خودارضایی نوعی فعالیت جنسی است که شخص با تحریک نقاط حساس جنسی بدن خود سعی در ایجاد حالت ارگاسم و انزال در خود دارد. در بانوان خودارضایی ممکن است باعث شود، آنان احساس بهتری نسبت به زندگی و روابط جنسی خود داشته باشند. متاسفانه در بسیاری از مقاربتها زنان به ارگاسم نمیرسند و این دلیلی برای سرخوردگی و افسردگی در خیل عظیمی از بانوان است. شاید خودارضایی بتواند راهکار موقتی برای تکسین و بهبود این احساسات منفی باشد هر چند که توصیه تیم متخصص پینو بیبی این است که ارگاسم طی یک رابطه جنسی فعال و طی معاشقه با جنس مخالف صورت بگیرد. اگر زنان طی برقراری رابطه جنسی ارضا نمیشوند میتوانند در حضور همسر و پس از مقاربت، خودارضایی را انجام دهند و از این روش به عنوان تمرینی برای به ارگاسم رسیدن در مقاربت و نزدیکیهای بعدی سود جویند.
خودارضایی چیست؟
خودارضایی یک فعالیت رایج است که شامل مالش و دست زدن به اندام تناسلی یا سایر نواحی حساس بدن برای تحریک یا لذت جنسی است. خودارضایی راهی طبیعی برای کشف بدن، احساس لذت و رهایی از تنشهای جنسی است. این عارضه در میان افراد با هر پیشینه، جنسیت و نژاد رخ میدهد.
یک مطالعه پژوهشی بر روی افراد مسن تخمین زده است که بین ۲۷ تا ۴۰ درصد از زنان و ۴۱ تا ۶۵ درصد از مردان، خودارضایی را در طی یک ماه داشتهاند.
علیرغم باورها، در واقع خودارضایی، عارضه جانبی مضر جسمی خاصی به همراه ندارد اما نمیتوان به طور قطع گفت خودارضایی بیضرر است. گاهی اوقات، خودارضایی بیش از حد یا اجباری ممکن است مضر باشد و مضراتی را برای سلامت روان فرد داشته باشد اما به طور معمول، خودارضایی یک عمل سرگرم کننده و طبیعی است، که هر شخصی ممکن است آن را انجام دهد.
عوارض خودارضایی برای خانمها
- عدم تعادل ذهنی و جسمی: اگر فرد از قبل ازدواج بسیار با آن مشغول باشد و دیگر جنبههای زندگی را فراموش میکند، خودارضایی زیاد و بیمارگونه، باعث عدم تعادل روحی و جسمی میشود. این بانوان حالت معتادگونه به خودارضایی پیدا میکنند، احساس گناه میکنند و عزت نفسشان تحت تأثیر قرار میگیرد.
- کمر درد: خودارضایی بیش از حد منجر به کمردرد میشود. همچنین احتمال درد و گرفتگی در ناحیه لگن وجود دارد و ممکن است عضله لگن به طرز دردناکی منقبض شود.
- کاهش سطح میل جنسی: افرادی که به طور معتادگونه به خودارضایی اقدام میکنند، اغلب شکایت کردهاند که زندگی جنسی آنها خیلی خوب نبوده است. آنها همچنین از سطوح پایین میل جنسی رنج میبرند. انزال زیاد باعث بیحوصلگی در رختخواب در حین رابطه جنسی میشود.
- آسیب عاطفی: خودارضایی میتواند بر اساس فرهنگ، مذهب و اعتقادات معنوی، احساس گناه را در فرد ایجاد کند. برخی آن را غیراخلاقی یا نادرست و کثیف میدانند. اگر فردی احساس گناه میکند، بهتر است به یکی از نزدیکان خود اعتماد کند یا با یک متخصص جنسی مشورت کند.
خودارضایی در دوران بارداری
- تغییرات هورمونی در دوران بارداری باعث میشود که در برخی از بانوان باردار میل جنسی افزایش یابد. خودارضایی یک راه بیخطر برای از بین بردن تنش جنسی در دوران بارداری است.
- خودارضایی ممکن است به کاهش عوارض بارداری مانند کمردرد نیز کمک کند. زنان باردار دوست دارند تنش جنسی خود را رها کنند که میتواند فشار بیش از حد روی رحم باشد و بنابراین برای رحم بسیار خطرناک است. برخی از بانوان بعد از ارگاسم و همچنین در حین ارگاسم، گرفتگی لگن را تجربه خواهد کرد. ممکن است در طول و بعد از ارگاسم، گرفتگی خفیف و نامنظم یا انقباضات براکستون هیکس را احساس شود. البته این انقباضات باید زود متوقف شوند و به اصلاح محو شوند. اگر انقباضات ناپدید نشدند و دردناکتر و مکرر شدند، لازم است فوراً با پزشک تماس گرفته شود. به برخی از افراد دارای حاملگی پرخطر گاهی اوقات توصیه میشود که از فعالیت جنسی اجتناب کنند، زیرا ارگاسم به طور بالقوه میتواند خطر زایمان زودرس را افزایش دهد. با این حال، تحقیقات در این زمینه متناقض است.
عوارض خودارضایی
خودارضایی عوارض جانبی مضری ندارد. با این حال، برخی از افراد ممکن است در مورد خودارضایی احساس گناه کنند یا مشکلاتی با خودارضایی مزمن داشته باشند.
خودارضایی و احساس گناه: برخی از افراد ممکن است در مورد خودارضایی به دلیل اعتقادات فرهنگی، معنوی یا مذهبی احساس گناه کنند. خودارضایی نه اشتباه است و نه غیراخلاقی، اما همچنان ممکن است پیامهایی بشنوید مبنی بر این که لذت از خود «کثیف و شرم آور» است.
اگر در مورد خودارضایی احساس گناه میکنید، میتوانید با فردی که به او اعتماد دارید درباره این که چرا چنین احساسی دارید و چگونه میتوانید از احساس گناه خود عبور کنید، صحبت کنید، اگر میخواهید این کار را انجام دهید، درمانگرانی که در زمینه سلامت جنسی تخصص دارند، ممکن است منبع خوبی برای کمک به شما برای غلبه بر احساس شرم یا گناه مرتبط با خودارضایی باشند.
اعتیاد به خودارضایی: برخی از افراد ممکن است به خودارضایی یا چیزی که برخی آن را «اعتیاد جنسی» مینامند، اعتیاد پیدا کنند. با این حال، این اصطلاح در «راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی» (DSM-5) به رسمیت شناخته نشده است و توسط برخی به عنوان یک اعتیاد واقعی تلقی نمیشود.
اگر خودارضایی باعث شود شما زمان زیادی را صرف خودارضایی کنید و علائم زیر را در خود مشاهده کنید ممکن است خودارضایی در شما حالت اعتیادگونه پیدا کرده باشد:
- از انجام کارهای روزمره یا فعالیتهای روزانه صرف نظر کنید
- عدم رفتن به کار یا مدرسه یا دانشگاه
- برنامههای خود را با دوستان یا خانواده لغو کنید
- از دست دادن رویدادهای مهم اجتماعی
اگر خودارضایی به روابط شما و سایر بخشهای زندگی شما آسیب برساند، کار یا تحصیل شما را مختل کند ممکن است بیش از حد در نظر گرفته شود. همچنین ممکن است به روابط عاشقانه و دوستی شما لطمه بزند زیرا به اندازه گذشته زمان زیادی را با عزیزان خود نمیگذرانید یا به نیاز آنها توجه نمیکنید.
اگر نگران هستید که ممکن است بیش از حد خودارضایی کنید، با یک پزشک یا مشاور در مورد راههای کاهش انجام آن صحبت کنید.
اگر دوست دارید کمتر خودارضایی کنید، گفتگو درمانی را در نظر بگیرید. همچنین میتوانید با جایگزین کردن خودارضایی با فعالیتهای دیگر، کاهش خودارضایی را امتحان کنید. دفعه بعد که میل به خودارضایی دارید، میتوانید این موارد را امتحان کنید:
- رفتن برای دویدن و پیادهروی
- نوشتن و مطالعه کتاب
- وقتگذرانی با دوستان
- انجام فعالیتهای خیریه
- باغبانی و گلکاری
باورهای رایج در مورد خودارضایی
چندین افسانه رایج در مورد خودارضایی وجود دارد که توسط تحقیقات علمی ثابت نشده است. به عنوان مثال، خودارضایی باعث میشود:
- ناباروری شوید
- بدشکل شدن واژن
- کم آبی بدن
- عدم تعادل هورمونی
- تغییر در اندازه یا شکل آلت تناسلی
- کاهش تعداد اسپرم
- از دست دادن بینایی
- آکنه
- کف دستهای مودار
- اختلال در نعوظ
- میل جنسی کم
برخی از مردم همچنین ممکن است بر این باور باشند که خودارضایی میتواند تأثیر منفی بر روابط عاشقانه داشته باشد یا ممکن است نشان دهنده این باشد که یکی از طرفین نارضایتی جنسی را تجربه میکند.
با این حال، اگر چه خودارضایی بیش از حد میتواند اثرات منفی داشته باشد، بسیاری از اشخاص معتقدند که خودارضایی به تنهایی یا با شریک زندگی خود میتواند زندگی جنسی آنها را بهبود بخشد.
علاوه بر این، خودارضایی ممکن است با چندین مزایا برای سلامتی همراه باشد و به عنوان یکی از ایمنترین شکلهای فعالیت جنسی در نظر گرفته میشود، زیرا ریسک بارداری یا بیماریهای مقاربتی را ندارد.
آیا خودارضایی باعث کاهش حساسیت جنسی میشود؟
برای کسانی که اختلال عملکرد جنسی دارند، تحریک تقویت شده (از جمله خودارضایی) میتواند به افزایش میل و حساسیت جنسی کمک کند.
یک مطالعه پژوهشی در سال ۲۰۱۸ میلادی منتشر شده در مجلهSexual and Relationship Therapy Trusted Source گزارش داد که استفاده از ویبراتور ممکن است برای درمان اختلال نعوظ یا انزال و آنورگاسمی یا مشکل در رسیدن به ارگاسم مفید باشد. بر اساس این بررسی، استفاده از ویبراتور ممکن است با بهبود میل جنسی و عملکرد جنسی در زنان و مردان همراه باشد.
خودارضایی ممکن است بر حساسیت آلت تناسلی افراد در حین رابطه جنسی تأثیر بگذارد. تحقیقات پژوهشی سال ۲۰۲۲ میلادی نشان داده است که تحریک بیش از حد آلت تناسلی در طول خودارضایی میتواند باعث کاهش احساس در آلت تناسلی شود. گاهی اوقات به عنوان «سندرم مرگ گریپ» شناخته میشود، خودارضایی میتواند رسیدن به ارگاسم را در طول رابطه جنسی دشوارتر کند.
سندرم مرگ گریپ Death Grip Syndrome: دث گریپ و سندرم دث گریپ عباراتی عامیانه برای متحمل شدن اثرات نامطلوب ناشی از تکنیک خودارضایی تهاجمی و مکرر در مردان است که منجر به تجربه رضایت بخشی هنگام برقراری رابطه جنسی منظم با شریک جنسی نمیشود. که مشابه این سندرم و علائم آن در بانوان به نام سندرم واژن مرده Dead-Vagina Syndrome، شناخته میشود.
اثرات خودارضایی برای زنان و مردان
بسیاری از مردم برای تقویت زندگی جنسی خود، خودارضایی را انجام می دهند. بر اساس مطالعات پژوهشی انجام شده، ۹۲ درصد زن و ۹۵ درصد مرد خودارضایی میکنند. بیشتر افراد این عادت خاص را در مراحل مختلف زندگی و یا توسط دوستان یا خودشان آغاز میکنند.
خودارضایی و سرطان پروستات
برخی تحقیقات نشان میدهد که انزال منظم ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد، اگر چه پزشکان دقیقاً دلیل آن را نمیدانند. یک مطالعه همگروهی در سال ۲۰۱۶ میلادی با بیش از ۳۱ هزار شرکتکننده و ۱۸ سال پیگیری نشان داد که خودراضایی با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات با فرکانس بالاتر انزال مرتبط است. بررسی مطالعات در سال ۲۰۱۶ میلادی نشان داد که ۴۴ درصد از مطالعات تجزیه و تحلیل شده، ارتباط مشابهی بین انزال مکرر و کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات را گزارش کردند. با این حال، هیچ مدرکی مبنی بر این که انزال منظم از سرطان پیشرفته پروستات پیشگیری میکند، وجود ندارد، بنابراین تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
اعتیاد به خودارضایی
کارشناسان بهداشت، خودارضایی را یک فعالیت سالم میدانند. اما اگر فرد به آن معتاد شود، هم از نظر بیولوژیکی و هم از نظر روانی ممکن است به فرد آسیب وارد شود. افراط در هر چیزی بد است. برخی از عوارض جانبی ناشی از خودارضایی در زیر آورده شده است.
- از دست دادن روالهای منظم زندگی: خودارضایی بیش از حد باعث خستگی روانی و جسمی میشود. افراد همچنین علاقه خود را به کارهای روزمره خود از دست میدهند، اگر از قبل به آن مشغول باشند. آنها عزت نفس خود را از دست میدهند و احساس گناه بر آنها چیره میشود.
- کمر درد: خودارضایی بیش از حد نیز ممکن است باعث کمردرد شود. افراد ممکن است با درد یا گرفتگی در ناحیه لگن یا ناحیه استخوان دنبالچه مواجه شوند. درد در بیضه و درد کشاله ران نیز شایع است. خودارضایی همچنین باعث نازک شدن مو و ریزش متعاقب آن میشود، اگر چه به صورت تجربی ثابت نشده است.
- تاثیرات بر زندگی جنسی: داشتن روابط جنسی عادی با شریک زندگی دشوار میشود. حتی نعوظ و ارگاسم بدون خودارضایی مشکل میشود و در نتیجه بر زندگی جنسی تأثیر میگذارد. انزال زودرس و زود انزالی نیز معمولاً از عوارض اعتیاد به خودارضایی است.
- مشکلات مربوط به اندامهای جنسی: خودارضایی بیش از حد باعث نعوظ ضعیف یا کم میشود که منجر به رابطه جنسی نامطلوب با شریک زندگی میشود. عضلات ناحیه لگن همراه با اندامهای جنسی ضعیفتر میشوند، بنابراین مانع از کنش جنسی فعال یا شدید میشود.
- ترشح اسپرم: با ایجاد این عادت، افراد دوست دارند حتی در محل کار یا استراحت پس از برانگیختگی، انزال داشته باشند.
- عفونت ادراری: خودارضایی زیاد همچنین باعث بیاختیاری ادرار یا ناتوانی در کنترل ترشح ادرار میشود.
- عوارض دیگر عبارتند از: ناتوانی جنسی، خستگی جسمانی، ترشحات واژن، تعداد کم اسپرم و نشت اسپرم در مردان، عفونت و خشکی واژن در زنان.
سوالات متداول در مورد خودارضایی
عوارض خودارضایی چیست؟
فعالیت جنسی، از جمله خودارضایی، به انتقال دهندههای عصبی دوپامین و اکسیتوسین در مغز مرتبط است که در تنظیم خلق و خو و افزایش احساس لذت نقش دارند. رضایت جنسی با بسیاری از مزایای دیگر، از جمله کاهش سطح استرس، بهبود عزت نفس و افزایش رضایت از زندگی در افراد مسن همراه است.
آیا دلایل کافی و مناسبی برای پرهیز از خودارضایی وجود دارد؟
اگر چه خودارضایی میتواند یک فعالیت سالم، لذت بخش و طبیعی باشد، اما برخی از افراد ممکن است زمانی که مجبور به خودارضایی شوند یا خودارضایی با سایر فعالیتها یا روابط آنها تداخل داشته باشد، از انجام خودارضایی خودداری کنند و یا از آن لذت نبرده و احساس انزجار کنند. علاوه بر این، برخی ممکن است به دلایل شخصی یا مذهبی تصمیم بگیرند که از خودارضایی خودداری کنند.
آیا خودارضایی باعث پاره شدن پرده بکارت میشود؟
خودراضایی اگر در حد تحریک کلیتوریس با دست باشد و چیزی داخل واژن نشود، آسیبی به پرده بکارت وارد نخواهد شد اما اگر شخص برای خودارضایی از اسباببازیهای جنسی استفاده کند و یا دست و هر وسیله دیگری را داخل واژن کند ممکن است موجب آسیب و یا حتی پارگی پرده بکارت شود.
مرسی از نویسنده که دیگاه مغرضانه نداشت و نگاه علمی به موضوع داشت
سپاس از نویسنده