بارداری, تغذیه در بارداری, سلامت در بارداری

مصرف انواع گوشت در بارداری و اثرات آن

مصرف گوشت در بارداری

فهرست موضوعات این مقاله

گوشت، غذایی خوشمزه و مقوی در دوران بارداری به شمار می‌رود. اما پیش از مصرف گوشت در بارداری لازم است برخی نکات ایمنی را رعایت کنید تا به مسمومیت و یا بیماری‌های ناشی از غذا مبتلا نشوید. 

نکات بهداشتی نگهداری گوشت را به خوبی رعایت کنید و از مصرف گوشت خام یا نیم پز در دوران بارداری خودداری نمایید. همچنین در دوران بارداری سوسیس و کالباس و هات داگ مصرف نکنید و یا پیش از مصرف، آن را به قدری گرم کنید که حرارت آن به ۷۴ درجه سانتی گراد برسد. 

آیا مصرف گوشت در دوران بارداری بی خطر است؟

بله، گوشت منبع مهمی از پروتئین و آهن به شمار می‌رود و مصرف صحیح آن در دوران بارداری بی خطر است. بسیاری از زنان در دوران بارداری ویار گوشت را تجربه می‌کنند و از خوردن آن لذت می‌برند. اما نکته مهم این است که نکات ایمنی خاصی را در مورد مصرف گوشت رعایت کنید. چرا که برخی از انواع گوشت و گوشت‌هایی که به خوبی پخته یا نگهداری نشده باشد، برای سلامت و شما و جنین خطرناک هستند. 

گوشت و مرغ ممکن است دارای انگل یا باکتری‌هایی از جمله لیستریا، توکسوپلاسما و سالمونلا باشند و مسمومیت غذایی ایجاد کنند. 

آیا عدم مصرف گوشت قرمز در بارداری توصیه می‌شود؟

همانطور که قبلا توضیح دادیم، گوشت خواص فراوانی دارد و مصرف صحیح آن در دوران بارداری مفید است. بنابراین ترک آن در دوران بارداری توصیه نمی‌شود. اما لازم است از مصرف گوشتی که به خوبی پخته یا نگهداری نشده باشد، خودداری کنید تا به بیماری‌های ناشی از غذا مبتلا نشوید. 

این موضوع به خصوص در دوران بارداری مهم است، زیرا خطر ابتلا به مسمومیت غذایی به دلیل وجود باکتری در گوشت بیش‌تر می‌شود و واکنش بدن شما به مسمومیت غذایی شدیدتر خواهد بود. همچنین بیماری‌های ناشی از غذا می‌توانند برای جنین نیز مضر باشند.

خواص مصرف گوشت در دوران بارداری

گوشت گاو فاقد چربی، گوشت مرغ و ماهی منابع فوق‌العاده مناسبی برای پروتئین محسوب می‌شوند. گوشت همچنین سرشار از آهن، کولین و سایر انواع ویتامین‌های گروه B می‌باشد و ماهی امگا ۳ دارد. شما در دوران بارداری به همه این مواد بیش‌تر از حالت عادی نیاز پیدا می‌کنید. 

آهن یک ماده معدنی مهم است که گلبول‌های قرمز به عنوان هموگلوبین از آن استفاده می‌کنند. شما در دوران بارداری، به خصوص در سه ماه سوم بارداری به آهن بیش‌تری نیاز دارید، زیرا حجم خون شما در حال افزایش است. کمبود آهن در سه ماه اول و دوم بارداری ممکن است باعث کم خونی ناشی از فقر آهن شود که خطر کم وزنی نوزاد در بدو تولد و سایر اختلالات را افزایش می‌دهد. 

البته ممکن است دشوار باشد که نیاز به آهن خود را فقط با خوردن غذا تامین کنید. به خصوص اگر در دوران بارداری بیزاری از گوشت را تجربه کنید یا گیاهخوار باشید. با این حال، اگر مشکلی ندارید که گوشت بخورید، گوشت قرمز بدون چربی مقدار آهنی که از غذا دریافت می‌کنید را افزایش می‌دهد. 

همچنین مصرف غذاهای حاوی ویتامین C مانند پرتقال یا فلفل دلمه در کنار مواد غذایی سرشار از آهن مانند گوشت به جذب آهن کمک می‌کند. بنابراین بهتر است در دوران بارداری چند برش گوجه فرنگی روی ساندویچ مرغ قرار دهید و یا سالاد استیک و میوه بخورید.

آهن هم (Haem) و غیرهم (non Haem)

مواد غذایی مختلف دارای دو نوع آهن هستند: آهن هم (heme) و آهن غیر هم (non heme).

آهن هم (heme) در گوشت، ماهی و مرغ وجود دارد. این نوع آهن به سرعت توسط بدن شما جذب می‌شود. حداکثر ۳۰ درصد از آهن هم (heme) که می‌خورید جذب بدن شما می‌شود. به همین دلیل به صورت کلی، آهنی که از خوردن گوشت جذب بدن شما می‌شود بسیار بیش‌تر از آهن غیر هم (non heme) است که در مواد غذایی گیاهی وجود دارد. 

آهن غیر هم (non heme) در مواد غذایی گیاهی از جمله میوه‌ها، سبزیجات و آجیل وجود دارد. البته مواد غذایی دارای آهن غیر هم (non heme) نیز بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل محسوب می‌شوند، اما آهن موجود در این مواد غذایی کاملا جذب نمی‌شود. بین ۲ تا ۱۰ درصد از آهن غیر هم (non heme) که شما می‌خورید جذب بدن شما می‌شود. 

زمانی که آهن هم را همراه با مواد غذایی دارای آهن غیر هم مصرف کنید، آهن کاملا جذب بدن شما می‌شود. مواد غذایی دارای ویتامین C زیاد مانند گوجه فرنگی، مرکبات و فلفل دلمه قرمز، زرد و نارنجی به جذب آهن غیر هم نیز کمک می‌کند. 

خطرات و عوارض مصرف گوشت در دوران بارداری

در ادامه به خطراتی که مصرف گوشت نامناسب می‌تواند داشته باشد اشاره می‌کنیم.

لیستریا

بیش‌تر افراد در زمانی که غذای آلوده به باکتری لیستریا را می‌خورند، مریض نمی‌شوند. اما احتمال ابتلای زنان باردار سالم به عفونت لیستریا (لیستریوز) بیش‌تر از سایر افراد بزرگسال و سالم است. همچنین احتمال بیش‌تری وجود دارد که شدت علائم عفونت در دوران بارداری بیش‌تر باشد و خطرناک شود. 

در دوران بارداری، امکان انتقال عفونت لیستریا از مادر باردار به جنین وجود دارد. چنین حالتی باعث سقط جنین، مرده زایی، زایمان زودرس، وزن کم در بدو تولد و عفونت‌های خطرناکی مانند باکتریمی (وجود باکتری در خون) و مننژیت می‌شود. 

توکسوپلاسموز

 توکسوپلاسموز یک انگل میکروسکوپی است که باعث عفونتی به نام توکسوپلاسما گوندی می‌شود. بیش‌تر افراد متوجه نمی‌شوند که مبتلا به این بیماری شده‌اند. اما اگر در دوران بارداری به آن مبتلا شوید، شدت بیماری می‌تواند بسیار زیاد شود و سقط جنین، مرده زایی، آسیب عصبی یا سایر مشکلات مخرب را ایجاد کند. 

سالمونلا 

در دوران بارداری، احتمال ابتلا به بیماری خطرناک توسط این باکتری بیش‌تر است. در مواقع نادر تب، استفراغ، اسهال و کم آبی می‌تواند باعث زایمان زودرس و یا حتی سقط جنین گردد. 

عوارض مصرف گوشت نیم پز در بارداری

در دوران بارداری لازم است از مصرف گوشت گاو، گوسفند یا مرغ خام یا نیم پز خودداری کنید. چرا که احتمال ابتلا به باکتری ای کولای (E. coli) و توکسوپلاسموز در این گوشت‌ها وجود دارد. 

به طور کلی، لازم است پیش از مصرف گوشت  کاملا آن را بپزید. 

مرتبط: باکتریوری بدون علامت در بارداری چیست؟

آیا می‌توان در دوران بارداری کالباس و ژامبون مصرف کرد؟

بهترین کار این است که کالباس یا ژامبون را در دوران بارداری مصرف نکنید. در صورتی که اصرار دارید آن را بخورید، لازم است پیش از مصرف ژامبون، آن را به میزان ۷۴ درجه سانتی گراد حرارت دهید. چرا که این نوع گوشت‌ها می‌توانند حاوی باکتری باشند و باکتری حتی بعد از فریز شدن در فریزر زنده بماند. 

به طور کلی، بهتر است از مصرف گوشت‌های زیر در دوران بارداری خودداری کنید:

  • گوشت ژامبون (مانند ژامبون بوقلمون، مرغ و رست بیف)
  • سوسیس (از جمله سوسیس سالامی و پپرونی)
  • گوشت چرخ کرده و سوسیس مخلوط صنعتی
  • گوشت دودی
  • گوشت محلی (مانند گوشتی که بدون نظارت در روستاها به دست می‌آید.)

شما می‌توانید با تنظیم دمای فریزر بر روی ۴ درجه سانتی گراد یا سردتر، رشد باکتری بر روی این گوشت‌ها را آهسته کنید. اما برای کشتن باکتری نیاز به بخارپز کردن پیش از مصرف آن وجود دارد. 

مصرف غذاهای کنسروی یا بسته بندی شده مانند مرغ کنسرو شده یا ماهی دودی بسته بندی در دوران بارداری بی خطر است. 

مصرف گوشت در بارداری

آیا می‌توان در دوران بارداری هات داگ و سوسیس مصرف کرد؟

هات داگ و سوسیس نیز مانند ژامبون و کالباس می‌توانند به لیستریا و سایر مواد آلوده شوند. به همین دلیل بهتر است از مصرف آن‌ها در دوران بارداری خودداری کنید. اما اگر قصد خوردن آن را دارید، حتما پیش از مصرف گوشت آن را به اندازه ۷۴ درجه سانتی گراد با بخار داغ حرارت دهید. پس از گذشت یک هفته از باز کردن بسته بندی هات داگ، آن را به جای یخچال درون فریزر قرار دهید. 

یکی دیگر از مضرات گوشت‌های فرآوری شده، مواد نگهدارنده‌ای به نام نیترات و نیتریت است که به آن اضافه می‌شود. خوردن گوشت‌های حاوی این مواد شیمیایی به صورت منظم با افزایش خطر ابتلا به سرطان رابطه مستقیم دارد. همچنین مصرف غذاهای حاوی نیترات می‌تواند خطر زایمان زودرس را در زنان بارداری که داروی خاصی (نیتروز اکسید) را مصرف می‌کنند افزایش دهد. 

آیا می‌توانیم در بارداری  گوشت گریل شده یا کبابی مصرف کنیم؟

خوردن یک وعده کباب یا گوشت گریل شده برشته (به طوری که روی آن سیاه و برشته شود) در دوران بارداری به احتمال زیاد بی خطر است و ضرر خاصی به همراه ندارد. اما بهتر است که در خوردن این نوع گوشت زیاده روی نکنید. زیرا تحقیقات نشان می‌دهند احتمال ابتلای افرادی که به طور منظم گوشت برشته یا کباب می‌خورند به انواع خاصی از سرطان بیش‌تر است. 

زمانی که پروتئین حیوانی گریل می‌شود یا بر روی شعله آن را سرخ می‌کنید، مواد شیمیایی سرطان زایی تولید می‌کند که به آن آمین های هتروسیکلیک (HCAs) می‌گویند. همینطور زمانی که آب گوشت روی آتش می‌ریزد و شعله ایجاد می‌کند، یک ماده شیمیایی سرطان زای دیگر به نام پلی هیدروکربنهای آروماتیک (PAH) ایجاد می‌شود که به سطح غذا می‌چسبد. 

شما می‌توانید با انجام موارد زیر، خطر ایجاد این مواد شیمیایی را در زمان پختن گوشت کاهش دهید:

  • پیش از گریل کردن گوشت، آن را به مدت چند دقیقه در ماکروویو قرار دهید تا کمی بپزد و بدین ترتیب مدت زمان گریل کم‌تر شود.
  • گوشت را مستقیما بر روی شعله نگه ندارید. همینطور آن را مستقیم بر روی فلز داغ قرار ندهید.
  • دمای گریل را متوسط نگه دارید.
  • گوشت را به طور مرتب بچرخانید.
  • قسمت‌های سوخته گوشت را پیش از مصرف ببرید.
  • آب گوشتی که از آن می‌چکد را به عنوان سس استفاده نکنید.

آیا مصرف گوشت دام و طیوری که آنتی بیوتیک استفاده کرده‌اند در دوران بارداری مجاز است؟

در صورتی که چنین گوشتی به درستی نگهداری و پخته شود، مصرف آن در دوران بارداری مشکلی ندارد. مقدار آنتی بیوتیکی که با خوردن این گوشت به جنین می‌رسد بسیار کم است. بنابراین احتمال کمی وجود دارد که جنین آسیب ببیند. اما نکته‌ای که وجود دارد این است که گوشت یا مرغ حاوی آنتی بیوتیک ممکن است دارای باکتری‌های مقاوم به آنتی بیوتیک باشد. به همین دلیل اگر به خوبی نگهداری یا پخته نشود، ممکن است با مصرف این گوشت مبتلا به عفونت مقاوم به آنتی بیوتیک شوید. این نوع عفونت‌ها می‌توانند باعث بیماری شدید یا مرگ شوند. 

به همین دلیل لازم است چنین گوشتی را به خوبی نگهداری کنید و طبق نکات گفته شده آن را با حرارت زیاد بپزید. 

نکات ایمنی مصرف گوشت در بارداری

برای سلامت خود و جنین لازم است اقدامات ایمنی زیر را رعایت کنید.

  • گوشت را با رعایت نکات بهداشتی نگهداری کنید و بپزید. برای مثال، هیچوقت گوشت خام و پخته را در کنار یکدیگر نگهداری نکنید و یا گوشت پخته را بر روی تخته برش گوشت که قبلا روی آن گوشت خام خرد کرده‌اید، قرار ندهید. 
  • گوشت را به خوبی بپزید.
  • پیش از مصرف مجدد گوشت، آن را به خوبی گرم کنید و حرارت دهید. 
  • گوشت، مرغ و ماهی خام یا نیم پز را در دوران بارداری نخورید.
  • گوشت، مرغ و غذای دریایی را بلافاصله (در عرض ۲ ساعت یا اگر دمای اتاق بالای ۳۲ درجه سانتی گراد است، ۱ ساعت) پس از خریداری یا پختن در فریزر قرار دهید. 

مقدار مجاز برای مصرف گوشت در بارداری

زنان در دوران بارداری باید به طور روزانه حدود ۷۱ گرم پروتئین دریافت کنند. به همین دلیل توصیه می‌شود که در دوران بارداری به طور روزانه حداقل ۱۴۲ گرم حبوبات و گوشت بدون چربی میل کنید. این مقدار معادل ۲ وعده ۸۵ گرمی ماهی، مرغ و گوشت می‌باشد. 

زنان گیاهخوار نیز در دوران بارداری لازم است با مصرف لبنیات کم چرب، توفو، آجیل و لوبیا پروتئین مورد نیاز خود را دریافت کنند. به طور کلی رژیم غذایی که مواد غذایی گیاهی بیش‌تری داشته باشد بهتر از خوردن گوشت قرمز در دوران بارداری است. 

مصرف انواع گوشت در دوران بارداری

در ادامه در مورد مصرف انواع گوشت در دوران بارداری و خواص و نکات مربوط به هر نوع صحبت خواهیم کرد.

گوشت شتر مرغ در بارداری

یکی از دلایلی که گوشت شتر مرغ سالم‌تر از گوشت گاو در نظر گرفته می‌شود چربی کم آن است. بیش‌تر چربی این گوشت مفید است و برای کلسترول خون، رفع التهاب و تپش قلب مفید است. گوشت شتر مرغ همچنین دارای پتاسیم، سلنیم، ویتامین B و آهن می‌باشد. 

گفته می‌شود که مصرف این گوشت در دوران بارداری خطر کم خونی را کاهش می‌دهد، از نفخ ، سوء هاضمه و سوزش معده پیشگیری می‌کند، امگا ۳ و ویتامین B موجود در آن به رشد جنین و مغز او کمک می‌کند و به دلیل داشتن چربی و سدیم پایین، برای پیشگیری از دیابت و فشار خون بارداری مناسب است. 

بنابراین مصرف گوشت شتر مرغ در دوران بارداری بی خطر است. فقط لازم است اطمینان حاصل کنید که گوشت آن به خوبی پخته شده باشد.

گوشت شتر

مصرف گوشت شتر در حد اعتدال در دوران بارداری بی خطر است و به رشد جنین و پیشگیری از زایمان زودرس کمک می‌کند. این گوشت دارای پروتئین، چربی‌های مفید، امگا ۳، سدیم، پتاسیم، کلسیم، فسفر، منیزیم، آهن، زینک و ویتامین‌هایی مانند انواع ویتامین‌ B، ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E می‌باشد. 

گوشت تازه شتر چربی کمی دارد که باعث می‌شود به غذایی سالم در دوران بارداری تبدیل شود. 

گوشت بوقلمون

مصرف گوشت بوقلمون در دوران بارداری بی خطر است؛ فقط لازم است آن را در حرارت مناسب به طور کامل بپزید. در صورتی که دوست دارید در بارداری گوشت بوقلمون شکم پر بخورید، می‌توانید داخل آن کدو حلوایی و سیب زمینی شیرین قرار دهید. 

گوشت بوقلمون باید در دمای حداقل ۷۱ درجه سانتی گراد به طور کامل پخته شود. بهترین کار این است که برای پیشگیری از ابتلا به سالمونلا این گوشت را در دمای ۸۲ درجه سانتی گراد بپزید و سپس میل کنید. 

گوشت قرمز

همانطور که قبلا توضیح دادیم، مصرف گوشت قرمز در دوران بارداری بی خطر است؛ فقط لازم است به طور کامل آن را بپزید و بخش خام یا خونی در آن باقی نمانده باشد. این کار به از بین بردن عفونت‌های خطرناکی مانند توکسوپلاسموز کمک می‌کند. 

پس از آماده کردن گوشت خام دستان خود و سطحی که گوشت بر روی آن قرار گرفته است را به خوبی بشویید. چرا که باکتری می‌تواند به آسانی بر هر چیزی که با آن تماس پیدا کند، شامل تخته برش گوشت، بشقاب و چاقو پخش شود. به خصوص توصیه می‌کنیم که گوشت خام را از خوراکی‌هایی مانند نان، سالاد یا میوه دور نگه دارید. چرا که این خوراکی‌ها را نمی‌پزید تا در صورت آلودگی آن‌ها به باکتری از بین برود. 

گوشت بلدرچین

مصرف گوشت بلدرچین در دوران بارداری بی خطر است. اما باید به خاطر داشته باشید که پیش از مصرف، آن را به خوبی بپزید. چرا که خوردن گوشت خام بلدرچین در دوران بارداری خطر مسمومیت غذایی، عفونت داخلی و آسیب به جنین را به همراه دارد. بنابراین اطمینان حاصل کنید که این گوشت به خوبی پخته شده و با رعایت نکات بهداشتی نگهداری شده است.

گوشت بلدرچین که در مزارع صنعتی یا به صورت وحشی رشد کرده است ممکن است برای سلامتی مضر باشد. زیرا آنتی بیوتیک و هورمون‌هایی که در مزارع صنعتی به پرندگان داده می‌شود برای بارداری مضر است. گوشت بلدرچین وحشی نیز ممکن است حاوی مواد آلوده و مواد شیمیایی مضر باشد. بنابراین بهتر است از مصرف آن‌ها در دوران بارداری خودداری نمایید و گوشت را از منبع سالم و مطمئنی تهیه کنید. 

گوشت خروس

مصرف گوشت خروس در دوران بارداری بی خطر است، اما لازم است این گوشت را پس از مشورت با پزشک به رژیم غذایی خود اضافه کنید. این گوشت دارای ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E، ویتامین D، ویتامین K، ویتامین B6 و ویتامین B12 و آهن می‌باشد و هضم آن آسان است. به همین دلیل از مشکلاتی مانند نفخ پیشگیری و به جذب کلسیم می‌کند. 

در طب سنتی گفته می‌شود که می‌خواهید نوزاد شما پسر شود، می‌توانید این گوشت را میل کنید. 

گوش ماهی و غذاهای دریایی

غذای دریایی شامل ماهی، میگو، خرچنگ و صدف یکی از منابع مناسب برای پروتئین، آهن و زینک است. این مواد معدنی برای رشد و تکامل جنین بسیار مفید هستند. همچنین اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در بسیاری از انواع ماهی شامل DHA به رشد مغز جنین کمک می‌کنند. 

اما برخی از انواع غذاهای دریایی حاوی جیوه زیادی هستند. این غذاها شامل ماهی‌هایی مانند کوسه، اره ماهی و ماهی تن می‌باشند. با این که جیوه موجود در غذاهای دریایی برای بیش‌تر بزرگسالان خطرناک نیست، اما لازم است در دوران بارداری از مصرف چنین ماهی‌هایی خودداری کنید. چرا که مصرف بیش از حد غذاهای حاوی جیوه برای رشد مغز جنین و سیستم عصبی او مضر است. 

گوشت مرغ

گوشت مرغ یکی از غذاهای بسیار مفید در دوران بارداری به شمار می‌رود. این گوشت علاوه بر این پروتئین فراوانی دارد، حاوی آهن و زینک نیز می‌باشد که برای زنان باردار بسیار مفید است. چربی گوشت مرغ کم است و به همین دلیل به افرادی که قصد کاهش وزن یا حفظ وزن مناسب در بارداری را دارند مناسب محسوب می‌شود. 

گوشت اردک

گوشت اردک به دلیل میزان پروتئین بالایی که دارد شناخته شده است. در دوران بارداری، پروتئین به رشد جنین و ترمیم بافت‌های آسیب دیده کمک می‌کند. این گوشت همچنین سیستم ایمنی را تقویت می‌کند و هموگلوبین خون را افزایش می‌دهد، به عملکرد تیروئید کمک می‌کند و برای عملکرد سلولی مفید است. 

آیا مصرف کباب کوبیده در دوران بارداری بی خطر است؟

در صورتی که کباب کوبیده از گوشت سالم و مرغوب تهیه شده باشد، گوشت آن به خوبی نگهداری شده باشد و به طول کامل پخته باشد، مصرف یک وعده کباب کوبیده در هفته در دوران بارداری بی خطر است و برای جنین ضرری ندارد. اما لازم است از سایر مواد غذایی مانند میوه‌ها و سبزیجات نیز به طور کافی استفاده کنید. 

به دلیل این که گوشتی که در رستوران‌ها برای درست کردن کباب استفاده می‌شود ممکن است سالم نباشد، بهتر است کباب خانگی میل کنید و یا مصرف کباب بیرون را در دوران بارداری بسیار کم کنید. 

چگونه گوشت را به خوبی بپزیم؟

برای این که مطمئن شوید گوشت به خوبی پخته است، بهتر است از دماسنج غذا استفاده کنید. چرا که نمی‌توانید با نگاه کردن به گوشت بفهمید که آیا به خوبی پخته است یا خیر.

برش‌های گوشت گاو، گوساله، گوسفند و ماهی و میگو را حداقل در دمای ۶۲ درجه سانتی گراد بپزید. اجازه دهید گوشت پخته شده به مدت ۳ دقیقه در گرما باقی بماند تا به طور کامل پخته شود. 

گوشت پرندگان را در دمای حداقل ۷۳ درجه سانتی گراد بپزید. همینطور گوشت چرخ کرده گاو، گوساله و گوسفندی را در دمای حداقل ۷۱ درجه سانتی گراد بپزید و برای گرم کردن مجدد گوشت پخته شده سرد آن را در دمای ۷۳ درجه سانتی گراد حرارت دهید. 

دقت کنید که گوشت را در هنگام پخت بچرخانید تا همه بخش‌های آن به خوبی پخته شود. 

مصرف گوشت در سه ماه آخر بارداری

مصرف گوشت در سه ماه سوم بارداری بی خطر است. فقط همانطور که گفته شد، لازم است دقت کنید که به خوبی نگهداری و پخته شده باشد. گوشت یکی از منابع اصلی پروتئین به شمار می‌رود و مصرف مناسب آن برای داشتن بارداری سالم مفید است. 

ویار گوشت در دوران بارداری

ویار گوشت و مرغ در دوران بارداری طبیعی است. اما به دلیل این که گوشت و مرغ سرشار از آهن هستند، ممکن است نشانه این باشد که دچار کم خونی ناشی از فقر آهن شده‌اید. 

کم خونی در دوران بارداری رایج است و بیش از ۲۰ درصد از زنان باردار را تحت تاثیر قرار می‌دهد. دلیل این موضوع این است که نیاز به آهن در دوران بارداری از روزی ۱۸ میلی گرم به روزی ۲۷ میلی گرم افزایش پیدا می‌کند. در صورتی که تصور می‌کنید کم خونی دارید، بهتر است با پزشک خود در این رابطه صحبت کنید و راه حلی برای رفع آن پیدا کنید. 

همچنین باید دقت کنید که انواع خام و نیم پز گوشت قرمز، گوشت طیور و غذاهای دریایی در دوران بارداری مضر است و ممکن است حاوی سالمونلا، ای کولای و یا کمپیلوباکتر باشد. 

تنفر از گوشت در دوران بارداری

در دوران بارداری ممکن است نسبت به برخی از غذاهای دیر هضم مانند گوشت، غذاهای سرخ شده و چرب بیزاری از غذا داشته باشید. برخی از رایج‌ترین انواع بیزاری از غذا در بارداری شامل مرغ، گوشت قرمز، تخم مرغ، ماهی و غذاهای سرخ کردنی هستند. به خود سخت نگیرید و به بدن خود گوش دهید. این که نتوانید برخی از انواع غذا را تحمل کنید، به این معنی نیست که الزاما بارداری سالمی نخواهید داشت. 

در صورتی که دچار بیزاری از غذا نسبت به گوشت یا یکی دیگر از مواد غذایی ضروری شده‌اید، نیاز است با مشورت پزشک جایگزین دیگری برای آن پیدا کنید. برای مثال، به جای گوشت آجیل بخورید تا آهن و پروتئین مورد نیاز بدن شما تامین شود . 

مواد غذایی جایگزین گوشت

رژیم غذایی گیاهخواری باید متنوع باشد. شما باید به طور روزانه حبوبات، میوه‌ها و سبزیجات مختلف، انواع توت، آجیل و تخمه‌ها و غلات کامل را مصرف کنید. شما می‌توانید پروتئین مورد نیاز بدن خود را با مصرف لبنیات کم چرب، توفو، آجیل و حبوبات به دست آورید. همینطور مصرف مولتی ویتامین بارداری کمک می‌کند تا بدن شما مواد غذایی مورد نیاز خود را دریافت کند. 

همچنین مهم است که پیش از تغییر رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنید، غذاهای متنوع بخورید و مولتی ویتامین‌های بارداری را به شکل توصیه شده مصرف کنید. 

سوالات متداول

آیا مصرف گوشت در دوران بارداری مفید است؟

گوشت بدون چربی یکی از منابع اصلی پروتئین است. گوشت گاو سرشار از آهن، کولین و ویتامین B می‌باشد که همگی برای بارداری ضروری هستند. 

مقدار مجاز مصرف گوشت در بارداری چقدر است؟

توصیه می‌شود که زنان باردار حداقل ۱۴۲ گرم حبوبات و گوشت بدون چربی مصرف کنند. این معادل دو وعده ۸۵ گرمی گوشت ماهی و گوشت قرمز است. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *