بارداری, سلامت در بارداری, علائم بارداری, مراقبت‌های بارداری, هفته‌های بارداری

همه نکات در مورد سه ماه اول بارداری

سه ماه اول بارداری

فهرست موضوعات این مقاله

سه ماهه اول بارداری به ابتدای حاملگی تا پایان هفته ۱۳ حاملگی گفته می‌شود. به احتمال زیاد در این زمان، شما علائم بارداری مانند حالت تهوع و حساس شدن سینه‌ها را تجربه خواهید کرد. رشد جنین نیز از زمانی شروع می‌شود که تخمک شما بارور شده است و تا پایان هفته سیزدهم، همه اندام‌ها و سیستم‌های بدن جنین شروع به رشد می‌کنند. در سه ماه اول بارداری، لازم است بلافاصله پس از این که متوجه شدید باردار هستید، به یک پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. 

در این مقاله تمام نکات مهم در رابطه با سه ماه اول بارداری را برای شما توضیح می‌دهیم و مقالات مرتبط را به شما معرفی خواهیم کرد. 

۳ ماهه اول بارداری چیست؟

دوران حاملگی سه مرحله دارد که به هریک از آن‌ها سه ماهه بارداری گفته می‌شود. هر سه ماهه بارداری حدود ۱۳ هفته یا سه ماه به طول می‌انجامد. یک بارداری کامل (ترم) حدود ۴۰ هفته یا بین ۹ و ۱۰ ماه زمان می‌برد. سه ماهه اول بارداری تا هفته ۱۳ حاملگی به اتمام می‌رسد. 

ممکن است عجیب به نظر برسد، اما حاملگی در واقع از اولین روزی شروع می‌شود که به دلیل لقاح، دیگر پریود نمی‌شوید. به این مبنای محاسبه، سن بارداری گفته می‌شود. در سن بارداری، متخصص زنان و زایمان ۴۰ هفته به اولین روز از آخرین عادت ماهانه شما اضافه می‌کند و بدین ترتیب، تاریخ زایمان را محاسبه می‌نماید. این بدین معنی است که زمانی که می‌فهمید حامله شده‌اید، تقریبا حدود ۴ هفته از حاملگی اصلی شما گذشته است. که می‌تواند کمی گیج کننده باشد. 

هفته‌های بارداری چیست؟

دو هفته اول حاملگی بخشی از چرخه قاعدگی عادی شما به شمار می‌روند. هفته اول، آخرین عادت ماهانه شما (تا پیش از زایمان) است و در هفته دوم تخمک گذاری اتفاق می‌افتد که در آن، تخمک شما در لوله فالوپ رحم شما حرکت می‌کند. در صورتی که تخمک با اسپرم روبرو شود، آن‌ها با یکدیگر ترکیب می‌شوند و بارداری (لقاح) اتفاق می‌افتد.

در سومین هفته حاملگی، تخمک باردار شده به رحم شما منتقل می‌شود. زمانی که تخمک به رحم می‌رسد، به دیواره داخلی رحم می‌چسبد. این اتفاق باعث می‌شود که بدن شما متوجه شود که باردار شده‌اید و به دنبال آن تغییرات متعددی در بدن شما اتفاق می‌افتند. بیش‌تر مادران باردار در این زمان پریود نمی‌شوند و نتیجه بیبی چک آن‌ها نیز مثبت می‌شود. 

خط تبخیر بیبی چک چیست و به چه معناست؟

بعد از مثبت شدن بیبی چک چه کار کنیم؟

سه ماهه اول بارداری چقدر طول می‌کشد؟

سه ماه اول بارداری پیش از این که شما بفهمید که حامله شده‌اید، شروع می‌شود؛ این زمان به اولین روز از آخرین عادت ماهانه شما تا هفته ۱۳ بارداری گفته می‌شود. 

در سه ماهه اول بارداری چه تغییراتی اتفاق می‌افتند؟

تغییرات جسمی و روانی بسیاری در سه ماهه اول بارداری شما رخ می‌دهند. این زمان می‌تواند بسیار چالشی باشد و احتمالا سوالات بسیاری ذهن شما را به خود مشغول می‌کنند. 

به علاوه، میزان هورمون‌های شما در این زمان بسیار بیش از حد معمول می‌شود. استروژن تولید شده در بدن شما در دوران بارداری بیش‌تر از کل مقدار استروژن تولید شده در تمام عمر شما در زمانی که باردار نیستید، می‌باشد. این ترشح زیاد هورمون‌ها می‌توانند باعث ظاهر شدن علائم و نشانه‌های ناخوشایند بارداری شود. به همین دلیل، ممکن است حس کنید روحیه شما نوسان دارد، نفخ دارید و خسته هستید. با این که هنوز برآمدگی شکم شما در سه ماه اول بارداری مشخص نیست، رحم شما در این زمان در حال بزرگ شدن است و حجم خون شما افزایش پیدا می‌کند. 

طبیعی است که در این زمان همزمان هم هیجان داشته باشید و هم نگران باشید. بنابراین بهتر است با شریک زندگی، دوستان یا پزشک خود درد و دل کنید تا حس بهتری نسبت به بارداری خود داشته باشید. 

علائم و نشانه‌های سه ماه اول بارداری

بارداری هر مادر با دیگری متفاوت است؛ برخی از زنان در سه ماه اول بارداری خود از سلامت بسیار خوبی برخوردار هستند، اما برخی دیگر بسیار اذیت می‌شوند. در ادامه به برخی از علائم بارداری که در سه ماهه اول تجربه خواهید کرد اشاره می‌کنیم، معنی آن را توضیح می‌دهیم و به شما می‌گوییم که برای چه علائمی باید به پزشک مراجعه کنید. 

لکه بینی یا خونریزی واژینال

حدود ۲۵ درصد از زنان باردار در سه ماه اول بارداری خود خونریزی واژینال خفیفی را تجربه می‌کنند. در ابتدای حاملگی، لکه بینی می‌تواند یکی از علائم بارداری باشد که به دلیل کاشته شدن نطفه در رحم ایجاد می‌شود. 

اما در صورتی که خونریزی واژینال شدید را تجربه می‌کنید و گرفتگی و درد شدیدی در شکم خود دارید، لازم است به پزشک مراجعه کنید. چرا که این علائم ممکن است نشان دهنده سقط جنین یا حاملگی خارج از رحم (که در آن جنین خارج از رحم قرار گرفته است) باشد. 

بارداری شیمیایی یا سقط جنین زودرس چیست؟

حساس شدن سینه‌ها

حساس شدن و درد سینه یکی از اولین علائم بارداری به شمار می‌روند. این نشانه‌ها به دلیل تغییرات هورمونی بارداری که در حال آماده کردن سینه‌های شما برای شیردهی هستند، به وجود می‌آیند. احتمالا در تمام سه ماه اول بارداری درد سینه‌ را تجربه خواهید کرد. 

پوشیدن سوتین یک سایز بالاتر از اندازه عادی شما و پوشیدن سینه بند محکم درد شما را کاهش می‌دهد و احساس راحتی بیش‌تری خواهید داشت. حاملگی اندازه سینه‌های شما را بزرگ‌تر می‌کند و به احتمال زیاد، سایز آن تا بعد از زایمان و شیردهی به حالت قبل بر نمی‌گردد.

یبوست

در دوران بارداری، زیاد شدن هورمون پروژسترون در بدن شما، باعث می‌شود انقباض عضلاتی که مواد غذایی را در سیستم گوارش شما جابجا می‌کنند، کند شود. این موضوع به همراه میزان آهنی که از خوردن مکمل‌های بارداری دریافت می‌کنید، یبوست و گاز معده ایجاد می‌کند و باعث می‌شود در دوران بارداری احساس نفخ داشته باشید. 

به همین دلیل در سه ماهه اول بارداری باید فیبر بیش‌تری دریافت کنید و مایعات بیش‌تری بنوشید تا گوارش شما راحت‌تر شود. همچنین تحرک جسمی نیز به رفع یبوست بارداری کمک می‌کند. 

اگر هیچ کدام از این روش‌ها مشکل شما را حل نکرد و یبوست همچنان شما را اذیت می‌کند، نیاز است با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید تا یک داروی بی خطر برای دوران بارداری را برای شما تجویز کند. 

ترشحات واژینال

در اوایل حاملگی، طبیعی است که ترشحات رقیق و شیری رنگ واژینال داشته باشید. در صورت تمایل، می‌توانید یک شورت آستر دار بپوشید. اما نباید از نوار بهداشتی استفاده کنید؛ چرا که می‌تواند باعث انتقال میکروب به واژن شما شود. 

در صورتی که ترشحات واژینال بوی بدی دارند، به رنگ زرد یا سبز است یا حجم زیادی از ترشحات بی رنگ از واژن شما خارج می‌شوند، نیاز است با پزشک خود تماس بگیرید و او را در جریان این موضوع قرار دهید. 

ضعف

بدن شما سخت کار می‌کند تا از بدن جنین در حال رشد حمایت کند. این بدین معنی است که شما در سه ماه اول بارداری سریع‌تر و آسان‌تر از حالت عادی ضعف دارید و خسته می‌شوید. 

در طول روز زمانی که احساس خستگی می‌کنید، چرت بزنید یا استراحت کنید و اطمینان حاصل کنید که میزان آهن کافی مصرف می‌نمایید. کمبود آهن در بدن می‌تواند باعث کم خونی شود که احساس خستگی را تشدید می‌کند. 

ذائقه غذایی

با این که ویار زنان باردار به آن اندازه که شایع شده است هم عجیب و غریب نیست، اما در سه ماهه اول بارداری ذائقه غذایی شما تغییر می‌کند. بیش از ۶۰ درصد از زنان باردار، ویار غذایی را تجربه می‌کنند و بیش از نیمی از آن‌ها در بارداری غذاهایی را می‌خورند که در حالت عادی دوست ندارند.

توجه به ویار بارداری ضرری ندارد؛ البته به شرطی که بیش‌تر اوقات غذای سالم و کم کالری بخوریم. استثنا برای این موضوع بیماری پیکاست که به ویار خوردن مواد غیر خوراکی مانند خاک رس و پودر ماشین لباسشویی گفته می‌شود. این ویار برای شما و جنین شما خطرناک است و در صورت تجربه آن باید آن را به پزشک خود اطلاع دهید.

ویار خیارشور در بارداری نشانه چیست؟

افزایش دفعات ادرار

در سه ماه اول بارداری، جنین هنوز بسیار کوچک است. اما رحم شما در حال رشد است و این به مثانه شما فشار می‌آورد. در نتیجه، ممکن است تمام مدت حس کنید که باید به دستشویی بروید

در این صورت، مایعاتی که می‌نوشید را کاهش ندهید، چرا که بدن شما به آن‌ها نیاز دارد. به جای آن، مصرف کافئین را به خصوص پیش از خواب محدود کنید (کافئین مثانه شما را تحریک می‌کند). 

همچنین زمانی که نیاز به ادرار کردن دارید تا جایی که می‌توانید سریع به دستشویی بروید و خود را نگه ندارید. 

سوزش معده

در سه ماهه اول بارداری، بدن شما هورمون پروژسترون بیش‌تری تولید می‌کند. این هورمون ماهیچه‌هایی مانند حلقه عضلانی در انتهای مری شما را شل و ریلکس می‌کند. این عضلات در حالت عادی غذا و اسیدهای معده را در داخل شکم شما نگه می‌دارند. اما زمانی که شل شوند، باعث رفلاکس اسید و سوزش معده می‌شوند. 

برای پیشگیری از سوزش معده می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • در طول روز چند وعده غذایی کوچک بخورید.
  • بلافاصله پس از این که غذا می‌خورید، دراز نکشید.
  • از مصرف غذاهای چرب، تند و اسیدی (مانند مرکبات) خودداری کنید.
  • در زمان خواب، بالش خود را کمی بلندتر تنظیم کنید. 

نوسان خلق و خو

ضعف و تغییر هورمون در سه ماه اول بارداری می‌‌تواند باعث نوسان خلق و خوی شما شود. شما ممکن است یک لحظه احساس خوشحالی کنید و سپس در عرض چند ثانیه ناراحت شوید، یا بعد از خوش بینی احساس ترس را تجربه کنید. 

مشکلی ندارد که در این حالت گریه کنید، اما بهترین کار صحبت کردن با دیگران است. بهترین کار صحبت با دوستان، شریک زندگی و یا یک مشاور متخصص است. 

تهوع صبحگاهی

حالت تهوع یکی از رایج‌ترین علائم حاملگی است و حدود ۸۵ درصد از زنان حامله آن را تجربه می‌کنند. دلیل این موضوع تغییرات هورمونی در این دوران است و می‌تواند کل سه ماهه اول بارداری طول بکشد. 

تهوع در برخی از زنان حامله خفیف است، اما برخی دیگر به محض بیدار شدن از خواب این حالت را تجربه می‌کنند. حالت تهوع بارداری معمولا صبح‌ها شدیدتر است و به همین دلیل به آن تهوع صبحگاهی گفته می‌شود. 

برای رفع تهوع در این دوران می‌توانید خوراکی‌های کوچک، بدون مزه و بوی خاص یا حاوی پروتئین (مانند کراکر، گوشت یا پنیر)، میل کنید یا کمی آب، آب میوه شفاف یا زنجبیل بنوشید و اگر متوقف نشد، به پزشک مراجعه کنید.

تاثیر روحی روانی تهوع صبحگاهی در بارداری

افزایش وزن

بارداری یکی از معدود زمان‌هایی است که افزایش وزن اتفاق خوبی در آن به شمار می‌رود، اما نباید در خوردن زیاده روی کنید. در سه ماهه اول بارداری انتظار می‌رود که حدود ۱.۵ تا ۲.۵ کیلوگرم وزن اضافه کنید. البته در صورتی که پزشک تشخیص دهد زیر وزن یا بالاتر از وزن سالم هستید، توصیه دیگری به شما می‌کند. 

لازم است در این زمان ۱۵۰ کالری اضافه در روز از مصرف میوه‌ها و سبزیجات، شیر، نان تهیه شده با غلات کامل و گوشت لخم دریافت کنید. 

آیا می‌توانم در دوران بارداری کاهش وزن داشته باشم؟

رشد جنین در سه ماهه اول بارداری چگونه است؟

مهم‌ترین تغییرات جنین در سه ماه اول بارداری عبارتند از:

  • استخوان‌ها: تا هفته ۶ بارداری، آرنج، ران‌ها و دست‌ها و پاهای جنین ایجاد می‌شوند و انگشتان دست و پای او در حدود هفته ۱۰ تشکیل می‌شوند.
  • مو و ناخن: بین هفته‌های پنجم و هشتم، پوست جنین ایجاد می‌شود و فولیکول‌های مو و قسمت زیرین ناخن به وجود می‌آیند.
  • سیستم گوارش: اندام‌های داخلی جنین در حدود هفته هشتم شروع به تشکیل شدن می‌کنند و دو کلیه در بدن جنین تشکیل می‌شود. 
  • احساس لامسه: گیرنده‌های لامسه جنین بر روی صورت او (به خصوص لب و بینی) در حدود هفته هشتم تکامل پیدا می‌کنند. تا هفته دوازدهم، لامسه در ناحیه تناسلی، کف دست‌ها و کف پاها نیز ایجاد می‌شود. 
  • بینایی: اعصاب بینایی (که اطلاعات را از چشم‌ها به مغز و بالعکس منتقل می‌کنند) و عدسی چشم تا هفته چهارم شروع به تشکیل شدن می‌کنند و شبکیه چشم در حدود هفته هشتم شروع به رشد می‌کند. 
  • قلب: لوله‌ای که بعدا قلب نوزاد شما خواهد بود تا هفته ۵ حاملگی خود به خود شروع به تپش می‌کند. این تپش قلب به مرور قوی‌تر و منظم‌تر می‌شود و شما می‌توانید حدود هفته ۹ یا ۱۰ آن را بشنوید.
  • مغز: تا حدود هفته هشتم، مغز جنین شما شروع به تکامل می‌کند.
  • حس چشایی: غدد چشایی جنین که به مغز او متصل هستند، در حدود هفته هشتم رشد می‌کند. اما به دلیل این که منافذ چشایی او هنوز رشد نکرده‌اند، جنین قادر نیست که مزه مایع آمنیوتیک را حس کند. 

در سه ماهه اول بارداری عضلات جنین تشکیل می‌شوند، گلبول‌های سفید تولید می‌شوند و تارهای صوتی او تشکیل می‌شوند.

رشد جنین در ماه اول بارداری (هفته ۱ تا ۴)

در سه ماه اول بارداری، چند اندام مهم جنین رشد می‌کنند. این اندام‌ها ابتدا فقط توده‌ای کوچک از سلول‌ها هستند، اما رشد می‌کنند و به کیسه آمنیوتیک، جفت و بند ناف تبدیل می‌شوند. لوله‌ای که در آینده تبدیل به مغز جنین می‌شود و نخاع او به همراه سیستم گردش خون تشکیل می‌شوند. همینطور صورت جنین، حفره‌های دایره‌ای شکل برای چشمان او و شکلی ابتدایی از دهان او شروع به تشکیل شدن می‌کنند. 

جنین در این ۴ هفته حدود ۰.۶ سانتی متر است، یعنی کوچک‌تر از دانه برنج.

رشد جنین در ماه دوم بارداری (هفته ۵ تا ۸)

چند اندام‌ جنین از جمله ریه‌، قلب، گوش‌ها، دست‌ها و پاها در ششمین هفته بارداری شروع به تکامل پیدا کردن می‌کنند. استخوان‌ها کمک جایگزین بافت خالی می‌شوند. سر جنین به نسبت باقی بدن او بزرگ‌تر است، ولی ظاهر او در این زمان بسیار بیش‌تر به انسان شبیه است. دهان، بینی و صورت او مشخص است. 

برخی از پزشکان در این زمان سونوگرافی انجام می‌دهند تا صدای ضربان قلب جنین را تشخیص دهند. 

نطفه در پایان هفته هشتم تبدیل به جنین می‌شود. اندازه آن حدود ۲.۵ سانتی متر است که به اندازه یک تمشک است. 

رشد جنین در ماه دوم بارداری (هفته ۹ تا ۱۲)

در انتهای سه ماه اول بارداری، جنین دارای انگشتان دست و پا و ناخن خواهد بود. سیستم گوارش و دستگاه ادراری او نیز کاملا فعال می‌شوند. 

پزشک در حدود هفته دوازدهم می‌تواند با استفاده از سونوگرافی داپلر، ضربان قلب جنین را بررسی کند. در این مرحله اندام تناسلی جنین نیز تشکیل شده است؛ ولی پزشک نمی‌تواند آن را در سونوگرافی مشاهده کند.

در انتهای هفته دوازدهم، قد جنین بین ۷.۵ و ۱۰ سانتی متر خواهد بود که به اندازه یک آلو است. وزن او نیز حدود ۲۸ گرم خواهد بود.

چرا سه ماهه اول بارداری مهم است؟

سه ماه اول بارداری به این دلیل مهم است که بیش‌تر اندام‌ها و سیستم‌های حیاتی بدن جنین در این زمان رشد می‌کنند. سموم، مواد مضر و انواع عفونت در این زمان می‌توانند به شدت به رشد و تکامل جنین آسیب برسانند و خطر ابتلای او به ناهنجاری‌های مادرزادی را افزایش دهند. 

در سه ماهه اول بارداری چه اقداماتی انجام دهیم؟

سه ماهه اول بارداری بسیار مهم است. در این دوران حامله بودن از ظاهر شما خیلی مشخص نیست، اما تغییرات بسیاری در این زمان اتفاق می‌افتند. 

در صورتی که متخصص زنان و زایمان ندارید، لازم است در سریع‌ترین زمان ممکن یکی را پیدا کنید. مراقبت به موقع در حاملگی از بسیاری از مشکلات پیشگیری می‌کند. می‌توانید در جلسه اول ویزیت، سوالات و نگرانی‌های خود را با پزشک در میان بگذارید. 

پزشکان با تخصص‌های مختلف از شما در زمان بارداری، زایمان و پس از زایمان مراقبت می‌کنند. همچنین بهتر است بیمارستان یا مکانی که قرار است در آن زایمان کنید را مشخص نمایید. 

در این زمان لازم است به سلامت خود و تغییراتی که باید در ادامه راه در زندگی خود بدهید فکر کنید. برای مثال، برای این برنامه ریزی کنید که حاملگی چه تغییراتی در شغل، پول، عادات زندگی و فعالیت‌های روزمره شما ایجاد می‌کند. 

چکاپ و آزمایشات سه ماه اول بارداری

چکاپ و آزمایشات سه ماهه اول بارداری چیست؟

چکاپ، غربالگری و سایر آزمایشات بارداری به سلامت شما و جنین کمک می‌کنند. اهمیت چکاپ در این زمان این است که پزشک به شما توضیح می‌دهد که در دوران بارداری و زایمان باید انتظار چه چیزی را داشته باشید و همچنین چکاپ و غربالگری‌های مورد نیاز را انجام می‌دهد تا به سوالات شما پاسخ دهد. 

آزمایشات غربالگری ژنتیک در سه ماه اول بارداری چیست؟

غربالگری ترکیبی سه ماهه اول بارداری

در صورتی که تصمیم بگیرید این آزمایش را انجام دهید، غربالگری ترکیبی سه ماهه اول بارداری بررسی می‌کند که آیا جنین شما در خطر ابتلا به مشکلات ژنتیکی قرار دارد یا نه. این آزمایش ترکیبی از آزمایش خون و سونوگرافی می‌باشد. 

آزمایش خون ۲ نوع هورمون مختلف (هورمون HCG و PAPP-A) را بررسی می‌کند. سونوگرافی غلظت مایع پشت گردن جنین را بررسی می‌کند. در صورتی که این ناحیه در پشت گردن نوزاد بزرگ باشد، خطر ابتلا به ناهنجاری‌های مادرزادی بیش‌تر خواهد بود. 

نقش عفونت بارداری در ناهنجاری‌ های مادرزادی نوزاد

تست غیر تهاجمی قبل از تولد (NIPT)

این تست یک غربالگری ژنتیکی دیگر است که می‌توانید در سه ماه اول بارداری انجام دهید. این تست یک آزمایش خون است که می‌تواند از هفته ۱۰ حاملگی انجام شود. 

در دوران بارداری، DNA نوزاد از طریق جفت به خون مادر حامله انتقال پیدا می‌کند. سپس این DNA بررسی می‌شود تا خطر ناهنجاری‌های ژنتیکی خاصی محاسبه شود. 

تست NIPT دقیق‌تر از غربالگری ترکیبی است. با این حال باید آن را از پزشک خود درخواست کنید. 

در سه ماهه اول بارداری چند بار توسط پزشک چکاپ انجام دهیم؟

شما در سه ماه اول بارداری، به دو یا سه چکاپ نیاز دارید. تعداد جلسات به پزشک شما و احتمال بارداری پرخطر بستگی دارد. ممکن است پزشک شما در اولین چکاپ موارد زیر را انجام دهد:

  • معاینه جسمی شامل بررسی وزن و فشار خون
  • معاینه لگنی
  • آزمایش پاپ اسمیر
  • آزمایش عفونت‌های مقاربتی (STI) 
  • معاینه نمونه ادرار برای وجود باکتری، پروتئین و گلوکز (قند)
  • درخواست آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون‌ها، RH، آهن و بیماری‌های خاص.
  • بررسی ضربان قلب جنین

برخی از پزشکان جدا از آزمایشات غربالگری ژنتیکی، سونوگرافی ترانس واژینال را برای تایید حاملگی، ضربان قلب جنین و اندازه او به کار می‌برند. این سونوگرافی همچنین نشان می‌دهد که آیا دوقلو یا چند قلو باردار هستید یا خیر. در صورتی که حاملگی شما دوقلو باشد، به مراقبت بیش‌تری نیاز خواهید داشت.

نشانه‌های هشدار دهنده در سه ماهه اول بارداری

در صورتی که علائم زیر را در سه ماهه اول بارداری مشاهده کردید، فورا به پزشک مراجعه کنید:

  • تب بالاتر از ۳۸ درجه سانتی گراد
  • خونریزی شدید یا ترشحات غیر طبیعی از واژن
  • درد و گرفتگی شدید در ناحیه شکم، دست‌ها، پاها یا درد زیر شکم.
  • غش یا سرگیجه
  • تورم شدید دست و پا، انگشتان یا صورت
  • تاری دید 
  • وزن گرفتن سریع یا کمبود وزن

فعالیت‌های ممنوع در سه ماهه اول بارداری

پس از این که متوجه شدید که حامله هستید، باید تغییراتی را در سبک زندگی خود ایجاد نمایید. این تغییرات به سلامتی شما کمک می‌کنند. بنابراین نیاز است از انجام اقدامات زیر در سه ماهه اول بارداری خودداری کنید:

مراقبت‌های سه ماهه اول بارداری چیست؟

در ادامه نکاتی را به شما پیشنهاد می‌کنیم تا در سه ماهه اول بارداری سالم بمانید:

  • تا جایی که می‌توانید فعال باشید. 
  • مولتی ویتامین مصرف کنید.
  • انواع مختلف غذا شامل میوه‌ها، سبزیجات، گوشت، تخم مرغ و غلات کامل را مصرف کنید.
  • استراحت کافی داشته باشید.
  • مقدار کافی آب بنوشید.
  • چکاپ‌های پزشکی خود را انجام دهید و در آزمایشات یک نفر را همراه با خود ببرید. 

مراقبت از دندان در سه ماه اول بارداری

تغییرات هورمونی و مصرف داروهای خاص باعث خشک شدن دهان می‌شوند. همچنین تهوع صبحگاهی برای دندان‌ها مضر است. 

بنابراین توصیه می‌شود که در دوران بارداری دو بار در روز دندان‌های خود با خمیر دندان مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. مسواک زدن منظم دندان‌ها و لثه‌های شما را سالم نگه می‌دارد. 

مصرف داروهای بی حس کننده موضعی مانند بوپیواکائین، لیدوکائین و مپیواکائین در حاملگی بی خطر هستند. اگر دندانپزشک شما احساس می‌کند که مسکنی قوی‌تر لازم است، بهتر است در مورد آن با پزشک خود مشورت کنید.

همه چیز درباره ارتودنسی در حاملگی

ورزش در ۳ ماه اول بارداری

ورزش در سه ماهه اول بارداری بسیار برای سلامت شما مفید است. به خصوص ورزش‌هایی مانند پیاده روی، یوگا و شنا در این دوران بسیار سالم هستند. 

برخی از ورزش‌های سخت‌تر مانند دویدن و وزنه زدن نیز در سه ماهه اول بارداری بی خطر هستند.

البته بهتر است پیش از انجام یک ورزش، در رابطه با مضر بودن آن با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف مکمل بدنسازی در دوران حاملگی

اسکات، پلانک و دراز و نشست در حاملگی

تغذیه در سه ماه اول بارداری

رژیم غذایی شما در سه ماه اول بارداری الزاما تغییری نمی‌کند. شما همچنان باید همان میزان کالری را مصرف کنید. فقط لازم است انواع مواد غذایی از جمله میوه‌ها و سبزیجات، غلات کامل، مواد غذایی حاوی پروتئین و لبنیات مصرف نمایید. 

در سه ماه اول بارداری به چه ویتامین‌هایی نیاز داریم؟

ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در غذای شما (یا مکمل مولتی ویتامین) به رشد و تکامل جنین و سلامت شما کمک می‌کنند. بیش‌تر پزشکان به محض این که اقدام به باردار شدن می‌کنید، مصرف مولتی ویتامین را به شما توصیه می‌کنند.

مولتی ویتامین‌های حاوی فولیک اسید و کلسیم باعث حاملگی سالم می‌شوند و لازم است در این زمان در مورد ویتامین‌های مورد نیاز خود با پزشک مشورت نمایید. 

تاثیر مصرف قرص آهن بر بیش فعالی جنین

سوالات متداول

آیا خونریزی واژینال در سه ماهه اول بارداری طبیعی است؟

لکه بینی در چند هفته اول حاملگی معمولا طبیعی است و در برخی موارد، یکی از علائم این دوران محسوب می‌شود. اما خونریزی نباید شدید باشد یا بیش‌تر از یک روز ادامه پیدا کند. 

آیا می‌توانم در سه ماهه اول بارداری کافئین مصرف کنم؟

توصیه می‌شود که مصرف کافئین را در این زمان به کم‌تر از ۲۰۰ میلی گرم در روز محدود کنید. 

آیا دل درد در سه ماهه اول بارداری طبیعی است؟

در برخی از موارد بله، دل درد، گرفتگی و نفخ در سه ماهه اول بارداری طبیعی است. اما علائم زیر خطرناک هستند و در صورت مشاهده آن‌ها لازم است فورا به پزشک مراجعه کنید: 
خونریزی واژینال شدید
دل درد شدید
تشنگی شدید و ناگهانی که از بین نمی‌رود، به خصوص همراه با علائمی مثل تکرر ادرار.
درد هنگام ادرار
تب بالای ۳۸ درجه سانتی گراد
ورم بسیار شدید دست و صورت
تاری دید

سخن آخر

حاملگی زمانی هیجان انگیز و گاهی ترسناک است. در سه ماهه اول بارداری، بدن شما رشد می‌کند و تغییرات زیادی در آن به وجود می‌آیند. جنین نیز در حال رشد و تکامل است. در پایان این زمان، جنین به اندازه لیمو می‌شود. 

ممکن است علائمی مانند تهوع، درد سینه‌ها یا تکرر ادرار را در این زمان تجربه کنید. همچنین لازم است وقت چکاپ‌های پزشکی را مشخص کنید و آن‌ها را به طور منظم انجام دهید تا حاملگی سالمی را داشته باشید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *