در دوران بارداری، ممکن است متوجه شوید که موهای شما ضخیم تر شده است و ممکن است رشد موی بیشتری را تجربه کنید. اما پس از زایمان، ممکن است به دلیل تغییرات در سطح هورمونهای شما ریزش مو رخ دهد. ریزش موها پس از مدتی متوقف میشود و به حالت قبلی خود بازمیگردد.
تغییرات هورمونی در دوران بارداری میتواند موهای شما را تحت تاثیر قرار دهد و آن را ضخیم یا نازکتر کند. در این مقاله در مورد تغییرات احتمالی در موی شما در دوران بارداری و این که آیا میتوانید از درمانها، مواد آرایش مو یا رنگ مو در دوران بارداری استفاده کنید یا خیر، صحبت میکنیم و اطلاعاتی در این رابطه به شما میدهیم. همچنین نکات و گزینههای درمانی مناسب برای ریزش مو پس از زایمان به شما پیشنهاد میدهیم.
یک فرد در دوران بارداری چه تغییراتی را در موی خود تجربه میکند؟
افراد ممکن است در طول بارداری متوجه تغییراتی در بافت مو و رشد موهای خود شوند. تغییرات هورمونی در دوران بارداری ممکن است باعث رشد بیشتر مو در سر و بدن شوند.
برخی از مادران ممکن است متوجه رشد مو در مناطقی از بدن خود شوند که معمولاً در آن مویی ندارند، از جمله صورت، سینه، شکم و بازوها. همچنین ممکن است موها ضخیم تر شوند. یک فرد ممکن است متوجه شود که موهایش تقریباً در هفته ۱۵ بارداری ضخیم تر به نظر میرسد. در این دوره تک تک تارهای مو ضخیمتر نمیشوند، اما افزایش استروژن در دوران بارداری باعث میشود که مو برای مدت طولانیتری در مرحله رشد چرخه خود بماند. موهای مادر ظرف ۶ ماه پس از زایمان به حالت قبلی خود باز میگردد.
در موارد دیگر، موهای مادر باردار ممکن است نازکتر شود یا دچار ریزش گردد. این موضوع میتواند به دلیل کاهش استروژن رخ دهد.
بعد از بارداری چه تغییراتی در مو اتفاق میافتند؟
یک فرد ممکن است تقریباً ۳ تا ۴ ماه پس از زایمان دچار ریزش مو از پوست سر خود شود.
ریزش مو پس از زایمان که از نظر پزشکی با عنوان تلوژن افلوویوم شناخته میشود، مدت کوتاهی پس از زایمان به دلیل تغییر سطوح پروژسترون و استروژن در بدن رخ میدهد. پزشکان همچنین ممکن است به ریزش موی پس از زایمان به عنوان ریزش موی شدید اشاره کنند. پس از زایمان، سطح هورمونهای بدن به سرعت کاهش مییابد تا به سطح قبل از بارداری خود باز گردد. این کاهش هورمونها باعث میشود که مو به چرخه رشد قبلی خود باز گردد.
اگر چه ممکن است این علائم در فردی نسبت به فرد دیگر متفاوت باشد، موهای مادر پس از زایمان لازم است به طور کامل در عرض ۳ تا ۶ ماه رشد کنند.
آیا ریزش مو بعد از بارداری طبیعی است؟
طبق گفته آکادمی پوست آمریکا (AAD)، ریزش مو پس از زایمان طبیعی و موقتی است. این ریزش مو معمولاً در عرض ۶ ماه پس از زایمان متوقف میشود و اکثر افراد میبینند که موهایشان در عرض ۱ سال به ضخامت معمول خود باز میگردد، اگر چه این برگشت به حالت عادی ممکن است زودتر نیز اتفاق بیفتد.
افرادی که ظرف یک سال دوباره رشد موی طبیعی خود را به دست نمی آورند، لازم است با پزشک خود مشورت کنند. زیرا ریزش موی بیش از حد ممکن است به دلیل بیماری دیگری مانند کم کاری تیروئید یا تیروئیدیت حاصل شده باشد.
موها میتوانند در دوران بارداری ضخیم تر شوند
موهای شما چرخه زندگی طبیعی خود را دارند. هر تار مو به تنهایی رشد میکند، سپس به مدت ۲ یا ۳ ماه استراحت میکند و سپس توسط یک موی جدید که در آن فولیکول رشد کرده است (غلاف لولهای شکلی که موهای زیر پوست را احاطه کرده است) به بیرون رانده میشود. در بارداری، این چرخه تغییر میکند. بسیاری از زنان در حدود هفته ۱۵ بارداری احساس میکنند که موهایشان ضخیمتر شده است.
ضخیم شدن موها در این دوره به این دلیل نیست که هر تار مو در دوران بارداری به خودی خود ضخیمتر میشود، بلکه به این خاطر است که مو در دوران بارداری به مدت طولانی تری در مرحله رشد از چرخه خود باقی میماند. یعنی موی کمتری از حد معمول میریزد. این به دلیل افزایش هورمون استروژن در بدن در طول دوران بارداری پیش میآید.
موها میتوانند در دوران بارداری نازک تر شوند
برخی از خانمها در دوران بارداری بیشتر ریزش موهای خود را تجربه میکنند. این به دلیل کاهش استروژن است که ممکن است در نتیجه موارد زیر رخ دهد:
- قطع قرص ضد بارداری خوراکی
- تجربه سقط جنین، زایمان ناموفق یا مرده زایی
- عدم تعادل هورمونی در دوران بارداری
همچنین معمولاً برای زنان پس از بارداری که استروژن آنها به سطح طبیعی باز میگردد، ریزش مو را تجربه میکنند. این تغییرات هورمونی باعث میشود که موهای اضافه شده از مرحله رشد به مرحله استراحت منتقل شوند، و پس از آن تا حدود ۳ تا ۴ ماه پس از تولد فرزند شما موها بیش از حد معمول میریزد.
این ریزش مو معمولاً جای نگرانی ندارد. رشد موهای شما تا زمانی که نوزاد شما حدوداً ۱۲ ماهه شود، به حالت عادی باز میگردد. اگر احساس میکنید که ریزش موی شما بیش از حد است یا رشد موی شما تا ۱۲ ماهگی فرزند شما به حالت عادی بازنگشته است، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید.
تغییرات مو در دوران بارداری
در دوران بارداری ممکن است متوجه تغییرات زیر در موهای خود شوید:
حجم مو
در دوران بارداری اتفاقات زیادی برای موهای مادر میافتد. ممکن است در مورد این تغییرات هیجان زده باشید یا ممکن است آنها به نظر شما ناامید کننده بیایند. چند هفته پس از بارداری، ممکن است متوجه شوید که تارهای موی کمتری در برس شما باقی مانده است. یک ماه یا بیشتر جلو بروید و ناگهان موهای بلندتر و ضخیمتری خواهید داشت.
بارداری به طور جادویی باعث ضخیم شدن تارهای موی شما نمیشود، اما میتواند از ریزش موهای شما جلوگیری کند. زمانی که باردار نیستیم، حدود ۸۵ تا ۹۵ درصد موهای ما در حال رشد هستند. ۵ تا ۱۵ درصد دیگر در مرحله استراحت هستند و برای ریختن آماده میشوند. با برس زدن یا شستن موهایتان، تارها در نهایت شل شده و میریزند. زنان به طور متوسط روزانه ۱۰۰ تار مو از دست میدهند. سپس تارهای جدید شروع به رشد میکنند و جایگزین موهای از دست رفته میشوند.
با تولید هورمون های اضافی در دوران بارداری، این چرخه ریزش به طور موقت قطع میشود. سطوح بالاتر استروژن فاز رشد مو را طولانی میکنند، ریزش آن را به تاخیر میاندازند و در نتیجه موهای شما ضخیم تر میشوند. همچنین غیرمعمول نیست که این هورمونهای اضافی باعث براقتر، صافتر یا فر شدن موها شوند.
البته همه خانمها در دوران بارداری، تغییرات چشمگیری را در موی خود تجربه نمی کنند و این تغییرات در خانمهایی با موهای بلندتر مشهودتر است.
ریزش مو
ریزش مو یک عارضه جانبی شایع بارداری نیست؛ زیرا تولید بیش از حد هورمونها برعکس عمل میکند و موها را حجیم تر مینماید. با این حال، برخی از زنان ممکن است در دوران بارداری دچار ریزش مو شوند. ریزش مو معمولاً نشان دهنده کمبود ویتامین یا مواد معدنی است تا یک عارضه جانبی بارداری و زمانی که سطح مناسبی از مواد معدنی را به دست آورید، معمولاً روند آن متوقف میشود.
وقتی افراد در مورد ریزش موی بارداری صحبت میکنند، معمولاً منظور آنها ریزش شدید موی پس از زایمان است که بعد از بارداری اتفاق میافتد. پس از زایمان، سطح هورمونها به حالت عادی باز می گردد و این باعث ریزش موی پس از زایمان میشود که با جوان شدن فولیکولها اتفاق میافتد.
مشاهده افزایش ریزش مو میتواند طاقت فرسا باشد، اما کاملا طبیعی است. ممکن است در این مدت موهای شما کاملا نازک شوند؛ اما نگران نباشید. در نهایت دوباره رشد خواهند کرد.
شما میتوانید موارد زیر را برای جلوگیری از ریزش موی خود انجام دهید:
حفظ یک رژیم غذایی سالم
تغذیه بخش مهمی از بهبودی ریزش مو پس از زایمان را تشکیل میدهد. خوردن انواع میوهها، سبزیجات و پروتئینهای سالم به بدن کمک میکند تا مواد مغذی مورد نیاز خود را برای عملکرد و بهبود رویش مو دریافت کند. غذاهای زیر برای رشد مو توصیه میشوند:
- ماهی، از جمله سالمون و ماهی خال مخالی
- سبزیهای سبز تیره و برگ دار، از جمله اسفناج، برگ چغندر و کلم بروکلی
- حبوبات، مانند لوبیا و عدس
- آجیل، مانند آجیل برزیلی، گردو، گردو، فندق، بادام، آجیل ماکادمیا و بادام هندی
- هویج
مصرف مکملهای غذایی
در حالی که هیچ ویتامین خاصی برای بهبود یا معکوس کردن ریزش مو پس از زایمان ثابت نشده است، پیشنهاد میشود که همه افراد، از جمله زنان باردار و شیرده، مکمل ویتامین D روزانه را در مکملهای خود در نظر بگیرند.
مدیریت استرس
استرس میتواند بر سلامت فرد تأثیر منفی بگذارد. بنا به منابع معتبر، استرس مزمن میتواند باعث ریزش مو شود. یک فرد میتواند سطح استرس خود را با موارد زیر کاهش دهد:
- ورزش منظم
- تمرین تکنیکهای آرامش بخش، مانند مدیتیشن و یوگا
- در نظر گرفتن مشاوره
- تمرین تنفس عمیق
آیا شیردهی به ریزش مو کمک میکند؟
انجمن تغذیه با شیر مادر خاطر نشان میکند که هیچ رابطه ای بین ریزش موی شیردهی و پس از زایمان وجود ندارد.
سه مرحله اصلی رشد مو وجود دارد: رشد مو، رگرسیون مبتنی بر آپوپتوز و حالت خاموش. همچنین به مرحله رشد به عنوان مرحله آناژن نیز اشاره میشود.
با این حال، نویسندگان همچنین خاطر نشان می کنند که تعداد کل افراد در این تحقیق برای ایجاد فرضی در مورد تأثیر شیردهی بر سلامت موی افراد بسیار کم بود.
طبق یک پژوهش، ۴ ماه پس از زایمان، مشاهده شد که شیردهی بر فاز آناژن رشد مو دارای تأثیر بود. با این حال، نویسندگان همچنین خاطر نشان میکنند که تعداد کل افراد شرکت کننده در این تحقیق برای ایجاد فرضیه قوی در مورد تأثیر شیر دهی بر سلامت موی مادران بیش از حد کم است.
آیا ریزش مو نشانه بارداری است؟
ریزش مو معمولاً نشانه باردار بودن افراد نیست. اگر چه ریزش مو ممکن است در دوران بارداری اتفاق بیفتد، اما معمولاً از کاهش استروژن ناشی میشود. نشانههای بارداری عبارت از موارد زیر میباشند:
- از دست دادن یک دوره پریود
- از دست دادن دو یا چند دوره پریود متوالی
- خونریزی خفیف
- درد و تورم نوک سینهها و سینهها
- خستگی
- سر درد
- استفراغ و حالت تهوع
- هوس کردن غذا یا بیزاری از غذا
- نوسانات خلقی
- تکرر ادرار
اگر فکر میکنید که ممکن است باردار باشید، لازم است با یک متخصص پزشکی تماس بگیرید.
نکات مهم و درمان ریزش مو در بارداری
ریزش مو به دلیل بارداری موقتی است و فرد نیازی به انجام هیچ اقدامی برای درمان آن ندارد. با این حال، نکات زیر برای مراقبت از مو پس از زایمان پیشنهاد میشوند:
- تغییر وسایل حمام به شامپو و نرم کنندههای حجم دهنده
- اجتناب از شامپوهایی با برچسب “شامپوی حالت دهنده” و نرم کنندههای دارای برچسب “نرم کننده های ترمیم کننده”
- آغشته کردن نرم کننده به ساقه مو به جای پوست سر
- با استفاده از نرم کننده فرموله شده و مخصوص موهای نازک یا لخت
- یک مدل موی جدید را امتحان کنید که ظاهری پرتر را به موهای شما میدهد.
آیا در دوران بارداری موهایم را رنگ کنم؟
کارهای دیگری که میتوانید برای به حداقل رساندن تماس با مواد شیمیایی رنگ مو انجام دهید، عبارت از موارد زیر میباشند:
- اگر خود شما موهایتان را رنگ میکنید، دستکش بپوشید.
- اطمینان حاصل کنید که پیش از آب کشی موها، رنگ مو را بیش از حد لازم بر روی آن باقی نمیگذارید.
- موهای خود را در اتاقی که تهویه مناسب دارد رنگ کنید.
- پس از رنگ کردن موها، پوست سر خود را به خوبی بشویید.
- دستورالعمل روی بسته رنگ مو را دنبال کنید.
- محصولات مختلف رنگ مو را با یکدیگر مخلوط نکنید.
- پیش از رنگ کردن موهای خود یک تست آلرژی (پچ) انجام دهید.
در صورت استفاده از سایر درمانهای شیمیایی بر روی موهای خود احتیاط کنید. به عنوان مثال، برخی از روشهای صاف کردن مو حاوی فرمالدهید شیمیایی هستند. با این که هیچ مدرکی مبنی بر این که این مواد میتوانند به نوزاد متولد نشده آسیب برساند وجود ندارد، اما این مواد به طور کلی سرطان زا شناخته میشوند و احتمالاً بهتر است از آن اجتناب کنید.
اگر در رابطه با رنگ کردن یا استفاده از مواد شیمیایی بر روی موی خود در دوران بارداری مطمئن نیستید، با پزشک خود در مورد بی خطر بودن رویکردهای درمانی موهای خود در دوران بارداری صحبت کنید.
سخن آخر
برخی از افراد ممکن است متوجه شوند موهایشان ضخیم تر شده است و در دوران بارداری سریعتر رشد میکند. با این حال مدت کوتاهی پس از زایمان، ممکن است افراد پس از زایمان دچار ریزش موی پس از زایمان شوند. این حالت در نتیجه تغییر سطح هورمون رخ میدهد.
ریزش موی پس از زایمان ممکن است اتفاق بیفتد و معمولا موقتی است. بسیاری از افراد ممکن است ۳ یا ۴ ماه پس از زایمان متوجه اوج ریزش موی خود شوند. اگر موهای شما بعد از ۱ سال به حالت قبلی خود بازنگشت، نیاز است با پزشک صحبت کنید.