در هشت ماهگی، سر کودک شما احتمالاً در حال حاضر بسیار شلوغ است. او نه تنها هنوز با گذاشتن اشیاء در دهان خود دنیای اطراف را بررسی میکند، بلکه احتمالاً نسبت به چند ماه پیش تحرک بیشتری نیز دارد. اگر چه کودک هشت ماهه شما احتمالاً هنوز راه نمیرود، اما در حال پیشرفت است و ممکن است متوجه شوید که پاها و مغز او در حالی که برای مرحله نهایی راه رفتن آماده میشوند، به تدریج قویتر میشوند. کودک شما در ۸ ماهگی حالت نشستن را مدام امتحان میکند و احتمالاً یاد میگیرد که چگونه به طور درستی بخزد. اگر چه اگر اینطور نباشد هم اشکالی ندارد. او همچنین زیاد غرغر میکنند و ممکن است شروع به نشان دادن علائم اضطراب جدایی کند.
اگر میخواهید بدانید که باید در طول هشت ماهگی زندگی نوزاد خود انتظار چه چیز دیگری را داشته باشید، در این مقاله شما را با اصول اولیه آنچه که باید بدانید آشنا میکنیم. از خواب و تغذیه گرفته تا ایمنی و نقاط عطف مهم، ما نکاتی را برای هشت ماهگی نوزاد مطرح میکنیم که به شما کمک میکند از این زمان با کودک خود بهترین استفاده را ببرید.
نقاط عطف رشد نوزاد در هشت ماهگی
در ۸ ماهگی کودک شما به احتمال زیاد به برخی از نقاط عطف رشد زیر خواهد رسید:
- وقتی با او صحبت میشود، از خود صدا ایجاد میکند.
- اجسام را از یک دست به دست دیگر منتقل میکند.
- اجسام را با استفاده از انگشت شست و سبابه بر میدارد.
- خود را نزدیک مبلمان بلند میکند و میایستد.
- چهرههای آشنا را میشناسد.
- بر روی دستها و زانوهای خود به عقب و جلو تاب میخورد.
- بدون کمک مینشیند.
- کلمات ساده را میفهمد.
رشد نوزاد در هشت ماهگی
- رشد: در این سن، نوزادان بسیار فعال میشوند. آنها نه تنها همیشه به نحوی حرکت میکنند یا احتمالاً حتی شروع به خزیدن میکنند، بلکه پر سر و صداتر نیز میشوند و صداهای مختلف مصوت و صامت ایجاد میکنند و همچنین بر اساس خلق و خوی خود پاسخ میدهند.
- خواب: نوزادان در هشت ماهگی در مجموع حدود ۱۴ ساعت میخوابند که ۱۰ تا ۱۱ ساعت از این خواب در شب اتفاق میافتد. آنها همچنین حدود دو بار در روز چرت میزنند.
- تغذیه: زمانی که کودک شما به ۸ ماهگی میرسد، احتمالاً سه تا پنج بار در روز شیر مادر یا از شیشه شیر مینوشد و همچنین ترکیبی از غذاهای جامد میخورد. این که کودک شما چقدر میخورد به علاقه و ترجیح او بستگی دارد. کودک خود را مجبور نکنید غذایی بخورد که به آن علاقهای ندارد.
همانطور که کودک شما به هشت ماهگی خود نزدیک میشود، احتمالاً به طور فزایندهای فعالتر و پر سر و صداتر میگردد. او همچنین با گذاشتن اشیاء در دهان خود به کاوش در محیط اطراف خود ادامه میدهد و احتمالاً از تواناییهای تازه به دست آمده خود لذت میبرد. همچنین ممکن است در مورد انجام دادن کارهایی که نباید انجام دهد، پافشاری بیشتری داشته باشد. بر اساس گفته متخصصان اطفال، نوزادان با دنیای اطرافشان تغییر میکنند و تکامل مییابند؛ بنابراین والدین ممکن است در این سن سرپیچی از حد و مرزهای مشخص شده برای کودک هشت ماهه را تجربه کنند که موضوع جدیدی است. به عنوان مثال، کودک شما ممکن است سعی کند به چیزهایی که نباید به آنها دست بزند، چنگ بزند و آنها را بکشد. یا ممکن است سعی کند وارد کمد یا کابینتهایی شود که مناسب کودک نیستند. حتی ممکن است سعی کند با چیزهایی بازی کنند که قرار نیست اسباب بازی باشند. به همین دلیل، زمانی که کودک شما بیدار است و در حال بازی است، باید هوشیار و مراقب باشید. با این که کودک هشت ماهه شما هنوز مهارت چنگ زدن مبتدی کودکان را پیدا نکرده است، که با آن میتواند اشیاء را با شست و انگشت سبابه خود بگیرد، اما احتمالاً در استفاده از دستان خود کارآمدتر است. این به این معنی است که خطر خفگی یا خوردن چیزهای مضر یا سمی در هشت ماهگی نوزاد افزایش مییابد.
به طور کلی، کودک شما در هشت ماهگی بزرگتر و قویتر میشود. او نه تنها میتواند گردن خود را بچرخاند تا به اطراف نگاه کند، بلکه میتواند در یک لحظه از جلو به عقب یا از عقب به جلو بچرخد. از یک طرف، این یک پیشرفت هیجان انگیز است. از سوی دیگر، لباس پوشاندن و عوض کردن پوشک نوزاد را کمی چالش برانگیز میکند.به طور کلی، کودک شما بزرگتر و قویتر میشود. او نه تنها میتواند گردن خود را بچرخاند تا به اطراف نگاه کند، بلکه میتواند در یک لحظه از جلو به عقب یا از عقب به جلو بچرخد. از یک طرف، این یک پیشرفت هیجان انگیز است. از سوی دیگر، لباس پوشاندن و عوض کردن پوشک نوزاد را کمی چالش برانگیز میکند.
یک نوزاد پسر ۸ ماهه به طور متوسط ۸.۶ کیلوگرم وزن دارد، در حالی که میانگین وزن نوزاد دختر حدود ۷ کیلوگرم و ۲۶۹ گرم است. در مورد قد، نوزاد پسر معمولاً ۷۰ سانتی متر و نوزاد دختر نزدیک به ۶۸ سانتی متر است.
مراحل رشدی نوزاد هشت ماهه
در این ماه، کودک شما بر روی مهارتهایی که در ۶ و ۷ ماهگی شروع به ظهور کردهاند، کار میکند و در عین حال به سوی کسب مهارتهایی که پزشک اطفال شما در ویزیت ۹ ماهگی به دنبال آن است، پیشرفت میکند. به عنوان مثال، کودک شما نه تنها میتواند وزن بیشتری را روی پاهای خود تحمل کند، بلکه وقتی به او کمک میکنید تا در وضعیت ایستاده قرار بگیرد، احتمالاً به بالا و پایین نیز میپرد. کودک هشت ماهه میتواند بدون کمک در حالت نشسته بماند و میتواند روی دست و زانوی خود قرار بگیرد.
نوزادان علاوه بر بهبود مهارتهای حرکتی درشت خود، مهارتهای زبانی و ارتباطی خود را نیز در این سن ایجاد میکنند. آنها صداهایی مانند “م” و “ب” را میگویند و صداهای مصوت را به یکدیگر میچسبانند. در هشت ماهگی نوزاد، او با حرارت حرف میزند و شروع به استفاده مداوم از صداهای همخوان میکنند.
حتی اگر احتمالاً از روز تولد کودکتان هر روز با او صحبت کردهاید، باید بدانید که ممکن است نوزاد شما در واقع بیشتر از آنچه که شما تصور میکنید بفهمد؛ پس به صحبت کردن ادامه دهید. پیشنهاد میشود که در طول روز عادی خود با کودک خود صحبت کنید. به او توضیح دهید که چه کاری انجام میدهید و به اسباب بازیهای مورد علاقه آنها برچسب بزنید. حتی ممکن است متوجه شوید که اگر به یک اسباببازی خاص در طول اتاق اشاره کنید، او سرش را برمیگرداند تا به آن نگاه کند. همه این موارد به رشد سریع مهارتهای زبانی کودک هشت ماهه کمک میکند. کودکان در این سن نیز شروع به تمرین چنگ زدن انبری کودکانه میکنند. آنها هنوز نمی توانند اشیاء را کاملاً نگه دارند، اما شروع به استفاده از انگشت شست و اشاره کردهاند. آنها همچنین به طور لحظهای اشیا را رها میکنند.
تغذیه هشت ماهگی نوزاد
در هشت ماهگی نوزاد که کودک شما در خوردن غذاهای جامد حرفهای شده است، میتوانید رژیم غذایی او را کمی تغییر دهید. سعی کنید برخی از بافتها و طعمهای جدید را به او معرفی کنید تا تجربه کودک خود را گسترش دهید و در عین حال مراقب خطرات خفگی و همچنین مهارتهای جویدن و بلع کودک خود باشید. در هشت ماهگی نوزاد، او کمتر شیر خشک و شیر مادر میخورد. او همچنین غذای جامد بیشتری میخورد و مهارتهایی مانند گاز گرفتن، جویدن و برداشتن را تمرین میکند.
در واقع طبق گفته آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، کودک هشت ماهه شما روزانه به بین ۷۵۰ تا ۹۰۰ کالری نیاز دارد که از این مقدار حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ کالری باید از شیر مادر یا شیر خشک تامین شود. متخصصان اطفال پیشنهاد میدهند که والدین باید روی معرفی غذاهای مغذی به کودک هشت ماهه خود تمرکز کنند و بر میوهها و سبزیجات تأکید کنند. انتخابهای سالم از این سن شروع میشود؛ بنابراین نوزاد خود را به انواع طعمها و مزهها عادت دهید و به تلاش برای آشنا کردن او با غذاها و طعمهای جدید ادامه دهید. حتی اگر کودک بعد از چشیدن یک طعم آن را دوست نداشت، به کل آن غذا را رها نکنید. میتوانید بعدا دوباره آن را به کودک خود بدهید.
در مورد این که به در هشت ماهگی نوزاد به کودک خود چه غذایی بدهید، میتوانید تقریباً هر چیزی را که میخواهید از جمله غذاهای آلرژی زا انتخاب کنید. با این حال، طبق توصیه پزشکان نباید به کودک هشت ماهه عسل یا شیر گاو داده شود. حتی توصیه میشود که از غلات برنج دوری کنیم؛ زیرا برنج مقداری آرسنیک در خود دارد. والدین یا مراقبان می توانند غلات جو دوسر یا جو به نوزاد خود بدهند که جایگزین خوبی برای خانواده های گیاهخوار هستند. اما کودک هشت ماهه برای دریافت آهن نیازی به خوردن غلات ندارد. او میتواند آهن را از گوشت نیز دریافت کند.
البته نکته این صحبت در این است که دریافت آهن در هشت ماهگی نوزاد بسیار مهم است؛ زیرا کمبود آهن میتواند منجر به کم خونی کودک شود. آهنهایی که از گوشتهایی مانند مرغ و گاو به دست میآیند، منابع خوبی از آهن به شمار میروند. نوزادان در هشت ماهگی به آهن زیادی نیاز دارند. برخی گزارشها نشان میدهند که کودک هشت ماهه ۹ برابر بیشتر از یک مرد بالغ به آهن نیاز دارد. به همین دلیل، متخصصان اطفال معمولاً آهن را از طریق آزمایش هموگلوبین بین ۹ تا ۱۲ ماهگی نوزاد بررسی میکنند. زیرا کم خونی به دلیل کمبود آهن در اوایل کودکی، میتواند منجر به تأخیر در رشد مهارتهای شناختی شود؛ بنابراین والدین باید اطمینان حاصل کنند که کودک هشت ماهه آنها آهن دریافت میکند.
خواب نوزاد هشت ماهه
هنگامی که صحبت از خواب میشود، یکی از جنبههای خوب در مورد هشت ماهگی نوزاد این است که برنامه خواب کودک شما احتمالاً با استراحتهای طبیعی در روز بسیار قابل پیش بینی است؛ به این ترتیب شما به عنوان والدین یا مراقب احساس میکنید که میتوانید کمی استراحت کنید. به طور معمول، در هشت ماهگی نوزاد، آنها دو بار در روز چرت میزنند و حدود ۱۰ تا ۱۲ ساعت در شب می خوابند؛ بدون این که نیازی به شیر خوردن در شب داشته باشند. به طور کلی، این خواب حدود ۱۴ ساعت برای کودک شما میباشد.
نوزادان بسیار با یکدیگر متفاوت هستند. از آنجایی که هر خانواده متفاوت است، به خانوادهها توصیه میشود که تعادلی را که برای آنها مناسب است را پیدا کنند تا عادات خواب سالمی ایجاد کنند و اگر قبلاً این کار را نکردهاند، باید یک روتین خواب ایجاد کنند. داشتن زمان خواب، زمان بیداری، زمان چرت زدن در طول روز، زمان غذا و زمان بازی ثابت به کودک هشت ماهه شما کمک میکند تا احساس امنیت کند. همچنین چنین برنامهای باعث میشود که زمان خواب راحتتر شود؛ زیرا کودک شما میداند که باید انتظار چه چیزی را داشته باشد. پزشکان توصیه میکنند که یک برنامه روتین قبل از خواب را زود شروع کنید و ترکیبی مانند “برس، کتاب، تخت” را در نظر بگیرید. این نوع روتینها را میتوان در هر جایی استفاده کرد و میتواند به کودک شما کمک کند بدون توجه به این که کجا هستند، بداند که زمان خواب فرا رسیده است.
طبق توصیه متخصصان اطفال، باید به خاطر داشته باشید که اگر کودک هشت ماهه شما به چیزی نیاز دارد که بخوابد، برای در خواب ماندن و بیدار نشدن نیز به همان چیز نیاز خواهد داشت. بنابراین اگر عادت دارید که کودک خود را تا زمانی که بیدار است، تکان دهید و تا زمانی که نوزاد بخوابد دست از تکان دادن او برندارید، ممکن است فرزند شما برای در خواب ماندن دچار مشکل شود. به همین دلیل، گاهی اوقات بهتر است نوزاد خود را در حالی که خواب آلود اما بیدار است بر روی گهواره یا تخت کودک بگذارید. اگر نوزاد به این کار عادت نداشته باشد، ممکن است در ابتدا کمی اعتراض کند. به خصوص اگر شروع به تجربه اضطراب جدایی کند؛ به همین دلیل سعی کنید زمانی که روتین قبل از خواب کودک خود را تنظیم میکنید صبور، اطمینان بخش و ثابت قدم باشید.
همچنین، بدانید که ممکن است کودک شما در این دوره زمانی به کمی اطمینان بیشتر نیاز داشته باشد. بنابراین، ممکن است لازم باشد چند بار به اتاق برگردید تا پشت او را بمالید یا یک شب بخیر سریع بگویید و او را ببوسید. اما سعی کنید به برنامه قبل از خواب پایبند باشید تا کودک شما بداند که انتظاری چه چیزی را باید داشته باشد.