زندگی روزانه

طعم فلزی در دهان در دوران بارداری: علل و نکات آن

نوسانات هورمونی ممکن است یک دلیل باشد، اما این وضعیت در همه زنان رخ نمی‌دهد. یک تست مثبت بارداری اتفاقات غیرمنتظره زیادی را برای یک زن باردار به همراه دارد. همراه با حالت تهوع و خستگی قریب الوقوع، تغییرات در سیستم چشایی که می‌تواند باعث ایجاد طعم فلزی رایج در دهان در دوران بارداری شود. این تغییر کلی در مزه دیسژئوزی Dysgeusia نامیده می‌شود و معمولاً همراه با علائم خستگی و حالت تهوع دیده می‌شود. این حس چشایی غیرطبیعی معمولاً در سه ماهه اول حاملگی رخ می‌دهد و شبیه گذاشتن سکه فلزی در دهان و یا طعمی تلخ ‌است که توصیف آن سخت است. طعم فلزی (طعم تلخ) در دهان یک وضعیت بی‌خطر و بی‌ضرر است و به ندرت باعث نگرانی می‌شود. برای اطلاع از شروع، علل و مدیریت طعم فلزی در دهان در دوران بارداری، این مقاله پینو بیبی را بخوانید.

طعم فلزی در دهان در دوران بارداری: علل و نکات آن

آیا داشتن طعم فلزی در دهان در دوران بارداری طبیعی است؟

دیسگوزی یک علامت طبیعی و شایع بارداری است. اغلب در اکثر زنان باردار دیده می‌شود و اکثر آنها حداقل تغییراتی را در طعم و مزه در دوران بارداری گزارش کرده‌اند، جای نگرانی نیست. با این وجود، ممکن است به پزشک مراجعه کنید، به خصوص اگر طعم فلزی (دیسژئوزی) با علائم دیگری مانند خشکی دهان و یا درد در دهان همراه باشد.

تغییرات حسی و بارداری

هنگامی ‌که باردار هستید، سطح هورمون استروژن و پروژسترون افزایش می‌یابد تا به بدن شما کمک کند تا جنین در حال رشد خود را حفظ کند. در حالی که وجود هورمون‌ها مطمئناً برای روند طبیعی بارداری ضروری هستند، همین هورمون‌ها باعث تغییرات ناخوشایند در بدن شما می‌شوند. این امر به ویژه در سه ماهه اول بارداری صادق است زیرا بدن شما در حال تطبیق با بارداری است.

برای برخی از زنان، بارداری تغییراتی در اشتها و ترجیحات غذایی ایجاد می‌کند. ممکن است هوس شدیدی برای شکلات، ترشی و یا چیپس داشته باشید که قبلاً نداشتید. یا شاید برخی از غذاهایی که دوست داشتید در دوران بارداری برایتان طعم بدی داشته باشند. در بدترین موارد، برخی از غذاها می‌توانند احساس تهوع صبحگاهی را ایجاد کنند. تغییرات حسی ناشی از بارداری نیز می‌تواند مزه‌های غیرعادی در دهان شما ایجاد کند. یکی از رایج‌ترین آنها طعم بد و طعم فلزی در دهان است. برای اطلاع بیشتر درباره ویار بارداری مقاله مربوطه را در مجله اینترنتی پینو بیبی مطالعه کنید.

طعم فلز در دوران بارداری چه زمانی شروع می‌شود؟

طعم فلزی بیشتر در سه ماهه اول (۱۲ هفته اول بارداری) ظاهر می‌شود. این تغییر طعم ناگهانی و یا ممکن است به طور تصادفی در هر زمانی از روز احساس شود، حتی برخی بانوان باردار بدون خوردن و یا آشامیدن این طعم را در دهانشان احساس می‌کنند. شما هم چنین ممکن است سایر طعم‌ها یا احساسات مرتبط با طعم و یا افزایش حساسیت به طعم‌های خاص داشته باشید. به عنوان مثال، چند مطالعه افزایش حساسیت به طعم تلخ در دوران بارداری را نشان داده‌اند، اگر چه ممکن است این احساس از یک زن باردار به زن دیگر متفاوت باشد.

چه چیزی باعث طعم فلز در دوران بارداری می‌شود؟

در حالی که حالت تهوع و خستگی از شایع‌ترین علائم بارداری هستند، برخی از زنان نیز تغییراتی را در طعم و مزه تجربه می‌کنند. این اغلب به عنوان طعم تلخ و یا فلزی توصیف می‌شود. اگر احساس می‌کنید سکه‌های قدیمی در دهان دارید، تغییرات حسی ناشی از بارداری ممکن است علت باشد. دلیل خاصی برای طعم فلزی (دیسگوزیا)در دوران بارداری وجود ندارد و بسیاری از زنان باردار ممکن است اصلاً آن را تجربه نکنند. این اثرات موقتی هستند، اما چند کار وجود دارد که می‌توانید برای به حداقل رساندن طعم آن در این بین انجام دهید. در دوران بارداری، هجوم هورمون‌ها مسئول تعدادی از تغییرات در دوران بارداری است. دیسگوزی و طعم فلز در بارداری به احتمال زیاد ممکن است به دلیل عوامل زیر رخ دهد. سطوح تغییر یافته هورمون‌های بارداری ممکن است بر عملکرد جوانه‌های چشایی تأثیر بگذارد و به ایجاد طعم فلزی (مزه تلخی دهان) در بارداری کمک کند.

این هورمون‌ها هم چنین می‌توانند علائم ناخواسته‌ای را به خصوص در سه ماهه اول ایجاد کنند. تغییر در حس بویایی نیز با تغییرات طعم و بیزاری از غذا مرتبط است. این ممکن است به دلیل اثرات هورمون‌ها رخ دهد. در نتیجه، برخی از زنان میل شدیدی به غذاهای خاص دارند که ممکن است احتمال احساس عجیب فلزی در دهان را افزایش دهد. ایجاد طعم فلزی در دهان در بارداری ممکن است به دلیل مصرف مکمل‌های آهن باشد. عوامل غیر مرتبط با بارداری ممکن است شامل داروها، عفونت لثه، سرماخوردگی و عفونت سینوسی باشد. سوء هاضمه در بارداری شایع است و ممکن است منجر به ایجاد طعم فلزی در دهان شود. البته توجه کنید که فقر آهن خودش باعث ایجاد پیکا (هرزه خواری) از نوع پاگو فازی می‌شود، که در آن افراد تمایل به خوردن یخ و نوشیدنی‌های یخ زده دارند.

علت طعم فلزی (دیسگوزیا) چیست؟

تهوع صبحگاهی که باعث استفراغ می‌شود، یک نگرانی رایج در سه ماهه اول بارداری است. هم چنین ممکن است تغییرات حسی دیگری را نیز در این مدت تجربه کنید، از جمله تغییراتی که بر بو و طعم تأثیر می‌گذارد. تصور می‌شود تغییرات هورمونی باعث ایجاد بیماری به نام دیسگوزی در برخی از زنان باردار می‌شود. دیسگوزیا به تغییرات چشایی اشاره دارد. به طور خاص، می‌تواند باعث ایجاد مزه‌ای خاص در دهان شما شود:

  • فلزی
  • شور
  • سوخته
  • فاسد

مطالعات نشان می‌دهد که دیسژئوزی به طور کلی در مرحله اول بارداری بدتر است و در اواخر بارداری بهبود می‌یابد. به غیر از بارداری، توضیحات پزشکی زیادی برای دیسژئوزی (مزه فلزی دهان) وجود دارد. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • مصرف ویتامین‌ها و یا مکمل‌ها
  • داروهای بدون نسخهOTC  و تجویزی
  • سرماخوردگی و یا عفونت در دهان
  • دهان خشک
  • دیابت
  • التهاب لثه
  • بیماری کلیوی و یا کبدی
  • سرطان و یا شیوه‌های درمان سرطان
  • قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین و یا وسایل دارای مواد شیمیایی و یا پرکردگی‌های دندانی خاصی است.

اگر هیچ یک از نگرانی‌های پزشکی فوق را ندارید، دیسگوزی به احتمال زیاد خوش خیم در نظر گرفته می‌شود. با این حال، این موضوع باید توسط پزشک ارزیابی شود، به خصوص اگر علائم آزاردهنده و یا جدید دیگری به غیر از طعم فلز دارید. دیسگوزیا به خودی خود مستقیماً بر تغییرات در میل و یا بیزاری به غذا تأثیر نمی‌گذارد اما می‌تواند طعم برخی از غذاها را تلخ و یا ناخوشایند کند. این مسئله در مورد غذاهایی است که مزه‌ای باقی می‌گذارند، مانند غذاهایی که با شیرین‌کننده‌های مصنوعی تهیه می‌شوند. آب معدنی هم چنین می‌تواند طعم فلز را در دهان شما افزایش دهد.

علت طعم فلزی (دیسگوزیا) چیست؟

چه زمانی می‌توان انتظار داشت طعم فلزی (دیسگوزیا) به پایان برسد؟

دیسژئوزیا (طعم فلزی دهان) در سه ماهه اول بارداری شایع‌تر است. هنگامی‌که هورمون‌ها شروع به فرو نشست می‌کنند، جوانه‌های چشایی به حالت عادی باز می‌گردند. در برخی از زنان، طعم فلزی ممکن است در طول بارداری با کاهش شدت وجود داشته باشد. دیسگوزی در بارداری تا زمانی که روی اشتهای زنان باردار تأثیری نداشته باشد، جدی نیست. هیچ درمانی لازم نیست زیرا با پیشرفت بارداری، وضعیت بهتر می‌شود.

مشکلات کلیوی، مشکلات کبدی و دیابت برخی از شرایطی هستند که ممکن است باعث ایجاد طعم فلزی در دوران بارداری شوند. اگر با علائم غیرعادی دیگری همراه بود به پزشک مراجعه کنید.

چگونه می‌توان با دیسگوزی در دوران بارداری مقابله کرد؟

داشتن طعم ناخوشایند یا بد می‌تواند در دوران بارداری واقعاً ناخوشایند باشد به اندازه کافی تهوع صبحگاهی، رفتن و آمدن به سرویس بهداشتی، گرفتگی پا و … به اندازه کافی مشکل ساز هستند. اگر چه نمی‌توان از بروز دیسژئوزی جلوگیری کرد، اقدامات خاصی ممکن است به کاهش ناراحتی کمک کند. در اینجا چند نکته برای مبارزه با طعم فلزی در بارداری وجود دارد.

  • غذاهای اسیدی مانند مرکبات، آناناس و سیب سبز ممکن است طعم فلزی را از بین ببرند. هم چنین، سعی کنید سرکه را به غذاها یا نوشیدنی‌های خود اضافه کنید. میوه‌های حاوی سیتریک را برای مبارزه با طعم فلزی امتحان کنید مانند لیمو، پرتقال، نارنگی و …
  • انتخاب ترشی‌های مختلف که با سرکه طبیعی درست شده است.
  • بهداشت دهان و دندان هم چنین می‌تواند از نظر جلوگیری از طعم بد (حفظ سلامت لثه‌ها و دندان‌ها) کمک زیادی کند. علاوه بر مسواک زدن (دو بار در روز) و نخ دندان کشیدن، می‌توانید به آرامی ‌زبان خود را مسواک بزنید تا از شر هر گونه مزه فلزی خلاص شوید. با خمیر دندان حاوی جوش شیرین، مسواک بزنید.
  • به طور دوره‌ای دهان خود را با محلول نمک خوراکی ملایم بشویید (نمک فاقد ید).
  • برای افزایش تولید بزاق، آدامس بدون قند نعنایی بجوید هم چنین جویدن آدامس بدون قند به شستن و از بین بردن تلخی دهان کمک می‌کند.
  • هیدراته ماندن با مصرف مایعات نیز می‌تواند به جلوگیری از خشکی دهان کمک کند.
  • نوشیدن آب مرکبات طبیعی
  • خوردن آبنات‌های یخی و خنک کننده دهان
  • خوردن مواد سردتر مانند چیپس یخ و پودر یخ
  • خوردن کراکر نمکی برای کمتر شدن طعم فلز
  • مصرف غذاها و نوشیدنی‌های ترش مانند ترشی و سیب سبز
  • خوردن غذاهای تند برای بی حس کردن مزه‌های عجیب و غریب
  • خوردن چیپس سرکه نمکی
  • استفاده از کارد و چنگال پلاستیکی به جای کارد و چنگال فلزی انتخاب کنید.
  • یک دهانشویه ملایم و یا شستشوی آب نمک نیز می‌تواند کمک کننده باشد.

برخی از ویتامین‌های دوران بارداری ممکن است محتوای آهن بالایی داشته باشند که این وضعیت را بدتر می‌کند. اگر داروی تجویز شده این حس را در دهان شما ایجاد می‌کند با پزشک خود صحبت کنید و عنوان کنید که این دارو وضعیت شما را بدتر می‌کنند. ویتامین‌های دوران بارداری ممکن است سرشار از آهن باشند.

سوالات متداول در مورد طعم فلزی در دهان دز زمان بارداری

آیا کم آبی بدن در دوران بارداری باعث ایجاد طعم فلزی در دهان می‌شود؟

هیچ مطالعه علمی ‌برای اثبات این که کم آبی بدن می‌تواند منجر به طعم فلزی (دیسژئوزی) در دوران بارداری شود، وجود ندارد. با این حال، اگر احساس کم آبی و طعم فلزی در دهان خود دارید، با پزشک خود مشورت کنید. اگر تمایلی و یا میل به نوشیدن آب ندارید می‌توانید دتاکس واتر استفاده کنید تا هم مواد مغذی، معدنی و ویتامین لازم را کسب کنید و هم بدنتان هیدراته بماند.

سوالات متداول در مورد طعم فلزی در دهان دز زمان بارداری

آیا ویتامین‌ها می‌توانند باعث ایجاد طعم فلزی در دهان شوند؟

اگر مولتی ویتامین‌ها را با روی، کروم، آهن، کلسیم و یا مس مصرف می‌کنید، ممکن است طعم فلزی را در دهان تجربه کنید. با این حال، لازم نیست نگران این طعم غیرطبیعی باشید زیرا به محض این که بدن شما این ویتامین‌ها را هضم کند، این احساس برطرف می‌شود. اگر طعم ادامه داشت، با پزشک خود در مورد دوز مصرفی صحبت کنید.

آیا برخی غذاها یا نوشیدنی‌ها می‌توانند در ایجاد طعم فلزی در دهان در دوران بارداری نقش داشته باشند؟

این طعم فلزی در دهان شما هیچ ارتباطی با غذایی که مصرف می‌کنید، ندارد. اگر مرکبات مصرف می‌کنید، در واقع می‌تواند به شما کمک کند طعم فلزی را از بین ببرید، اما مانند هر چیز دیگری، پس از مشورت با پزشک، مطمئن شوید که همه چیز را در حد اعتدال مصرف کنید.

آیا طعم فلزی در دهان در دوران بارداری می‌تواند روی کودک تأثیر بگذارد؟

مزه فلزی ناشی از افزایش هورمون‌های بارداری معمولاً به عنوان یک وضعیت موقتی در نظر گرفته می‌شود که هیچ تهدیدی برای مادر و جنین ایجاد نمی‌کند و خود به خود برطرف می‌شود. تجربه طعم فلزی در دهان در دوران بارداری شایع است و بنابراین نباید باعث نگرانی شود. معمولاً به دلیل تغییرات هورمونی در بدن در این دوره رخ می‌دهد. علائم این بیماری را می‌توان با کمک تغییرات ساده رژیم غذایی و نکات سبک زندگی سالم مانند مسواک زدن دو بار در روز، هیدراته ماندن و جویدن آدامس کنترل کرد. با این حال، اگر علائم شما شدید به نظر می‌رسد و با مصرف غذای شما تداخل دارد، در اولین فرصت با پزشک خود مشورت کنید. طعم فلزی در دهان یکی از عوارض جانبی غیرعادی و عجیب بارداری است. اگر چه ممکن است قابل پیشگیری نباشد، دندانپزشک شما ممکن است به کاهش شدت آن کمک کند.

سخن آخر

طعم فلزی در هر زمانی در سه ماهه اول حاملگی ظاهر می‌شود، حتی زمانی که غذا نمی‌خورید و یا نمی‌نوشید. اگر خشکی دهان و یا درد دهان همراه با طعم فلزی دارید، با پزشک خود مشورت کنید. نوسانات هورمونی مرتبط با بارداری علت اصلی طعم فلزی در زنان باردار است. خوردن غذاهای اسیدی، جویدن آدامس با طعم نعناع و نوشیدن آب فراوان می‌تواند به مدیریت طعم فلزی کمک کند. در حالی که دیسژئوزی می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل اساسی سلامتی در برخی افراد باشد، اما زمانی که ناشی از بارداری باشد، احتمالاً نگران کننده نیست. طعم فلزی که توسط بسیاری از زنان باردار تجربه می‌شود مضر نیست و معمولاً در کل بارداری باقی نمی‌ماند. مانند بسیاری دیگر از علائم بارداری، دیسگوزی در نهایت خود به خود از بین می‌رود. اگر نمی‌توانید طعم فلز را تحمل کنید، تغییرات رژیم غذایی و سایر درمان‌ها را با پزشک خود در میان بگذارید. این امر به ویژه در صورتی مهم است که طعم آن به قدری بد باشد که در خوردن غذا دچار مشکل شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *