بارداری, تغذیه در بارداری, سلامت در بارداری

مصرف پیاز در بارداری و اثرات آن

مصرف پیاز در دوران بارداری

پیاز یکی از سبزیجات اصلی در هر خانه به شمار می‌رود. تقریبا هر غذایی که می‌خوریم، به شکلی حاوی پیاز است. این سبزی به صورت خرد شده، خام، پخته و یا کوبیده شده به غذاهای مختلف اضافه می‌شود. پیاز با وجود بوی تند خود، طعم خاصی دارد که مزه غذا را بهتر می‌کند. اما بوی تند آن می‌تواند باعث حالت تهوع زنان باردار شود و برخی از زنان در دوران بارداری به کل از مصرف پیاز صرف نظر می‌کنند. اما آیا مصرف پیاز در دوران بارداری مفید است؟ 

به شرط این که به پیاز حساسیت نداشته باشید و خوردن آن باعث بروز علائم ناخوشایند و مشکلات در بدن شما نشود، مصرف آن در دوران بارداری بی خطر است. پیاز حاوی مواد معدنی مفیدی مانند آنتی اکسیدان، ویتامین C، ویتامین B6 و حتی مواد معدنی نادر می‌باشد. این سبزی همچنین کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم، پتاسیم و فولات دارد که همگی آن‌ها برای دوران بارداری ضروری هستند و به سلامت شما و جنین کمک می‌کنند. همینطور پیاز کالری کمی دارد، بنابراین مصرف آن در دوران بارداری باعث افزایش وزن نمی‌شود. 

در این مقاله در مورد فواید، عوارض و نکات لازم برای مصرف پیاز در دوران بارداری توضیح خواهیم داد. 

ارزش غذایی پیاز

پیاز یکی از سبزیجات نزدیک به سیر، پیازچه و تره می‌باشد که همگی در پخت غذاهای مختلف کاربرد دارند. این سبزی کالری و چربی کمی دارند و سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان است. 

یک پیاز با اندازه متوسط (با قطر حدود ۶ سانتی متر و ۱۱۰ گرم وزن) حاوی مواد زیر است: 

  • کالری: ۴۴ کیلو کالری
  • آب: ۹۸ گرم
  • فیبر: ۱.۸۷ گرم
  • پروتئین: ۱.۲۱ گرم
  • چربی: ۰.۱۱ گرم
  • کلسیم: ۲۵.۳ گرم
  • آهن: ۰.۲۳ گرم
  • منیزیم: ۱۱ میلی گرم
  • پتاسیم: ۱۶۱ میلی گرم
  • سدیم: ۴.۴ میلی گرم
  • فسفر: ۳۱. میلی گرم
  • ویتامین C: 8.14 میلی گرم
  • فولات: ۲۰.۹ میکروگرم
  • ویتامین A: 2.2 

خواص پیاز چیست؟

پیاز دارای ویتامین‌های گروه B، ویتامین E، زینک، سولفور، مس، لوتئین و چند نوع دیگر از آنتی اکسیدان‌هاست که برای سلامت بدن مفید هستند. به همین دلیل خوردن پیاز خواص بسیاری از جمله موارد زیر دارد: 

  • تقویت سیستم ایمنی
  • کنترل وزن
  • کنترل قند خون
  • کاهش التهاب 
  • کاهش خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان از جمله سرطان دستگاه گوارش و سرطان رحم
  • تسکین آرتروز
  • بهبود چربی خون
  • کمک به سلامت قلب و عروق
  • کمک به استحکام استخوان‌ها
  • تسکین حساسیت پوستی و جای زخم
  • کمک به سلامت مو

آیا مصرف پیاز در دوران بارداری بی خطر است؟

پاسخ به این سوال مثبت است. شما می‌توانید در دوران بارداری پیاز را هم به شکل خام و هم به صورت پخته مصرف کنید. البته لازم است در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید. چرا که مصرف بیش از حد هر ماده غذایی مفید در بارداری روش خوبی نیست و مضر است. لازم است رژیم غذایی شما در این زمان متعادل و شامل انواع میوه‌ها، سبزیجات و سایر منابع معدنی ضروری باشد. 

ناگفته نماند که فارغ از شکل پیاز بسیاری از زنان در دوران بارداری حس می‌کنند که اگر در سه ماه اول بارداری حتی نزدیک پیاز شوند و بوی آن ربه مشامشان برسد، دچار تهوع می‌شوند. بوی تند آن حال بسیاری از زنان باردار را به هم می‌زند و قادر نیستند آن را تحمل کنند. در این صورت توصیه می‌کنیم که خود را مجبور نکنید که حتما پیاز بخورید و بهتر است مواد غذایی جایگزین برای آن پیدا کنید. 

فواید مصرف پیاز در بارداری چیست؟

در ادامه، فواید مصرف پیاز در دوران بارداری را توضیح خواهیم داد:

سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند

در دوران بارداری، سیستم ایمنی بدن شما ضعیف می‌شود. پیاز سرشار از ویتامین C می‌باشد که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند. بنابراین مصرف پیاز در دوران بارداری برای تقویت سیستم ایمنی مفید است. 

یبوست بارداری را کاهش می‌دهد

هرچه بارداری شما جلوتر می‌رود، مشکلات گوارشی شما نیز بیش‌تر می‌شود. بسیاری از زنان در دوران بارداری به دلیل رشد و بزرگ شدن جنین در شکم دچار سوزش معده می‌شوند و از سوء هاضمه رنج می‌برند. پیاز حاوی مقدار زیادی فیبر است که به گوارش کمک می‌کند و یبوست را کاهش می‌دهد. 

از دیابت بارداری پیشگیری می‌کند

دیابت و فشار خون بارداری از جمله مشکلات رایج در دوران بارداری محسوب می‌شوند. مصرف پیاز خام در دوران بارداری می‌تواند به کنترل فشار خون و قند خون شما کمک کند و از این مشکلات پیشگیری کند. 

به سلامت پوست و مو کمک می‌کند

مشکلات پوستی در دوران بارداری رایج‌اند. پیاز سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی است و مصرف آن در دوران بارداری می‌تواند به سلامت پوست و موی شما کمک کند. 

از ابتلا به سرطان پیشگیری می‌کند

پیاز دارای مقدار زیادی ترکیبات سولفور طبیعی است که رادیکال‌های آزاد را خنثی می‌کند و بدین ترتیب از ابتلا به برخی از انواع سرطان پیشگیری می‌نماید. 

خطر بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد

پیاز حاوی ترکیبات طبیعی سولفور است که به آن طعم و عطر تند و شدیدی می‌دهد. این ترکیبات می‌توانند کلسترول خون را بدن شما کاهش دهند و از لخته شدن خون جلوگیری کنند. این ویژگی خطر ابتلای شما به بیماری‌های قلبی و سکته قلبی را کاهش می‌دهد. 

بهتر است پیاز را به صورت خام بخورید. زیرا پیاز خام دارای ترکیبات سولفور بیش‌تری نسبت به پیاز پخته می‌باشد. 

فشار خون را در بارداری تنظیم می‌کند

پیاز سرشار از مواد معدنی ضروری و پتاسیم است. به همین دلیل مصرف پیاز در دوران بارداری فشار خون را تنظیم می‌کند و همینطور خطر بالا رفتن فشار خون و عوارض ناشی از آن را کاهش می‌دهد. 

از التهاب لثه پیشگیری می‌کند

تغییرات هورمونی در دوران بارداری باعث می‌شوند که لثه و دندان‌های شما مستعد جرم گرفتن، التهاب لثه یا ژنژیویت و خونریزی شوند. اما مصرف پیاز در دوران بارداری به دلیل ترکیبات ضد باکتری در آن به سلامت دهان و دندان شما در این دوران کمک می‌کند. 

به کنترل وزن کمک می‌کند

بر اساس تحقیقات انجام شده، محتوای فلاونوئید موجود در پیاز که خاصیت آنتی اکسیدانی و کاهش فشار خون دارد، از تجمع چربی‌های مضر در قسمت شکم خودداری می‌کند. همچنین پیاز دارای مقدار کمی کالری است و فیبر زیادی دارد که این ویژگی‌ها نیز به کنترل وزن در دوران بارداری کمک می‌کنند و از اضافه وزن ناسالم پیشگیری می‌نمایند. 

مصرف پیاز در دوران بارداری

عوارض مصرف پیاز در دوران بارداری چیست؟

با این که مصرف پیاز در دوران بارداری بی خطر است، در صورتی که مبتلا به بیماری خاصی باشید و یا در مصرف آن زیاده روی کنید، می‌تواند برای سلامتی مضر باشد. معمولا مصرف پیاز در حد اعتدال در دوران بارداری بی خطر است. با این وجود، مصرف بیش از حد پیاز و مکمل‌های آن در دوران بارداری و شیردهی مضر تلقی می‌شود. زیرا اطلاعات دقیقی از آن در دسترس نیست. 

 از جمله برخی از عوارض ناخوشایند مصرف پیاز در دوران بارداری، می‌توان موارد زیر را نام برد:

مشکلات تنفسی

یکی از عوارض نادر مصرف پیاز در دوران بارداری شوک آنافیلاکتیک یا واکنش شدید آلرژی است که می‌تواند در دوران بارداری مشکل ایجاد کند. 

اسهال

فیبر زیاد موجود در پیاز می‌تواند در صورت مصرف بیش از حد آن باعث اسهال شود.

حساسیت

 برخی از افراد در دوران بارداری دچار حساسیت غذایی می‌شوند. حساسیت غذایی به پیاز، به خصوص تخم پیاز می‌تواند باعث بروز علائم و نشانه‌هایی از جمله خارش، اشک چشم و بثورات پوستی پس از تماس با پیاز و ترکیبات حاوی پیاز شود. این مورد نیز یکی از عوارض نادر مصرف پیاز در بارداری است. 

مشکلات گوارشی

مصرف پیاز در دوران بارداری ممکن است باعث مشکلات گوارشی از جمله سوزش معده، نفخ، دل درد و به هم ریختن گوارش، تهوع و استفراغ شود. خوردن پیاز در برخی از افراد می‌تواند علائم و نشانه‌های سندرم روده تحریک پذیر را تشدید کند. این نشانه‌ها معمولا پس از مصرف پیاز خام بروز پیدا می‌کنند و کم‌تر پس از خوردن پیاز پخته مشاهده می‌شوند. مصرف پیاز خام به ویژه ممکن است باعث نفخ شود. 

مغایرت دارویی

برخی از تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف پیاز می‌تواند لخته شدن خون را کند کند. بنابراین در صورتی که مشکلات خونریزی را تجربه می‌کنید، بهتر است از خوردن بیش از حد پیاز  و مکمل‌های آن خودداری کنید. در صورتی که داروهای ضد پلاکت مصرف می‌کنید، در مورد مصرف مکمل‌های حاوی عصاره پیاز با پزشک خود مشورت کنید. زیرا ممکن است با یکدیگر مغایرت داشته باشند و باعث ایجاد عوارض جانبی شوند. 

افت قند خون

آزمایشات نشان می‌دهند که مصرف پیاز می‌تواند قند خون را کاهش دهد. بنابراین در صورتی که در دوران بارداری همزمان داروهای دیابت و مکمل حاوی عصاره پیاز مصرف می‌کنید، قند خون خود را به طور منظم بررسی نمایید. 

افزایش خطر جراحی

به دلیل این که مصرف پیاز باعث کاهش قند خون و خونریزی می‌شود، بهتر است پیش از جراحی از مصرف مکمل‌های حاوی پیاز خودداری کنید. همچنین در صورتی که دارو یا مکمل خاصی از جمله مکمل‌های حاوی عصاره پیاز مصرف می‌کنید، پیش از جراحی این موضوع را به جراح اطلاع دهید. 

انواع مختلف پیاز چیست؟

پیاز انواع مختلفی دارد که بسته به نوع گیاه یا فصل رشد آن طعم و فواید متفاوتی دارند. انواع مختلف پیاز عبارتند از:

  • پیاز قرمز
  • پیاز زرد
  • پیاز سفید
  • شالت
  • پیازچه

مصرف کدام نوع پیاز در دوران بارداری بهتر است؟

شما می‌توانید در دوران بارداری انواع مختلف پیاز را میل کنید. فقط مهم این است که به آن‌ حساسیت نداشته باشید. اگر مطمئن نیستید که عطر یا طعم چه پیازی را در این مرحله ترجیح می‌دهید، می‌توانید یکی از موارد زیر را انتخاب کنید: 

مصرف پیاز قرمز در بارداری

پیاز قرمز یکی از انواع پیاز است که استفاده از آن بسیار رایج است. این نوع پیاز به طعم تند و تیز خود معروف است. این سبزی سرشار از فلاونوئید (نوعی ترکیبات گیاهی مفید) است و خاصیت رقیق کننده خون را دارد. در صورتی که دوست دارید غذای شما طعم تندی داشته باشد و مشکلی ندارید که در زمان خرد کردن آن کمی اشک بریزید، می‌توانید پیاز قرمز را به طور منظم در دوران بارداری مصرف کنید. 

مصرف پیاز سفید در بارداری

این پیاز بسیار ترد است و بوی شدیدی دارد. طعم این نوع پیاز به اندازه پیاز قرمز شدید نیست. بنابراین در صورتی که زیاد به بوی پیاز حساس نیستید و ترجیح می‌دهید غذا تند نشود، می‌توانید پیاز سفید را به سالاد و سایر غذاهای خود اضافه کنید. این نوع پیاز به صورت خام خوشمزه‌تر است، اما نوع پخته شده آن نیز طعم خوبی دارد. 

مصرف پیاز زرد در بارداری

پیاز زرد که به عنوان پیاز شیرین نیز شناخته می‌شود، عطر خفیفی دارد و مزه آن شیرین است. بنابراین در صورتی که در دوران بارداری به بوها و طعم‌های شدید حساس هستید، می‌توانید به جای سایر انواع پیاز از این نوع سبزی استفاده کنید. 

مصرف شالت در بارداری

شالت یک نوع پیاز کوچک است که رنگ قرمزی دارد، اما طعم آن از پیاز قرمز بزرگ تندتر است. این نوع پیاز طعم خوبی به غذا می‌دهد و بوی آن به اندازه سایر انواع پیاز شدید نیست. بنابراین در صورتی که در دوران بارداری به بو حساس هستید، می‌توانید از این نوع پیاز استفاده کنید. 

مصرف پیازچه در بارداری

هم قسمت پیاز پیازچه و هم قسمت سبز آن می‌تواند به غذا اضافه شود و طعم خوبی به آن بدهد. پیازچه که در آسیا بسیار طرفدار دارد، به غذا تردی بیش‌تری می‌دهد و آن را طعم دار می‌کند. 

سوالات متداول

آیا مصرف پیاز جنین را زشت می‌کند؟

خیر، مصرف پیاز در حد اعتدال در دوران بارداری خواص بسیاری دارد و باعث سلامت پوست و موی مادر باردار و نوزاد می‌شود. 

آیا مصرف پیاز در دوران بارداری مفید است؟

بله، مصرف پیاز در دوران بارداری مفید است. فقط اطمینان حاصل کنید که آن را به خوبی بشویید و قسمت‌های تیره آن را جدا کنید. همچنین فقط پیاز تازه را به صورت خام یا پخته میل کنید. 

آیا مصرف پیاز سفید خام در دوران بارداری بی خطر است؟

بله، مصرف پیاز سفید هم به صورت خام و هم به شکل پخته در دوران بارداری بی خطر است و یک ماده غذایی مفید به شمار می‌رود. 

آیا مصرف پیاز در سه ماه اول بارداری بی خطر است؟

بله، مصرف پیاز در سه ماه اول بارداری بی خطر است و می‌توانید آن را میل کنید. نکته‌ای که در سه ماه اول بارداری وجود دارد این است که احتمالا به بو یا طعم شدید پیاز حساس شوید و نتوانید آن را تحمل کنید. 

سخن آخر

مصرف پیاز در دوران بارداری به صورت خام و پخته برای مادر باردار و جنین بسیار مفید است. با این حال، در صورتی که قادر نیستید طعم یا بوی آن را تحمل کنید، می‌توانید جایگزین دیگری برای آن پیدا کنید. بسیاری از زنان نیازهای غذایی خود را مواد غذایی دیگری به جز پیاز تامین می‌کنند. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *