چگونه از شر موهای زاید دوران بارداری خلاص شویم؟
در این مقاله تیم متخصص پینو بیبی قصد دارد تا به یکی دیگر از دغدغهها و سوالات رایج بانوان باردار بپردازد: «آیا روش ایمن و مطمئنی برای حذف موهای زاید در دوران بارداری وجود دارد؟» و اساساً «چگونه میتواند از شر موهای زاید در دوران بارداری خلاص شد؟». افزایش موهای زاید و ضخیم شدن آنها در دوران بارداری امری طبیعی و اجتنابناپذیر است. در این دوران نوسانات و تغییرات سطح ترشح هورمونها و حتی گاهی استرس زیاد باعث رویش موهای زاید در نواحی مختلف بدن بانوی باردار میشود. این موها ظاهری آزار دهنده دارند و ممکن است بر زیبایی ظاهری بانوی باردار تاثیر منفی داشته باشند. اما راهکار مناسب برای حذف این موها چه هست و آیا این موهای زاید بعد از زایمان همچنان باقی خواهند ماند؟ در این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد و روشهای مناسب رفع موهای زاید دوران حاملگی را برای شما خواننده محترم ارائه خواهیم نمود.
رفع موهای زاید در دوران بارداری
در دوران بارداری هر نوع فعالیت روزمره مادر چالشبرانگیز است. هر خانمی قبل از بارداری از لوازم آرایش استفاده میکند، ناخنهای خود را لاک میزند، موهایش را رنگ میکند، عطر و ادکلن میزند، موهای خود را آراسته میکند و حتی ممکن است تتو کند اما بعد از بارداری و ورود به دوران حاملگی انجام همه این فعالیتهای عادی برای خانم باردار چالشبرانگیز و مخاطرهآمیز است. بیشتر بانوان در طی دوران بارداری هر گونه رسیدگی به وضعیت ظاهری خود را متوقف میکنند اما آنچه مسلم است این است که عدم توجه به زیبای ظاهر ممکن است روحیه بانوی باردار را تضعیف کند، این موضوع نه تنها موجب کاهش اعتماد به نفس بانوی باردار میشود بلکه ممکن است بر روابط زناشویی او نیز تاثیر منفی داشته باشد. پیشتر در مقالات مختلف به بایدها و نبایدهای استفاده از لوازم آرایشی، استفاده از لاک، تتو کردن و ریزش مو در دوران باردرای پرداختهایم در این مقاله قصد داریم تا به یکی دیگر از چالشهای مهم دوران بارداری یعنی رفع موهای زاید در این دوران بپردازیم.
روشهای از بین بردن موهای زاید در دوران بارداری
تغییرات هورمونی طی دوران حاملگی باعث افزایش موهای زاید بدن و گاهی حتی ضخیم شدن آنها میشود. گاهی نیز استرس و اضطراب بیش از حد منجر به بروز اختلالات و ناهنجاریهایی در پوست و موی بانوان باردار میشود. ممکن است در دوران بارداری موهای ضخیمی در اطراف هاله پستان، ناحیه تناسلی، روی شکم و خط ناف، روی چانه و گردن و …. ظاهر شود. بانوان باردار همواره به دنبال یک روش ایمن و مناسب برای حذف این موهای زاید هستند در این بخش روشهای مختلف از بین بردن موهای زاید را ارائه خواهیم کرد و در مورد معایب و مزایای هر کدام توضیحاتی ارائه خواهد شد.
کندن و بند انداختن مو در دوران بارداری
بند انداختن یکی از روشهای قدیمی و متداول برای کندن موهای زاید است. برای از بین بردن موهای زاید نازک و کوتاه مانند موهای بالای خط ابرو، چانه، بالای لب و گاهی اوقات موهای اطراف نوک سینه بهترین و مناسبترین شیوه کندن و بند انداختن است. این روش در هر مکانی حتی در منزل نیز قابل انجام است و نیاز نیست بانوی باردار از منزل خارج شود. اما این روش ممکن است دردناک باشد و از آنجا که در دوران بارداری ممکن است آستانه تحمل درد در بانوان کمتر شود، شاید کندن موهای زاید آزار دهنده باشد اما بهر تقدیر این روش یک شیوه ایمن و کم خطر است.
اپیلاسیون در دوران بارداری
برای حذف موهای زاید به روش اپیلاسیون نیاز به استفاده از وکس، موم یا شمع و همچنین دستگاههای اپیلاتور است؛ این مواد خطری برای بانوی باردار ندارند اما باید توجه داشت که در دوران بارداری به علت کشیده شدن پوست، لایه محافظتی پوست نازک شده و پوست بانوی باردار نسبت به گذشته حساسیت بیشتری نسبت به گرما خواهد داشت. ممکن است موم داغ و کشیدن پد مخصوص اپیلاسیون باعث پارگی مویرگهای سطحی پوست شود و خونمردگیهای جزیی زیر پوست بانوی باردار شود. بهتر است اپیلاسیون در نواحی حساس پوست انجام نشود و یا برای این کار از پدهای حاوی موم سرد استفاده شود. به طور کلی اپیلاسیون تا ۶ ماهگی خطرناک نیست اما در سه ماهه سوم بارداری درد و تحریکات پوستی ممکن است منجر به بروز انقباضات کاذب زایمانی شود. خوشبختانه امروزه با وجود دستگاههای اپیلاتور خانگی بانوان باردار میتوانند در منزل اپیلاسیون انجام دهند. اگر برای اپیلاسیون به مراکز آرایشی مراجعه میکنید حتماً از استریل بودن وسایل ممطئن شوید و تکنسین را از بارداری خود مطلع کنید.
اصلاح یا شیو کردن در دوران بارداری
یکی دیگر از روشهای حذف موهای زاید استفاده از تیغ و ژیلت است. این روش نیز روش کمخطری است اما برای همه قسمتهای بدن مناسب نیست. توجه داشته باشید که برای اصلاح حتماً از تیغ نو و استفاده نشده استفاده کنید و وسایل مخصوص اصلاح را کاملاً ضدعفونی کنید. مراقب باشید تا پوست حساس و نازک خود را خارش ندهید. شاید بزرگی شکم مانع از اصلاح قسمتهای پایین تنه شود برای اصلاح این نواحی از شخص دیگری کمک بگیرید تا احتمال بریدگی و آسیب را به حداقل برسانید. اصلاح با تیغ ممکن است پوست را خشک کند بهتر است بعد از اصلاح با استفاده از روغنهای گیاهی مانند روغن نارگیل، آرگان یا زیتون پوست نواحی اصلاح شده را چرب کنید.
استفاده از کرم موبر در دوران بارداری
طرز عمل این نوع کرمها، ژلها، لوسیونها و ائروسلهای موبر بدین نحو است که با وجود عناصر مشخصی از قبیل پودر سولفید و کلسیم موجب شکستن پیوندهای پروتئینی مو و در نتیجه باعث قطع شدن مو از بدن میشوند. تحقیقات نشان میدهد این کرمها به راحتی جذب پوست نمیشوند بنابراین استفاده از این کرمها در دوران بارداری ممکن است خطرناک نباشد اما هنوز علم پزشکی با قاطعیت در این مورد اظهار نظر نکرده است. از طرفی ممکن است این کرمها با پوست شما سازگار نباشند و موجب ایجاد حساسیت و یا حتی اگزما روی بدن شما بشود. لازم است تا قبل از استفاده تست حساسیت انجام دهید. برای این کار مقداری از کرم را روی بازوی خود بمالید و دقایقی صبر کنید اگر پوست شما قرمز و متورم نشد بدن شما نسبت به ترکیبات کرم حساسیت ندارد. برای انتخاب کرم موبر بهتر است به سراغ یک برند معتبر بروید و کرمهای موبر مخصوص پوستهای حساس را انتخاب نمایید. برخی از کرمها ترکیبات گیاهی و غیرشیمیایی دارند و در ساختار آنها از هورمونهای گیاهی استفاده شده است اما بیخطر بودن این نوع کرمها هم هنوز در هالهای از ابهام است. اگر به هر دلیل تصمیم گرفتید که در دوران بارداری از این کرمها استفاده کنید، حتماً در فضایی قرار بگیرید که جریان هوای مطلوبی داشته باشد. برخی از انواع این کرمها بوی تند و نامطبوعی دارند و ممکن است این بو، حالت تهوع بارداری شما را افزایش دهد و البته استنشاق این بو نیز خالی از اشکال نیست.
دکلره موهای زاید در دوران بارداری
یکی دیگر از روشهای خلاص شدن از شر موهای زاید کمرنگ کردن این موها با استفاده از مواد و ترکیبات دکلره است. مواد دکلره ترکیبات شیمیایی هستند که ممکن است از طریق پوست بدن بانوی باردار جذب شوند و از طریق جفت به جنین منتقل شوند. گازهای متصاعد شده از مواد دکلره نیز تاثیرات مخربی بر ریه بانوی باردار خواهند داشت. پزشکان همواره توصیه میکنند تا دکلره کردن موها را حداقل تا نیمه دوران بارداری به تعویق بیاندازید هر چند که انجام ندادن آن کار معقولتری است.
الکترولیز موهای زاید در دوران بارداری
هیچ تحقیق علمی به طور قطع در مورد خطرناک بودن یا بیخطر بودن این روش در دوران بارداری اظهار نظر نکرده است اما دفع خطر احتمالی عقلاً واجب است بنابراین لزومی ندارد بانوی باردار در دوران حاملگی برای رفع دائمی موهای زاید خود اقدام کند و بهتر است از روشهای ساده و موقتی که در بالا توضیح داده شده استفاده کند و حذف دائمی این موها را به بعد از دوران حاملگی موکول کند؛خصوصاً که در روش الکترولیز موهای زاید یک پروب فلزی را وارد قسمتی که ساقه مو در آن قرار دارد، میکنند و جریان برق از پوست عبور میکند تا فولیکول مو از بین برود لذا ممکن است برق از مایع آمنیوتیک اطراف جنین عبور کند و سلامت جنین را به خطر بیاندازد. در ضمن سوزنی که وارد بدن بانوی باردار میشود نیز ممکن است استریل نباشد و باعث ایجاد عفونت در بدن خانم حامله شود.
لیزر موهای زاید در دوران بارداری
در مورد لیزر تراپی نیز مانند الکترولیز کردن شواهد کافی مبنی بر بیخطر بودن این روش در دست نیست. در این روش با تاباندن اشعه لیزر موهای زائد را از بین میرود. نور لیزر نقاطی که مو در آن قسمتها رشد میکند را جهت جلوگیری از رویش مجدد، مورد هدف قرار میدهد. فراموش نکنید که جلسات لیزر متعدد است و با یک جلسه مشکل موهای زاید برطرف نمیشود بنابراین منطقی نیست که جنین را بارها و بارها در معرض خطر احتمالی قرار دهید. در ضمن کرمهای بیحسی موضعی که قبل از لیزر درمانی استفاده میشوند نیز ممکن است جذب بدن مادر شوند و از طریق گردش خون به بدن جنین راه پیدا کنند. همچنان توصیه تیم متخصص پینو بیبی استفاده از روشهای کمخطر و ایمن و موقتی است. فراموش نکنید که بسیاری از موهای زاید دوران بارداری چند ماه پس از وضع حمل از بین خواهند رفت بنابراین برای از بین بردن دائمی این موها عجله نکنید شاید بعدها اصلاً خبری از این موهای زاید نباشد.
چه روشی برای از بین بردن موهای زائد در بارداری مناسب است؟
نکته حائز اهمیت این است که بسیاری از موهای زاید دوران باردای به دلیل نوسانات هورمونی این دوران ایجاد شده است و بعد از زایمان و برگشت بدن به شرایط نرمال ممکن است بسیاری از این موهای زاید ریزش کنند و دیگر اثری از آنها باقی نماند. پس برای حذف موهای زاید دوران بارداری عجله نکنید. اگر این موها در نقاطی هستند که دیده نمیشوند برای حذف آنها کار خاصی انجام ندهید و اجازه دهید تا بعد از زایمان در مورد آنها تصمیمگیری کنید. موهای زاید قسمتهای مانند صورت را با بند انداختن از بین ببرید. برای اصلاح از نخ استریل و تمیز استفاده کنید. موهای زاید سایر نواحی را میتوانید با تیغ استریل اصلاح و شیو کنید. اگر قصد دارید اصلاح موهای زاید را با کف و داخل حمام انجام دهید مراقب باشید تا در حمام لیز نخورید. یادتان باشد در دوران بارداری حفظ تعادل بدن ممکن است برای شما دشوار باشد پس اگر برای انجام این کار نیاز به کمک دارید از یکی از نزدیکان درخواست کنید تا موهای بدن شما را شیو کند. برای اصلاح موها میتوانید از دستگاههای موکن و یا موزنهای برقی استفاده کنید. اگر درد ناشی از دستگاههای موکن برقی برای شما زیاد و غیرقابل تحمل است از موزنهای برقی استفاده کنید. حتماً قبل از استفاده از دستگاهها، سرهای مخصوص آنها را ضدعفونی کنید. روشهای دائمی حذف موهای زاید را به بعد از زایمان و حتی بعد از دوران شیردهی موکول کنید.
در آخر باید یادآوری کنیم که نگران بیشتر شدن موهای زاید خود در این دوران نباشید، چند ماه بعد از اتمام بارداری، این موهای زاید شروع به ریزش خواهند کرد.