پیش از بارداری, پیشگیری از بارداری

حلقه واژینال (NuvaRing) چیست؟

امروزه راه‌کارهای مختلفی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد که برخی دائمی و برخی موقت هستند. یک روش ساده و کم‌دردسر، استفاده از حلقه واژینال است. حلقه واژینال (NuvaRing) یک حلقه کوچک نرم و پلاستیکی است که در داخل واژن قرار می‌گیرد. برای جلوگیری از بارداری دوز مداوم هورمون‌های استروژن و پروژسترون را در جریان خون آزاد می‌کند. حلقه واژن، شبیه یک حلقه گرد است که از جنس پلاستیک ساخته شده است. در مورد معایب و مزایای استفاده از حلقه واژینال، طریقه استفاده از رینگ واژن و بایدها و نبایدهای استفاده از این روش پیشگیری از بارداری در ادامه مقاله با تیم متخصص پینو بیبی همراه باشید.

حقایقی در مورد حلقه واژن

در صورت استفاده صحیح، حلقه واژینال بیش از ۹۹ درصد موثر است و مانع از باروی می‌شود. حلقه واژینال پیشگیری از بارداری را برای یک ماه فراهم می‌کند، بنابراین لازم نیست هر روز به آن فکر کنید که آیا بارداری رخ داده است یا خیر؟! وقتی حلقه در جای خود قرار می‌گیرد، اختلالی در روند برقراری رابطه جنسی ایجاد نمی‌کند.

بر خلاف قرص‌های ضد بارداری، حلقه واژینال همچنان در صورتی که فرد دچار استفراغ و یا اسهال شود، همچنان کارآمد خواهد بود.

حلقه واژن ممکن است علائم قبل از قاعدگی را کاهش دهد و خونریزی احتمالاً سبک‌تر و کمتر دردناک خواهد بود. برخی از زنان عوارض جانبی موقتی دارند، از جمله ترشحات بیشتر واژن، حساس شدن پستان‌ها و سردرد.

تعداد کمی از زنان هنگام استفاده از حلقه واژینال دچار لخته بینی می‌شوند، اما این اتفاق نادر است. حلقه ممکن است گاهی خود به خود بیرون بیاید، می‌توان آن را در آب سرد یا گرم شستشو داد و در اسرع وقت دوباره آن را داخل واژن قرار داد. حلقه واژینال فرد را در برابر عفونت‌های مقاربتی (STIs) محافظت نمی‌کند، بنابراین ممکن است لازم باشد از کاندوم (کاندوم مردانه و یا کاندوم زنانه) در رابطه جنسی استفاده شود.

قایقی در مورد حلقه واژن

حلقه واژینال چگونه کار می‌کند؟

حلقه به طور پیوسته هورمون‌های استروژن و پروژسترون را در جریان خون زن آزاد می‌کند و مانع آزادسازی تخمک از تخمدان در هر ماه می‌شود. همچنین مخاط دهانه رحم را ضخیم می‌کند که حرکت اسپرم را از طریق دهانه رحم دشوارتر می‌کند و پوشش داخلی رحم را نازک می‌کند بنابراین تخمک بارور شده احتمال کمتری برای لانه گزینی در دیواره نازک شده رحم دارد.

حلقه واژینال چگونه کار می‌کند؟

زمان استفاده از حلقه واژینال

اگر زنی باردار نیست، می‌تواند در هر زمانی از چرخه قاعدگی خود از حلقه واژینال استفاده کند. روش استاندارد استفاده از حلقه این است که آن را به مدت ۲۱ روز در واژن خود نگه دارد، سپس آن را برداشته و ۷ روز استراحت بدون حلقه واژینال داشته باشد. پس از وقفه ۷ روزه، حلقه واژینال جدید را برای ۲۱ روز دیگر در واژن باید قرار داد.

همچنین فرد می‌تواند انتخاب کند که استراحت کوتاه‌تری بدون حلقه داشته باشد یا اصلاً استراحت و وقفه‌ای بین آن نداشته باشد. البته حلقه واژینال در همین مدت زمان (۲۱ روز) استاندارد، ایمن و مؤثر است. برای اطلاعات بیشتر در مورد گزینه‌های مختلف با پزشک عمومی یا ماما مشورت شود.

اگر حلقه واژینال در ۵ روز اول پریود (۵ روز اول چرخه قاعدگی) در واژن قرار گیرد، بلافاصله بانو را در برابر بارداری محافظت خواهد کرد. اگر زنی سیکل قاعدگی بسیار کوتاه و یا نامنظم دارد، باید با یک پزشک عمومی یا ماما در مورد این که آیا به روش پیشگیری از بارداری اضافی نیاز است، مشورت کند.

اگر استفاده از حلقه در هر زمان دیگری از چرخه قاعدگی شروع شود، بهتر است از روش‌های پیشگیری اضافی (مانند کاندوم مردانه و زنانه) نیز در ۷ روز اول استفاده از حلقه واژینال استفاده شود تا در برابر بارداری ایمنی ایجاد شود.

اگر بانوان از نوع دیگری از روش‌های پیشگیری از بارداری (به استثنای کاندوم) استفاده می‌کنند و یا اخیراً از پیشگیری اضطراری استفاده شده است، توصیه‌ها در مورد زمان شروع استفاده از حلقه واژینال و مدت زمان محافظت از این بانوان ممکن است متفاوت باشد.

یک متخصص زنان و زایمان یا ماما در مورد بهترین زمان برای شروع استفاده از حلقه واژینال و این که آیا نیاز به استفاده از روش‌های پیشگیری از بارداری اضافی است، را برای شما شرح می‌دهد. آن‌ها همچنین می‌توانند در مورد نحوه قرار دادن و حذف حلقه واژینال راهنمایی لازم را ارائه کنند.

نحوه قرار دادن حلقه واژینال

ابتدا دستان را با آب و صابون شسته، با دستان تمیز حلقه را بین انگشت شست و انگشت سبابه فشار دهید و نوک آن را به آرامی وارد واژن کنید.

به آرامی حلقه را به داخل واژن فشار دهید تا احساس راحتی کنید.

نحوه قرار دادن حلقه واژینال

برخلاف دیافراگم یا کلاهک، حلقه برای کار کردن نیازی به پوشاندن ورودی رحم (دهانه رحم) ندارد.

با استفاده از انگشتان خود، مرتباً بررسی کنید که حلقه هنوز آنجاست. اگر نمی‌توانید آن را احساس کنید اما مطمئن هستید که وجود دارد، به متخصص زنان و زایمان یا ماما مراجعه کنید. حلقه نمی‌تواند در درون بدن شما «گم شود».

بعد از این که حلقه به مدت ۲۱ روز (۳ هفته) در واژن شما بود، آن را بردارید. باید درست همان روز از هفته‌ای باشد که حلقه را در واژن قرار داده‌اید. برای مثال روز دوشنبه حلقه را گذاشته‌اید ۲۱ روز بعد روز دوشنبه باید برداشته شود.

حلقه واژینال (NuvaRing) چیست؟

نحوه برداشتن حلقه واژینال

ابتدا دستان را با آب و صابون شسته، سپس انگشت را داخل واژن کرده و دستان را در اطراف لبه حلقه واژینال قلاب کنید و به آرامی حلقه وا‌ژینال را بیرون بکشید.

نحوه برداشتن حلقه واژینال

آن را در کیسه‌ای قرار دهید و در سطل زباله بیندازید (حلقه واژینال را در توالت نیندازید).

برداشتن حلقه باید بدون درد باشد. اگر هنگام خروج حلقه خونریزی یا درد وجود داشت و یا شخص نمی‌تواند آن را بیرون بیاورد، فوراً باید به متخصص زنان و زایمان یا ماما مراجعه کند.

از زمانی که حلقه واژینال از بدن خارج شده است، به مدت ۷ روز (یک هفته) حلقه جدیدی در واژن قرار نمی‌گیرد. این فاصله زمانی۷ روزه بدون حلقه واژینال می‌گذرد که اصطلاحاً زمان استراحت است. ممکن است در این مدت خونریزی از نوع پریود رخ بدهد.

پس از ۷ روز بدون حلقه واژینال، حلقه جدیدی باید قرار داده شود. حلقه جدید را باید داخل واژن قرار داد حتی اگر هنوز خونریزی وجود داشته باشد. حلقه واژینال جدید نیز به مدت ۲۱ روز باید در واژن باشد، دوباره چرخه تکرار می‌شود.

در طی این مدت شخص با وجود حلقه می‌تواند رابطه جنسی داشته باشد و در حالی که حلقه در واژن است همچنین می‌تواند از تامپون استفاده کند. ممکن است فرد و همسر او، حلقه را در طول رابطه جنسی احساس کنند، اما این فرایندی طبیعی است و مضر نیست.

نکات تکمیلی در استفاده از حلقه واژینال

اگر بعد از ۲۱ روز بانو فراموش کرد که حلقه را بیرون بیاورد چه اقدامی باید انجام دهد؟

  • اگر حلقه تا ۷ روز پس از پایان ۳ هفته (در مجموع کمتر از ۴ هفته) وارد شده باشد: اگر فرد قصد داشت استراحتی بدون حلقه داشته باشد، حلقه را بیرون بیاورد و استراحت ۷ روزه را شروع کند. اگر قصد نداشت استراحتی بدون حلقه داشته باشد، حلقه قدیمی را بیرون بیاورد و بلافاصله حلقه جدیدی را وارد واژن کند. حلقه جدید فرد را در برابر بارداری محافظت می‌کند و نیازی به استفاده از روش‌های پیشگیری اضافی نیست.
  • اگر حلقه بیش از ۷ روز پس از پایان هفته ۳ وارد شده باشد (در مجموع بیش از ۴ هفته): باید حلقه قدیمی را از واژن خارج کرد و فوراً یک حلقه جدید در واژن قرار داد. به مدت ۷ روز از روش‌های پیشگیری اضافی مانند کاندوم استفاده کرد. اگر در روزهای قبل از تعویض حلقه واژینال، رابطه جنسی برقرار شده باشد، ممکن است به روش‌های پیشگیری از بارداری اضطراری نیاز باشد بهتر است برای مشاوره به متخصص یا ماما مراجعه شود.
  • اگر فرد فراموش کرد حلقه جدید را در واژن قرار دهد، به محض این که به خاطر آورد باید یک حلقه واژینال جدید را استفاده کند و به مدت ۷ روز از روش‌های پیشگیری از بارداری اضافی مانند کاندوم استفاده شود.
  • اگر قبل از این که حلقه جدید را داخل واژن قرار دهد به خاطر آورد که رابطه جنسی داشته است و فاصله زمانی بدون قرار دادن حلقه جدید ۴۸ ساعت بیشتر از آنچه باید یا بیشتر بود (در مجموع ۹ روز یا بیشتر) ممکن است به روش‌های پیشگیری از بارداری اضطراری نیاز باشد.
  • اگر حلقه واژینال به خودی خود بیرون بیاید: گاهی ممکن است حلقه به خودی خود بیرون بیاید ممکن است بعد یا در حین برقراری رابطه جنسی این اتفاق رخ دهد و یا به درستی در جای خود قرار داده نشده باشد. کاری که باید انجام شود بستگی به این دارد که حلقه (رینگ) برای چه مدت بیرون بوده است و بانو در کدام هفته از چرخه ماهانه خود است.
    • اگر حلقه به مدت کمتر از ۴۸ ساعت خارج شده است (بدون توجه به موقعیت زمانی که بانو در سیکل خود است) و به مدت ۳ هفته یا کمتر از آن، حلقه آن را با آب خنک یا ولرم شسته و در اسرع وقت همان حلقه دوباره وارد واژن شود.
    • اگر حلقه در هفته‌های گذشته به درستی استفاده شده باشد، نیازی به پیشگیری اضافی نیست و فرد از بارداری در امان است.
  • اگر حلقه بیش از ۴۸ ساعت در هفته اول استفاده از واژن بیرون باشد: در اسرع وقت یک حلقه جدید وارد واژن شود و این حلقه تا روز حذف برنامه‌ریزی شده در واژن نگه داشته شود. به مدت ۷ روز از پیشگیری اضافی استفاده شود.
  • اگر از زمان قرار دادن حلقه جدید یا در طول استراحت بدون حلقه وژاینال، رابطه جنسی انجام شده باشد، ممکن است به روش‌های پیشگیری از بارداری اضطراری نیاز باشد.
  • اگر حلقه بیش از ۴۸ ساعت در هفته دوم یا سوم استفاده از واژن خارج شود: در اسرع وقت باید یک حلقه جدید در واژن گذاشته شود و این رینگ جدید را تا روز حذف برنامه‌ریزی شده در واژن نگه داشت. به مدت ۷ روز از پیشگیری اضافی استفاده شود.
  • اگر رینگ واژینال در هفته سوم بیرون آمد و به روش استاندارد (همان ۲۱ روز) از حلقه استفاده شود، از استراحت بدون حلقه صرفنظر شود. اگر در ۷ روز گذشته به درستی از حلقه استفاده شده باشد، نیازی به پیشگیری از بارداری اورژانسی نیست.

چه کسانی می‌توانند از حلقه واژینال استفاده کنند؟

برخی از زنان نمی‌توانند از حلقه واژینال استفاده کنند. شرایطی که ممکن است استفاده از رینگ واژن برای برخی از بانوان مناسب نباشد اگر:

  • لخته خون در ورید یا شریان داشته‌اند.
  • مشکلات قلبی یا گردش خون، از جمله فشار خون بالا داشته‌اند.
  • ۳۵ سال یا بیشتر سن دارند.
  • سیگار می‌کشند یا در سال گذشته سیگار کشیده‌اند.
  • میگرن همراه با اورا (علائم هشداردهنده)
  • در ۵ سال گذشته سرطان سینه داشته‌اند.
  • مبتلا به دیابت با عوارض هستند.
  • اضافه وزن دارند.
  • داروهایی مصرف می‌کنند که ممکن است با حلقه واژینال تداخل داشته باشد.

این زنان نمی‌توانید حلقه را در واژن خود نگه دارند. اگر شما سیگار نمی‌کشید و هیچ دلیل پزشکی وجود ندارد که نتوانید از حلقه استفاده کنید، می‌توانید تا سن ۵۰ سالگی از رینگ واژینال استفاده کنید.

استفاده از حلقه واژینال بعد از زایمان

در صورت شیردهی می‌توان پس از ۴۲ روز بعد از زایمان استفاده از حلقه واژینال را شروع کرد. مادر باید به مدت ۷ روز از روش‌های پیشگیری اضافی (مانند کاندوم زنانه و یا کاندوم مردانه) استفاده کنند.

اگر مادر به نوزاد خود شیر نمی‌دهد، ممکن است بتواند زودتر از این زمان (۲۱ روز پس از زایمان) استفاده از حلقه را شروع کند، اما بهتر است با توصیه پزشک اقدام به استفاده از حلقه کنید.

ممکن است به زودی پس از زایمان دوباره بارور شوید. اگر بیش از ۲۱ روز پس از زایمان شروع به استفاده از حلقه کنید، قبل از شروع استفاده از حلقه باید از روش‌های پیشگیری اضافی (مانند کاندوم) استفاده کنید.

استفاده از حلقه واژینال بعد از سقط جنین

بلافاصله پس از سقط جنین می‌توان از رینگ واژینال استفاده کرد و حلقه فوراً اثر می‌کند. دیگر نیازی به استفاده از روش‌های پیشگیری اضافی نیست. اگر بیش از ۵ روز از سقط جنین گذشته باشد، باید به مدت ۷ روز پس از قرار دادن حلقه، از روش‌های پیشگیری اضافی (مانند کاندوم) استفاده شود.

مزایا و معایب استفاده از حلقه واژینال

مزایای حلقه واژینال (Nuvaring)

  • مانع برقراری رابطه جنسی نمی‌شود.

  • گذاشتن و بیرون آوردن حلقه آسان است.

  • لازم نیست هر روز یا هر بار که رابطه جنسی انجام می‌شود، نگران باردار شدن بود.

  • اگر زن دچار استفراغ یا اسهال می‌شود، عملکرد حلقه تحت تأثیر قرار نمی‌گیرد (برعکس قرص‌های ضد بارداری).

  • ممکن است به کاهش علائم قبل از قاعدگی کمک کند.

  • خونریزی پریودی معمولاً سبک‌تر، منظم‌تر و با درد کمتر اتفاق می‌افتد.

معایب حلقه واژینال (Nuvaring)

  • ممکن است با وارد کردن یا خارج کردن حلقه از واژن احساس ناراحتی ایجاد شود.

  • ممکن است در چند ماه اول استفاده از رینگ، لکه بینی و خونریزی وجود داشته باشد.

  • ممکن است عوارض جانبی موقتی مانند افزایش ترشحات واژن، سردرد، حالت تهوع، حساسیت پستان‌ها و تغییرات خلقی ایجاد شود

  • .حلقه واژینال، محافظتی در برابر بیماری‌های مقاربتی ایجاد نمی‌کند.

  • باید حلقه واژینال را به موقع تغییر داد و یک رینگ جدید قرار داد ( اگر به خاطر سپردن انجام این کار دشوار است، یک روش طولانی‌تر مانند ایمپلنت پیشگیری از بارداری یا دستگاه داخل رحمی (IUD) ممکن است مناسب‌تر باشد).

  • برخی از داروها می‌توانند اثر حلقه را کم کنند، برای مشاوره به متخصص زنان و زایمان، ماما یا داروساز مراجعه شود.

  • ممکن است مدتی طول بکشد تا فرد به باروری طبیعی برگردد، در برخی از زنان ممکن است تا چند ماه طول بکشد تا دوباره قدرت باروری خود را بدست بیاورند.

خطرات استفاده از حلقه واژینال

هنگامی که از یک ضد بارداری هورمونی مانند حلقه واژینال استفاده می‌شود، خطر بسیار کمی برای برخی عوارض جانبی جدی وجود دارد. برای اکثر زنان، مزایای حلقه بیشتر از خطرات احتمالی آن است، اما قبل از شروع استفاده از رینگ واژینال باید در مورد تمام خطرات و مزایای آن با متخصصین زنان – زایمان و یا ماما مشورت شود.

  • لخته شدن خون: تعداد بسیار کمی از افرادی که از حلقه واژن استفاده می‌کنند ممکن است لختی خون در ورید یا رگ‌شان ایجاد شود. اگر قبلاً سابقه لخته خون شریانی وجود داشته است از حلقه واژینال استفاده نشود .
  • سرطان: تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که از حلقه واژینال استفاده می‌کنند، در مقایسه با افرادی که از حلقه واژینال استفاده نمی‌کنند، خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می‌یابد. اما پس از این که استفاده از حلقه را متوقف شد، با گذشت زمان این مشکل کاهش می‌یابد.
  • تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که با استفاده طولانی مدت از پیشگیری از بارداری هورمونی استروژن و پروژسترون، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم افزایش کمی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *