۳ مصرف می‌کنند کم‌تر امکان دارد که به این عارضه مبتلا شوند. 

به همین دلیل توصیه می‌شود که همه افراد چربی‌های ترانس را از رژیم غذایی خود حذف کنند و مصرف امگا ۳ را افزایش دهند. این کار برای سلامت کلی بدن مفید است. غذاهایی که بهتر است از مصرف آن‌ها خودداری کنید شامل موارد زیر می‌باشند:

  • غذاهای سرخ کردنی
  • شیرینی‌، به خصوص شیرینی‌هایی که بافت خشک و پوسته پوسته دارند.
  • مارگارین (در صورتی که دارای چربی ترانس باشد)
  • بیسکوییت‌های کراکر
  • غذاهایی که با استفاده از روغن نیمه هیدروژنه تهیه شده‌اند.
رژیم غذایی اندومتریوز

مصرف لبنیات

تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف لبنیات از جمله شیر، ماست و پنیر، خطر ابتلا به اندومتریوز را کاهش می‌دهد. تاثیر لبنیات بر تسکین علائم این عارضه زمانی که بیش از ۳ بار در روز بیش‌تر مشخص می‌شود و خطر این عارضه را تا ۱۸ درصد نسبت به سایر افراد کم‌تر می‌کند. 

برخی از دانشمندان اعتقاد دارند که دلیل تاثیر لبنیات بر این عارضه این است که سرشار از کلسیم، ویتامین D و منیزیم می‌باشد. 

مصرف مواد غذایی دارای کلسیم

علاوه بر لبنیات، می‌توانید از مواد غذایی دیگری نیز برای دریافت کلسیم استفاده کنید. 

مصرف غذاهای دارای کلسیم استرس اکسیداتیو و التهاب را در بدن کاهش می‌دهد. با توجه به این که این دو عامل با تشدید اندومتریوز ارتباط دارند، مصرف بیش‌تر کلسیم می‌تواند به کاهش التهاب کمک کند. غذاهای حاوی کلسیم عبارتند از:

  • لبنیات به ویژه پنیر موزارلا، پنیر چدار و ماست
  • ماهی ساردین
  • شیر غنی شده مانند شیر سویا، شیر بادام یا شیر نارگیل
  • آب پرتقال غنی شده
  • ماهی سالمون 
  • کلم پیچ پخته شده

در مورد این که آیا لبنیات باعث تسکین التهاب می‌شوند یا تشدید آن، اختلاف نظر وجود دارد. بنابراین بهتر است حداقل کمی از کلسیم دریافتی خود را منابعی به جز لبنیات دریافت کنید.  

مصرف مواد غذایی دارای ویتامین D

تحقیقات نشان می‌دهند که احتمال ابتلای زنان دارای کمبود ویتامین D به اندومتریوز بیش‌تر از سایر زنان است. زنانی که دارای ویتامین D کافی هستند، ۲۴ درصد کم‌تر احتمال دارد که دچار این عارضه شوند. همچنین کمبود ویتامین D با ناباروری زنان و مردان مرتبط است. 

با این وجود، هنوز مشخص نیست که مصرف مکمل ویتامین D یا دریافت آن از رژیم غذایی خطر ابتلا به اندومتریوز را کاهش می‌دهد یا خیر. چرا که رژیم غذایی بهترین راه دریافت ویتامین D محسوب نمی‌شود. 

در واقع، یکی از آزمایشات بر روی ۵۰,۰۰۰ زن مبتلا به اندومتریوز نشان می‌دهد که مصرف هفتگی ویتامین D بعد از جراحی اندومتریوز، تاثیر خاصی بر درد این زنان نداشته است. بنابراین توصیه می‌کنیم که با پزشک خود در مورد مصرف ویتامین D مشورت کنید. 

مصرف مواد غذایی دارای منیزیم

تحقیقات نشان می‌دهند که زنان دچار کمبود منیزیم بیش‌تر احتمال دارد که سندرم پیش از قاعدگی (PMS) را تجربه کنند. اما ارتباط بین منیزیم و اندومتریوز چیست؟ 

مشاهدات نشان می‌دهند که مصرف مواد غذایی حاوی منیزیم احتمال ابتلا به این عارضه را کاهش می‌دهد. غذاهای سرشار از منیزیم عبارتند از:

  • بادام
  • اسفناج پخته
  • بادام هندی
  • بادام زمینی
  • لوبیا سیاه
  • غلات غنی شده

خودداری از مصرف گلوتن 

چیزهایی که از خوردن آن خودداری می‌کنید به اندازه غذاهایی که می‌خورید مهم هستند. به خصوص اگر بیماری سلیاک دارید یا دارای حساسیت به گلوتن هستید لازم است از مصرف گلوتن خودداری کنید. گفته می‌شود که گلوتن باعث مشکلات سلامت و بیماری‌های بسیاری از جمله ناباروری می‌شود. اما آیا گلوتن برای افراد مبتلا به اندومتریوز موثر است؟

تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف بیش از حد گلوتن خطر ابتلا به اندومتریوز را افزایش می‌دهد. همچنین بر اساس مشاهدات، زمانی که زنان مبتلا به اندومتریوز مصرف گلوتن را حذف کنند، درد آن‌ها نیز کم‌تر می‌شود. البته باید به خاطر داشته باشید که کم‌تر شدن درد الزاما به این معنی نیست که احتمال بارداری نیز بیش‌تر می‌شود. 

در صورتی که قصد دارید گلوتن را از رژیم غذایی خود حذف کنید، اطمینان حاصل کنید که مواد غذایی مورد نیاز بدن خود را دریافت می‌کنید. زیرا رژیم غذایی فاقد گلوتن الزاما سالم نیست. بسیاری از مواد غذایی فاقد گلوتن ناسالم و مضر می‌باشند. 

دوری از مواد شیمیایی 

برخی از انواع آفت کش، آلاینده‌ها و مواد شیمیایی که در غذای ما وجود دارند باعث اختلال غدد درون ریز بدن می‌شوند. این مواد شیمیایی (هم به صورت طبیعی و هم مصنوعی) سیستم هورمونی بدن را تغییر می‌دهند. اختلالات هورمونی خطر ابتلا به سرطان و عفونت را افزایش می‌دهند و بر سیستم تولید مثل، ایمنی و عصبی بدن تاثیر منفی دارند. 

این مواد باعث کاهش کیفیت اسپرم و ناباروری مردان می‌شوند. در حال حاضر ارتباط بین تاثیر این مواد بر ناباروری، اندومتریوز و برخی از انواع سرطان در حال بررسی می‌باشد. 

به خصوص استروژن‌های محیطی در اندومتریوز تاثیرگذار هستند. استروژن‌های محیطی شامل زنو استروژن و فیو استروژن می‌باشند. زنو استروژن نوعی ماده شیمیایی شبیه به استروژن در بدن است و فیتو استروژن ترکیباتی شبیه به استروژن است که در مواد غذایی وجود دارد. 

ضایعات اندومتریوز از استروژن تغذیه می‌کنند. بنابراین تصور می‌شود که تماس با مواد شبیه به استروژن، خطر ابتلا یا تشدید این عارضه را افزایش می‌دهد.

چگونه از استروژن محیطی دوری کنیم؟

  • از مصرف مواد غذایی که دارای بسته بندی قوطی و پلاستیک BPA هستند، خودداری کنید: تا حد امکان مواد غذایی تازه خریداری کنید یا مواد غذایی با بسته بندی فاقد BPA انتخاب کنید.
  • مصرف پروتئین سویا را کاهش دهید: سویا حاوی فیتو استروژن می‌باشد و در مورد این که آیا سویا برای تولید مثل مفید یا مضر است، اختلاف نظر وجود دارد.
  • از مصرف مواد غذایی که در تهیه آن‌ها سموم به کار رفته‌اند خودداری کنید: تا حد امکان مواد غذایی ارگانیک مصرف کنید.
  • اسپری خوشبو کننده و محصولات پوستی را با دقت انتخاب کنید: پیش از مصرف، ترکیبات به کار رفته در این مواد را به دقت بررسی کنید. 

رژیم غذایی چه تاثیری بر اندومتریوز دارد؟

التهاب و استروژن بالا می‌توانند علائم اندومتریوز را شدیدتر کنند و رژیم غذایی شما بر هر دوی این موارد موثر است. تغذیه نقش مهمی در مقابله با التهاب و تنظیم استروژن ایفا می‌کند. به همین دلیل اصلاح رژیم غذایی مناسب به طور قابل ملاحظه‌ای علائم این عارضه را کاهش می‌دهد. 

تاثیر رژیم غذایی بر درد مزمن اندومتریوز

دل درد و درد لگن مزمن یکی از نشانه‌های رایج اندومتریوز محسوب می‌شوند. درد مزمن به این معنی است که شما التهاب زیادی دارید. با این که تغییر در رژیم غذایی به طور کامل علائم این عارضه را از بین نمی‌برد، اما داشتن رژیم غذایی سالم ضرری ندارد. 

تاثیر رژیم غذایی بر شدت گرفتن علائم اندومتریوز

علائم اندومتریوز در برخی از افراد مبتلا به این عارضه پیش از عادت ماهانه یا در زمان قاعدگی شدت می‌گیرند. برخی از افراد این علائم را به طور پیوسته و برخی گاهی یا با تغییر آن را حس می‌کنند. اغلب شدت علائم و زمان بین آن‌ها با گذشت زمان تشدید می‌شود. 

تغییر عادات غذایی در این زمان ممکن است به تسکین علائم این عارضه کمک کند، به خصوص اگر دچار مشکلاتی مانند یبوست می‌شوید. چرا که مصرف فیبر و مایعات بیش‌تر به رفع یبوست کمک می‌کند. 

تاثیر رژیم غذایی پس از جراحی لاپاراسکوپی اندومتریوز

تحقیقات نشان می‌دهند که اصلاح رژیم غذایی پس از عمل لاپاراسکوپی اندومتریوز تاثیر قابل توجهی در درد تسکین درد و علائم این عارضه دارد و می‌تواند در موارد زیر بهبود حاصل کند:

  • تسکین عمومی درد
  • درد و گرفتگی قاعدگی
  • درد در هنگام رابطه جنسی
  • یبوست و مشکل در مدفوع

به همین دلیل توصیه می‌شود که برای کنترل علائم اندومتریوز، پس از لاپاراسکوپی سبزیجات و میوه‌های تازه، گوشت مرغ و ماهی پرچرب، سویا، غذاهای حاوی منیزیم و روغن‌های گیاهی مصرف کنید و از خوردن نوشیدنی‌های شیرین شده با شکر، گوشت قرمز، شیرینی و چربی حیوانی خودداری نمایید. 

تاثیر رژیم غذایی اندومتریوز بر بارداری

احتمال بروز مشکلات بارداری در افراد مبتلا به اندومتریوز بیش‌تر از حالت عادی است. بنابراین در صورتی که قصد دارید باردار شوید، آنچه که می‌خورید تاثیر مثبتی بر بارداری شما خواهد داشت. 

تحقیقات نشان می‌دهند که داشتن رژیم غذایی شامل غذاهای دریایی کم جیوه برای دو بار در هفته، غلات کامل، میوه‌ها و سبزیجات احتمال بارداری را هم در زنان و هم در مردان افزایش می‌دهد. علاوه بر آن، برخی از مواد غذایی خاص برای داشتن بارداری سالم لازم هستند. این مواد مغذی عبارتند از:

  • آهن
  • کلسیم
  • ید
  • فولیک اسید
  • کولین
  • اسیدهای چرب امگا ۳

اندومتریوز ممکن است باعث ایجاد ضایعات در لگن و سایر نواحی به جز لگن شود. این ضایعات معمولا در تخمدان‌ها، رباط، سطح صفاق، روده و مثانه مشاهده می‌شوند. 

آیا رژیم غذایی اندومتریوز را درمان می‌کند؟

داشتن یک رژیم غذایی مفید برای سلامت کلی و طول عمر مفید است. اگر دارای اندومتریوز هستید و نمی‌توانید علائم آن را کنترل کنید، تغییر در رژیم غذایی شما می‌تواند التهاب را کاهش دهد و درد شما را کم‌تر کند. 

به علاوه، تغییر رژیم غذایی می‌تواند احتمال بارداری افراد مبتلا به اندومتریوز را افزایش دهد. البته نتیجه این کار در افراد مختلف متفاوت است و به مرحله و شدت اندومتریوز آن‌ها بستگی دارد. 

چه غذاهایی برای درمان اندومتریوز مفید هستند؟

برای مقابله با التهاب و درد ناشی از اندومتریوز، بهتر است رژیم غذایی حاوی مواد مغذی و متعادل داشته باشید که عمده آن گیاهی و سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی است. به همین توصیه می‌شود غذاهای زیر را به رژیم غذایی خود اضافه کنید:

  • غذاهای دارای فیبر زیاد از جمله میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات و غلات کامل
  • غذاهای دارای آهن زیاد از جمله سبزیجات برگدار تیره رنگ، کلم بروکلی، لوبیا، غلات غنی شده، آجیل و تخمه 
  • غذاهای سرشار از چربی‌های مفید از جمله ماهی سالمون، ساردین، شاه ماهی، ماهی قزل آلا، فندق، دانه چیا و تخم کتان
  • غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان که در میوه‌ها و سبزیجات رنگی از جمله پرتقال، انواع توت، شکلات تیره، اسفناج و چغندر وجود دارد. 

به واکنش بدن خود پس از خوردن غذاهای مختلف دقت کنید و علائمی که پس از خوردن هر غذا تجربه می‌کنید را یادداشت نمایید. همچنین بهتر است با پزشک تغذیه مشورت کنید. او می‌تواند رژیم غذایی مناسب اندومتریوز را با توجه به شرایط شما برنامه ریزی کنید. 

چه غذاهایی برای درمان اندومتریوز مضر هستند؟

برخی از انتخاب‌های مربوط به سبک زندگی بر پیشرفت اندومتریوز و خطر ابتلای شما به آن موثرند. همچنین این انتخاب‌ها بر شدت درد یا میزان کنترل آن نیز تاثیر می‌گذارند. 

با این که تحقیقات بیش‌تری در این زمینه مورد نیاز است، اما موارد زیر احتمالا بر اندومتریوز اثر منفی دارند:

  • رژیم غذایی پر از چربی‌های مضر (ترانس): زنانی که چربی ترانس بیش‌تری در رژیم غذایی خود مصرف می‌کنند، بیش‌تر به اندومتریوز مبتلا می‌شوند. چربی ترانس بیش‌تر در غذاهای سرخ شده، فرآوری شده و فست فودها وجود دارد.
  • مصرف گوشت قرمز: تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف زیاد گوشت قرمز، خطر ابتلا به اندومتریوز را افزایش می‌دهد. 
  • گلوتن: تحقیقات نشان می‌دهند که حذف گلوتن از رژیم غذایی باعث کاهش درد اندومتریوز می‌شود.

غذاهایی که تعادل هورمونی، به خصوص تعادل هورمون استروژن را به هم می‌ریزند بر اندومتریوز تاثیر منفی دارند. به علاوه، از مصرف غذاهایی که باعث التهاب در بدن می‌شوند خودداری کنید و یا مصرف آن‌ها را محدود نمایید. چرا که این غذاها باعث تشدید درد و پیشرفت اندومتریوز می‌شوند. این مواد غذایی عبارتند از:

  • الکل
  • کافئین
  • گلوتن
  • گوشت قرمز
  • چربی‌های اشباع و چربی ترانس

چه مکمل‌هایی برای افراد مبتلا به اندومتریوز مفید است؟

مهم است که پیش از مصرف هرگونه مکمل با پزشک مشورت کنید. چرا که باید اطمینان حاصل کنید که مکمل انتخابی شما با داروهایی که مصرف می‌کنید تداخل ندارد، از نظر کیفیت معتبر است و دوز بیش از حد مکمل در آن به کار نرفته است. 

نوع مکملی که باید انتخاب کنید به نتیجه‌ای که می‌خواهید به آن برسید بستگی دارد. در صورتی که تلاش دارید با اندومتریوز باردار شوید، نیاز است مولتی ویتامین‌های بارداری که حاوی فولیک اسید و کولین هستند را مصرف کنید. 

سایر مکمل‌های توصیه شده شامل زینک، منیزیم، پروبیوتیک، ویتامین C، ویتامین D، کوئرستین، کورکومین، ویتامین E و اسیدهای چرب امگا ۳ می‌باشند. 

سوالات متداول

چه غذاهایی برای درمان اندومتریوز مناسب هستند؟

مصرف فیبر در مواد غذایی برای تسکین علائم اندومتریوز مناسب است و از مشکلاتی مانند یبوست نیز پیشگیری می‌کند. فیبر در میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، آجیل و تخمه‌ها وجود دارد. 

آیا خوردن تخم مرغ برای درمان اندومتریوز مناسب است؟

ارتباط خاصی بین مصرف تخم مرغ، ماهی و مرغ با ابتلا به اندومتریوز مشاهده نشده است. اما ثابت شده است که مصرف گوشت قرمز خطر ابتلا به این عارضه را تا ۱۷ درصد افزایش می‌دهد. 

مصرف چه میوه‌هایی برای درمان اندومتریوز مفید است؟

مصرف زرد آلو، پرتقال، آووکادو، گیلاس، آناناس، انجیر، آلبالو و پشن فروت برای درمان اندومتریوز مناسب است. 

سخن آخر

تحقیقات در مورد تاثیر رژیم غذایی بر اندومتریوز هنوز نهایی نیست. با این وجود، مشاهدات نشان می‌دهند که داشتن رژیم غذایی سالم بر سلامت کلی بدن و کنترل علائم این عارضه موثر است. 

اصلاح رژیم غذایی الزاما حتما باعث از بین رفتن علائم و درمان اندومتریوز نمی‌شود. به همین دلیل در صورتی که تصمیم گرفته‌اید که رژیم غذایی خود را تغییر دهید، بهتر است این کار را برای سلامت خود انجام دهید و انتظار نتایج قطعی و بارداری با اندومتریوز نداشته باشید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *