بالا رفتن درجه حرارت بدن در کودکان: علل و درمان آن
بالا رفتن درجه حرارت بدن یا همان تب یک واکنش دفاعی بدن در برابر بروز یک مشکل یا حمله عوامل بیماریزا به بدن است. تب در کودکان جزو علائم شایع است؛ معمولاً اکثراً بیماریهای کودکان با بروز تب نمود پیدا میکنند. تب در شرایط عادی نگران کننده نیست اما اگر تب با علائم خطرناک دیگری همراه شود نیاز است تا کودک را نزد پزشک متخصص برد تا علت بروز تب ریشهیابی شود و در اسرع وقت علت برطرف گردد. در این مقاله به مسئله تب در کودکان خواهیم پرداخت و در خلال این مقاله هر آن چه که لازم است شما والدین عزیز در این مورد بدانید را خدمتتان ارائه خواهیم کرد.
تب در کودکان
تب یکی از علائم هشدار دهنده بدن است که با ظهور علائم بیرونی فرد را از بروز یک مشکل در بدن آگاه میکند. بالا رفتن درجه حرارت در کودکان شایع است و معمولاً کم خطر و قابل کنترل میباشد. تب و افزایش درجه حرارت بدن میتواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. کودکانی که درجه حرارت بدنشان بالا میرود عمدتاً چهرهای خسته دارند و چهره آنها برافروخته و قرمز به نظر میرسد.
گرم شدن پیشانی و گردن کودک نشانه بالا رفتن درجه حرارت بدن کودک است. گرچه تب در اکثر مواقع قابل کنترل است و عامل نگران کنندهای محسوب نمیشود اما لازم است تا والدین علت بروز تب را شناسایی کنند و در صورت نیاز به پزشک متخصص اطفال مراجعه نمایند. والدین باید راهها و اقدامات لازم برای مقابله با افزایش درجه حرارت بدن کودک را بدانند و در صورت نیاز اقدامات اولیه را انجام دهند. در این مقاله تیم پینو بیبی شما را با علل ایجاد تب در کودکان و راهکاری درمان موثر آن آشنا خواهد کرد.
تب چیست؟
دمای بدن به طور معمول ۳۷ درجه سانتیگراد است. این دما برای فعالیت نرمال و بهینه بدن مناسب است. این دما ممکن است در طول روز و با شدت و میزان فعالیت فرد نوسان کمی داشته باشد. بدن برای کنترل دما داخلی خود دارای یک مکانیسم پیچیده و دقیق است. اگر دمای بدن از میانگین دمای طبیعی که همان ۳۷ درجه سانتیگراد است بالاتر برود به اصطلاح میگویند فرد تب کرده است. معمولآً افزایش دمای بدن نوعی علامت هشدار دهنده است و در پاسخ به عوامل بیماریزا و ایجاد عفونت بروز پیدا میکند. به طور معمول استراحت کردن و گذشت زمان باعث پایین آمدن دمای بدن و برگشت آن به حالت عادی خواهد شد. برای اندازهگیری درجه حرارت ممکن است دماسنج در ناحیه معقد، زیر بغل، گوش، پیشانی یا دهان قرار بگیرد که در این صورت اعداد نمایش داده شده اندکی با هم متفاوت خواهند بود.
نحوه اندازهگیری دمای بدن کودک
سادهترین روش اندازهگیری درجه حرارت دست گذاشتن روی پیشانی کودک است که اگر احساس داغی و گرمی داشتید بدان معناست که کودک شما تب کرده است؛ این روش را درجه حرارت لمسی میگویند. درجه حرارت لمسی دقیق نیست و بسیار وابسته به درجه حرارت بدن فردی است که پوست کودک را لمس میکند. اما روشهای دقیقتر که معمولاً برای تمام سنین به کار گرفته میشوند اندازهگیری درجه حرارت با استفاده از تبسنج است. روشهای اندازهگیری معمولاً در سنین مختلف اندکی با هم تفاوت دارد. معمولاً دماسنج را زیر بغل یا روی شریان تمپورال پیشانی (سرخرگ گیجگاهی) قرار میدهند این روش نسبت به سایر روشهای اندازهگیری دقت کمتری دارد. اندازهگیری دمای گوش که از آن به عنوان تمپانیک یاد میشود برای کودکان ۶ ماهه و بزرگتر مناسبتر میباشد. برای کودکان ۳ ساله و کوچکتر میتوان دمای بدن را از راه معقد (رکتال) اندازه گرفت. در مورد کودکان ۴ سال به بالا نیز که همکاری بهتری با شما و پرستار دارند استفاده از تبسنج و از راه دهان روش سادهتر و دقیقتری خواهد بود.
باید توجه داشت که در مورد ارزیابی درجه حرارت بدن، اندازهگیری در هر نقطه ممکن است با نقاط دیگر اندکی متفاوت باشد. به طور کلی اگر دمای بدن کودک از میزان ذکر شده بالاتر باشد، میتوان اذعان داشت کودک تب دارد:
- دمای معقدی، دمای گوش و دمای سطح پیشانی بالاتر از ۳۸ درجه سانتیگراد باشد.
- دمای دهانی کودک بیش از ۳۷,۸ درجه سانتیگراد باشد.
- دمای زیر بغل کودک بیش از ۳۷,۲ درجه سانتیگراد باشد.
علل بروز تب در کودکان
بالا رفتن درجه حرارت بدن در کودکان نشانه بروز عفونت در بدن است. این عفونت میتواند مربوط به یک بیماری ساده مانند سرماخوردگی باشد و یا بیماری جدی مانند ممنژیت. به طور کلی عفونتهای رایج دوران کودکی عبارتند از:
- سرماخوردگی: در اصل یک بیماری ویروسی است که در اثرعفونت راههای هوایی فوقانی ایجاد میشود.
- آنفولانزا: یک بیماری واگیردار است که توسط نوعی ویروس ایجاد میشود.
- عفونت دستگاه ادراری: عفونت ادراری به علت وارد شدن میکروب به مجاری ادرار ایجاد میشود.
- عفونتهای گوش: نوعی التهاب گوش میانی است که معمولاً توسط باکتری ایجاد میشود و زمانی رخ میدهد که مایع در پشت پرده گوش جمع شود.
- کرونا: بیماری همهگیری که طی چند سال اخیر در بین جوامع مختلف اپیدمی شده است و عامل اصلی یک ویروس به نام کووید ۱۹ است.
- اُ میکرون: نام یک سویههای خطرناک و جدید ویروس کووید ۱۹ است.
- خروسک: عفونت سیستم تنفس فوقانی است و با انسداد تنفس و سرفه شدید همراه است.
- برونشیت: التهاب مجاری تنفسی است که در اثر نفوذ ویروس به نای و نایژه اتفاق میافتد و منجر به عفونت مجاری تنفسی میشود. با آسیب دیدن و آلوده شدن برونشیولها، مجاری هوایی دچار ورم میشوند و رسیدن جریان اکسیژن به ریهها محدود میشود
- ممنژیت: یک بیماری عفونی است که در آن غشاء مننژ اطراف مغز و نخاع ملتهب میشود. نشانههای معمول بیماری مننژیت، شامل سردرد، تشنج، کهیر پوستی، تب و گرفتگی گردن.
- گاستروانتریت: بیماری التهاب معدهای رودهای است که منجر به ترکیبی از اسهال، استفراغ، و درد شکمی و گرفتگی عضلات میشود.
علت تب چیست؟ آیا تب کودک همیشه جای نگرانی دارد؟
در واقع باید بگوییم که تب مثل یک شمشیر دو لبه است. هم دوست شما است و هم دشمن شما! میپرسید چرا؟ تب در کودکان معمولاً به دلیل عفونت ایجاد میشود. تب باعث میشود که سیستم ایمنی بدن تحریک شود و بتواند بهتر با عفونت مبارزه کند. بعلاوه، پزشکان فکر میکنند که دمای بالاتر رشد میکروبها را سختتر میکند. به همین دلیل است که میگوییم تب به نحوی به بدن کمک میکند؛ اما در عین حال نباید اجازه دهیم از حد خارج شود.
روش خانگی درمان تب در کودکان: ۸ روش معجزه آسا!
بیایید بررسی کنیم که با توجه به سن کودکان چه روشی برای هر کودکی در هر سن جوابگو است:
- نوزادان زیر ۱ سال: آنها را در کیسه خواب یا پتوی پوشیدنی بپوشانید. پتوهای گشاد را روی آنها قرار ندهید.
- تب در کودکان ۱ ساله و یا بالای ۱ سال: هنگام خواب، آنها را با یک ملحفه یا پتوی سبک بپوشانید. بعلاوه، مایعات فراوان به کودک بدهید.
- نوزادان زیر ۱ سال: به کودک مرتباً شیر مادر و شیر خشک بدهید. یادتان باشد که نباید به کودکان زیر ۱ سال آب داد. اگر سن کودک بیش از ۶ ماه است، میتوانید زیر نظر پزشک به او پدیالیت بدهید که به آب رسانی بدن کمک میکند.
- کودکان بالای ۱ سال: مایعات اضافی مانند آب، آبمیوه ۱۰۰ درصد رقیق شده، بستنی یا سرم خوراکی پدیالیت (زیر نظر پزشک) برای نوشیدن به او بدهید.
۸ توصیه جالب و قدرتمند برای از بین بردن تب کودکان در خانه
- به کودک خود لباس سبک بپوشید. پوشاندن بیش از حد کودک میتواند از خارج شدن دمای بدن جلوگیری کند و درجه حرارت بدن کودک را بالا ببرد.
- ممکن است کودک شما زمانی که تب دارد، تمایل چندانی به خوردن غذا نداشته باشد. غذاهای نرم را اغلب و به مقدار کم به کودک ارائه دهید. اما یادتان باشد که کودک را مجبور به خوردن غذا نکنید. حمام کردن کودک با اسفنج نیز ایده خوبی است.
- اجازه دهید فرزندتان در وان غوطهور شود. آب باید ولرم باشد، نه خیلی گرم و نه سرد. از یک پارچه شستشو برای پخش آب روی بدن کودک خود استفاده کنید.
- به هیچ وجه الکل را به آبی که کودک در آن حمام میکند، اضافه نکنید. این کار میتواند خطرناک باشد.
- دو ساعت و نیم بعد از حمام کردن کودک، دمای بدن او را مجدداً بررسی کنید. اگر دما ۱۰۳ درجه فارنهایت (۳۹.۴ درجه سانتیگراد) یا بالاتر باشد، دوباره او را حمام آب ولرم کنید.
- داروهای بدون نسخه میتوانند به کاهش تب در کودکان کمک کنند. برچسب روی بطری را بخوانید تا دوز مناسب برای کودک خود را بدانید.
- به کودک آسپرین ندهید. آسپرین با بیماری به نام سندرم ری مرتبط است که میتواند کشنده باشد. در عوض، استامینوفن (Tylenol®) ممکن است برای در همه کودکان بالای ۲ ماه مناسب باشد. اما بهتر است که حتماً با پزشک اطفال نیز در این مورد مشورت کنید.
- ایبوپروفن (Advil®، Motrin®) میتواند برای کودکان بالای ۶ ماه استفاده شود.
چه زمانی اوضاع حاد است و باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر این موارد در مورد فرزند شما صدق میکنند، وقت آن است که به متخصص مراجعه کنید:
- کمتر از ۳ ماه سن دارد و دمای بدن او ۱۰۰.۴ درجه فارنهایت (۳۸ درجه سانتیگراد) یا بالاتر است، به پزشک مراجعه کنید.
- اگر فرزندتان بالای ۳ ماه سن دارد و دمای بدن او ۱۰۴ ˚F (40 ˚C) یا بالاتر است، به پزشک مراجعه نمایید.
- اگر تب کودک شما بالای ۱۰۲ درجه فارنهایت (۳۸.۹ درجه سانتیگراد) است و بیش از ۲ روز ادامه داشته است، اقدام به درمان تخصصی کنید.
- اگر درمانهای خانگی را امتحان کردهاید اما کارساز نبوده است، وقت این است که به بیمارستان یا پزشک مراجعه نمایید.
اگر کودکتان در هر سنی تب دارد اما علائم زیر نشان میدهد، باید حتماً به پزشک مراجعه شود:
- بسیار بیمار به نظر میرسد، بسیار بداخلاق یا بسیار خواب آلود است.
- غذا نمیخورد و شیر یا آب نمیآشامد و علائم کم آبی را نشان میدهد. (علائم کم آبی: دهان خشک یا چسبنده، چشمهای گود رفته، ادرار تیره، پوشک خشک، یا ادرار نکردن)
- اگر سفتی گردن، سردرد شدید، گلودرد شدید، معده درد، استفراغ یا اسهال دارد.
- بثورات غیر معمول دارد. (بثورات یک بیماری پوستی است که در آن جوش بر روی پوست کودک پدیدار میشود.)
- اگر کودکتان دارای مشکلات سیستم ایمنی است، حتماً با بروز علائم تب به پزشک مراجعه نمایید؛ زیرا مشکلات سیستم ایمنی باعث میشوند کودکتان بیشتر در معرض بیماری باشد. (منظور از مشکلات سیستم ایمنی بیماریهایی مانند بیماری سلول داسی شکل یا سرطان است. همچنین، اگر کودکتان از دارویی استفاده میکند که سیستم ایمنی را ضعیف میکند نیز همین موضوع برایش صدق خواهد کرد.)
- اگر فرزندتان مشکل تنفسی یا سابقه تشنج دارد یا به سختی بیدار میشود، در صورت بروز علائم تب با اورژانس تماس بگیرید.
چه کار کنیم که کودک در زمان تب راحتتر باشد؟
متخصصان سایت پینوبیبی چند توصیه عالی برای راحت ماندن کودک در زمان تب دارند. اگر به این توصیهها عمل کنید، کودک عزیزتان کمتر سختی خواهد کشید و با سرعت بیشتری بهبود خواهد یافت:
- لباس سبک بر تن کودک کنید و یک ملحفه یا پتوی سبک نیز بر روی او بیندازید. لباسهای سنگین و پتو میتوانند بدن را از خنک شدن دور نگه دارند و باعث ناراحتی کودک شما شوند.
- اتاق را در دمای مناسب نگه دارید – نه خیلی گرم و نه خیلی سرد.
- مطمئن شوید که کودک استراحت کافی دارد. ضروری نیست که کودک تمام روز را در رختخواب بماند؛ اما باید استراحت خوبی داشته باشد.
- کودکان در زمان تب باید از مدرسه یا مهد کودک و حتی کلاسهای خانگی دور بمانند. (تا زمانی که دمای بدن آنها به مدت ۲۴ ساعت عادی شود.)
- حمام اسفنجی ولرم برای کاهش تب به طور کلی توصیه نمیشود. در واقع، حمام اسفنجی میتواند باعث لرز گرفتن کودک شود. هرگز از الکل مالشی برای کودک استفاده نکنید زیرا الکل در صورت جذب از طریق پوست میتواند باعث مسمومیت کودک شود. کیسه یخ و حمام سرد نیز میتوانند باعث ایجاد لرز شوند و لرز به خودی خود دمای بدن را افزایش میدهد.
غذا و نوشیدنی مناسب برای تب در کودکان چیست؟ چند توصیه مهم
برای جلوگیری از کم آبی، مایعات فراوان به کودک بدهید. زیرا تب باعث میشود بچهها سریعتر از حد معمول مایعات را از دست بدهند. محلولهای آبرسانی خوراکی (مانند Pedialyle، Enfalyte یا مارکهای فروشگاهی) انتخاب خوبی هستند. همچنین میتوانید آب، سوپ، یخ و ژلاتین طعم دار به کودک بدهید. از دادن نوشیدنیهای حاوی کافئین، از جمله نوشابه و چای به کودک پرهیز کنید. زیرا این نوشیدنیها میتوانند باعث ادرار بیشتر شوند و بدن کودک را کمآبتر کنند.
نکته مهم: یادتان باشد که کودکان زیر ۱ سال نباید نوشیدنی خاصی به غیر از شیر مادر مصرف کنند. حتی مصرف آب نیز برای نوزادان ممنوع است. (مگر به تجویز پزشک)
اجازه دهید بچهها هر چه میخواهند بخورند (به مقدار معقول). اما اگر تمایلی به خوردن ندارند، آنها را مجبور نکنید.
علت قطع نشدن تب در کودکان چیست؟
در این قسمت، ما گفتگویی که یک مادر در مورد علت قطع نشدن تب کودک با یک پزشک متبحر داشته است را برای شما عزیزان آوردهایم. شما هم این گفتگو را بخوانید تا از زبان یک پزشک کارکشته علت قطع نشدن تب کودک را دریابید:
مادر: “دخترم دوساله است و در بیمارستان بستری شده است و نمیتوانند دمای بدن او را پایین بیاورند. فقط زمانی که به کودک دارو میدهند، تب او پایین میآید. اما سپس مجدداً بالا میرود. تب او بین ۱۰۳ تا ۱۰۵ متغیر است. من خیلی نگران هستم و میترسم که اوضاع او وخیم باشد.”
این سؤال شنونده قرار است توسط دکتر سیندی گلنر، پزشک اطفال در دانشگاه یوتا، پاسخ داده شود:
دکتر گلنر: “ما سوال شما را متوجه شدیم. فوبیای تب یک پدیده رایج در بین والدین است. زیرا بالا رفتن تب کودک ترسناک است و والدین نسبت به آن دچار نگرانی زیادی میشوند. ترسناک است که ببینید فرزندتان تب بالایی دارد و حال او بد است. اما والدین باید به خاطر داشته باشند که تب بر سیستم ایمنی بدن تأثیر میگذارد. تب در واقع یکی از مکانیسمهای محافظتی بدن است و به این معنی است که سیستم ایمنی بدن فرزندتان دارد کار خودش را انجام میدهد.”
” وقتی تب چند روز طول میکشد، والدین حسابی نگران میشوند. اما باید بدانید که تب به طور معمول تا پنج روز در بیشتر بیماریهای ویروسی طول میکشد. یک نکته دیگر که باید بدانید این است که بیشتر تبهای بین ۱۰۰ تا ۱۰۴ درجه فارنهایت در واقع برای کودکان بیمار خوب هستند. زیرا تب در چنین درجهای، به بدن در مبارزه با عفونت کمک میکند. تب در کودکان وقتی ناشی از عفونت باشد، باعث آسیب مغزی نمیشود. فقط وقتی دمای بدن بیش از ۱۰۸ درجه فارنهایت باشد، تب میتواند باعث آسیب مغزی شود. مثلاً اگر کودک در هوای گرم در ماشین بسته قفل شود، ممکن است به تب با چنین درجهای دچار شود. آن وقت است که ما نگران آسیب مغز خواهیم بود.”
” همچنین مهم است که والدین این نکته را هم به یاد داشته باشند: تبهایی که به دارو پاسخ نمیدهند میتوانند ناشی از ویروس یا باکتری باشند. هر دارویی دوز خاصی دارد و مدت زمان خاصی در بدن باقی میماند. هنگامی که دوز داروی ضد تب در بدن از بین برود، تب برمیگردد. پس در نتیجه، باید دوباره دارو مصرف شود تا زمانی که سیستم ایمنی بدن بر هر عاملی که باعث بیماری میشود، غلبه کند. “
چه دلایل دیگری برای قطع نشدن تب در کودکان وجود دارند؟
” گاهی اوقات ممکن است تب یک علت بنیادین داشته باشد. بنابراین تا آن علت بنیادین کشف و درمان نشود، تب کودک قطع نمیشود. اکثر اوقات کاملاً واضح است که تب به چه علت است، اما گاهی اوقات اینطور نیست. وقتی علت بروز تب و علت قطع نشدن تب واضح نیست، ممکن است بهخاطر یکی از دلایل زیر باشد:
۱. عفونت گوش: اغلب کودکان مبتلا به عفونت گوش علائمی مثل تب، گیجی، آبریزش بینی و سرفه خواهند داشت. بعلاوه، ممکن است گوشهای خود را بکشند. اما گاهی هم ممکن است علائم آنها این چنین واضح نباشد.
۲. ذاتالریه: اکثر کودکان مبتلا به ذاتالریه علائمی مانند تنفس سریع یا مشکل در تنفس را دارند. (اما گاهی هم ممکن است این علائم را نشان ندهند.)
۳. عفونت دستگاه ادراری: این عفونت در واقع یکی از شایعترین دلایل تب بدون علائم کودکان ۶ ماهه تا ۳ ساله است. کودکانی در این سن ممکن است نتوانند به شما بگویند که وقتی ادرار میکنند، درد دارند.
۴. ویروسها: بیماریهای ویروسی که علائم آنها معمولاً آبریزش بینی، سرفه یا بثورات است نیز یکی از شایعترین علتهای تب در کودکان هستند. در این حالت نیز برای قطع شدن تب باید ابتدا بیماری ویروسی درمان شود.
اگر تب کودک بعد از ۳-۴ روز از بین نرود، چه باید کرد؟
اگر تب کودک شما پس از ۳-۴ روز قطع نشود، پزشک شما باید یک شرح حال کامل بگیرد و یک آزمایش فیزیکی کامل انجام دهد. اگر تشخیص در مورد علت قطع نشدن تب واضح نباشد، این آزمایشها باید انجام شوند تا علت مشخص شود:
۱. آزمایش خون: این آزمایش به تعیین اینکه آیا عفونت بیشتر شبیه به عفونتهای ویروسی است یا باکتریایی کمک میکند.
۲. نمونه ادرار: گرفتن نمونه ادرار بسیار مهم است زیرا ممکن است علت قطع نشدن تب در کودکان، عفونت مجاری ادرار باشد.
۳. اشعه ایکس قفسه سینه: ذاتالریه میتواند یکی از علتهای تب کودک باشد؛ به همین دلیل، گرفتن عکس قفسه سینه معمولاً ضروری است.
به خاطر داشته باشید که بیشتر تبها دلایل واضحی دارند یا به خودی خود به سرعت از بین میروند. اما وقتی علت قطع نشدن تب کودک واضح نباشد یا به زودی قطع نشود، این آزمایشها به شما کمک زیادی میکنند.
نکات مهم برای اندازه گیری دمای بدن کودک
۱.در زمان تب، هر چند ساعت یکبار باید دمای بدن کودک را اندازه گرفت؟
این موضوع بستگی به شرایط کودک دارد و بهتر است در این مورد با پزشک اطفال مشورت کنید. اگر کودکتان آرام میخوابد، نیازی نیست دمای بدن او را با وسواس اندازه بگیرید یا او را بیدار کنید. اما اگر انرژی کودک کم به نظر میرسد یا اگر سابقه تشنج همراه با تب دارد، ممکن است نیاز باشد چنین کاری کنید.
۲.کدام دماسنج برای کودکان بهتر است؟
دماسنجهای دیجیتال بهترین هستند. آنها را میتوان به صورت دهانی، مقعدی یا در زیر بازو استفاده کرد.
۳.چطور دمای بدن کودک را اندازه بگیریم که دقیقتر باشد؟
برای اندازه گیری میزان تب در کودکان خردسال، دمای مقعدی دقیقترین است. اگر بچههای شما ۴ تا ۵ سال یا بزرگتر هستند، احتمالاً استفاده از دماسنج در دهان کودک هم نتیجه دقیقی به شما نشان میدهد. اما به طور کلی، اندازه گیری دمای بدن در زیر بازو کمتر از مابقی روشها قابل اعتماد است. اما در عین حال این روش آسانتر است. اگر کودکتان بدقلقی میکند و نمیتوانید از طریق مقعد یا دهان دمای بدن او را اندازه بگیرید، میتوانید از روش اندازه گیری دمای بدن از طریق زیر بغل استفاده کنید. اما به خاطر داشته باشید که در این حالت، یک درجه به عددی که دماسنج نشان میدهد اضافه کنید تا نتیجه دقیقتر شود.
چه چیز دیگری باید در مورد تب در کودکان بدانم؟
همه بچهها تب میکنند و در بیشتر موارد ظرف چند روز به حالت عادی برمی گردند. برای نوزادان و کودکان، یک چیز وجود دارد که حتی از درجهای که دماسنج نشان میدهد نیز مهمتر است: ” نحوه عملکرد کودک.” طبیعی است که کودکان وقتی تب دارند کمی بداخلاق شوند. اما اگر به صورت کلی حال کودک خوب به نظر میآید و فعالیت دارد، شب به آرامی میخوابد و… زیاد جای نگرانی نیست. اما اگر فرزندتان به گونهای رفتار میکند که شما را نگران میکند، مثلاً نمیتواند فعالیتهای روزمرهاش را داشته باشد، شب به آرامی نمیخوابد، و… حتماً با پزشک خود تماس بگیرید. (حتی اگر دمای بدن او زیاد هم بالا نباشد.)
شما چه سؤال دیگری در مورد تب در کودکان دارید؟ سؤالتان را در قسمت نظرات برای ما بنویسید تا متخصصان سایت پینوبیبی شما را راهنمایی کنند.
منابع: