چگونه و چرا کودک شما به موسیقی در رحم واکنش نشان میدهد
دانشمندان ثابت کردهاند که در سه ماهه سوم بارداری، نوزاد متولد نشده میتواند صدای مادر و زبان مادری خود را تشخیص دهد و حتی الگوهای کلمات و قافیهها را به خاطر بسپارد. پس منطقی است که موسیقی نیز بر جنین تأثیر داشته باشد، اما سوال اینجاست که چه نوع موسیقی بر رشد جنین موثر است؟ گروهی معتقدند موسیقی کلاسیک تاثیر بیشتری بر کارکرد مغز و رشد جنین دارد اما آیا واقعاً گوش دادن به موسیقی کلاسیک جنین را باهوشتر میکند؟ تحقیقات ثابت کرده است که گوش دادن به موسیقی در دوران بارداری به نفع توانایی مغز کودک در رمزگذاری صداهای گفتار است. با پینو بیبی همراه باشید تا در خصوص این موضوع زیبا و جذاب بیشتر بدانید.
تاثیر موسیقی موتزارت بر جنین
این مفهوم که نواختن موسیقی کلاسیک برای جنین شما باعث میشود فرزند شما باهوشتر شود در اواخر دهه ۱۹۹۰ میلادی رایج شد و صنعتی را ایجاد کرد که موسیقی تقویت کننده مغز را به مادران باردار میفروخت. اما واقعیت این است که شواهد کمی وجود دارد که فرزندان شما با گوش دادن به موسیقی کلاسیک درخشانتر، مستعدتر و باهوشتر خواهند شد. این افسانه از مطالعه روانشناس فرانسیس راوشر بر روی دانشجویان آمریکایی سرچشمه میگیرد، جایی که او ارتباط کوچکی بین IQ و گوش دادن به موسیقی موتزارت پیدا کرد. او تاثیر موسیقی را بر روی عملکرد گروهی از دانشجویانش بررسی کرد اما این که چگونه این مدعا از دانشآموزان به نوزادان متولد نشده تسری یافت، یک راز است، اما ممکن است به دلیل تمایل طبیعی ما برای انجام بهترین کار برای فرزندانمان باشد. بهر حال اگر چه ممکن است موتزارت کودک شما را باهوشتر نکند، اما ممکن است مغز او را فعالتر کند. تحقیقات نشان داده است که نوزادان در رحم هنگام قرار گرفتن در معرض موسیقی، فعالیت مغزی خود را افزایش میدهند.
صدای شما و رشد کودکتان
تحقیقات زیادی در مورد تأثیر صدای مادر بر فرزند متولد نشدهاش انجام شده است. وقتی مادری با صدای بلند آواز میخواند، صدای او تأثیر آرام بخشی بر نوزاد متولد نشده یا تازه متولد شدهاش دارد و ضربان قلب آنها را کاهش میدهد. ثابت شده است که لحن در یک صدا یادگیری شنوایی را شکل میدهد، که منجر به تشخیص و ترجیح دادن صدای مادر توسط نوزاد میشود. و نه تنها صدای مادر بر رشد سیستم شنوایی نوزادش تأثیر میگذارد، بلکه به طرز شگفت انگیزی بر رشد اجتماعی و عاطفی آنها نیز تأثیر میگذارد.
موسیقی و تاثیر آن بر عملکرد مغز
علیرغم فقدان شواهدی مبنی بر این که موسیقی کلاسیک نوزادان باهوشتری ایجاد میکند، مطالعات جالب نشان دادهاند که موسیقی ممکن است نقشی در رشد مغز قبل از تولد داشته باشد. برای مثال، تحقیقات اروپایی در سال ۲۰۱۳ میلادی نشان داد که قرار دادن نوزاد متولد نشده در معرض موسیقی تأثیر طولانی مدتی بر مغز آنها دارد. آنها دریافتند که نوزادان تازه متولد شده میتوانند نسخهای از “Twinkle, Twinkle Little Star” را که در رحم برای آنها نواخته شده است به خاطر بسپارند و در هنگام پخش نسخههای جایگزین واکنش متفاوتی نشان دادند. این خاطرات که قبل از تولدشان ایجاد شد، تا چهار ماهگی ادامه داشت.
به طور باورنکردنی، مطالعات دیگر نشان دادهاند که نوزادان با توانایی ذاتی تشخیص ضربات موسیقی و ملودی متولد میشوند. و حتی مهمتر از آن، برخی تحقیقات نشان میدهد که موسیقی آرام بخش ممکن است نوزادان نارس را به تغذیه تشویق کند و علائم حیاتی آنها مانند ضربان قلب و سطح اشباع اکسیژن را بهبود بخشد.
لالایی خواندن برای نوزادان همیشه برای والدین و مراقبین به طور طبیعی یک روش موثر قلمداد میشده است، اما ممکن است فوایدی از گوش دادن به موسیقی و لالایی در رحم مادر وجود داشته باشد که هنوز به طور کامل درک نشده است. تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۴ میلادی نشان میدهد که زنان باردار نسبت به سایر زنان حساسیت بیشتری نسبت به موسیقی دارند.
مراقب صدهای بلند و ناهنجار باشید
در سه ماهه سوم، کودک شما قطعاً میتواند آهنگی را که مینوازید بشنود. و در حالی که صداهای ملایم، مانند لالایی، به گونهای طراحی شدهاند که آرام بخش باشند، نوزادان متولد نشده از صداهای بسیار بلند یا نامنظم وحشت زده میشوند و صدای زیاد ممکن است برای آنها استرسزا باشد. اگر برای جنینتان موسیقی پخش میکنید مطمئن شوید که صدا خیلی زیاد نباشد و انتخاب موسیقی شما نسبتاً ملودیک باشد. آهنگهای مانند آهنهای جاز یا متال برای جنین ممکن است خوشایند نباشد بنابراین اجازه بدهید کودک شما در سالهای بعد از تولد با تنوع موسیقایی آشنا شود و تا وقتی هنوز متولد نشده است موسیقی کلاسیک، رتیمیک و سنتی بهترین انتخاب برای او خواهد بود.
گوش دادن و رشد جنین
رحم مکانی نسبتاً ساکت با ۵۰ تا ۶۰ دسی بل است. یک مکالمه معمولی حدود ۶۰ دسی بل را ثبت میکند. گوشهای جنین در هفته سوم بارداری رشد میکنند اما تا هفته ۱۶ عملکردی ندارند. در حالی که میدانیم جنین تا هفته ۲۴ بارداری میتواند فعالانه گوش کند، سونوگرافی نشان میدهد که جنین میتواند بشنود و به نوبه خود در هفته ۱۶ به صدا پاسخ میدهد.
فواید گوش دادن به موسیقی در دوران بارداری
سطوح بالای استرس در مادران باردار میتواند اثرات منفی بر رشد جنین داشته باشد. موسیقی و آواز بر مادر باردار و جنین به طور یکسان اثر تسکین دهنده دارد و به داشتن نوزادی سالم و شاد در آینده کمک میکند. اگر باردار هستید برای آرامش خود هر نوع موسیقی را که دوست دارید انتخاب کنید – از موسیقی کلاسیک بتهوون تا لالایی خواندن.
پیوند قبل از تولد
موسیقی نیز بخش مهمی از پیوند قبل از تولد است. گوش دادن به یک آهنگ آرامش بخش یا خواندن لالایی، مواد شیمیایی آرام بخش را به سراسر بدن و جفت میفرستد و پیوند و آرامش را تسهیل میکند.
رشد اولیه مغز نوزاد
گوش دادن به انواع موسیقی رشد اولیه مغز را در جنین تشویق میکند زیرا موسیقی اتصالات نورونها را در مغز تسهیل میکند. گوش دادن و تجربه موسیقی مغز جنین را تحریک میکند و به رشد ساختارهای مغز کمک میکند.
حتی مطالعات جدید حاکی از آن است که نوزادان موسیقیهایی را که در رحم مادرشان گوش دادهاند تا چهار ماه پس از تولد به خاطر میآورند! بنابراین، گوش دادن به موسیقی در دوران بارداری قطعاً ایده خوبی است، هم برای مادر و هم برای نوزاد.
نکات مهم برای پخش موسیقی در رحم: بیش از حد موسیقی پخش نکنید. شاید فکر کنید حالا که گوش دادن به موسیقی به رشد جنین به خصوص مغز او کمک میکند با پخش مداوم موسیقی برای کودک در تمام دوران بارداری، رشد نوزاد متولد نشده شما بیشتر خواهد شد اما این طور نیست افراط در هیچ کاری پسندیده نیست قطعاً جنین شما نیز با ساعاتی برای استراحت و حتی سکوت نیاز دارد پس در پخش موزیک زیادهروی کنید. برای لذت بردن خود و نه برای کمک به رشد کودکتان به موسیقی گوش دهید. موسیقی را خیلی بلند پخش نکنید، صداهای بلند باعث اختلال در رشد نوزادان میشود. آواز خواندن را هم فراموش نکنید؛ صدای صدای مادر به طور باورنکردنی برای کودک تسکین دهنده است و به ایجاد پیوند قبل از تولد نوزاد کمک میکند.
فواید موسیقی برای نوزادان و کودکان
در حالی که هیچ مدرکی مبنی بر این که موسیقی کلاسیک نوزادان را باهوشتر میکند، وجود ندارد، گوش دادن و نواختن موسیقی چندین مزیت ثابت شده برای رشد ذهنی کودکان دارد، از جمله:
- تحریک مغز و ایجاد ارتباطات جدید بین نورونها
- حمایت از رشد گفتار و زبان
- ارتقا مهارتهای ریاضی و خواندن
- بهبود مهارتهای حرکتی
سوالات متداول
موسیقی به طور کلی به نوزادان کمک میکند تا استرس و درد را کاهش دهند و مهارتهای حرکتی و شناختی خود را بهبود بخشند. همچنین به آنها در یادگیری مکانی – زمانی (رابطه بین فضا و زمان) و نوروژنز (توانایی مغز برای تولید مجدد نورونها) کمک میکند.
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد قرار گرفتن طولانی مدت (مانند ۸ ساعت در روز، هر روز) با صدای بسیار بلند در دوران بارداری میتواند به شنوایی کودک شما آسیب برساند. بهتر است در دوران بارداری از پخش مداوم موسیقی با صدای بلند (حدود ۱۱۵ دسی بل یا با صدای بلند مانند اره برقی) خودداری کنید.
مطالعات نشان دادهاند که موسیقی کلاسیک ضربان قلب و تنفس نوزاد را پایین میآورد و استرس آنها را تسکین میدهد و گوش دادن به یک والس یا کنسرتو ممکن است به رشد مغز به ویژه در نوزادان نارس کمک کند.
مهم نیست سن کودک شما چقدر است، به یاد داشته باشید که از پخش موسیقی با دقت و برای مدت زمان کوتاه استفاده کنید. شما میتوانید از هفته ۳۲ تا ۳۷ بارداری ۳۰ دقیقه در ساعت یا کمتر، برای جنینتان موسیقی پخش کنید، جنین شما این میزان را تحمل میکند و از آن لذت میبرد.
موسیقی، لالاییهای آرامبخش یا صدای سفید همگی میتوانند برای خواباندن نوزاد استفاده شوند. در حالی که آنها میتوانند به آرام کردن کودک شما در خواب عمیق کمک کنند، توصیه نمیشود این صداها را در طول شب پخش کنید.
سخن آخر
موسیقی ممکن است حتی قبل از تولد، تأثیر قابل توجهی بر رشد کودک شما داشته باشد. هنگامی که کودک در معرض موسیقی قرار میگیرد، تمام جنبههای رشد او را تحریک میکند. و انجام این کار در سنین پایین ممکن است تضمین کند که فرزند شما سالم رشد میکند. گوش دادن به موسیقی در دوران بارداری فواید زیادی برای رشد جنین دارد و هم چنین پیوند مادر و نوزاد را در دوران بارداری تشویق میکند. تحریک موسیقی قبل از تولد زمانی اتفاق میافتد که نوزاد متولد نشده خود را در حالی که هنوز در رحم است در معرض موسیقی قرار دهید. تحقیقات علمی روزافزونی در حال نشان دادن فواید پخش موسیقی در رحم مادر و نوزاد هستند.