تغذیه کودک, تغذیه نوزاد, شیردهی

تغذیه بیش از حد نوزاد: علل، علائم و پیشگیری

تغذیه بیش از حد نوزاد: علل، علائم و پیشگیری

به عنوان والدین، شما می‌دانید که چه چیزی برای کودک شما بهتر است. در این شکی نیست. اما اگر اولین بار است که نقش پدر یا مادری را بازی می‌کنید، احتمالاً در مورد هر کاری که برای کودک خود انجام می‌دهید شک دارید. اکثر والدین تازه کار در مورد عادات تغذیه نوزادانشان سؤالاتی دارند. برخی نگران این هستند که نوزادانشان به اندازه کافی غذا نخورند، در حالی که برخی دیگر نگران هستند که ممکن است بیش از حد به نوزادانشان غذا بدهند. اما آیا ممکن است شما بیش از حد به یک نوزاد تازه متولد شده غذا دهید؟ اگر اخیراً از ورود یک کوچولو به زندگی‌تان استقبال کرده‌اید، احتمالاً ارزش آن را دارد که در این خصوص بیشتر بدانید! در این مقاله از پینو بیبی نگاهی خواهیم داشت به پاسخ این سوال همراه با علائمی که نشان می‌دهد شما بیش از حد به نوزاد خود غذا می‌دهید.

آیا می‌توانید به نوزاد بیش از حد غذا بدهید؟

آیا می‌توانید به نوزاد بیش از حد غذا بدهید؟

اگر والدین نشانه‌های مناسب کودک را درک کنند و از توصیه‌های پزشک به عنوان آگاهی عمومی استفاده کنند، احتمال تغذیه بیش از حد وجود ندارد. با این حال، هر گونه اجبار برای رسیدن به یک هدف خاص از مصرف شیر می‌تواند تغذیه بیش از حد را امکان‌پذیر کند.

چه کسانی در خطر تغذیه بیش از حد هستند؟

در حالی که تغذیه بیش از حد ممکن است به طور کلی در هر نوزادی مشاهده شود، برخی از کودکان ممکن است در معرض خطر بیشتری برای آن باشند. نوزادان کمتر از ۱۲ هفته نمی‌توانند جریان شیر را کنترل کنند و باعث می‌شود که آنها بسیار بیشتر از آن چه برایشان نیاز است بنوشند. به طور مشابه، اگر کودک به تغذیه با شیشه شیر عادت داشته باشد، کنترل جریان شیر در مقایسه با سینه‌های مادر بسیار دشوار است.

چه چیزی باعث تغذیه بیش از حد کودک می‌شود؟

برای والدینی که نمی‌دانند آیا می‌توانند بیش از حد به کودک شیرخشک بدهند، مهم است که بدانند تمایل به تغذیه بیش از حد صرفاً به منبع آن بستگی ندارد. دلایل متعددی وجود دارد که می‌تواند باعث شود کودک بیش از حد غذا بخورد.

۱. ارتباط غیرمستقیم تغذیه با خواب

این در میان نوزادان بسیار رایج است و هم چنین عادتی است که توسط والدین نیز حمایت می‌شود. نوزادان ممکن است در ماه‌های اولیه هنگام شیر خوردن روی سینه مادر بخوابند. اما این می‌تواند بعداً در زندگی ادامه یابد و باعث ایجاد ارتباط بین این دو در ذهن کودک شود. این می‌تواند باعث شود که کودک در زمانی که واقعاً می‌خواهد بخوابد، شیر میل کند. بعداً، اگر نوزاد خود را در شب بیدار ببیند، نمی‌تواند دوباره به روند خواب برگردد مگر این که دوباره شیر بخورد. چنین سناریوهای تکراری می‌توانند با دانستن این که چه زمانی کودک واقعاً گرسنه است والدین را گیج می‌کند.

۲. وقفه‌های مداوم در خواب

در حالی که سناریوی قبلی ممکن است باعث شود کودک بعد از شکسته شدن خوابش غذا بخواهد، کودک کوچکی که معمولاً چرخه خواب کوتاهی نسبت به بقیه دارد، حتی بیشتر از بقیه به فعالیت‌های تغذیه وابسته است. هنگامی که کودک از خواب بیدار می‌شود، برای بیدار ماندن نیاز به تحریک دارد و ممکن است اغلب بدخلق شود. همه اینها منجر به گریه و زاری می‌شود که می‌تواند مادر را وادار کند سینه یا شیر خشک خود را ارائه دهد. شیر دادن به طور خودکار کودک را آرام می‌کند و والدین را به این باور می‌رساند که نوزاد به دلیل گرسنگی از خواب بیدار شده است و ارتباط تغذیه با خواب را بیشتر تقویت می‌کند.

۳. تصویر ذهنی از یک کودک سالم

سلامتی از نظر پزشکی با مجموعه‌ای از پارامترها و مقادیر موثر آنها تعریف می‌شود، اما این موارد ممکن است برای والدین صدق نکند. برای والدینی که اولین بار است صاحب فرزند می‌شوند، نظر آنها در مورد یک کودک سالم با تصاویر نوزادانی که کمی چاق‌تر هستند، تطابق بیشتری دارد. برخی از نوزادان به طور طبیعی با بدنی کوچکتر و لاغرتر به دنیا می‌آیند ولی آن‌ها هم چنان سالم هستند. اما والدین ممکن است در تلاشی خوش نیت برای چاق کردن کودک، او را وادار کنند که بیش از حد نیاز شیر بنوشد، که منجر به تغذیه بیش از حد می‌شود.

۴. انتخاب شیر غنی شده به جای شیر معمولی

شیر غنی شده یا شیر پرانرژی معمولاً توسط پزشکان برای نوزادانی که فاقد برخی مواد مغذی هستند یا زودتر از موعد به دنیا آمده‌اند و به برخی از مواد مغذی مهم در اولویت نیاز دارند توصیه می‌شود. چنین فرمول‌هایی حاوی نسبت بیشتری از کالری و هم چنین عناصر غذایی متعددی هستند. در حالی که این برای نوزادانی که بیمار یا ضعیف هستند بسیار مفید است، یک نوزاد عادی تمایل دارد مقدار زیادی از مواد مغذی را در همان مقدار شیر یا شیر خشک دریافت کند که در نتیجه باعث تغذیه بیش از حد می‌شود که تشخیص آن بسیار دشوار است.

۵. برآورد نیازهای شیر در سمت بالاتر

اگر بخواهید بسته بندی شیر خشک را بررسی کنید، معمولاً تخمین‌ها و نسبت‌هایی روی آن ذکر شده است که میزان مصرف سالم را برای کودک تعیین می‌کند. با این حال، اینها معمولاً به طور متوسط ​​​​تعریف می‌شوند، در حالی که می‌توانند نوزادانی باشند که می‌توانند تغذیه سالم با مقدار کمتری شیر دریافت کنند. والدین معمولاً از این موضوع پیروی می‌کنند و تلاش می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که نوزادشان مقدار کامل شیر خشک را دریافت کرده است، حتی اگر به آن نیاز نداشته باشد در چنین شرایطی نشانه‌های معمول سیر شدن نوزاد که نشان‌دهنده تکمیل شیردهی است، در جهت در خدمت گرفتن مقدار ذکر شده روی بسته به عنوان هدف، نادیده گرفته می‌شوند. این امر در مورد نوزادان نارس تا حد زیادی مشاهده می‌شود.

۶. بی‌توجهی به علائم و نشانه‌های کودک

برخلاف آن چه اکثر والدین ممکن است تصور کنند، نوزادان عموماً احساس خوبی از گرسنگی خود دارند و ذاتاً می‌دانند که چه زمانی سیر می‌شوند. زمانی که کودک احساس کرد معده‌اش پر است، معمولاً به طور خودکار شیر خوردن را متوقف می‌کند. کودکان نوپا پس از اتمام شیر خوردن، شیشه شیر را کنار می‌زنند یا صورت خود را از سینه دور می‌کنند. توجه به همه این علائم و قضاوت بهتر در مورد اشتهای کودک شما مهم است. اگر این موارد نادیده گرفته شوند، کودک شما در معرض خطر بیشتری برای تغذیه بیش از حد است.

۷. تغذیه با عجله

معمولاً این مشکل در اکثر نوزادانی است که عادت دارند دیرتر از حد معمول غذا بخورند، به خصوص زمانی که برای مدت طولانی گرسنه هستند. چنین نوزادانی در لحظه‌ای که سینه یا شیشه شیر را می‌گیرند، به آن می‌چسبند و به سرعت مقادیر زیادی شیر می‌خورند. علاوه بر این، سرعت جریان شیر از نوک پستان و توانایی کودک در مکیدن می‌تواند مقدار شیر را به میزان زیادی افزایش دهد. چنین مواردی می‌تواند باعث شود که کودک بیش از حد نیاز شیر بخورد، زیرا بدن مدتی طول می‌کشد تا احساس رضایت از معده را حس کند.

۸. بازتاب غیر ارادی مکیدن فعال

نوزادان معمولاً با توانایی مکیدن به دنیا می‌آیند که به عنوان یک رفلکس در آنها ادغام می‌شود. لحظه‌ای که هر جسمی از جمله زبان و سقف دهان فشاری روی دهان ایجاد می‌کند، رفلکس مکیدن به طور غیرارادی فعال می‌شود. از آن جایی که این غیرقابل کنترل است، نوزادانی که کمتر از ۱۲ هفته سن دارند، توانایی کنترل جریان شیر را ندارند. در چنین حالتی، اگر بطری یا نوک سینه دارای سرعت جریان بالاتر یا سوراخ بزرگتری باشد، کودک تمایل دارد قبل از این که بتواند رفلکس مکیدن را به طور کامل متوقف کند، مقدار زیادی شیر بنوشد.

۹. تفسیر نادرست نشانه‌های گرسنگی

اشتباه شماره یک که اکثر والدین تمایل دارند به آن دچار شوند این است که گمان می‌کنند هر گریه کودک نشانه گرسنگی است در حالی که نوزادان بدون توجه به احساسی که دارند فقط می‌دانند چگونه گریه کنند. اما والدین معمولاً قصد دارند آن را به عنوان نشانه‌ای از گرسنگی تعبیر کنند. علاوه بر این، با فعالیت مکیدن غیرارادی، به نظر می‌رسد که نظر آنها تأیید شده است، که این مورد واقعی نیست. یک کودک معمولاً می‌تواند به فعالیت مکیدن بپردازد و فقط به دلیل بی‌حوصلگی یا خستگی گریه کند. اگر یکی از والدین تصمیم بگیرد که کودک را هر بار که گریه می‌کند به او غذا بدهد، احتمال زیادی وجود دارد که کودک بیش از حد غذا بخورد.

علائم و نشانه‌های یک نوزاد بیش از حد تغذیه شده

هر نمونه‌ای از تغذیه بیش از حد، علائمی دارد که وقوع آن را نشان می‌دهد. بسیاری از آنها را می‌توان به راحتی تشخیص داد زیرا آنها به این معنی هستند که اقدامات اصلاحی در داخل بدن کودک انجام می‌شود.

۱. علائم مربوط به رفتار

تغذیه بیش از حد باعث ایجاد بار اضافی روی معده کودک همراه با روده و کل دستگاه گوارش می‌شود. این امر باعث تحریک بدن از درون می‌شود که می‌تواند به صورت انحراف بیرونی از طرف کودک ظاهر شود. او تمایل دارد به شدت بیش از حد معمول تحریک شود و هم چنین با چرخه خواب مشکل دارد.

۲. علائم مربوط به روده‌ها

وقتی شیر زیادی در بدن وجود دارد، روده نمی‌تواند تمام آن را پردازش کند. این منجر به باقی ماندن مقادیر زیادی غذای هضم نشده در روده می‌شود. این شیر شروع به تخمیر می‌کند و باعث می‌شود مدفوع کودک بسیار بدبو، کمی مایع یا مدفوع انفجاری شود، افزایش باد معده متعاقب آن رخ می‌دهد و برخی از نوزادان ممکن است در نتیجه آن گرفتگی یا اسپاسم را تجربه کنند.

۳. علائم مربوط به دستگاه معده

مقدار زیاد شیر هم چنین باعث می‌شود معده بیش از ظرفیت معمول خود برای نگهداری غذا در آن کشیده شود. در نتیجه، شیر اضافی می‌تواند راه خود را به شکل برگشت مکرر به داخل دهان کودک پیدا کند. اگر کودک شیر را سریع قورت داده باشد، هوای زیادی نیز همراه آن می‌خورد. در چنین حالتی، آروغ می‌تواند به استفراغ تبدیل شود و همراه با آن مقداری شیر نیز بیرون بیاورد.

علائمی که نشان می‌دهد بیش از حد به نوزاد خود غذا می‌دهید

محبت یک مادر می‌تواند در مورد فرزندش به راحتی سرریز شود و باعث شود که او خیلی بیشتر از آن چه واقعاً نیاز دارد به او غذا بدهد. نوزادان در چنین مواردی علائم قوی نشان می‌دهند که لازم است مادر از آنها آگاه باشد.

۱. بیداری مداوم در طول خواب

در حالی که گرسنگی می‌تواند دلیل محکمی برای بیدار کردن کودک از خواب عمیق باشد، تغذیه بیش از حد نیز می‌تواند دلیلی پشت آن باشد. تحریکات درونی بدن می‌تواند باعث اختلال در خواب کودک شود و او را به بیدار شدن و حتی گاهی گریه کردن سوق دهد.

۲. افزایش قابل مشاهده و قابل توجه در وزن

بیشتر مادران از دیدن وزن گیری فرزندانشان به وجد می‌آیند. اما اگر کودک وزن زیادی اضافه کنند، ممکن است برای سلامتی آنها مفید نباشد.

۳. وقوع مکرر مشکلات مربوط به معده

عواقبی که بزرگسالان در خوردن یک وعده غذایی بزرگ با آن مواجه می‌شوند، کاملاً مشابه آن چه نوزادان با آن مواجه می‌شوند، است. معده آنها می‌تواند احساس نفخ کند، گرفتگی عضلات ممکن است ایجاد شود و حتی برخی از نوزادان ممکن است در نتیجه تغذیه بیش از حد دچار اسهال شوند. مادران می‌توانند با غذا دادن به کودک، آن را بدتر کنند، حتی زمانی که کودک به دلیل درد معده گریه می‌کند.

۴. کاهش فعالیت در نوزاد

آیا کودک شما قبلاً کاملاً پرانرژی و پر سر و صدا بود، اما اکنون به نظر می‌رسد تنبل و بی‌حال در گوشه‌ای افتاده است؟ این نشانه قوی از سیر شدن بیش از حد اوست. نوشیدن شیر بیشتر در واقع منجر به کاهش انرژی در نوزادان می‌شود و باعث بی‌حالی آنها می‌شود.

۵. ناتوانی در خوابیدن در طول شب

همه نوزادان در طول شب بارها بیدار می‌شوند، اما اگر رفتاری غیرعادی به نظر می‌رسد، ممکن است کودک شما در معرض خطر بیش از حد تغذیه قرار گیرد. خواب شبانه در نوزاد تنها در صورتی می‌تواند قطع شود که بدنش آرام شده باشد و احتمال خیس کردن پوشک او کم باشد.

۶. افزایش فرتینگ یا دفع مدفوع

گاهی اوقات، باد معده در نوزاد ممکن است افزایش یابد زیرا او یک ماده غذایی مصرف کرده است که پیامدهای ناخواسته‌ای دارد. اما اگر به نظر می‌رسد که بدون توجه به آن چه کودک تغذیه کرده است هم چنان باد معده از شکم نوزاد خارج می‌شود، پس باد معده یا مدفوع دفع شده نشانه آن است که بدن کودک شما نسبت به تغذیه بیش از حد واکنش نشان می‌دهد.

۷. دائماً بدخلق است و بداخلاقی می‌کند

گریه نوزادان برای والدین چیز جدیدی نیست. اما اگر در هفته‌های اخیر ناگهان به نظر می‌رسد که کودک شما در حالت بد خلقی قرار گرفته است، که معمولاً یک ساعت یا بیشتر پس از شیر خوردن اتفاق می‌افتد، این بدخلقی نشانه قوی معده درد ناشی از تغذیه بیش از حد به کودک است.

۸. نیاز به تعویض مکرر پوشک

به طور متوسط، نوزادان حدود ۸ بار در روز ادرار می‌کنند. این نتیجه تعداد دفعاتی است که یک کودک تغذیه کرده است و هم چنین مقدار غذایی که خورده است. اگر متوجه شدید که در چند وقت اخیر فرکانس کار کردن شکم نوزاد افزایش ناگهانی کرده است، وعده‌های تغذیه کودک خود را پیگیری کنید.

۹. آروغ‌های مکرر

آروغ زدن کودک پس از شیر خوردن بسیار توصیه می‌شود زیرا نوزادان در هنگام تغذیه ناخواسته هوا را می‌بلعند. اگر کودک شما بعداً آروغ می‌زند، حتی بعد از این که بعد از جلسه شیردهی آروغ زد، می‌تواند نشان دهنده وجود گاز در معده باشد که در نتیجه تغذیه بیش از حد است.

۱۰. کاهش غیر منتظره در رشد

این ممکن است برای اکثر والدین شگفت‌انگیز به نظر برسد، اما تغذیه بیش از حد بر رشد کودک نیز تأثیر منفی دارد. از آن جایی که بدن تحت استرس شدید ناشی از غذای اضافی است، بسیاری از مواد مغذی یا در مدفوع دفع می‌شوند یا در تف به بیرون ریخته می‌شوند. این باعث می‌شود که مواد غذایی کم در واقع توسط بدن سنتز شوند و بر رشد کودک تأثیر بگذارند.

اثرات تغذیه بیش از حد به نوزاد

استفراغ یک نتیجه شدید تغذیه بیش از حد نوزاد با شیر مادر است که می‌تواند باعث ناراحتی کودک و یک نگرانی واقعی شود. اما برخی از اثرات طولانی مدت می‌تواند در کودک نیز وجود داشته باشد.

۱. چاقی

بدن ممکن است خود را برای دریافت مواد مغذی اضافی تنظیم کند و شروع به ذخیره آن کند. چنین تأثیری در نهایت منجر به افزایش وزن نوزاد و ابتلا به چاقی در اوایل زندگی می‌شود.

۲. کاهش قدرت

پرتاب مداوم شیر یا حرکات شل می‌تواند باعث شود کودک دچار رکود رشد و فقدان قدرت ضروری برای ارتقای رشد شود.

۳. کاهش رشد

تغییر در چرخه رشد طبیعی، این با نتایج رشد ضعیف یکسان نیست. این به سادگی کاهش سرعت یا کاهش از معیارهای تعیین شده برای رشد و نمو کودک است.

چگونه از تغذیه بیش از حد جلوگیری کنیم؟

آیا نمی‌دانید چگونه می‌توان کودکی که بیش از حد غذا خورده است را تسکین داد؟ چند نکته ساده می‌تواند در کاهش احتمال تغذیه بیش از حد نوزاد بسیار موثر باشد.

  • علائم طبیعی کودک خود را بشناسید و بر اساس آن تغذیه کنید
  • در لحظه‌ای که کودک شروع به گریه کرد سعی نکنید به او غذا بدهید
  • با استفاده از پستانک یا اسباب بازی ایمن، فعالیت‌های شیردهی را بررسی کنید

هر چند وقت یک بار باید به کودکم غذا بدهم؟

برای نوزادان، سعی کنید هر ۲ تا ۳ ساعت یکبار یا بر حسب تقاضا، غذا بدهید. با رشد آنها، تغذیه ممکن است فاصله بیشتری داشته باشد. تا شش ماهگی، بیشتر نوزادان غذاهای جامد را در کنار شیردهی یا شیر خشک شروع می‌کنند. حدود ۶ تا ۸ بار تغذیه در روز رایج است. به نشانه‌های کودک خود توجه کنید و برنامه را با نیازهای او تطبیق دهید.

چه زمانی با متخصص اطفال مشورت کنیم؟

اگر فرزندتان نتواند به نشانگرهای رشد مناسب (نقاط عطف رشد) برسد یا افزایش بیش از حد وزن نشان دهد، باید با پزشک خود تماس بگیرید. به طور مشابه، هر گونه مشکل معده یا مشکل رفتاری باید فوراً به پزشک اطلاع داده شود.

سوالات متداول

۱. آیا می‌توان در هنگام تلاش برای جلوگیری از تغذیه بیش از حد، به نوزاد کم غذا داد؟

ایجاد تعادل در تغذیه کودک می‌تواند چالش برانگیز باشد. هنگام تلاش برای جلوگیری از تغذیه بیش از حد، ممکن است ناخواسته تغذیه ناکافی ارائه شود. این ممکن است شامل پایان دادن به تغذیه زودرس یا عدم رعایت فواصل منظم تغذیه باشد. یافتن تعادل با توجه به نشانه‌های گرسنگی و سیری کودک برای اطمینان از دریافت تغذیه مناسب ضروری است.

۲. آیا باید هر بار که نوزادم گریه می‌کند به او غذا بدهم؟

لازم نیست. در حالی که گریه می‌تواند نشانه گرسنگی باشد، می‌تواند نشان دهنده نیازهای دیگری مانند راحتی یا تعویض پوشک باشد. مهم است که به نشانه‌های کودک خود توجه کنید و به آنها به درستی پاسخ دهید، فقط در مواقعی که احتمال گرسنگی وجود دارد غذا بدهید و هم چنین نیازهای بالقوه دیگر را برطرف کنید.

تغذیه بیش از حد نوزاد: علل، علائم و پیشگیری

سخن آخر

احتمال تغذیه بیش از حد به نوزاد تازه متولد شده بیشتر از تغذیه بیش از حد به نوزاد ۶ ماهه است. با این وجود، لازم است از علائمی که ممکن است نشان دهنده تغذیه بیش از حد کودک باشد، آگاه باشید و به احتیاجات کودک خود توجه کنید تا تصمیمات درستی برای تغذیه کودک بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *