صرع در کودکان چیست؟
صرع یک بیماری مغزی است که باعث ایجاد تشنج در کودک میشود. یکی از شایعترین اختلالات سیستم عصبی است. صرع معمولاً در کودکان تشخیص داده میشود اما میتواند با سایر بیماریها اشتباه گرفته شود. صرع میتواند در هر زمانی از زندگی شروع شود، اما بیشتر در کودکان و افراد بالای ۶۵ سال تشخیص داده میشود. تشخیص دقیق در خصوص این بیماری ضروری است. این بیماری بر کودکان و بزرگسالان از هر نژاد و پیشینه قومی تأثیر میگذارد.
مغز متشکل از سلولهای عصبی است که از طریق فعالیت الکتریکی با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. تشنج زمانی اتفاق میافتد که یک یا چند قسمت از مغز دارای سیگنالهای الکتریکی غیرطبیعی باشد که سیگنالهای طبیعی مغز را قطع میکند. هر چیزی که ارتباطات طبیعی بین سلولهای عصبی مغز را قطع کند، میتواند باعث تشنج شود. این عوامل شامل تب بالا، قند خون بالا یا پایین، ترک الکل یا مواد مخدر و یا ضربه مغزی است. اما زمانی که کودک ۲ یا بیشتر تشنج بدون علت شناخته شده داشته باشد، به عنوان صرع تشخیص داده میشود. با پینو بیبی همراه باشید تا در خصوص بروز صرع در کودکان، علل، علائم و درمان آن بیشتر بدانید.
تشخیص صرع در کودکان
تشنجها بسته به نوع آن ممکن است برای اولین بار در کودکان تشخیص داده نشوند. مردم اغلب تشنج را تشنجی میدانند که طولانی باشد، اما برخی از تشنجها میتوانند بسیار کوتاه باشند، مانند «تشنج غیبت»، که در آن کودک دورههای کوتاهی از عدم هوشیاری و از دست دادن واکنشپذیری دارد. این علائم ممکن است با حالت رویاپردازی کودکانه اشتباه گرفته شود. گاهی اوقات تشخیص صرع میتواند پیچیده باشد. علاوه بر این، بسیاری از اپیزودهای «غیر صرعی» وجود دارند که میتوانند باعث بروز تشنج شوند. برخی از رویدادهای دوران کودکی که ممکن است با تشنج اشتباه گرفته شوند عبارت هستند از:
- حمله غش کردن
- حملههای حبس نفس
- تکانههای خواب معمولی
- خیال بافی
- کابوسهای شبانه
- میگرن
- مشکلات قلبی و معده
- مسائل مربوط به سلامت روان
انواع صرع
تشنج انواع مختلفی دارد. نوع تشنج بستگی به این دارد که کدام قسمت و چه مقدار از مغز تحت تأثیر قرار گرفته است و در طول تشنج چه اتفاقی میافتد. ۲ دسته اصلی تشنجهای صرع، تشنج کانونی (پارشیال) و تشنج عمومی است.
تشنج کانونی (جزئی)
تشنج کانونی زمانی اتفاق میافتد که عملکرد الکتریکی غیرطبیعی مغز در یک یا چند ناحیه از یک سمت مغز رخ دهد. قبل از تشنج کانونی، کودک ممکن است هاله یا علائمی داشته باشد که تشنج در شرف وقوع است. تشنج کانونی پیچیده است. رایجترین هاله شامل احساساتی مانند دژاوو، عذاب قریب الوقوع، ترس یا سرخوشی است. یا ممکن است کودک تغییرات بینایی، ناهنجاریهای شنوایی یا تغییر در حس بویایی داشته باشد. ۲ نوع تشنج کانونی عبارت هستند از:
- تشنج کانونی ساده: علائم بستگی به ناحیهای از مغز دارد که تحت تأثیر قرار گرفته است. اگر عملکرد غیرعادی الکتریکی مغز در قسمتی از مغز باشد که با بینایی درگیر است (لوب پس سری)، بینایی کودک ممکن است تغییر کند. بیشتر اوقات، عضلات تحت تأثیر قرار میگیرند. فعالیت تشنج محدود به یک گروه عضلانی جدا شده است. به عنوان مثال، ممکن است فقط شامل انگشتان، یا عضلات بزرگتر در بازوها و پاها باشد. همچنین ممکن است کودک عرق کند، حالت تهوع داشته باشد یا رنگ پریده به نظر برسد. کودک در این نوع تشنج هوشیاری خود را از دست نمیدهد.
- تشنج کانونی پیچیده: این نوع تشنج اغلب در ناحیهای از مغز که احساسات و عملکرد حافظه را کنترل میکند (لوب تمپورال) رخ میدهد. کودک احتمالاً هوشیاری خود را از دست خواهد داد. این ممکن است به این معنی نباشد که او از حال میرود. ممکن است کودک از آن چه در اطرافش میگذرد آگاه نباشد. ممکن است کودک بیدار به نظر برسد، اما رفتارهای غیرعادی مختلفی داشته باشد. این موارد ممکن است از قوز کردن، لب زدن، دویدن، جیغ زدن، گریه کردن یا خندیدن متغیر باشد. کودک ممکن است پس از تشنج خسته یا خواب آلود باشد. به این دوره پستیکتال میگویند.
تشنج عمومی
تشنج عمومی در هر دو طرف مغز رخ میدهد. کودک پس از تشنج هوشیاری خود را از دست داده و خسته میشود (حالت پستال). انواع تشنج عمومی عبارت هستند از:
تشنج غائب: به این حالت تشنج پتیمال نیز گفته میشود. این تشنج باعث تغییر مختصر حالت هوشیاری و خیره شدن میشود. کودک به احتمال زیاد وضعیت خود را حفظ خواهد کرد. دهان یا صورت او ممکن است تکان بخورد یا چشمها به سرعت پلک بزنند. این نوع تشنج معمولاً بیش از ۳۰ ثانیه طول نمیکشد. وقتی تشنج تمام شد، ممکن است کودک آن چه را که اتفاق افتاده به خاطر نیاورد. او ممکن است به فعالیتهای خود ادامه دهد که انگار هیچ اتفاقی نیفتاده است. این تشنج ممکن است چندین بار در روز رخ دهد. گاهی اوقات این نوع تشنج با یک مشکل یادگیری یا رفتاری اشتباه گرفته میشود. تشنجهای غیبت تقریباً همیشه بین سنین ۴ تا ۱۲ سالگی شروع میشوند.
تشنج آتونیک: به این نوع تشنج حمله قطرهای نیز میگویند. با تشنج آتونیک، کودک به طور ناگهانی تون عضلانی خود را از دست میدهد و ممکن است از حالت ایستاده بیفتد یا سر خود را به طور ناگهانی بیاندازد. در طول تشنج، کودک سست و بیپاسخ خواهد بود.
تشنج تونیک – کلونیک عمومی (GTC): به این حالت تشنج بزرگ نیز میگویند. شکل کلاسیک این نوع تشنج دارای ۵ مرحله مجزا است. بدن، بازوها و پاهای کودک خم میشود (انقباض)، امتداد مییابد (راست میشود) و میلرزد (لرزش). به دنبال آن انقباض و شل شدن عضلات (دوره کلونیک) و دوره پستیکتال انجام میشود. در طول دوره پستیکتال، کودک ممکن است خواب آلود باشد. او ممکن است مشکلات بینایی یا گفتاری داشته باشد و ممکن است سردرد شدید، خستگی یا بدن درد داشته باشد. همه این مراحل در همه افراد مبتلا به این نوع تشنج رخ نمیدهد.
تشنج میوکلونیک: این نوع تشنج باعث حرکات سریع یا تکان خوردن ناگهانی گروهی از عضلات میشود. این تشنجها معمولاً به صورت خوشهای رخ میدهند. این بدان معناست که ممکن است چندین بار در روز یا برای چندین روز متوالی رخ دهند.
سندرمهای مرتبط با صرع
- سندرم وست یا اسپاسم نوزادی: شروع این سندرم معمولاً در سال اول زندگی مشاهده میشود. اسپاسمهای بسیار کوتاه باعث سفت شدن ناگهانی عضلات نوزاد میشود. اغلب با بالا کشیدن زانوها و خم شدن بدن به سمت جلو همراه است و بازوها به بیرون پرت میشوند. این نوع تشنج به تشنج جک با چاقو نیز معروف است. در چنین شرایطی کودک گریه خواهد کرد. اسپاسمها معمولاً به صورت خوشهای رخ میدهند. گاهی اوقات آنها را با قولنج اشتباه میگیرند، اما گرفتگی قولنج به صورت خوشهای رخ نمیدهد.
اکثر کودکان در اواخر دوران کودکی دچار انواع دیگر تشنج میشوند، از جمله:
- سندرم صرع به نام سندرم لنوکس – گاستوت: معمولاً با ناتوانی ذهنی نیز همراه است.
- سندرم Lennox-Gastaut (LGS) : در این سندرم شروع تشنج از سن ۳ تا ۵ سالگی است. این میتواند شامل انواع تشنج باشد و تشنجها به دارو مقاوم هستند. ناتوانی ذهنی در ۹۰ درصد افراد مبتلا به این سندرم دیده میشود.
برخی دیگر از اشکال کمتر شایع سندرم صرع عبارت هستند از:
- صرع عمومی تشنج تب به علاوه (GEFS+)
- صرع میوکلونیک شدید دوران نوزادی (سندرم دراوت)
- صرع میوکلونیک دوران نوزادی (سندوم دوز)
- سندرم لاندو – کلفنر (LKS)
- سندرم راسموسن
چه چیزی باعث تشنج در کودک میشود؟
تشنج میتواند به دلایل زیادی ایجاد شود. این موارد میتواند شامل موارد زیر باشد:
- عدم تعادل مواد شیمیایی مغز سیگنال دهنده عصبی (انتقال دهندههای عصبی)
- تومور مغزی
- سکته
- آسیب مغزی ناشی از بیماری یا جراحت
تشنج ممکن است در اثر ترکیبی از این موارد ایجاد شود. در بیشتر موارد، علت تشنج را نمیتوان یافت.
علائم تشنج در کودک چیست؟
علائم کودک به نوع تشنج بستگی دارد. علائم عمومی یا علائم هشدار دهنده تشنج میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خیره شدن
- حرکات تند و سریع بازوها و پاها
- سفت شدن بدن
- از دست دادن هوشیاری
- مشکلات تنفسی یا توقف تنفس
- از دست دادن کنترل روده یا مثانه
- افتادن ناگهانی بدون دلیل مشخص، به خصوص زمانی که با از دست دادن هوشیاری همراه باشد.
- پاسخ ندادن به سر و صدا یا کلمات برای دورههای کوتاه
- گیجی یا مه آلوده بودن هوشیاری
- تکان دادن سر به صورت ریتمیک، زمانی که با از دست دادن هوشیاری همراه باشد.
- دورههای پلک زدن سریع و خیره شدن چشم
- در طول تشنج، ممکن است لبهای کودک آبی رنگ شود و تنفس او طبیعی نباشد. پس از تشنج، کودک ممکن است خواب آلود یا گیج باشد.
علائم تشنج ممکن است مانند علائم سایر بیماریها باشد. والدین باید مطمئن شوند که فرزندشان برای تشخیص به پزشک مراجعه میکند.
تشنجهای تبدار
تشنجهای ناشی از تب، تشنجهایی هستند که در زمان بیماری در اثر تب ایجاد میشوند. آنها معمولاً در خانوادهها رخ میدهند و جنبه وراثتی دارند. از هر ۲۵ کودک، یک کودک گاهی اوقات تشنج ناشی از تب دارد، که بیشتر در سنین ۶ ماهگی تا ۶ سالگی است. تا یک سوم کودکان تشنجهای تبدار بیشتر همراه با تبهای متوالی خواهند داشت. داشتن تشنج ناشی از تب به این معنی نیست که کودک مبتلا به صرع است و خطر ابتلا به صرع در آنها بیشتر از دیگران نیست. خطر ابتلا به صرع کمی بیشتر است اگر:
- سابقه خانوادگی صرع وجود دارد.
- کودک دارای اختلال رشد عصبی است (مانند فلج مغزی).
- کودک تشنج پیچیده تبدار دارد که این تشنج است؛
- بیش از ۱۵ دقیقه طول میکشد.
- ممکن است یک قسمت یا یک طرف بدن را درگیر کند.
- بیش از یک بار در ۲۴ ساعت اتفاق میافتد.
تشنج در کودک چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک در مورد علائم و سابقه سلامتی کودک میپرسد. از کودک در مورد عوامل دیگری که ممکن است باعث تشنج کودک شده باشد، سؤال میشود، مانند:
- تب یا عفونت اخیر
- آسیب به سر
- شرایط سلامت مادرزادی
- زایمان زودرس
- داروهایی که اخیراً استفاده شدهاند
کودک همچنین ممکن است به موارد زیر نیاز داشته باشد:
- یک معاینه عصبی
- آزمایش خون برای بررسی مشکلات قند خون و سایر عوامل
- آزمایشهای تصویربرداری از مغز، مانند ام آر آی یا سی تی اسکن
- الکتروانسفالوگرام، برای آزمایش فعالیت الکتریکی در مغز کودک
- پونکسیون کمری (تپ ستون فقرات)، برای اندازهگیری فشار در مغز و کانال نخاعی و آزمایش مایع مغزی نخاعی برای عفونت یا سایر مشکلات
تشنج در کودک چگونه درمان میشود؟
هدف از درمان صرع کنترل، توقف یا کاهش تعداد دفعات وقوع تشنج است. درمان اغلب با دارو انجام میشود. بسیاری از انواع داروها برای درمان تشنج و صرع استفاده میشود. پزشک باید نوع تشنج کودک را شناسایی کند. داروها بر اساس نوع تشنج، سن کودک، عوارض جانبی، هزینه و سهولت استفاده انتخاب میشوند. داروهایی که در خانه استفاده میشوند معمولاً به صورت کپسول، قرص، اسپری یا شربت به صورت خوراکی مصرف میشوند. برخی از داروها را میتوان در رکتوم یا بینی استعمال کرد. اگر کودک با تشنج در بیمارستان بستری است، دارو ممکن است به صورت تزریقی یا از طریق ورید (IV) داده شود.
مهم است که دارو به موقع و طبق دستور به کودک داده شود. ممکن است لازم باشد دوز مصرفی دارو برای بهترین کنترل تشنج تنظیم شود. همه داروها میتوانند عوارض جانبی داشته باشد. والدین میتوانند با پزشک کودک در مورد عوارض جانبی احتمالی صحبت کنند. اگر کودک عوارض جانبی دارد، باید با پزشک مشورت شود. نباید والدین از دادن دارو به کودک خودداری کنند زیرا این کار میتواند باعث تشنج بیشتر یا بدتر شدن شرایط کودک شود.
در حالی که کودک دارو مصرف میکند، ممکن است نیاز به آزمایشاتی داشته باشد تا پزشک ارزیابی کند دارو چقدر خوب عمل میکند. ممکن است آزمایشات زیر نیاز باشد:
- آزمایشات خون: ممکن است کودک اغلب برای بررسی سطح دارو در بدنش نیاز به آزمایش خون داشته باشد. بر اساس تست خون، پزشک ممکن است دوز دارو را تغییر دهد. همچنین ممکن است آزمایش خون برای بررسی اثرات دارو بر سایر اندامهای کودک انجام شود.
- آزمایشات ادرار: ممکن است ادرار کودک برای مشاهده واکنش بدن او به دارو آزمایش شود.
- الکتروانسفالوگرام (EEG): EEG روشی است که فعالیت الکتریکی مغز را ثبت میکند. این کار با اتصال الکترودها به پوست سر انجام میشود. این آزمایش برای این که ارزیابی شود دارو چگونه به مشکلات الکتریکی مغز کودک کمک میکند انجام میشود.
ممکن است کودک تا آخر عمر به دارو نیاز نداشته باشد. برخی از کودکان در صورتی که یک تا ۲ سال هیچ تشنجی نداشته باشند، میتوانند زیر نظر پزشک مصرف دارو را قطع کنند.
سایر راهکارهای درمان صرع
اگر دارو به اندازه کافی برای کودک جهت کنترل تشنج موثر نباشد یا کودک با عوارض جانبی آزاردهنده داشته باشد، ممکن است پزشک انواع دیگری از درمان را توصیه کند. کودک ممکن است با یکی از موارد زیر درمان شود:
- رژیم کتوژنیک جهت درمان صرع
رژیم کتوژنیک نوعی رژیم غذایی با چربی بسیار بالا و کربوهیدرات بسیار کم است. در این رژیم غذایی پروتئین کافی برای کمک به افزایش رشد گنجانده شده است. رژیم غذایی باعث میشود بدن کتون بسازد. کتونها مواد شیمیایی هستند که از تجزیه چربی بدن ساخته میشوند. مغز و قلب به طور معمول با کتونها به عنوان منبع انرژی کار میکنند. این رژیم غذایی خاص باید به شدت رعایت شود. کربوهیدراتهای زیاد میتواند کتوز را متوقف کند. محققان مطمئن نیستند که چرا این رژیم موثر است. اما برخی از کودکان با رعایت این رژیم غذایی بدون تشنج میشوند. رژیم غذایی کتوژنیک برای هر کودکی جواب نمیدهد.
- تحریک عصب واگ (VNS) جهت درمان صرع
این درمان پالسهای کوچکی از انرژی را از یکی از اعصاب واگ به مغز میفرستد. واگ یک جفت عصب بزرگ در گردن است. اگر کودک ۱۲ سال یا بیشتر دارد و تشنجهای جزئی دارد که به خوبی با دارو کنترل نمیشوند، VNS ممکن است یک گزینه باشد. تحریک عصب واگ با قرار دادن یک باتری کوچک در دیواره قفسه سینه انجام میشود. سپس سیمهای کوچکی به باتری متصل میشوند و زیر پوست و اطراف یکی از اعصاب واگ قرار میگیرند. باتری طوری برنامهریزی میشود که هر چند دقیقه یکبار تکانههای انرژی را به مغز ارسال کند. وقتی کودک احساس میکند که تشنج در حال وقوع است، ممکن است با نگه داشتن یک آهنربای کوچک روی باتری، تکانهها را فعال کند. در بسیاری از موارد، این اقدام به توقف تشنج کمک میکند. VNS میتواند عوارضی مانند صدای خشن، درد در گلو یا تغییر در صدا داشته باشد.
- عمل جراحی جهت درمان صرع
ممکن است جراحی برای برداشتن بخشی از مغز که در آن تشنج رخ میدهد انجام شود. این نوع جراحی به جلوگیری از انتشار جریانهای الکتریکی بد در مغز کمک میکند. اگر کنترل تشنج کودک سخت باشد و همیشه در بخشی از مغز که بر گفتار، حافظه یا بینایی تأثیری ندارد شروع میشود، ممکن است جراحی یک گزینه مناسب باشد. جراحی برای حملات صرع بسیار پیچیده است و توسط یک تیم تخصصی جراحی انجام میشود. ممکن است کودک در طول جراحی به هوش باشد اما مغز دردی را احساس نمیکند. اگر کودک به هوش باشد و قادر به انجام دستورات باشد، جراحان بهتر میتوانند مناطقی از مغز او را در طول عمل بررسی کنند. جراحی برای همه افراد مبتلا به تشنج یک گزینه مناسب نیست.
چگونه میتوان به کودک کمک کرد تا با صرع زندگی کند؟
والدین و افراد بزرگسال میتوانند به کودک مبتلا به صرع کمک کنند تا سلامت خود را مدیریت کند. آنها باید مطمئن شوند که:
- اگر کودک مبتلا در سن مناسبی است، مطمئن شوند که کودک نوع تشنج خود و نوع داروی مورد نیاز را درک کرده است.
- باید دوز مصرفی، زمان و عوارض جانبی همه داروها را بدانند و والدین باید دارو را دقیقاً طبق دستور به کودک خود بدهند.
- قبل از دادن داروهای دیگر به کودک خود با پزشک مشورت کنند. داروهای تشنج میتوانند با بسیاری از داروهای دیگر تداخل داشته باشند. این میتواند باعث شود که داروها خوب عمل نکنند یا عوارض جانبی ایجاد کنند.
- به کودک خود کمک کنند از هر چیزی که ممکن است باعث تشنج شود اجتناب کند. مطمئن شوند که کودک به اندازه کافی میخوابد، زیرا کمبود خواب میتواند باعث تشنج شود.
- اطمینان حاصل شود که کودک به طور منظم به پزشک خود مراجعه میکند. از فرزندشان بخواهند هر چند وقت یک بار که لازم است آزمایش انجام دهند.
به خاطر داشته باشند که کودک ممکن است تا آخر عمر به دارو نیاز نداشته باشد. اگر کودک به مدت یک تا ۲ سال هیچ تشنجی نداشته است، برای مصرف و ادامه درمان باید با پزشک مشورت شود. اگر تشنجهای کودک به خوبی کنترل شود، ممکن است نیازی به محدودیتهای زیادی در فعالیتهای روزمره نداشته باشد. والدین باید اطمینان حاصل کنند که کودک برای ورزشهایی مانند اسکیت، هاکی و دوچرخه سواری از کلاه ایمنی استفاده میکند و کودک هنگام شنا باید تحت نظارت بزرگسالان باشد.
چه زمانی باید با پزشک کودک در مورد صرع و تشنج تماس گرفت؟
در صورتی که کودک صرع داشته باشد اگر موارد زیر رخ دهد باید با پزشک تماس گرفته شود:
- علائم کودک بدتر میشود یا بهتر نمیشود.
- کودک عوارض جانبی دارو دارد.
صرع و یادگیری
بیشتر کودکان مبتلا به صرع دارای طیف هوشی و تواناییهای مشابهی با سایر کودکان هستند. با این حال، برخی از کودکان مبتلا به صرع مشکلات یادگیری خواهند داشت. این ممکن است به دلیل عوامل مرتبط با صرع مانند یک ناهنجاری مغزی زمینهای، تعداد دفعات وقوع تشنج، یا به دلیل یک بیماری همزمان مانند اختلال کمبود توجه بیش فعالی (ADHD) یا اختلال طیف اوتیسم (ASD) باشد. تشنجهای شبانه میتوانند باعث خواب آلودگی در طول روز شوند که میتواند بر یادگیری و مشارکت آموزشی تأثیر بگذارد.
گاهی اوقات عوارض داروها نیز منجر به خواب آلودگی، تغییرات خلق و خوی یا رفتار میشوند. هنگامی که یک مشکل یادگیری در کودک شناسایی میشود، راهبردهایی وجود دارد (هم پزشکی و هم آموزشی) که میتوانند به کار گرفته شوند. اگر والدین احساس میکنند تغییرات قابل توجهی در یادگیری، مهارتهای تفکر، تمرکز یا حافظه کودک ایجاد شده است، ممکن است کودک به یک ارزیابی عصبی روانشناختی کامل نیاز داشته باشد. یک عصب روانشناس آموزش خاصی در درک رابطه فیزیکی بین مغز و رفتار، شناخت (مهارتهای تفکر) و این که چگونه میتواند توسط عواملی مانند صرع، داروها و خلق و خو تحت تاثیر قرار گیرد، دارد.
صرع؛ ورزش و بازی
کودکان مبتلا به صرع باید تشویق شوند تا در مدرسه و زندگی اجتماعی کامل شرکت کنند و از آن لذت ببرند. باید به آنها فرصت داد تا در صورت امکان با استراتژیهای مدیریت ریسک مناسب برای حمایت از کودک مبتلا به صرع در فعالیتهای تفریحی شرکت کنند. ورزش میتواند به بهبود سلامت جسمی و عاطفی، از جمله اثرات مثبت بر کنترل تشنج منجر شود. ایجاد تعادل ایمن بین صرع، درمان آن و توصیههای ورزشی مناسب میتواند مزایای سلامتی مهمی برای کودکان به همراه داشته باشد. غیر معمول است که تشنج با ورزش یا بازی ایجاد شود. اگر کودک دچار کم آبی، فشار بیش از حد و قند خون پایین (هیپوگلیسمی) نشود، بیشتر فعالیتهای ورزشی برای او مناسب هستند. بسیار مهم است که در فعالیتهایی نظیر ورزشهای آبی یا فعالیتهایی که در ارتفاع انجام میشوند مراقب این کودکان بود و نکات ایمنی را با جدیت بیشتری رعایت نمود.
در مواردی که یک فعالیت خطرآفرین باشد، گاهی اوقات محدودیتهای عمومی به طور غیرضروری برای کودکان مبتلا به صرع اعمال میشود. خطرات برای هر کودک به بهترین شکل ارزیابی میشوند. سایر اقدامات احتیاطی ایمنی یا تطبیق فعالیتهای مختلف ممکن است خطرات را تا حد قابل قبولی کاهش دهد. فعالیتهایی که نیاز به نظارت دقیقتری نسبت به سایر فعالیتها دارند، به عنوان مثال:
- شنا: نظارت توسط یک بزرگسال تمرین خوبی برای همه کودکان در داخل و اطراف آب، چه استخر، ساحل یا حمام میباشد.
- دوچرخه سواری: همه کودکان باید کلاه ایمنی دوچرخه داشته باشند و از جادههای شلوغ دور شوند.
- کوهنوردی: اگر تشنج کودک به خوبی کنترل نشود، هنگام صعود به ارتفاع، درختان و صخرهها خطراتی را برای کودک به همراه دارند.
صرع و ژنتیک
برخی از انواع صرع میتوانند در خانوادهها ایجاد شوند یعنی وراثتی باشند. حتی اگر خانواده یک نوع ژنتیکی صرع داشته باشند، احتمال انتقال آن نسبتاً کم است. برای مثال اگر تمایل ژنتیکی در خانواده وجود داشته باشد، احتمال ابتلای خواهر و برادر کودک مبتلا به صرع کمی بیشتر است. حتی در این صورت، اکثر خواهر و برادرها به صرع مبتلا نمیشوند. خطر ابتلا به کودکانی که پدرشان مبتلا به صرع است فقط اندکی بیشتر است. اگر مادر مبتلا به صرع باشد و پدر مبتلا نباشد، خطر همچنان کمتر از ۵ در ۱۰۰ است.
اگر پدر و مادر هر دو مبتلا به صرع باشند، خطر کمی بیشتر است. اکثر کودکان صرع را از والدین به ارث نمیبرند، اما احتمال به ارث بردن برخی از انواع صرع بیشتر است. اگر قصد دارید در آینده بچهدار شوید و در مورد خطرات احتمالی صرع نگران هستید، از پزشک خود بخواهید که خطرات آن را توضیح دهد یا شما را به یک مشاور ژنتیک معرفی کند. خطرات ژنتیکی برای همه انواع صرع صدق نمیکند.
سخن آخر
تشنج زمانی اتفاق میافتد که یک یا چند قسمت از مغز دارای سیگنالهای الکتریکی غیرطبیعی باشد که سیگنالهای طبیعی را قطع میکند. انواع مختلفی از تشنج وجود دارد. هر کدام میتوانند انواع مختلفی از علائم را ایجاد کنند. این علائم از حرکات جزئی بدن تا از دست دادن هوشیاری و تشنج متغیر است. صرع زمانی است که فرد ۲ یا تعداد بیشتری تشنج بدون علت داشته باشد تشخیص داده میشود. بیماری صرع با دارو درمان میشود. در برخی موارد، ممکن است با VNS یا جراحی درمان شود. در مورد بیماری صرع اجتناب از هر چیزی که باعث تشنج میشود بسیار مهم است و باید خواب افراد مبتلا به صرع به ویژه کودکان در حد نرمال و مناسب باشد چرا که کمبود و اختلالات خواب یکی از عوامل مهم در بروز تشنج است.