نوزادان و کودکانی که انگشت شست خود را میمکند، عادت مکیدن انگشت شست را مدتها پیش از تولد به دست آوردهاند. در واقع، کاملاً طبیعی است که نوزادان و کودکان خردسال انگشت شست یا یک انگشت دیگر خود را در دهان خود قرار دهند تا آرام شوند، خود را آرام کنند یا به خود کمک کنند که به خواب بروند.
بر اساس گفته متخصصان اطفال، کودکان تمایل دارند که انگشت شست خود را به عنوان یک حرکت برای تسکین و آرام کردن خود بمکند. همچنین فرزند شما در دوره نوزادی، به طور طبیعی رفلکسهای ریشه زایی و مکیدن را از خود نشان میدهد.
با این که مکیدن شست یک عمل کاملاً طبیعی است که گاهی اوقات از زمانی که نوزاد در رحم قرار دارد شروع میشود، اما قطعا شما نمیخواهید که فرزندتان آن را ادامه دهد. به همین دلیل، بهتر است به کودک خود کمک کنید تا این عادت را ترک کند و روشهای دیگری را برای آرام کردن خود یا مقابله با استرس را یاد بگیرد. به خصوص قبل از این که دندانهای دائمی او در بیایند.
در این مقاله در مورد اقداماتی صحبت خواهیم کرد که لازم است در مورد جلوگیری از مکیدن انگشت شست توسط کودک خود بدانید، از جمله این که چگونه این عادت میتواند بر روی دندانها و فک کودک تاثیر بگذارد و همچنین نکاتی برای جلوگیری و ترک مکیدن انگشت شست کودک برای همیشه را به شما توضیح خواهیم داد.
آنچه لازم است در مورد مکیدن انگشت شست بدانید
بر اساس گفته دندانپزشکان کودکان، مکیدن یک رفلکس طبیعی در نوزادان است و مکیدن انگشت یک عمل رایج در میان نوزادان و کودکان نوپا به شمار میرود. واقعیت این است که برخی از نوزادان حتی پیش از تولد، انگشت شست خود را در دهان خود قرار میدهند.
مکیدن انگشت شست که به آن مکیدن غیر تغذیهای نیز گفته میشود، فواید متعددی برای کودک دارد. این عمل، یک حرکت ابتدایی کودک برای کنترل احساسات است و همچنین باعث راحتی و امنیت کودک میشود و به او کمک میکند تا آرام شود و تمرکز کند.
بر اساس گفته متخصصان اطفال، همه نوزادان با رفلکس مکیدن و غریزه بیولوژیکی طبیعی مکیدن برای کمک به شیردهی به دنیا میآیند.
رفلکس مکیدن میتواند به کودک کمک کند که وقتی ناراحت است، آرام شود. مکیدن میتواند یک حرکت موثر باشد تا نوزاد خود را در طول رشد خود آرام کند.
چرا جلوگیری از مکیدن انگشت شست در کودک مهم است؟
به دلیل فشار روی بافت نرم سقف دهان و همچنین روی دو طرف فک بالا، مکیدن انگشت شست و یا باقی انگشتان میتواند بر دهان و فک کودک شما تاثیر منفی داشته باشد. این فشار میتواند باعث باریک شدن فک بالا شود که از روی هم چفت شدن درست دندانها در هنگام بسته شدن فک جلوگیری میکند.
مکیدن طولانی شست احتمال دارد که بر روی شکل گرفتن ردیف دندانها تاثیر منفی بگذارد، فک بالا را جمع کند، اپن بایت ایجاد کند و در نتیجه بین دندانهای بالایی و پایینی فاصله ایجاد شود. اثرات مکیدن انگشت شست بر روی دندان به دفعات، شدت و مدت زمان این عادت مربوط میشود. این تغییرات موقت هستند و در صورتی که عادت کودک تا سه یا چهار سالگی قطع شود، احتمال باقی ماندن عوارض و اثرات طولانی مدت کم خواهد بود.
مکیدن انگشت شست به صورت یک عادت برای پوست انگشت شست نیز مضر است و خطر بروز مشکلاتی مانند تشکیل پینه یا ترک خوردن پوست را افزایش میدهد. در واقع، یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ که در مجله دندانپزشکی کودکان منتشر شد، نشان میدهد که وجود پینه بر روی انگشت شست کودک یا انگشت دیگر او که در اثر مکیدن ایجاد میشود، به احتمال زیاد منجر به ایجاد مال اکلوژن (قرارگیری ناقص دندانها در هنگام بسته شدن فک) در کودکان میشود.
دندانپزشکان متوجه این موضوع شدند که کودکان نوپا و در سنین پیش دبستانی که اغلب و با شدت زیاد انگشت شست خود را میمکند که روی پوست انگشت آنها پینه ایجاد میشود، احتمالاً دچار مشکلات فک و دندان هستند. با این حال، همان مطالعه نشان داد که وقتی مکیدن انگشت شست توسط کودک در سن چهار سالگی ترک و جلوگیری شود، هر گونه مشکل فک یا دندان ممکن است خود به خود برطرف شود.
مکیدن انگشت شست همچنین میتواند بر رشد گفتار کودک تاثیر منفی بگذارد. به علاوه، فک بالای کودک ممکن است به دلیل این عادت بیشتر به بیرون هل داده شود و دندانهای جلویی نیز احتمال دارد به بالا و بیرون هل داده شود و باعث ایجاد اوربایت شود.
کودکان نیز ممکن است بین دندانهای بالایی و پایینی خود دارای فاصله باشند و سقف دهان یا کام آنها ممکن است به سمت بالا حرکت کند و باریک شود.
چه زمانی باید از مکیدن انگشت شست کودک جلوگیری شود؟
به گفته پزشکان، برخی از نوزادان خودشان اغلب در حدود ۶ یا ۷ ماهگی مکیدن انگشت شست خود را متوقف میکنند. اما در صورتی که کودک شما هنوز انگشت شست خود را در سنین کودکی و پیش دبستانی خود میمکد، باید به فکر جلوگیری از مکیدن انگشت شست توسط او باشید.
پزشکان معمولاً توصیه میکنند که تلاش کنید که این عادت پیش از شروع درآمدن دندانهای دائمی کودک از بین برود. به طور کلی، پزشکان اطفال و دندانپزشکان بر سر این موضوع با یکدیگر موافق هستند که در سن ۳ تا ۴ سالگی، کودکان باید مکیدن انگشت شست یا پستانک را ترک کنند. برخی از پزشکان اطفال ممکن است توصیه کنند که زودتر این عادت را از بین ببرید. با این حال، ممکن است هر کودکی از نظر مهارتهای پردازش، تواناییهای دفاعی و این که درک کند که چگونه باید یک عادت را ترک کند، با کودکان دیگر متفاوت باشد.
در اکثر کودکان، میل به مکیدن انگشت شست با بالا رفتن سن کاهش پیدا میکند. با این حال، این عمل برای برخی از کودکان به یک عادت تبدیل میشود و بعد از سالهای نوپایی نیز ادامه مییابد، به خصوص زمانی که کودک نیاز به آرامش دارد یا در حال به خواب رفتن است.
اگر کودک از مکیدن انگشت شست به عنوان یک مهارت دفاعی استفاده کند، در سنین دو تا چهار سالگی مهارتهای او رشد میکنند و روشهای دیگری را جایگزین آن میکند. اما در صورتی که کودک به طور طبیعی این کار را ترک نکند، ممکن است باعث ایجاد اختلالات رشدی در دهان و گفتار او شود.
روشهای جلوگیری از مکیدن انگشت شست توسط کودک
تصمیم برای ترک عادت مکیدن انگشت شست در نهایت با کودک شماست. با این وجود، شما میتوانید چندین کار برای تشویق او در این راه انجام دهید. به عنوان مثال، برخی از والدین طبق تجربه متوجه میشوند که تشویق مثبت، تمجید از کودک و پاداش دادن به او روشهای مفیدی برای ترک این عادت در کودک به شمار میروند.
برای خانوادهها مهم است که به خاطر داشته باشند که مکیدن انگشت در کودکان، عملی طبیعی است، اما اگر این عادت برای مدت طولانی ادامه پیدا کند، احتمال تاثیر منفی بر سلامت و رشد دندان کودک وجود خواهد داشت.
اگر کودک شما آماده ترک عادت مکیدن انگشت شست است، به احتمال زیاد راهنمای گام به گام زیر در مورد نحوه جلوگیری از این عادت در کودک نوپا یا کودک پیش دبستانی برای شما مفید خواهد بود.
کودک خود را آماده کنید
بر اساس گفته برخی از پزشکان، با این که هیچ پاسخ سادهای در مورد نحوه جلوگیری از مکیدن انگشت شست در کودک وجود ندارد، مطالعه روشی مفید برای معرفی این مفهوم محسوب میشوند. کتاب «انگشتها بالا خرس قهوهای» نوشته مایکل دال را به عنوان یک شروع مناسب برای شروع این کار توصیه میشود.
شما همچنین میتوانید با کودک خود به شکل ساده و کودکانه صحبت کنید و به او بگویید که به چه دلیل میخواهید این کار را متوقف کند. بگذارید کودک شما بداند که شما فکر میکنید او میتواند این کار را انجام دهد.
آهسته شروع کنید
هنگامی که آنها آماده ترک عادت خود شد، هر کاری که از دستتان بر میآید را برای حمایت از تلاشهای او انجام دهید. به عنوان مثال، ممکن است بخواهید جایی در خانه را مشخص کنید، مانند تخت خواب کودک که در صورت نیاز اجازه داشته باشد انگشت شست خود را بمکد و مکیدن انگشت در باقی بخشهای خانه محدود باشد.
ممکن است فرزند شما نیاز داشته باشد که به آرامی از مکیدن انگشت شست جلوگیری شود. ممکن است به کودک خود اجازه دهید که فقط هنگام رفتن به تخت خواب انگشت خود را بمکد، اما او را از انجام این کار در ساعات دیگر روز منصرف کنید.
از کودک تعریف کنید
گاهی اوقات تنها چیزی که برای تشویق کودک شما لازم است تا انگشتانش را از دهانش دور نگه دارد، کمی تشویق مثبت است. اشاره مکرر به این که او انگشت شست خود را میمکد و جلب توجه به این رفتار کودک معمولاً موفقیت آمیز نیست. در عوض، توجه خود را به رفتارهایی که میخواهید ببینید متمرکز کنید، نه رفتارهایی که نمیخواهید.
همچنین پیشنهاد میکنیم که زمانی که کودک شما انگشت شست خود را نمیمکد، او را تحسین کنید و یک سیستم پاداش مانند برچسب امتیاز یا قصه اضافی قبل از خواب را به عنوان پاداش به او بدهید. شما همچنین میتوانید تقویمی را بر روی دیوار نصب کنید و برای بررسی پیشرفت کودک و تشویق موفقیت او، در روزهایی که کودک از این کار خودداری میکند، یک استیکر ستاره بر روی تقویم نصب کنید.
روشهای جایگزین را پیشنهاد دهید
زمانی که میبینید که کودک شما انگشت شست خود را میمکد، میتوانید سعی کنید که یک سرگرمی مانند یک اسباب بازی فیجت یا توپ بازی ضد استرس به او بدهید که از دستانش استفاده کند. اگر مشکوک هستید که حوصله او سر رفته است، کودک خود را تشویق کنید تا یک تصویر را رنگ آمیز کند، یک توپ را به جلو و عقب پرتاب کند یا با انگشت نقاشی کند. هر چیزی که دستان کوچکش را مشغول نگه دارد.
هنگام تلاش برای جلوگیری از مکیدن انگشت شست توسط کودک، همچنین مهم است که روشهای دیگری برای تسکین و آرامش او پیدا کنید. برای مثال به او حیوانات عروسکی یا اشیاء دیگر بدهید.
مهارتهای دفاعی جدید به کودک بیاموزید
گاهی اوقات کودکان برای مقابله با احساس ترس، اضطراب یا غم، انگشت شست خود را میمکند. مهم است که به او کمک کنید تا روشهای دیگری را برای کنترل احساسات ناراحت کننده بیاموزند. شناسایی محرکهای کودک شما نیز میتواند در این فرآیند مفید واقع شود.
کودکان اغلب از مکیدن انگشت به عنوان مکانیزم مقابله با استرس یا نیاز به اطمینان استفاده میکنند.
برای کمک به مقابله با این محرکها، میتوانید به این شکل به کودک کمک کنید که تمرکز حواس را با او تمرین کنید، تمرینهای تنفسی انجام دهید، با یکدیگر به موسیقی گوش دهید یا حرکات یوگای مناسب برای بچهها را انجام دهید. این کارها نه تنها به کودک کمک میکنند تا احساس بهتری داشته باشد، بلکه میتوانند جایگزین مکیدن انگشت شست به عنوان راهی برای مقابله شوند.
بدانید چه زمانی باید کمک بگیرید
به خاطر داشته باشید که انجام کارهای افراطی مانند قرار دادن مواد تلخ روی انگشت شست کودک در بسیاری از موارد میتواند برای کودک ناراحت کننده باشد. شما همچنین نباید روش دفاعی کودک خود را پیش از این که آماده کنار گذاشتن آن باشد، ممنوع کنید.
با این وجود، مکیدن شست عادتی نیست که به طور نامحدود ادامه داشته باشد. با پزشک یا دندانپزشک کودک خود در مورد عادت مکیدن انگشت او صحبت کنید. گاهی اوقات شناسایی زودهنگام مشکلات، کلید حل آنها میباشد.
سایر نکات
اگر احساس میکنید که همه چیز را امتحان کردهاید ولی کودک شما هنوز در حال مکیدن انگشت شست خود است، ممکن است وقت آن رسیده باشد که روش جدیدی را امتحان کنید. کودکانی که تمایل به ترک مکیدن انگشت دارند و فقط به کمک کمی نیاز دارند، والدین میتوانند روشهای پوشاندن فیزیکی را برای کمک به ترک این عادت امتحان کنند.
این تکنیکها شامل پوشاندن دستها با دستکش یا جوراب هنگام رفتن به رختخواب یا پوشاندن یک پیراهن خاص با آستینهای بسته به کودک است. شما همچنین میتوانید یک باند یا محافظ پلاستیکی مخصوص روی شست یا انگشت کودک خود قرار دهید.
شما همچنین باید سعی کنید تا حد ممکن مثبت بمانید. گاهی والدین با نیت خوب از تکنیکهای منفی استفاده میکنند تا کودک آنها این عادت را ترک کند. اما فریاد زدن، مسخره کردن، یا تهدید به تنبیه مفید نیست.
زمانی که کودک شما انگشت شست خود را میمکد، او را سرزنش نکنید. گاهی اوقات این کار به عنوان یک عادت شکل میگیرد و کودک حتی نمیداند که این کار را انجام میدهد. به جای سرزنش، سعی کنید به آرامی به کودک خود یادآوری کنید که این کار را انجام ندهد.
همچنین به خاطر داشته باشید که شما کودک خود را بهتر از همه میشناسید. از خلاقیت داشتن در این که به چه صورت به او کمک میکنید تا از مکیدن انگشت شست جلوگیری کند، نترسید. به عنوان مثال، برخی از والدین دریافتهاند که جایگزین کردن مکیدن انگشت با کارهای آرامش بخش دیگر مانند حمام حباب دار، ماساژ یا گوش دادن به موسیقی برای ترک این عادت مفید است.