آمادگی بارداری, اقدام به بارداری, مشکلات باروری, نکات اقدام صحیح به بارداری

هر آنچه که باید در مورد باردار شدن بعد از ۳۵ سالگی بدانید

باردار شدن بعد از 35 سالگی

شاید شنیده باشید که با رسیدن به سن ۳۵ سالگی، باردار شدن سخت تر می‌شود. تحقیقات نشان داده است که اغلب پس از رسیدن به یک سن خاص، باردار شدن به صورت طبیعی دشوارتر است. با این حال، اختلاف نظرهایی در مورد مبنا قرار دادن سن ۳۵ سالگی به عنوان سن پایان باروری وجود دارد. بنابراین تنها این که امکان دارد باردار شدن در این سن چالش برانگیز تر از سنین پایین‌تر باشد، این معنی را نمی‌دهد که بعد از ۳۵ سالگی به هیچ وجه قادر نخواهید بود باردار شوید.

چه تصمیم داشته باشید بعد از ۳۵ سالگی باردار شوید یا فقط در فکر آینده هستید، این مقاله برای شما مفید خواهد بود. در این مقاله در مورد نکاتی صحبت خواهیم کرد که نیاز است در مورد باردار شدن در سن ۳۵ سالگی یا بالاتر بدانید.

باردار شدن بعد از ۳۵ سالگی

باردار شدن بعد از ۳۵ سالگی چالش‌های خاص خود را دارد، اما به هیچ وجه غیر ممکن نیست. برخی از افراد برای باردار شدن در این سن امکان دارد به روش‌های کمک باروری مانند IVF نیاز پیدا کنند. با این حال، سایر افراد پس از چند چرخه قاعدگی به صورت طبیعی باردار می‌شوند. 

در ادامه در مورد این که چه چیزی بر توانایی شما برای باردار شدن بعد از ۳۵ سالگی تأثیر می‌گذارد و چگونه می‌توانید احتمال بارداری خود را بالا ببرید، بیش‌تر توضیح خواهیم داد.

بارداری بعد از ۳۵ سالگی رایج است

افراد معروف و سلبریتی‌ها تنها افرادی نیستند که در سنین بالاتر زندگی باردار می‌شوند. روز به روز افراد بیش‌تری بچه دار شدن را تا سنین بالاتر عقب می‌اندازند و این روندی است که به احتمال زیاد ادامه پیدا خواهد کرد. بر اساس اطلاعات مقاله‌ای در مجله سلامت خانواده و تولید مثل، سریع‌ترین آمار رشد زاد و ولد به گروه سنی بالای ۳۵ سال مربوط است.

مرکز تحقیقات پیو خاطر نشان می‌کند که سن زایمان از دهه ۱۹۹۰ بالا رفته است. بر اساس اطلاعات آماری سال ۲۰۱۸، میانگین سنی باردار شدن در ایالات متحده ۲۶ سال بوده است که از سن ۲۳ سال در سال ۱۹۹۴ بالا رفته است. در سال ۱۹۹۴، ۵۳ درصد از افراد در اوایل ۴۰ سالگی خود تا سن ۲۴ سالگی بچه دار شده بودند. اما آمار در سال ۲۰۱۴ نشان می‎‌دهد که این تعداد به ۳۹ درصد تغییر کرده است.

حتی در سال‌های اخیر، ۱۹ درصد از کل بارداری‌ها و ۱۱ درصد از اولین بارداری‌ها در افراد بالای ۳۵ سال رخ داده است.

شاید بیش‌تر عمر کنید

شاید این جمله که بچه دار شدن شما را جوان نگه می‌دارد، واقعیت داشته باشد! یک مطالعه در سال ۲۰۲۰ بر یائسگی نشان داد که سن مادر با داشتن طول تلومر بیش‌تر رابطه مستقیم دارد. تلومر به توالی DNA تکراری در انتهای کروموزوم گفته می‌شود. آن‌ها از کروموزوم‌ها محافظت می‌کنند و مواد ژنتیکی را ثابت نگه می‌دارند. هر چه تلومرها بلندتر باشند، نشان دهنده عمر طولانی‌تر هستند.

تحقیق بالا بر اساس یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ در همان ژورنال انجام شده است که نشان می‌دهد افرادی که در آخرین زایمان خود سن بالاتری دارند، دارای طول عمر بیش‌تر نیز هستند. به طور خاص، محققان دریافته‌اند که افرادی که آخرین فرزند خود را بعد از سن ۳۳ سالگی به دنیا آورده‌اند در مقایسه با افرادی که آخرین فرزند خود را قبل از ۲۹ سالگی به دنیا آورده‌اند، دو برابر بیش‌تر شانس زندگی طولانی‌ دارند.

باردار شدن بعد از ۳۵ سالگی بی خطر است

ایمنی و سلامت یکی از بزرگ‌ترین نگرانی‌ها در مورد باردار شدن در سنین بالا محسوب می‌شود و با این که این حرف درست است که باردار شدن بعد از ۳۵ سالگی خطر عوارض بارداری مانند پره اکلامپسی، دیابت بارداری، ناهنجاری‌های کروموزومی و حتی سقط جنین یا مرده زایی را افزایش می‌دهد، اما بیش‌تر افراد در این سن نوزادان سالم به دنیا می‌آورند.

خبر خوب این است که شما می‌توانید اقداماتی را جهت افزایش شانس بارداری سالم انجام دهید. کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان (ACOG) دستورالعمل‌های پیشگیری و غربالگری را به شکل زیر برای باردار شدن بعد از ۳۵ توصیه می‌کند:

  • غربالگری ژنتیکی قبل از تولد نوزاد
  • مصرف آسپرین با دوز پایین برای کاهش خطر ایجاد پره اکلامپسی در افرادی که حداقل یک عامل خطر دیگر به جز بالا بودن سن دارند.
  • سونوگرافی سه ماهه اول بارداری برای غربالگری چندقلوها
  • سونوگرافی سه ماهه سوم بارداری جهت بررسی اندازه جنین برای افراد بالای ۴۰ سال

علاوه بر موارد بالا، تغذیه با مواد غذایی مفید و سالم، دنبال کردن یک برنامه ورزشی منظم، عدم استعمال دخانیات و کنترل بیماری‌ها و مشکلات سلامتی خود، همگی می‌توانند احتمال بارداری سالم را در هر سنی افزایش دهند.

سن بالاتر بر سلامت تخمک تاثیر می‌گذارد

یکی از دلایل بیولوژیکی که احتمال دارد باردار شدن بعد از یک سن مشخص سخت‌تر باشد، این است که با بالا رفتن سن یک فرد دارای تخمدان، تعداد و کیفیت تخمک‌های زنده نیز کاهش پیدا می‌کند.

بر اساس اطلاعات کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان (ACOG)، از هر ۴ زن در سن ۲۰ تا ۳۰ سالگی که قصد باردار شدن دارند، یک نفر در هر چرخه قاعدگی باردار می‌شود. اما در زنان بالای ۴۰ سال، تنها یک نفر از هر ۱۰ نفر باردار می‌شود.

داده‌های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) گزارش‌های آمار حیاتی ملی نشان می‌دهد که در سال ۲۰۱۸، آمار زایمان برای زنان بین ۳۵ تا ۳۹ سال، ۵۲.۶ تولد در هر ۱,۰۰۰ زن و ۱۱.۸ تولد در هر ۱,۰۰۰ زن در سنین ۴۰ تا ۴۴ سال بوده است.

باردار شدن بعد از 35 سالگی

سن شریک زندگی شما هم اهمیت دارد

تحقیقات نشان داده است که باروری مردان نیز با بالا رفتن سن کاهش پیدا می‌کند، اما نه به اندازه باروری زنان. مطالعات نشان داده است که در طول یک سال تلاش برای باردار شدن، احتمال باردار شدن در زمانی که شریک مرد ۴۰ ساله یا بالاتر از آن باشد نسبت به زمانی که مرد ۲۰ ساله باشد، ۳۰ درصد کم‌تر است.

احتمال سقط جنین و همچنین احتمال بروز نقایص و ناهنجاری‌های مادرزادی نوزاد نیز با بالا رفتن سن (هم برای شریک مرد و هم برای شریک زن) افزایش پیدا می‌کند.

 یک مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۱۹ نشان می‌دهد که احتمال سقط جنین در زنان پس از ۳۰ سالگی به سرعت افزایش یافته و برای زنان بالای ۴۵ سال به بیش از ۵۰ درصد می‌رسد.

کمک پزشکی بگیرید

اگر قصد دارید که بعد از ۳۵ سالگی باردار شوید، باید توجه داشته باشید که زمان از اهمیت بسیاری برخوردار است. زیرا سن به طور طبیعی احتمال باروری ماهانه شما را کاهش می‌دهد. 

در صورتی که بعد از ۶ ماه تلاش نتوانستید باردار شوید، درخواست کمک پزشکی را عقب نیندازید. برخی از افراد ممکن است طی ۶ ماه به تنهایی باردار نشوند، اما پس از یک سال یا حتی ۲ سال به طور طبیعی باردار می‌شوند.

اگر بیش از ۳۵ سال سن دارید، یک سال کامل صبر نکنید تا با پزشک خود صحبت کنید. اگر بعد از شش ماه تلاش موفق به باردار شدن نشدید، درخواست آزمایش باروری بدهید. در صورتی که بالای ۴۰ سال سن دارید، پیش از شروع تلاش برای باردار شدن با پزشک خود صحبت کنید. احتمال موفقیت درمان ناباروری با افزایش سن پایین‌تر است. بنابراین هر چه زودتر شروع کنید، احتمال این که درمان ناباروری جواب بدهد بیش‌تر خواهد بود.

اگر هیچ دلیل واضحی برای مشکلات باروری شما پیدا نشد، ممکن است پزشک به شما پیشنهاد دهد که به مدت چند ماه دیگر به تلاش برای بارداری طبیعی ادامه دهید، سپس اگر موفق نشدید دوباره نزد پزشک بروید.

امکان دارد که پزشک شما آزمایش خون، سونوگرافی، و اشعه ایکس تخصصی، معروف به HSG را برای شما تجویز کند. برای شریک مرد، ممکن است آزمایش آنالیز مایع منی انجام شود. هنگامی که نتایج این آزمایشات اولیه باروری به دست آمد، شما، شریک زندگی و پزشک شما می‌توانید در مورد اقدامات بعدی خود تصمیم بگیرید.

سن بر موفقیت درمان ناباروری تاثیر می‌گذارد

به دلیل این که تصور می‌کنید که درمان‌های کمک باروری و ناباروری می‌توانند زمان از دست رفته را جبران کنند، جستجو و درخواست کمک پزشکی را عقب نیندازید. احتمال موفقیت درمان‌های ناباروری با بالا رفتن سن کم‌تر می‌شود (مگر این که قصد استفاده از تخمک اهدایی را داشته باشید).

بر اساس اطلاعات انجمن فناوری کمک باروری (SART)، میزان موفقیت درمان ناباروری بعد از سن ۴۰ سالگی به شدت کم می‌شود و برای زنان ۳۸ تا ۴۰ ساله معادل ۲۶.۶ درصد است.

داده‌های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) نشان می‌دهند که درصد تولد زنده در هر دوره IVF برای زنان بالای ۴۰ سال تنها ۵.۸ درصد است. با این حال، اگر از تخمک‌های اهدایی استفاده شود، میزان موفقیت تقریباً به ۴۰ درصد می‌رسد.

هنگام بررسی احتمال باردار شدن موفق با مصرف داروهای باروری مانند کلومید یا برای انجام روش‌های درمان ناباروری مانند IUI یا IVF، به خاطر داشته باشید که فقط سن شما مهم نیست. بلکه علت ناباروری نیز نقش مهمی در این فرآیند ایفا می‌کند.

شانس شما برای بارداری موفق با استفاده از درمان IUI در سن ۲۷ سالگی با زمانی که ۳۷ ساله هستید، بسیار متفاوت است.

کارهایی که سبک زندگی سالم می‌تواند (و نمی تواند) انجام دهد

تصور نکنید که سن شما تنها دلیلی است که به سرعت باردار نمی‌شوید. زمانی که بیش از ۳۵ سال سن داشته باشید، در حالی که تلاش می‌کنید که باردار شوید، سبک زندگی شما نیز ممکن است به ضرر شما عمل کند.

برای بالا رفتن احتمال باردار شدن، پزشک شما ممکن است به شما پیشنهاد کند که تغییرات و اصلاحاتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید. برای مثال از مصرف شکر خودداری کنید و یک رژیم غذایی سالم تر انتخاب کنید، مصرف نوشیدنی‌های الکلی را کاهش دهید، وزن مناسب (نه کمبود وزن و نه اضافه وزن) داشته باشید، مصرف کافئین را کاهش دهید، استرس و نگرانی اضافی را کم کنید و سیگار کشیدن را ترک کنید.

رژیم غذایی و سبک زندگی می‌تواند بر باروری تاثیر بگذارد. تغذیه سالم‌تر، داشتن عادات سبک زندگی سالم و حفظ وزن سالم می‌تواند به شما کمک کند تا سریع‌تر باردار شوید و حتی ممکن است در صورت نیاز به درمان، شانس موفقیت درمان ناباروری را افزایش دهد.

درمان ذهن و بدن را نیز فراموش نکنید. در حالی که تحقیقات هنوز ارتباط قوی بین درمان‌های ذهن و بدن مانند ذهن آگاهی، مدیتیشن و یوگا با باروری را پیدا نکرده است، اما بیش‌تر افراد از اضافه کردن فعالیت‌هایی که استرس را کاهش می‌دهند به زندگی خود سود می‌برند.

درک این نکته مهم است که با این که ترک عادات ناسالم می‌تواند باروری شما را بهبود بخشد، تغییر سبک زندگی مانع کاهش باروری مرتبط با سن نمی‌شود. سن شما مانند بسیاری از عوامل دیگر که بر احتمال باروری شما تاثیر می‌گذارد، خارج از کنترل شماست. بنابراین حتی اگر رژیم غذایی متعادلی داشته باشید، ورزش منظم داشته باشید و سیگار نکشید، همچنان پیرتر خواهید شد و مانند هر فرد دیگری کاهش باروری مرتبط با سن را تجربه خواهید کرد.

چگونه باروری را بعد از ۳۵ سالگی بهبود دهیم؟

عادات سبک زندگی با مشکلات و چالش‌های باروری ارتباط دارد. برای مثال، تخمک افراد سیگاری سریع‌تر پیر می‌شود. با اشاره به این نکته، در ادامه تغییراتی در سبک زندگی را به شما پیشنهاد می‌دهیم که می‌توانید برای بهبود باروری خود انجام دهید.

  • از مصرف شکر خودداری کنید.
  • رژیم غذایی سالم‌تری داشته باشید.
  • مصرف نوشیدنی‌های الکلی را کاهش دهید یا آن را محدود کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که وزن مناسبی دارید (نه کمبود وزن و نه اضافه وزن)
  • مصرف کافئین خود را کاهش دهید.
  • استرس را کم کنید. 
  • در درمان‌های ذهن و بدن مانند ذهن آگاهی، مدیتیشن و یوگا شرکت کنید.

زمانی که احساس کردید آماده هستید، امتحان کنید

اگر قصد دارید که روزی بچه دار شوید، باید بدانید که سن شما چه تاثیری بر شانس شما برای تشکیل خانواده دارد. این به شما کمک می‌کند تا تصمیمات آگاهانه‌ای در مورد زمان شروع تلاش برای باردار شدن بگیرید و می‌تواند شما را برای احتمال باردار نشدن به همان سرعتی که انتظار داشتید، آماده کند.

با وجود این، هیچ کس نباید قبل از این که احساس آمادگی کند، تحت فشار برای بچه دار شدن قرار گیرد. بنابراین در صورتی که احساس آمادگی یا اطمینان برای بچه دار شدن ندارید، اجازه ندهید سن شما یا نظر دیگران شما را برای تشکیل خانواده تحت فشار بگذارد. با این حال، اگر تمایل دارید که بچه دار شوید و ۳۰ سال سن یا بیش‌تر دارید، به احتمال زیاد زودتر از زمانی که جوان تر بودید برای باردار شدن اقدام خواهید کرد. 

اگر از خودتان ناراحت هستید که برای تشکیل خانواده بیش از حد صبر کرده‌اید، سعی کنید به این موضوع فکر نکنید. هیچ سن مناسبی برای بچه دار شدن وجود ندارد و به هر حال نمی‌توانید به عقب برگردید. در عوض، روی انجام آنچه که اکنون می‌توانید برای باردار شدن انجام دهید، تمرکز کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *