بارداری, سلامت در بارداری

خون دماغ در بارداری(رینیت حاملگی)

فهرست موضوعات این مقاله

آیا دچار خون دماغ در بارداری شده‌اید و از این بابت نگران هستید؟ ما در این مطلب به شما می‌گوییم که چه زمانی جای نگرانی هست و چه زمانی باید خیالتان راحت باشد. می‌دانید دلیل خونریزی بینی در بارداری چیست؟ دلیل این اتفاق بسیار جالب است و دانستن آن برای همه مادران باردار ضروری است! بعلاوه، در این مطلب چند تکنیک عالی برای جلوگیری از خون دماغ شدن در بارداری را به شما عزیزان یاد می‌دهیم.

 همچنین، بعضی از مادران می‌پرسند که آیا خونریزی بینی در بارداری جنسیت نوزاد را نشان می‌دهد؟ آیا خون دماغ در دوران بارداری بی ضرر است؟ پاسخ همه این سوالات را در این مطلب از سایت پینوبیبی بخوانید.

خونریزی بینی در دوران حاملگی

چرا خانم‌های باردار دچار خونریزی بینی می‌شوند؟

افراد باردار بیشتر مستعد خونریزی بینی هستند زیرا رگ‌های خونی بینی شما به دلیل فشار خون جدیدی که در بدنتان در حال حرکت است، منبسط می‌شوند. شاید بپرسید منظورمان از این فشار خون جدید چیست؟ باید بگوییم که در دوران بارداری میزان خون شما تا ۵۰ درصد افزایش می‌یابد و همین موضوع باعث منبسط شدن رگ‌های خونی بینی می‌شود.

 رگ‌های خونی بینی شما فوق العاده ظریف هستند و به راحتی می‌شکنند. برای این که بهتر بتوانید موضوع را درک کنید یک مثال می‌زنیم: یک بادکنک پر از آب را تصور کنید. در یک نقطه خاص، آن بادکنک ظریف دیگر نمی‌تواند منبسط شود و تحت فشار می‌ترکد. این اتفاقی است که برای رگ‌های خونی بینی در دوران بارداری می‌افتد. تغییرات هورمونی در دوران بارداری می‌تواند باعث شود که بینی شما گرفتگی و خونریزی داشته باشد.

شاید تا به حال اصطلاح پزشکی برای خونریزی بینی را نشنیده باشید. به خونریزی بینی در پزشکی به اصطلاح اپیستاکسی می‌گویند. خونریزی بینی قابل درمان است و به ندرت باعث عوارض بارداری می‌شود.

خونریزی بینی در بارداری چقدر شایع است؟

اگر خونریزی بینی در دوران بارداری شما را غافلگیر کرده و نگرانتان کرده است، اجازه بدهید خیالتان را راحت کنیم. خون دماغ در بارداری بسیار رایج است از هر ۵ فرد باردار حدود ۱ نفر دچار خونریزی بینی می‌شود. علاوه بر این، مطالعات نشان داده است که احتمال خونریزی بینی در افرادی که باردار هستند سه برابر افراد غیر باردار است.

خونریزی بینی در دوران بارداری – سه ماهه اول

 خونریزی بینی در بارداری از سه ماهه اول شروع می‌شود و ممکن است تا زمان زایمان ادامه یابد. تشخیص این که دقیقاً از چه زمانی خون دماغ شدن در بارداری برای شما شروع می‌شود آسان نیست. این موضوع بستگی به نحوه زندگی، سابقه پزشکی و سایر عوامل برای هر فرد دارد.

خونریزی بینی در دوران بارداری – سه ماهه دوم: آیا باید نگران باشم؟

اگرچه خونریزی از بینی در بارداری ممکن است کمی ترسناک به نظر برسد، اما معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست. اگر خونریزی شما ادامه یافت یا غیرقابل کنترل شد، یا اگر احساس سرگیجه به شما دست داد، با پزشک خود تماس بگیرید.

 خونریزی بینی در سه ماهه سوم بارداری: آیا طبیعی است؟

خونریزی بینی در دوران بارداری ممکن است حجم‌های مختلف خون اتفاق بیفتد. برخی از زنان باردار به طور منظم خونریزی بینی را تجربه می‌کنند، اما برخی دیگر تنها چند بار ممکن است خون دماغ شوند.

چه چیزی می‌تواند باعث خونریزی بینی در بارداری شود؟

تغییراتی که در بدن شما در دوران بارداری رخ می‌دهد می‌تواند باعث خونریزی بینی شود. شاید کنجکاو باشید که دقیقاً چرا در زمان بارداری بیشتر خون دماغ می‌شویم؟ باید بگوییم چند دلیل وجود دارد که این اتفاق می‌افتد:

۱. افزایش حجم خون در دوران بارداری

زمانی که باردار می‌شوید، میزان خون در بدن شما به طور چشمگیری افزایش می‌یابد. این افزایش حجم خون باعث می‌شود که رگ‌های خونی ظریف در پوشش بینی شما به راحتی تحت فشار قرار گیرند و خونریزی کنند.

۲. تغییرات هورمونی در دوران حاملگی

 تغییرات هورمونی می‌تواند علائم زیادی را در بارداری ایجاد کند. مثلاً یکی از اثرات تغییرات هورمونی در بارداری این است که بینی شما ممکن است بیشتر گرفتگی داشته باشد. همان هورمون‌هایی که پوشش داخلی رحم شما را ضخیم می‌کنند، می‌توانند بر غشاهای مخاطی بینی تأثیر بگذارند و آنها را مستعد خونریزی کنند.

۳. کم آبی بدن در بارداری

زمانی که باردار هستید بدنتان راحت‌تر کم آب می‌شود زیرا در این دوران به آب بیشتری نیاز دارید. وقتی آب بدن شما کم می‌شود، غشاهای مخاطی بینی خشک و ترک می‌خورد. این موضوع می‌تواند علت خونریزی بینی شما در دوران بارداری باشد.

۴. آلرژی یا سرماخوردگی

در صورت ابتلا به آلرژی فصلی یا سرماخوردگی، رگ‌های خونی بینی به راحتی تحریک و ملتهب می‌شوند. این موضوع باعث می‌شود آنها مستعد پاره شدن شوند. آلرژی یا سرماخوردگی در بارداری می‌تواند باعث ایجاد وضعیتی به نام رینیت بارداری (ورم غشاهای مخاطی در بینی) شود. بروز این عارضه عمدتاً در سه ماهه اول بارداری باعث احتقان و گرفتگی بینی می‌شود. همین موضوع می‌تواند باعث خون دماغ در بارداری شود. پس اگر مایل هستید میزان خون دماغ شدن در دوران بارداری‌تان را کمتر کنید، یک راه این است که حواستان باشد کمتر سرما بخورید!

خونریزی بینی در بارداری اگر چقدر باشد طبیعی است؟

میزان خون و دفعات خون دماغ بارداری برای هر کسی متفاوت است. برخی از افراد هر روز دچار خونریزی بینی می‌شوند در حالی که برخی دیگر فقط گاهی ممکن است دچار خون دماغ شوند. برای بعضی از افراد ممکن است فقط چند قطره خون هنگام خون دماغ شدن وجود داشته باشد و برای برخی از افراد نیز ممکن است خونریزی شدید باشد. در برخی موارد هم دیده شده است که یک طرف بینی بیشتر از طرف دیگر خونریزی می‌کند. پس علائم، شدت و دفعات برای هر کسی متفاوت است. یادتان باشد که به علائم خود توجه کنید و در قرار بعدی که با پزشک خود دارید، در مورد این موضوع با او صحبت کنید.

پزشک شما با توجه به شرایط بدن شما و علائمی که به او می‌گویید، تشخیص می‌دهد که آیا نیاز به انجام آزمایشی دارید یا نه.

خونریزی بینی در بارداری از چه زمانی شروع می‌شود؟

خونریزی بینی در دوران بارداری از سه ماهه اول شروع می‌شود و می‌تواند تا زمان تولد نوزاد ادامه یابد. البته نقطه شروع دقیقا مشخصی برای خونریزی بینی در دوران بارداری وجود ندارد. این موضوع به هر فرد، سبک زندگی، سابقه پزشکی و عوامل دیگر بستگی دارد.

آیا خونریزی بینی در بارداری نشانه کم خونی است؟

بعضی از افراد باور دارند که خون دماغ بارداری نشانه کم خونی مادر است. باید بگوییم که کم خونی خفیف (کمبود آهن ناشی از کاهش گلبول‌های قرمز سالم) معمولاً در دوران بارداری مشکلی ندارد. اگر دچار خون ریزی بینی در بارداری شده‌اید، احتمالاً علت اصلی خونریزی بینی شما کم خونی نیست. با این حال، خونریزی طولانی و بیش از حد بینی می‌تواند باعث کم خونی شود. برخی از علائم کم خونی عبارتند از: خستگی مفرط، سرگیجه و رنگ پریدگی پوست. اگر علائم کم خونی دارید و از خونریزی بینی رنج می‌برید با پزشک خود در این مورد صحبت کنید. پزشک شما ممکن است در این شرایط یک آزمایش خون برای شما تجویز کند.

خون ریزی از بینی بارداری

چگونه خون دماغ در بارداری را متوقف کنیم؟ ۴ توصیه معجزه آسا

برای جلوگیری از خونریزی بینی می‌توانید مراحل زیر را انجام دهید:

• سر خود را صاف نگه دارید. کج کردن سر به عقب یا دراز کشیدن به پشت باعث می‌شود به رگ‌های خونی فشار بیشتری بیاید.

• سوراخ‌های بینی خود را به آرامی فشار دهید (قسمت نرم درست زیر پل بینی). این کار را حدود ۱۰ دقیقه انجام دهید. اگر خونریزی متوقف نشد، دوباره همین کار را امتحان کنید.

• اگر جریان خون بسیار سنگین است، ممکن است لازم باشد به جلو خم شوید تا خون باعث بسته شدن راه تنفس شما نشود.

• می‌توانید از یک کیسه یخ یا یک کیسه سبزیجات سرد استفاده کنید تا به انقباض رگ‌های خونی کمک کند.

چه زمانی باید بخاطر خون دماغ شدن در بارداری با دکتر تماس بگیرم؟

به طور کلی، خونریزی بینی در زمان بارداری یک موضوع اورژانسی نیست. با این حال، اگر هر یک از موارد زیر در مورد شما صدق می‌کند، باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:

• خونریزی بینی مکرر و زیاد دارید.

• جریان خون بسیار سنگین است.

• خونریزی بعد از ۳۰ دقیقه از اعمال فشار، هنوز هم ادامه دارد.

• شما مبتلا به فشار خون بالا هستید.

• درد قفسه سینه یا مشکل تنفسی دارید.

• بعد از خون دماغ بارداری، احساس سبکی سر یا سرگیجه می‌کنید.

• خونریزی متوقف نمی‌شود یا به نظر می‌رسد که بدتر می‌شود.

• بینی شما بعد از ضربه به سر خونریزی می‌کند. (توجه کنید که خونریزی بینی در اثر ضربه به سر را نباید نادیده بگیرید.)

اگر در دوران بارداری دچار خونریزی بینی شده‌اید، این موضوع معمولاً مشکلی ندارد. در نوبت بعدی که با پزشکتان ملاقات میکنید، این موضوع را به او اطلاع دهید. معمولاً جای نگرانی نیست و فقط در موارد نادری ممکن است این موضوع نشانه عارضه‌ای در بارداری باشد.

اگر در دوران بارداری خون دماغ شدم چه کار کنم؟

اگر خون دماغ بارداری به سراغ شما هم آمده است، این کارها را انجام دهید تا از شر آن خلاص شوید:

۱. بنشینید یا صاف بایستید. این کار فشار خون بینی شما را کاهش می‌دهد و ممکن است باعث شود خونریزی کاهش یابد.

۲. بینی خود را درست بالای سوراخ‌های بینی فشار دهید.

۳. حدود ده تا پانزده دقیقه بدون رها کردن، محکم به فشار دادن ادامه دهید.

۴. برخی از پزشکان استفاده از کیسه یخ را برای کمک به توقف جریان توصیه می‌کنند. البته این روش ممکن است برای همه جواب ندهد. باید خودتان امتحان کنید تا ببینید که این کار برای شما تاثیر دارد یا نه.

۵. سعی کنید به جای بینی از طریق دهان نفس بکشید؛ زیرا این کار از پایین آمدن خون در گلو جلوگیری می‌کند.

۶. اگر بعد از حدود سی دقیقه خونریزی متوقف نشد، با پزشکتان تماس بگیرید.

۷. اگر خون ریزی به خودی خود متوقف شد، تا ۲۴ ساعت آینده با خودتان ملایم باشید. یعنی از ورزش‌های شدید دوری کنید و سعی کنید زیاد خم نشوید. البته اگر بتوانید این موارد را تا مدتی بعد از ۲۴ ساعت (مثلا تا دو یا سه روز) رعایت کنید، بسیار بهتر است.

چه کار کنم که کمتر دچار خون دماغ بارداری شوم؟ ۷ توصیه کاربردی

بعد از قطع شدن خونریزی بینی، حتماً به این توصیه‌ها عمل کنید تا کمتر دچار خون دماغ بارداری شوید. یادتان باشد که گاهی نمی‌توان از خون ریزی بینی در دوران بارداری اجتناب کرد. با این حال، عمل کردن به توصیه‌های زیر کمک می‌کند که کمتر دچار این عارضه شوید:

  1. بدنتان را با نوشیدن آب هیدراته نگه دارید. نوشیدن آب کافی در دوران بارداری بسیار مهم است؛ به ویژه اگر با احتقان بینی و خون دماغ شدن دست و پنجه نرم می‌کنید. متخصصان سایت پینوبیبی توصیه می‌کنند که روزانه هشت تا دوازده لیوان آب بنوشید.
  2. در صورت امکان از مکان‌هایی با هوای خشک خودداری کنید. ساختمان‌های دارای تهویه مطبوع و هوای خشک زمستانی می‌توانند باعث گرفتگی بینی در بارداری و خون دماغ شدن شوند. می‌توانید از دستگاه بخور در خانه استفاده کنید تا هوا مرطوب‌تر شود و بینی شما کمتر دچار گرفتگی و خونریزی شود.
  3. با نوشیدن آب زیاد هیدراته بمانید.
  4. از یک مرطوب کننده هوا برای مرطوب کردن هوا هنگام خواب استفاده کنید.
  5. از ژل بینی، اسپری یا روان کننده بینی مبتنی بر آب برای مرطوب کردن بینی خود استفاده کنید.
  6. هنگام عطسه دهان خود را باز نگه دارید. با این کار فشار از روی بینی شما برداشته می‌شود.
  7. بینی تان را دستکاری نکنید.

آیا خون دماغ بارداری جنسیت بچه را مشخص می‌کند؟

بعضی از افراد باور دارند که خون دماغ بارداری جنسیت نوزاد را نشان می‌دهد. باید بگوییم که اینطور نیست. هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد خون ریزی از بینی در بارداری جنسیت فرزند شما را نشان می‌دهد. اگر کنجکاو هستید بدانید که دلیل خونریزی بینی در این دوران چیست، ما دلایل خون دماغ شدن در دوران بارداری را در قسمت‌های بالاتر همین مطلب توضیح دادیم.

اما اگر مشتاق هستید بدانید که جنسیت فرزندتان چیست، باید بگوییم بجز خون دماغ در دوران بارداری، علائم دیگری وجود دارند که جنسیت فرزند شما را نشان می‌دهند:

۱. نوع ضربان قلب در بارداری

جدای از افسانه‌ها و تئوری‌ها، برخی از علائم دوران بارداری به جنسیت کودک اشاره می‌کنند. یکی از این علائم شامل ضربان قلب کودک است. برخی از افراد توصیه می‌کنند که بر روی نوع ضربان قلب که در طول سونوگرافی می‌شنوید تمرکز کنید.

اگر صدای ضربان قلب مانند صدای قطار است، پس شما صاحب یک پسر هستید. اما باید بگوییم که این موضوع هم فقط یک فرضیه است و به ندرت احتمال دارد واقعی باشد.

۲. شکل برآمدگی

یک ترفند رایج که برای همیشه مورد استفاده قرار می‌گیرد، پیش بینی جنسیت کودک با تجزیه و تحلیل شکل برآمدگی نوزاد است. برای یک نوزاد پسر، معمولاً برآمدگی کوچکتر و فشرده‌تر خواهد بود. البته باز هم باید بگوییم که این موضوع از نظر علمی صد در صد مورد تایید نیست.

آیا اگر نوزاد پسر باشد بینی بزرگ می‌شود؟

نه اصلاً. این موضوع را نمی‌توانیم تایید کنیم. بارداری باعث می‌شود بدن شما دستخوش تغییرات متعددی شود، اما شکل بدن شما را به طور کامل تغییر نمی‌دهد. بارداری در بین اعضای بدن، فقط شکم شما را تغییر می‌دهد. با این حال، باید بدانید که در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی در بدن شما احتباس مایعات و تورم رخ می‌دهد. پس این موضوع  می‌تواند روی صورت شما تأثیر بگذارد. بنابراین، اگر ظاهر بینی شما بزرگ شود ربطی به پسر بودن یا دختر بودن نوزاد ندارد.

چنین تغییراتی مثل بزرگ شدن بینی در بارداری موقتی است و بعد از دوران بارداری، زمانی که خون و هورمون‌های شما به سطح عادی بازگردند، از بین می‌رود. این موضوع به هیچ‌وجه نشانه ای از تعیین جنسیت نوزاد شما نیست.

آیا خون دماغ بارداری نشانه دختر بودن نوزاد است؟

اگر فکر می‌کردید که خونریزی بینی بارداری نشان دهنده جنسیت کودک است، باید بگوییم که اینطور نیست. اما برخی از شایع‌ترین نشانه‌هایی که ممکن است دلیل بر دختر بودن نوزاد شما باشند را در اینجا می‌گوییم:

۱. تهوع صبحگاهی

یکی از شایع‌ترین علامت‌ها و یکی از بزرگ‌ترین افسانه‌ها در مورد دختر بودن نوزاد، مربوط به تهوع صبحگاهی است. این تئوری می‌گوید اگر حالت تهوع صبحگاهی شدید باشد، دختر دار می‌شوید. این نظریه برای پزشکان قانع کننده نیست، اما با این وجود می‌تواند به عنوان یک نشانه تلقی شود.

۲. علائم پوستی

یکی دیگر از علائم آشکاری که برای داشتن دختر در نظر گرفته می‌شود، وضعیت پوست شما است. گفته می‌شود اگر در بارداری پوستی کدر همراه با آکنه دارید، به احتمال زیاد دختر دارید. اما در هر صورت، هیچ مدرک علمی برای تأیید این نظریه وجود ندارد. شما ممکن است در دوران بارداری صورت درخشانی داشته باشید اما فرزندتان دختر باشد.

۳. شکل سینه در بارداری

برخی از مردم باور دارند که اگر سینه چپ شما بزرگ‌تر از سمت راست باشد، صاحب یک دختر می‌شوید. اما پزشکان این موضوع را تأیید نمی‌کنند.

جمع بندی از کل مطلب در یک کلام برای مادران عزیز

خون دماغ بارداری امری رایج و معمولاً بی ضرر است. این عارضه را می‌توان با فشار دادن بینی به مدت ۱۰ دقیقه در خانه درمان کرد. اگر خونریزی شما شدید است و بیش از ۳۰ دقیقه طول می‌کشد یا همراه با سرگیجه یا مشکل تنفسی است، با پزشک خود تماس بگیرید. بعلاوه، خون دماغ در بارداری جنسیت نوزاد را نشان نمی‌دهد اما می‌تواند به علت فشار خون بالا، کم آبی بدن و عوامل این چنینی باشد.

منابع:

https://ph.theasianparent.com/pregnancy-concerns-nosebleeds

https://www.peanut-app.io/blog/nosebleeds-during-pregnancy

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/22342-nosebleeds-while-pregnant

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *