مصرف آجیل در اوایل دوران بارداری میتواند به رشد و تکامل عصبی نوزاد کمک کند. اثبات شده است که مادرانی که در سه ماهه اول بارداری معادل ۵۶ تا ۸۵ گرم آجیل در هفته مصرف میکنند (به طور میانگین ۷۴ گرم در هفته)، نسبت به مادرانی که در دوران بارداری آجیل مصرف نمیکنند، فرزندانی با IQ یا هوش، حافظه و تمرکز و دقت بهتر به دنیا میآورند.
در این مقاله در مورد مصرف آجیل در دوران بارداری صحبت خواهیم کرد.
مصرف رازیانه برای زنان و اثرات آن
آیا مصرف آجیل در دوران بارداری بی خطر است؟
انواع آجیل به دلیل تامین پروتئین، فیبر، چربی مفید و مواد معدنی مورد نیاز برای بدن، خوراکی خوشمزه و مفیدی در دوران بارداری محسوب میشوند.
علاوه بر آن، آجیل یک ماده غذایی سرشار از مواد غذایی مفید است؛ بنابراین لازم نیست که شما مقدار زیادی از آن را بخورید تا سیر شوید که این برای زنانی که در بارداری مشکل حالت تهوع دارند یا در اواخر بارداری با کمی غذا خوردن احساس سیر شدن میکنند و نمیتوانند دیگر غذا بخورند، بسیار مناسب است.
فواید مصرف آجیل در دوران بارداری
انواع آجیل از جمله بادام، گردو، بادام زمینی و فندق از فواید بسیاری برخوردار هستند. آجیل سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع (چربی مفید) و سایر مواد معدنی سالم از جمله فیبر، ویتامین E، استرول گیاهی (معروف به فیتواسترول، ترکیبات گیاهی که کلسترول بدن را کاهش میدهند) و ال آرژنین (یک نوع آمینو اسید مفید برای بدن) میباشد که خطر ابتلا به بسیاری از مشکل بیماریها، شامل بالا رفتن فشار خون، دیابت و استرس اکسیداتیو را کاهش میدهند.
تمام انواع آجیل سرشار از فولیک اسید و اسیدهای چرب از جمله اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ میباشند که برای رشد عصبی جنین حیاتی هستند. این اسیدهای چرب فقط از طریق غذا برای بدن تامین میشوند و بدن ما قادر نیست خودش آنها را تولید کند؛ به همین دلیل هم به آنها اسیدهای چرب ضروری گفته میشود.
بدن در دوران بارداری به اسید چرب امگا ۳ بیشتری نسبت به حالت عادی نیاز پیدا میکند. برخی از تحقیقات نیز نشان میدهند که این اسیدهای چرب نقش مهمی در زمانی که باردار میشوید و همینطور وزن نوزاد ایفا میکنند.
مصرف انواع مختلف آجیل در دوران بارداری این مواد مفید را در بخش جلویی مغز جنین ذخیره میکند و باعث بهتر شدن حافظه و عملکرد شناختی نوزاد شما میشود. همچنین مصرف آجیل در اوایل دوران بارداری فواید طولانی مدتی برای رشد شناختی و حرکتی نوزاد دارد.
آیا مصرف برخی از انواع آجیل در دوران بارداری خطرناک است؟
در گذشته، به مادران باردار توصیه میشد که از مصرف برخی از انواع آجیل مانند بادام زمینی در دوران بارداری خودداری کنند تا نوزاد آنها مبتلا به حساسیت غذایی نشود. اما بر اساس تحقیقات کنونی، مشخص شده است که مصرف بادام زمینی در بارداری باعث حساسیت نوزاد نمیشود.
بنابراین در صورتی که خود مادر باردار به آجیل خاصی حساسیت نداشته باشد و یا پزشک به او توصیه نکرده باشد که آجیل خاصی را نخورد، مصرف تمام انواع آجیل به زنان باردار توصیه میشود.
آیا مصرف آجیل در سه ماهه سوم بارداری مفید است؟
با این که مصرف آجیل در اوایل بارداری باعث رشد بهتر جنین میشود، اما مصرف آجیل در سه ماهه سوم بارداری تاثیر و فایده خاصی در رشد و تکامل نوزاد ندارد.
دلیل این موضوع میتواند این باشد که تاثیر عوامل بیرونی و درونی در بازههای زمانی مختلف دوران بارداری با یکدیگر متفاوت است. تاثیر مواد معدنی و غذایی مورد نیاز برای مادر باردار در اوایل دوران بارداری بسیار بیشتر از اواخر آن است.
انواع آجیل در دوران بارداری
لازم است که زنان در دوران بارداری مواد غذایی مورد نیاز خود را به اندازه کافی دریافت کنند. به همین دلیل است که برخی از زنان در دوران بارداری، ویار بارداری را تجربه میکنند و میل به خوردن دارند. در این دوران به جای خوراکیهایی که برای بدن شما مفید نیستند، لازم است خوراکیهایی را مصرف کنید که بیشترین ارزش غذایی را داشته باشند.
انواع آجیل منبع بسیاری از مواد غذایی ضروری برای بارداری به شمار میروند و شما میتوانید آنها را میل کنید تا سیر شوید و بدن شما و جنین شما تقویت شود.
بادام
بادام منبعی سرشار از مواد غذایی مورد نیاز برای دوران بارداری به شمار میرود و به دلیل محتوای امگا ۳ خود باعث باهوش شدن جنین میشود. علاوه بر آن، این مغز همچنین دارای فولات و فولیک اسید است که برای مادر باردار و جنین مورد نیاز هستند تا از نقص مادرزادی لوله عصبی در نوزاد پیشگیری شود.
بادام دارای منیزیم زیادی است که خطر زایمان زودرس را کاهش میدهد و کمک میکند تا سیستم عصبی جنین به طور کامل رشد کند. همچنین احتباس ادرار که یکی از علائم رایج دوران بارداری به شمار میرود، در زنان بارداری که در این دوران بادام مصرف میکنند نیز کمتر است.
بادام زمینی
مصرف بادام زمینی به صورت کلی در دوران بارداری بی خطر محسوب میشود. بادام زمینی حاوی بیش از ۱۰ نوع آمینو اسید از جمله پروتئین و چربی مفید، انواع ویتامین B و فولیک اسید ضروری میباشد که برای رشد و تکامل بدن جنین، تشکیل سلولهای مغزی جنین و بهبود حافظه و رشد فکری او مورد نیاز هستند و خطر مشکلات و بیماریهای بارداری از جمله دیابت، پره اکلامپسی و یبوست بارداری را کاهش میدهند.
بادام زمینی منبعی سرشار از مواد معدنی از جمله آهن است که خطر ابتلا به کم خونی در دوران بارداری را کاهش میدهد. کم خونی یکی از عوارض رایج در دوران بارداری به شمار میرود. بادام زمینی همچنین دارای ویتامینهایی از جمله فولات است که نقش مهمی در پیشگیری از نقص لوله عصبی در نوزاد ایفا میکند.
فیبر موجود در این آجیل به هضم غذا کمک میکند و باعث رفع یبوست بارداری میشود. مواد غذایی موجود در آن همچنین قند خون را کنترل میکنند که این، خطر ابتلا به دیابت بارداری را کاهش میدهد.
مهم است که به خاطر داشته باشید بادام زمینی یک ماده غذایی حساسیت زاست. به همین دلیل توصیه میشود در صورتی که احتمال حساسیت به آن را دارید، با پزشک خود در رابطه با مصرف آن مشورت کنید. دقت داشته باشید که ممکن است بادام زمینی در خوراکیهای مختلف وجود داشته باشد.
تخمه آفتاب گردان
این نوع مغز در مقایسه با سایر انواع آجیل که معمولا کالری کمی دارند، دارای کالری و پروتئین زیادی است و سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ و چربیهای مفید میباشد. ۱۰۰ گرم تخمه آفتاب گردان حدود ۵۸۵ کالری دارد. به علاوه، تخمه آفتابگردان حاوی آهن و زینک است و ایمنی بدن را بهبود میدهد.
این تخمه حاوی ویتامینهایی مانند ویتامین B1 (تیامین)، ویتامین B2 (ریبوفلاوین)، ویتامین B3 (نیاسین)، ویتامین B5 (اسید پانتوتنیک)، ویتامین B9 (فولات)، کولین، ویتامین B6، ویتامین C و ویتامین E و همینطور مواد معدنی از جمله کلسیم، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، پتاسیم، سدیم و زینک و آنتی اکسیدانها نیز میباشد. این ارزش غذایی بالا تخمه آفتاب گردان را به یک خوراکی مفید در دوران بارداری تبدیل میکنند.
پتاسیم و منیزیم موجود در این تخمه از ابتلا به کم خونی در دوران بارداری پیشگیری میکند و خطر سقط جنین را در زنان باردار کاهش میدهد. همچنین امگا ۳ موجود در آن باعث رشد مغز جنین و سیستم عصبی او در اوایل بارداری میشود.
با این حال، لازم است دقت داشته باشید که مصرف مقدار بیش از اندازه این آجیل باعث مسمومیت فسفر میشود که اسهال و سایر عوارض مرتبط را در پی دارد؛ پس لازم است در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید.
فندق
نه تنها مصرف فندق در دوران بارداری بی خطر است، بلکه بسیار نیز مفید است. فندق حاوی مواد غذایی مفید بسیاری از جمله پروتئین، چربی مفید، کلسیم، آهن، زینک و ویتامینهای گروه B و ویتامین C میباشد که به گردش خون کمک میکند و مواد غذایی مورد نیاز را برای مفاصل و ماهیچهها تامین میکند. به علاوه مصرف فندق در بارداری به شما کمک میکند تا ضعف و خستگی را در خود کاهش دهید.
مواد غذایی موجود در فندق به رشد و تکامل جنین کمک میکنند. فندق همچنین دارای فیبر است که به پیشگیری از یبوست بارداری کمک میکند. یبوست یکی از عوارض رایج دوران بارداری به شمار میرود.
پسته
مصرف پسته در دوران بارداری بسیار مفید است. پسته سرشار از مواد غذایی ضروری است که به داشتن بارداری سالم کمک میکنند و میزان بالای پروتئین در آن باعث رشد و تکامل جنین میشود. همچنین فیبر موجود در آن از یبوست بارداری پیشگیری میکند.
به علاوه، چربیهای مفید موجود در پسته برای رشد و تکامل مغز و سیستم عصبی جنین مفید است. ویتامینهای موجود در پسته از جمله ویتامین E، ویتامین B6، پتاسیم، منیزیم و آهن برای سلامت مادر باردار و جنین حیاتی هستند. بنابراین مصرف این آجیل در دوران بارداری بسیار مفید است.
گردو
گردو یک خوراکی مفید برای دوران بارداری است که به مادر باردار کمک میکند تا ویتامین E، امگا ۳، زینک، منگنز، انواع مختلفی از اسیدهای ارگانیک و فسفر بدن خود را تامین کنند. به خصوص اسیدهای ارگانیک موجود در گردو تاثیر قابل توجهی بر بهبود رشد مغز جنین دارند. بنابراین با خوردن گردو به باهوشتر شدن نوزاد خود کمک میکنید.
در صورتی که گیاهخوار هستید، لازم است انواع دیگری از غذاهای حاوی امگا ۳ مانند گردو را میل کنید. در مورد تغذیه خود با پزشک مشورت کنید تا اطمینان حاصل کنید که در دوران بارداری اسیدهای چرب ضروری را دریافت میکنید.
بادام هندی
بادام هندی سرشار از ب کمپلکس و زینک است که آن را به منبعی بسیار مناسب از ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز برای بارداری تبدیل میکند. مواد غذایی موجود در بادام هندی در بارداری به رشد جنین و سلامت در بارداری کمک میکنند.
شما میتوانید بادام هندی را در دوران بارداری در در حد اعتدال و به اندازه ۵ تا ۱۰ عدد در روز مصرف کنید. زیاده روی در خوردن هیچ چیز ایده خوبی نیست و برای شما ضرر دارد. همچنین توصیه میکنیم که با پزشک متخصص زنان و زایمان خود در رابطه با مشکلات، حساسیت به آجیل و مقدار مجاز برای مصرف بادام هندی در دوران بارداری مشورت نمایید.
تاثیر مصرف آجیل در بارداری بر عملکرد عصبی شناختی نوزاد
در مراحل اولیه بارداری، به خصوص فولیک اسید از اهمیت بسیاری برخوردار است. چرا که این ویتامین B به تشکیل لوله عصبی جنین کمک میکند. کمبود فولیک اسید باعث ناهنجاریهای مادرزادی خطرناک از جمله آنانسفالی و اسپینا بیفیدا در مغز و ستون فقرات میگردد. بنابراین همه زنان در سنین باروری باید ۴۰۰ میکروگرم فولیک اسید در روز مصرف کنند تا پیامدهای نامطلوب در بارداری اتفاق نیفتد.
همچنین مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ به خصوص ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) در دوران بارداری بسیار مهم است؛ چرا که این امگا ۳ برای تشکیل ساختار و رشد مغز، شبکیه چشم و سیستم عصبی جنین ضروری میباشد.
مضرات مصرف آجیل در دوران بارداری
آجیل در دوران بارداری یک خوراکی سالم و مقوی به شمار میرود، مگر این که به مصرف آجیل حساسیت داشته باشید. به صورت کلی، مصرف آجیل در دوران بارداری بی خطر است؛ با این حال، مصرف آجیل در دوران بارداری ممکن است عوارضی را در پی داشته باشد که لازم است مراقب آنها باشید:
حساسیت
حساسیت به آجیل در میان بزرگسالان و کودکان رایج است. در صورتی که به آجیل حساسیت دارید، حتما لازم است که از مصرف آن در دوران بارداری خودداری کنید. چرا که حتی مقدار کمی آجیل میتواند حساسیت شدید ایجاد کند.
مشکل در هضم
آجیل سرشار از فیبر و چربی است که گاهی اوقات میتوانند باعث مشکلات گوارشی از جمله گاز معده، نفخ و یبوست شود. به خصوص اگر به مصرف منظم آجیل عادت ندارید، این مشکل ممکن است اتفاق بیفتد.
افزایش وزن
آجیل سرشار از کالری است؛ بنابراین مصرف آن در حد اعتدال در دوران بارداری بسیار مفید است. اما مصرف بیش از اندازه آجیل در بارداری میتواند باعث افزایش وزن، افزایش خطر مشکلات بارداری از جمله دیابت بارداری میشود.
تداخل دارویی
مصرف آجیل در دوران بارداری میتواند باعث تداخل دارویی شود. به همین دلیل در صورتی که در دوران بارداری دارو مصرف میکنید، بهتر است با پزشک خود در رابطه با مصرف آجیل مشورت نمایید.
مقدار مجاز مصرف آجیل در دوران بارداری چقدر است؟
توصیه میشود که در دوران بارداری به طور روزانه ۳۰ گرم آجیل مصرف کنید که مقدار زیادی نیست. همچنین توصیه میشود که آجیل را به صورت طبیعی میل کنید و آجیل بو داده و شور نخورید. چرا که ارزش غذایی آن در این حالت پایین میآید.
همچنین گفته میشود که میتوانید ۱۰ گرم آجیل را به صورت دیگر در غذاهای چرب استفاده کنید (برای مثال روغن زیتون)
نکات ایمنی در مورد مصرف آجیل در بارداری
لازم است آجیل را در یخچال و به دور از نور خورشید نگهداری کنید تا فاسد نشود. مصرف آجیل فاسد برای شما و جنین شما بسیار خطرناک است.
مصرف آجیل بو داده و شور نیز ارزش غذایی آجیل را پایین میآورند و به دلیل داشتن نمک، باعث فشار خون میشوند. به همین دلیل بهتر است آجیل را به شکل طبیعی آن مصرف کنید. همچنین در صورتی که احتمال دارد به آجیل حساسیت داشته باشید و یا دارو مصرف میکنید، از مصرف آن خودداری نمایید.
سوالات متداول
تخم کدو حاوی امگا ۳، آهن و منیزیم است و مواد معدنی مفید و پروتئین بسیاری دارد که برای رشد مغز و چشم جنین ضروری است. بهتر است آن را به صورت غیر شور مصرف نمایید.
مصرف آجیل خام در دوران بارداری بهتر است. زیرا ارزش غذایی بالاتری دارد و باعث فشار خون نمیشود.
مصرف گردو در اوایل بارداری بسیار مفید است؛ زیرا دارای امگا ۳ میباشد که برای رشد مغز جنین ضروری محسوب میشود.