راهنمای دارو

همه چیز درباره ویتامین E

اثر ویتامین E بر سلامت بدن

بدن شما از ویتامین E برای اهداف متعددی استفاده می‌کند، از جمله محافظت از شما در برابر استرس اکسیداتیو و حمایت از سیستم ایمنی. شما می‌توانید ویتامین E را از برخی غذاها و مکمل‌های غذایی دریافت کنید. اگر چه ویتامین E اغلب به عنوان یک ترکیب واحد در نظر گرفته می‌شود، اما در واقع گروهی از هشت ترکیب محلول در چربی با اثرات آنتی اکسیدانی قوی است. از بین این هشت شکل شیمیایی، آلفا توکوفرول به بهترین وجه نیازهای تغذیه‌ای انسان را برآورده می‌کند. با پینو بیبی همراه شوید تا در مورد ویتامین E بیشتر بدانید.

اثر ویتامین E بر سلامت بدن

ویتامین E چیست؟

ویتامینE یک ویتامین محلول در چربی است که در بسیاری از غذاها، چربی‌ها و روغن‌ها یافت می‌شود. هم‌چنین یک آنتی اکسیدان است، ماده‌ای که ممکن است به جلوگیری از آسیب به سلول‌های بدن کمک کند. مولکول‌هایی رادیکال آزاد هنگام تجزیه غذا یا قرار گرفتن در معرض دود تنباکو، سیگار و تشعشعات تولید می‌شوند. رادیکال‌های آزاد ممکن است در ایجاد بیماری‌های قلبی، سرطان و سایر بیماری‌ها نقش داشته باشند. اگر ویتامینE را به دلیل خواص آنتی اکسیدانی آن مصرف می‌کنید، به خاطر داشته باشید که این مکمل ممکن است مزایای مشابه آنتی اکسیدان‌های طبیعی موجود در غذا را نداشته باشد.

آنتی‌اکسیدان‌ها ممکن است بدن را در برابر بیماری‌های جدی از جمله بیماری قلبی و سرطان محافظت کنند. ویتامینE یک ماده مغذی است که برای بینایی، تولید مثل و سلامت خون، مغز و پوست شما مهم است. ویتامین E همچنین به بدن در ساخت گلبول‌های قرمز و استفاده از ویتامینK کمک می‌کند. افرادی که نمی‌توانند چربی را به درستی جذب کنند ممکن است دچار کمبود ویتامین E شوند. ویتامین E به طور طبیعی در برخی غذاها از جمله دانه‌ها، مغزها، برخی سبزیجات و محصولات غنی شده وجود دارد. هم‌چنین می‌توان آن را به عنوان یک مکمل غذایی مصرف کرد.

فرمها و شکل‌های موجود ویتامین E

اشکال طبیعی و مصنوعی ویتامین E وجود دارد. پزشکان معمولاً ویتامینE طبیعی (d-alpha-tocopherol) یا توکوفرول‌های مخلوط طبیعی را توصیه می‌کنند. برخی توکوفرول‌های مخلوط را ترجیح می‌دهند، زیرا آن‌ها بیشتر نمایانگر غذاهای کامل هستند و شکل مصنوعی آن dl-alpha-tocopherol نامیده می‌شود. دوزهای مصرف این ویتامین معمولاً در واحدهای بین المللی (IU) ذکر می‌شوند. بیشتر مکمل‌های ویتامین E محلول در چربی هستند. با این حال، افرادی که در جذب چربی مشکل دارند، مانند کسانی که مشکلات لوزالمعده یا فیبروز کیستیک دارند، می‌توانند ویتامین E محلول در آب مصرف کنند. ویتامینE در سافت ژل‌ها، قرص‌ها، کپسول‌ها و روغن‌های موضعی موجود است.

میزان مجاز مصرف ویتامین E

دوزهای ویتامین E خوراکی معمولاً بین ۵۰ تا ۱۰۰۰ واحد بین المللی است. متخصصان دریافت ویتامین E را بیشتر از طریق غذا به جای مکمل‌ها توصیه می‌کنند. سازمان غذا و تغذیه انستیتوی پزشکی سطح بالاتری قابل تحمل (UL) برای ویتامین E را ۱۰۰۰ میلی‌گرم (۱۵۰۰ IU) در روز برای ویتامینE مکمل تعیین کرده است. بر اساس آزمایشات بالینی، دوز مصرفی اغلب برای پیشگیری و درمان بیماری برای بزرگسالان ۴۰۰ تا ۸۰۰ واحد در روز است. مانند تمام مکمل‌ها، قبل از مصرف ویتامین E برای کودک باید با یک پزشک مشورت کرد. میزان مصرف روزانه ویتامینE در رژیم غذایی در زیر بر اساس گروه سنی ذکر شده است. (توجه: ۱ میلی‌گرم ویتامینE برابر با ۱.۵ واحد بین المللی است.)

میزان مجاز مصرف ویتامین E در اطفال

  • نوزادان تا ۶ ماهگی: ۶ واحد بین المللی IU
  • نوزادان ۷ ماهه تا یک ساله: ۷.۵ واحد بین المللی IU
  • کودکان یک تا ۳ سال: ۹ واحد بین المللی IU
  • کودکان ۴ تا ۸ سال: ۱۰.۴ واحد بین المللی IU
  • کودکان ۹ تا ۱۳ سال: ۱۶.۴ واحد بین المللی IU
  • نوجوانان ۱۴ تا ۱۸ سال: ۲۲.۴ واحد بین المللی IU

میزان مجاز مصرف ویتامین E در افراد بالغ

  • بالاتر از ۱۸ سال: ۲۲.۴ واحد بین المللی IU
  • زنان باردار: ۲۲.۴ واحد بین المللی IU
  • زنان شیرده: ۲۸.۴ واحد بین المللی IU

موارد احتیاط در مصرف ویتامین E

همیشه قبل از مصرف مکمل‌های ویتامین ایی با پزشک خود مشورت کنید. ویتامینE ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد، به خصوص اگر از داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین (کومادین)، آسپرین یا کلوپیدوگرل (پلاویکس) استفاده می‌کنید.

منابع غذایی سرشار از ویتامین E

غنی‌ترین منبع ویتامین E جوانه گندم است. سایر غذاهایی که حاوی مقدار قابل توجهی ویتامینE هستند عبارت هستند از:

  • گوشت، کبد (جگر)، تخم مرغ و لبنیات
  • آجیل‌ها: بادام، بادام زمینی، فندق و گردو، دانه‌های آفتابگردان
  • مارگارین و سس مایونز
  • روغن‌های گیاهی فشرده سرد شامل زیتون، ذرت، گلرنگ، سویا، پنبه دانه و کلزا (کانولا)
  • سبزیجات با برگ سبز تیره مانند اسفناج و کلم پیچ، چغندر، خردل و شلغم
  • دانه غلات
  • سیب زمینی‌های شیرین و یامز
  • آووکادو و مارچوبه
منابع غذایی سرشار از ویتامین E

وظایف ویتامین E در بدن

ویتامین E، نقش‌های زیادی در بدن شما ایفا می‌کند. شاید این ویتامین را بیشتر به دلیل اثرات آنتی‌اکسیدانی آن بشناسید. ویتامین E با خنثی کردن مولکول‌های مضری به نام رادیکال‌های آزاد، از سلول‌های شما در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می‌کند. علاوه بر این، برای عملکرد مناسب ایمنی و سیگنال‌دهی سلولی مورد نیاز است. به همین دلیل جای تعجب نیست که تحقیقات نشان می‌دهد مصرف مکمل‌های ویتامین E ممکن است از چندین جهت برای سلامتی شما مفید باشد.

ویتامین E و دفاع آنتی‌اکسیدان

ویتامین E ممکن است نشانگرهای استرس اکسیداتیو را کاهش دهد و دفاع آنتی اکسیدانی را بهبود بخشد. استرس اکسیداتیو شرایطی است که زمانی رخ می‌دهد که بین دفاع آنتی‌اکسیدانی بدن و تولید و تجمع ترکیباتی به نام گونه‌های فعال اکسیژن (ROS) عدم تعادل وجود داشته باشد. این می‌تواند منجر به آسیب سلولی و افزایش ریسک ابتلا به بیماری شود. از آن جایی که ویتامینE به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی در بدن عمل می‌کند، مطالعات نشان داده است که مکمل با دوزهای بالای آن می‌تواند نشانگرهای استرس اکسیداتیو را کاهش دهد و دفاع آنتی اکسیدانی را در برخی از جمعیت‌ها تقویت کند.

به عنوان مثال، یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ میلادی، روی ۵۴ فرد مبتلا به نفروپاتی دیابتی (آسیب کلیوی ناشی از قند خون بالا) نشان داد که مصرف مکمل با ۸۰۰ واحد بین المللی ویتامین E در روز به مدت ۱۲ هفته به طور قابل توجهی باعث افزایش سطح گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) در مقایسه با دارونما شد. گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) گروهی از آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی است که از سلول‌های شما در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می‌کند. یک پژوهش در سال ۲۰۲۱ میلادی هم‌چنین نشان داد که مصرف مکمل با ترکیبی از ویتامینE و ویتامین C روزانه به مدت ۸ هفته نشانگرهای استرس اکسیداتیو مانند مالون دی آلدئید و ROS را در زنان مبتلا به اندومتریوز رحم کاهش می‌دهد.

ویتامین E و کاهش عوامل خطر بیماری قلبی

فشار خون بالا و سطوح بالای چربی‌های خون مانند کلسترول LDL (بد) و تری گلیسیرید ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد. به طور امیدوارکننده، تحقیقات نشان می‌دهد که مکمل‌های ویتامین E ممکن است به کاهش عوامل خطر بیماری قلبی در برخی افراد کمک کند. بررسی ۱۸ مطالعه مختلف در سال ۲۰۱۹ میلادی نشان داد که در مقایسه با درمان‌های پلاسبو (دارونماها)، مکمل‌های ویتامینE به طور قابل‌توجهی فشار خون سیستولیک اما نه دیاستولیک را کاهش می‌دهند (سیستولیک اعداد بالا و دیاستولیک عدد پایین فشار خون است). برخی از مطالعات همچنین نشان می‌دهند که مصرف ویتامین E همراه با مکمل‌های امگا ۳ ممکن است سطح LDL و تری گلیسیرید را در افراد مبتلا به سندرم متابولیک کاهش دهد، مجموعه‌ای از شرایط، از جمله سطوح بالای چربی خون، که خطر بیماری قلبی و سایر شرایط سلامتی را افزایش می‌دهد.

ویتامین E برای افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) مفید است

بیماری کبد چرب غیر الکلیشامل تعدادی از شرایط است که باعث تجمع چربی در کبد در افرادی می‌شود که الکل کم مصرف می‌کنند یا اصلاً الکل مصرف نمی‌کنند. بر اساس یافته‌های تحقیقاتی، مکمل‌های ویتامین E ممکن است برخی از جنبه‌‌های سلامتی را در افراد مبتلا به NAFLD بهبود بخشد. یک بررسی در سال ۲۰۲۱ میلادی از ۸ مطالعه نشان داد که مکمل ویتامین E باعث کاهش سطح آنزیم‌های کبدی آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، کاهش سطح چربی خون و بهبود سلامت کبد در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلیمی‌شود. افزایش سطح کبدی آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) می‌تواند نشان دهنده التهاب و آسیب کبد در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلیباشد، بنابراین در سطوح پایین‌تر مطلوب است.

اثر ویتامین E بر مدیریت دیسمنوره (قاعدگی دردناک)

دیسمنوره وضعیتی است که با درد شدید و مکرر قاعدگی مانند گرفتگی و درد لگن مشخص می‌شود. تحقیقات نتایج امیدوار کننده‌ای را نشان می‌دهد که مکمل‌های ویتامین E ممکن است دردهای قاعدگی را در زنان مبتلا به این بیماری کاهش دهد. در یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ میلادی بر روی ۱۰۰ زن مبتلا به دیسمنوره، مصرف روزانه ۲۰۰ واحد ویتامین E بیشتر از دارونما، درد قاعدگی را تسکین داد. هنگامی که ویتامین با مکمل امگا ۳ حاوی ۱۸۰ میلی‌گرم EPA و ۱۲۰ میلی گرم DHA ترکیب شد، اثرات حتی بهتر بود. علاوه بر این، یک مطالعه در سال ۲۰۲۱ میلادی نشان داد که مصرف مکمل با ترکیبی از ویتامینE و ویتامین C روزانه به مدت ۸ هفته به کاهش شدت درد لگن و دیسمنوره در زنان مبتلا به اندومتریوز کمک کرد. چند مطالعه همچنین نشان می‌دهد که مکمل‌های ویتامین E ممکن است به کاهش علائم پیش قاعدگی PMS، از جمله اضطراب، هوس‌های غذایی، و افسردگی کمک کنند.

اثر ویتامین E بر مدیریت دیسمنوره (قاعدگی دردناک)

اثر مصرف ویتامین E بر انواع سرطان

چندین مطالعه جامع نشان می‌دهد که زنانی که مکمل‌های ویتامینE مصرف می‌کنند کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار دارند. مردانی که ۴۰۰ واحد بین‌المللی ویتامین E را به مدت ۸ سال یک روز در میان مصرف می‌کنند، در مقایسه با افرادی که دارونما مصرف می‌کنند، کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان قرار دارند. ویتامینE اثری بر سرطان روده بزرگ در زنان و یا افراد مبتلا به دیابت ندارد. مصرف ویتامین E به همراه ویتامینA و ویتامینC یا به عنوان بخشی از مولتی ویتامین ممکن است برای افرادی که آدنوم کولورکتال دارند مفید باشد. آدنوم‌های کولورکتال به عنوان پیش‌ساز سرطان روده بزرگ در نظر گرفته می‌شوند. به نظر می‌رسد ویتامینE در برابر سرطان ریه یا سرطان پانکراس بی‌تاثیر است. یک مطالعه روی ۳۵۰۰۰ مرد نشان داد که خطر ابتلا به سرطان پروستات در افرادی که مکمل ویتامینE مصرف می‌کنند نسبت به افرادی که دارونما مصرف می‌کنند، ۱۷ درصد افزایش می‌یابد.

یک مطالعه نشان داد که مصرف ترکیبی از ۳۰ میلی‌گرم ویتامینE (آلفا توکوفرول)، ۱۲۰ میلی‌گرم ویتامین C، ۶ میلی‌گرم بتاکاروتن، ۱۰۰ میکروگرم سلنیوم و ۲۰ میلی‌گرم روی خطر کلی سرطان پروستات را کاهش نمی‌دهد، اما ممکن است کاهش خطر در مردانی که سطح PSA آن‌ها نرمال بود را سبب شود. سطوح بالای PSA می‌تواند نشان دهنده سرطان پروستات باشد. مطالعه بزرگ دیگری بر روی ۲۹.۱۳۳ فرد سیگاری نشان داد که کسانی که روزانه ۵۰ میلی‌گرم ویتامینE (dl-alpha-tocopherol یا ویتامین E مصنوعی) مصرف می‌کنند، خطر کمتری برای سرطان پروستات و مرگ ناشی از سرطان پروستات دارند. محققان خاطر نشان می‌کنند که مصرف مکمل‌های آنتی اکسیدانی ممکن است به اندازه خوردن غذاهای آنتی‌اکسیدانی موثر نباشد. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که دریافت آنتی اکسیدان‌ها از غذاها ممکن است بهترین راه برای محافظت در برابر سرطان باشد.

همچنین، تنها شواهد محدودی وجود دارد که مصرف دوزهای زیاد ویتامینE ممکن است به درمان سرطان کمک کند. یک مطالعه بر روی ۱۰۸ نفر که از داروی شیمی درمانی سیس پلاتین استفاده می‌کردند، نشان داد که مصرف مکمل ویتامین E در طول درمان و تا ۳ ماه پس از آن، آسیب عصبی را کاهش می‌دهد که ممکن است هنگام مصرف سیس پلاتین رخ دهد. با این حال، برخی از پزشکان نگران هستند که دوزهای زیادی از آنتی اکسیدان‌های مکمل‌ می‌توانند با داروهای شیمی درمانی تداخل داشته باشند. به نظر می‌رسد تازه‌ترین شواهد و یافته‌های علمی نشان می‌دهد که مصرف ویتامین E و توکوفرول با دوز پایین در رژیم غذایی از سرطان پیشگیری می‌کنند، در حالی که مکمل‌های با دوز بالا با آلفا توکوفرول این طور نیستند. تحقیقات در این خصوص همچنان ادامه دارد. برای تعیین نقش ویتامینE در موارد خاص باید با پزشک مشورت شود.

اثر ویتامین E بر فتودرماتیت و اگزما

فتودرماتیتشامل یک واکنش آلرژیک به اشعه UV خورشید است. یک مطالعه بالینی ۸ روزه که درمان با ویتامین‌های C و E را با دارونما مقایسه کرد، نشان داد افرادی که این ویتامین‌ها را مصرف می‌کردند به میزان قابل‌توجهی نسبت به خورشید حساسیت کمتری داشتند. مطالعه بالینی دیگری که به مدت ۵۰ روز به طول انجامید نیز اثر محافظتی ترکیب ویتامینC و E را نشان داد.

اثر ویتامین E بر بیماری آلزایمر و سلامت شناختی

برخی از محققان معتقدند که آنتی اکسیدان‌ها ممکن است به پیشگیری از بیماری آلزایمر کمک کنند. یک مطالعه نشان داد افرادی که دارای سطوحی از انواع ویتامینE هستند (نه فقط دی آلفا توکوفرول، نوعی که معمولاً در مکمل‌ها یافت می‌شود)، کمتر به آلزایمر مبتلا می‌شوند. اما مطالعه دیگری نشان داد افرادی که علائم اولیه آلزایمر را داشتند و مکمل‌های ویتامین E مصرف می‌کردند به همان میزان افرادی که دارونما مصرف می‌کردند به این بیماری مبتلا شدند.

اثر ویتامین E بر سلامت چشم

ویتامین E (400 واحد بین‌المللی) همراه با سایر آنتی‌اکسیدان‌ها، از جمله روی (۸۰ میلی‌گرم)، بتاکاروتن (۱۵ میلی‌گرم)، و ویتامینC (500 میلی‌گرم)، به نظر می‌رسد که از ابتلا به دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن (AMD) محافظت می‌کند. به نظر می‌رسد ویتامین ئی در افراد دارای AMD پیشرفته بیشترین مزیت را داشتند. محققان نمی‌دانند که آیا این ترکیب از مواد مغذی به پیشگیری از AMD کمک می‌کند یا به افراد مبتلا به AMD کمتر پیشرفته کمک می‌کند.

ویتامینE و C نیز ممکن است به درمان یووئیت کمک کند. یووئیت التهاب یووه، لایه میانی چشم بین صلبیه (پوشش سفید بیرونی چشم) و شبکیه است. یک مطالعه بالینی بر روی ۱۳۰ فرد مبتلا به یووئیت نشان داد که افرادی که این ویتامین‌ها (ایی – سی) را مصرف می‌کردند، دید واضح تری نسبت به افرادی که دارونما مصرف می‌کردند، داشتند.

اثر ویتامین E بر دیابت

افراد مبتلا به دیابت تمایل به داشتن سطوح پایین آنتی اکسیدان دارند، که برخی از محققان را به این باور رسانده است که ممکن است همین دلیل افزایش خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند بیماری قلبی را در این افراد توضیح دهد. مکمل‌های ویتامین E و سایر آنتی اکسیدان‌ها ممکن است به کاهش خطر بیماری قلبی و سایر عوارض در افراد مبتلا به دیابت کمک کنند. تحقیقات نشان می‌دهد که آنتی اکسیدان‌ها ممکن است به کنترل سطح قند خون و کاهش سطح کلسترول در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک کنند و در عین حال از عوارض آسیب چشم (رتینوپاتی) و آسیب کلیه (نفروپاتی) در افراد مبتلا به دیابت نوع یک محافظت کنند. یک مطالعه نشان داد که افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ که روزانه ۴۰۰ واحد ویتامین E مصرف می‌کنند، خطر حمله قلبی و مرگ بر اثر بیماری قلبی را کاهش می‌دهند. با این حال، همه مطالعات نشان نداده‌اند که مصرف مکمل‌های ویتامین E به افراد مبتلا به دیابت کمک می‌کند.

اثر ویتامین E بر پرهاکلامپسی

برخی از مطالعات نشان می‌دهد که مصرف ویتامینE همراه با ویتامین C ممکن است به پیشگیری از پره‌اکلامپسی در زنانی که در معرض خطر هستند کمک کند. زنان مبتلا به پره اکلامپسی فشار خون بالا و پروتئین بیش از حد در ادرار دارند. پره اکلامپسی یکی از علل شایع زایمان زودرس است. با این حال، همه مطالعات این داده‌ها را تایید نمی‌کنند. زنان باید قبل از مصرف ویتامینE در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنند.

اثر ویتامین E بر دیسکینزی دیررس

برخی مطالعات نشان داده‌اند که مکمل‌های ویتامینE ممکن است به درمان دیسکینزی دیررس، حرکات غیرارادی و تکراری که از عوارض جانبی مصرف طولانی‌مدت داروها هستند، کمک کند. با این حال، همه مطالعات این یافته  را تایید نمی‌کنند که ویتامینE می‌تواند به درمان دیسکینزی کمک کند. بزرگترین مطالعه نشان داد که مصرف روزانه ۱۶۰۰ واحد ویتامینE برای حداقل یک سال در کاهش علائم دیسکینزی دیررس بهتر از دارونما عمل نکرد.

اثر ویتامین E بر روماتیسم مفصلی

یک مطالعه نشان می‌دهد که مصرف ویتامین E، همراه با داروهای استاندارد برای آرتریت روماتوئید، ممکن است به کاهش درد کمک کند. از آن جایی که ویتامینE نقش مهمی در سلامتی ایفا می‌کند، مانند کاهش التهاب و بهبود عملکرد سیستم ایمنی، مکمل‌ها ممکن است برای افرادی که نیازهای بیشتری دارند یا در رژیم غذایی خود به اندازه کافی این ویتامین را دریافت نمی‌کنند، مانند برخی از افراد مسن، مفید باشد.

علائم کمبود جدی ویتامین E

کمبود ویتامین E در جوامع پیشرفته به ندرت دیده می‌شود، اما در کشورهای در حال توسعه و یا فقیر ممکن است که کمبود این ویتامین بیشتر دیده شود. علائم کمبود ویتامین ایی عبارت هستند از:

  • ضعف عضلانی
  • از دست دادن توده عضلانی
  • حرکات غیر طبیعی چشم
  • مشکلات بینایی
  • راه رفتن ناپایدار

کمبود طولانی مدت ممکن است باعث مشکلات کبد و کلیه شود، بسیاری از افراد ممکن است سطح پایینی از ویتامینE را داشته باشند. مصرف مکمل ویتامین E ممکن است در افرادی که دارای اختلالات گوارشی هستند، از جمله بیماری مزمن روده، یا کسانی که تحت عمل جراحی گوارشی قرار گرفته‌اند، ضروری باشد، زیرا سیستم آن‌ها کمتر قادر به جذب ویتامین‌های محلول در چربی است.

عوارض جانبی و مصرف زیاد ویتامین E

ویتامین E هنگامی که در دوزهای مناسب مصرف شود، به طور کلی بی‌خطر در نظر گرفته می‌شود. به ندرت، مصرف خوراکی ویتامین E می‌تواند باعث موارد زیر شود:

  • حالت تهوع و اسهال
  • گرفتگی روده
  • خستگی و ضعف
  • سردرد، تاری دید
  • کهیر
  • اختلال عملکرد غدد جنسی
  • افزایش غلظت کراتین در ادرار (کراتینوری)

مصرف دوزهای بالاتر ویتامین E ممکن است خطر عوارض جانبی را افزایش دهد. همچنین، این نگرانی وجود دارد که افرادی که از سلامتی ضعیفی برخوردارند و دوزهای بالایی از ویتامینE مصرف می‌کنند، در معرض افزایش خطر مرگ قرار دارند.

عوارض جانبی و مصرف زیاد ویتامین E

استفاده از ویتامین E می‌تواند با بسیاری از شرایط سلامتی و پزشکی تداخل داشته باشد. به عنوان مثال، تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف خوراکی ویتامین E ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد. تحقیقات دیگر نشان می‌دهد که استفاده از ویتامین E ممکن است خطر مرگ را در افرادی با سابقه بیماری قلبی شدید، مانند حمله قلبی یا سکته، افزایش دهد. در صورتی که مشکلات زیر را دارید قبل از مصرف ویتامین E با پزشک خود مشورت کنید:

  • کمبود ویتامین K
  • بیماری چشمی که در آن شبکیه آسیب دیده است (رتینیت پیگمانتوزا)
  • اختلالات خونریزی
  • دیابت
  • سابقه یک حمله قلبی یا سکته قبلی
  • سرطان سر و گردن
  • بیماری کبد

این مکمل ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد. اگر قصد جراحی دارید، دو هفته قبل از جراحی از مصرف ویتامین E خودداری کنید. همچنین اگر برای باز کردن عروق مسدود شده و بازگرداندن جریان خون طبیعی به عضله قلب، آنژیوپلاستی انجام داده‌اید، در مورد مصرف ویتامینE با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات و تعاملات احتمالی مکمل‌های ویتامین E

اگر با هر یک از داروهای زیر تحت درمان هستید، نباید بدون مشورت با پزشک خود از مکمل‌های ویتامینE استفاده کنید:

  • داروهای ضد افسردگی: ویتامینE در جذب داروی ضد افسردگی دزیپرامین (Norpramin) اختلال ایجاد می‌کند. دزیپرامین متعلق به دسته‌ای از داروها به نام سه حلقه‌ای است. سایر داروهای سه حلقه‌ای عبارت هستند از ایمی پرامین (توفرانیل) و نورتریپتیلین (پاملور).
  • داروهای ضد روان پریشی: ویتامینE می‌تواند در جذب داروی ضد روان پریشی به نام کلرپرومازین (تورازین) توسط بدن اختلال ایجاد کند. کلرپرومازین متعلق به دسته‌ای از داروها به نام فنوتیازین‌ها است.
  • آسپرین: از آن جایی که ویتامینE می‌تواند خطر خونریزی را افزایش دهد، افرادی که آسپرین مصرف می‌کنند باید قبل از مصرف مکمل‌های ویتامین E با پزشک خود مشورت کنند.
  • AZT. ویتامین E ممکن است در برابر سمیت و عوارض جانبی AZT، دارویی که برای درمان HIV و ایدز استفاده می‌شود، محافظت کند.
  • مسدود کننده‌های بتا، این نوع دارو برای درمان فشار خون بالا استفاده می‌شود. ویتامین E در جذب پروپرانولول (ایندرال) در بدن که نوعی بتا بلوکر است، اختلال ایجاد می‌کند. سایر بتا بلوکرها عبارت هستند از: آسبوتولول (Sectral)، آتنولول (تنورمین)، بیسوپرولول (زبتا)، کارتئولول (کارترول)، متوپرولول (Toprol XL)، نادولول (کارگارد)، پروپرانولول (ایندرال)
  • تسکین دهنده‌های اسید صفراوی؛ این داروها که برای کاهش کلسترول استفاده می‌شوند، ممکن است میزان جذب ویتامین E را کاهش دهند. این داروها عبارت هستند از: کلستیرامین (کوستران، پروالیت)، کلستیپول (کولستید)
  • استاتین‌ها؛ به نظر می‌رسد مصرف ترکیبی از آنتی اکسیدان‌ها، از جمله ویتامینE و C، سلنیوم و بتاکاروتن، همراه با نیاسین و سیمواستاتین (Zocor) نیاسین و Zocor را از افزایش کلسترول HDL (خوب) باز می‌دارد. محققان نمی‌دانند که آیا ویتامینE به تنهایی می‌تواند همین اثر را داشته باشد یا این که در مورد سایر استاتین‌ها اتفاق می‌افتد. قبل از مصرف ویتامینE از پزشک خود بپرسید که آیا از استاتین نیز استفاده می‌کنید. استاتین‌ها عبارت هستند از: لوواستاتین (Mevacor)، سیمواستاتین (زوکور)، پراواستاتین (پراواچول)، آتورواستاتین (لیپیتور)، فلوواستاتین (لسکول)، روزوواستاتین (کرستور)، جمفیبروزیل: این دارو که برای کاهش کلسترول استفاده می‌شود، ممکن است سطح ویتامینE را نیز کاهش دهد.
  • سیکلوسپورین ویتامینE ممکن است با سیکلوسپورین، دارویی که برای درمان سرطان استفاده می‌شود، تداخل داشته باشد و باعث کاهش اثربخشی ویتامینE و سیکلوسپورین شود. با این حال، مطالعه دیگری نشان می‌دهد که ترکیب ویتامین E و سیکلوسپورین ممکن است در واقع باعث عملکرد بهتر سیکلوسپورین شود. قبل از مصرف ویتامینE از پزشک خود در مورد مصرف سیکلوسپورین سوال کنید.
  • داروهای شیمی درمانی برخی از پزشکان نگران هستند که آنتی اکسیدان‌هایی مانند ویتامینE ممکن است اثربخشی داروهای شیمی درمانی از جمله کلرامبوسیل، بوسولفان، دوکسوروبیسین، کارموستین، تیوپتا و سیکلوفسفامیدرادیکال‌ها را کاهش دهند.
  • تاموکسیفن: درمانی برای سرطان سینه است و سطح خون را افزایش می‌دهد.
  • تری گلیسیرید: خطر ابتلا به کلسترول بالا را افزایش می‌دهد. در مطالعه‌ای بر روی ۵۴ زن مبتلا به سرطان سینه، ویتامین‌های C و E که همراه با تاموکسیفن مصرف شدند، این عارضه جانبی را کاهش دادند. این ویتامین‌ها سطح کلسترول LDL (بد) و تری گلیسیرید را کاهش می‌دهند در حالی که کلسترول HDL (خوب) را افزایش می‌دهند. ویتامین‌های C و E نیز اثر ضد سرطانی تاموکسیفن را قوی‌تر می‌کنند.
  • وارفارین (کومادین): مصرف همزمان ویتامین E با سایر داروهای رقیق کننده خون می‌تواند خطر خونریزی را افزایش دهد.
  • اورلیستات (Alli): این دارو برای کاهش وزن استفاده می‌شود. بدن شما را از جذب مقداری چربی و کالری باز می‌دارد. همچنین ممکن است از جذب ویتامین‌های محلول در چربی از جمله ویتامین E جلوگیری کند. پزشکانی که اورلیستات را تجویز می‌کنند ممکن است یک مولتی ویتامین با ویتامین‌های محلول در چربی اضافه کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *