بارداری, تغذیه در بارداری, سلامت در بارداری

مصرف پسته در دوران بارداری و اثرات آن

مصرف پسته در دوران بارداری

بارداری مرحله مهمی برای زنان باردار محسوب می‌شود و نیاز است در این دوران یک رژیم غذایی مناسب برای رشد و تکامل جنین را مصرف کنید. از جمله غذاهایی که در این دوران برای جنین مفید هستند، می‌توان پسته را نام برد. پسته نه تنها یک آجیل خوشمزه است، بلکه سرشار از مواد غذایی مهم می‌باشد و مصرف آن در دوران بارداری باعث داشتن یک بارداری سالم می‌شود. 

در این مقاله در مورد این صحبت خواهیم کرد که آیا مصرف پسته در دوران بارداری مفید است یا خیر و به فواید و خطرات مصرف پسته در دوران بارداری اشاره می‌کنیم. همچنین نکاتی را در مورد نحوه مصرف آن و این که مجاز هستیم چند پسته در دوران بارداری مصرف کنیم را توضیح خواهیم داد.

پسته چیست؟

پسته به دانه درخت پسته گفته می‌شود. این آجیل معمولا سبز است و مزه کمی شیرین دارد. هزاران سال است که افراد مختلف این آجیل خوشمزه را مصرف کرده‌اند. 

رنگ پسته گاهی از زرد تا برخی از رنگ‌های سبز متغیر است. پسته معمولا حدود ۳ سانتی متر طول و حدود ۱ سانتی متر عرض دارد.

انواع مختلفی از پسته در بازار وجود دارند. شما می‌توانید از بیش‌تر مغازه‌های آجیل فروشی پسته را با پوست، بدون پوست، به صورت برشته یا نمک زده تهیه کنید. 

ارزش غذایی پسته

حدود ۲۸ گرم پسته که معادل تقریبا ۴۹ پسته است، دارای ۱۵۹ کالری می‌باشد و ارزش غذایی آن به صورت زیر است:

  • ۵.۷۲ گرم پروتئین
  • ۷.۷ گرم کربوهیدرات
  • ۱۲.۸۵ گرم چربی
  • ۳ گرم فیبر

پسته فاقد کلسترول است و منبعی سرشار از انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی به شمار می‌رود. از جمله این ویتامین‌ها و مواد غذایی می‌توان موارد زیر را نام برد:

پسته همچنین دارای مقدار قابل توجهی پتاسیم است. در واقع، ۵۶ گرم پسته دارای پتاسیم بیش‌تری نسبت به یک موز بزرگ است و فیبر بیش‌تری نسبت به کلم بروکلی پخته شده دارد. 

آیا مصرف پسته در بارداری مجاز است؟

معمولا این سوال برای زنان باردار پیش می‌آید که آیا مصرف پسته در دوران بارداری مجاز است؟ پاسخ این است که بله، مصرف پسته در دوران بارداری قطعا مجاز و مفید است. پسته سرشار از مواد غذایی مفید است که به داشتن یک بارداری سالم کمک می‌کند. مقدار زیاد پروتئین موجود در پسته به تشکیل سلول‌ها و بافت جدید کمک می‌کند و رشد جنین و تکامل او را سرعت می‌دهد. مقدار فیبر موجود در پسته می‌تواند به پیشگیری از یبوست بارداری که بسیاری از زنان باردار با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، کمک کند. 

علاوه بر آن، چربی‌های مفید موجود در پسته برای رشد و تکامل مغز و سیستم عصبی جنین اهمیت بسیاری دارد. ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در پسته از جمله ویتامین E، ویتامین B6، پتاسیم، منیزیم و آهن برای سلامت هم مادر و هم جنین مهم هستند. بنابراین اضافه کردن پسته به رژیم غذایی دوران بارداری و مصرف آن بسیار مفید است. 

آیا مصرف پسته در تمام ماه‌های بارداری بی خطر است؟

اکنون که مجاز بودن مصرف پسته در دوران بارداری را می‌دانیم، مهم است که در مورد این صحبت کنیم که آیا مصرف این آجیل در تمام سه ماهه های بارداری بی خطر است یا خیر. خبر خوب این است که به طور کلی، مصرف پسته در تمام ماه‌‌ های بارداری بی خطر است. با این حال، لازم است اطمینان حاصل کنید که پسته مصرفی شما تازه باشد و به طور مناسب نگهداری شده باشد تا از هر گونه آلودگی در امان بمانید. 

در دوران بارداری، سیستم عصبی بدن مادر باردار دستخوش تغییرات بسیاری می‌شود که مادر باردار را نسبت به بیماری‌های ناشی از غذا آسیب پذیرتر از حالت عادی می‌کند. بنابراین لازم است پسته را از یک محل معتبر خریداری کنید و آن را در محل خنک و خشک نگهداری نمایید تا از رشد باکتری جلوگیری شود. 

همچنین توصیه می‌شود که پیش از مصرف پسته در دوران بارداری، آن را به خوبی بشویید تا هرگونه آلودگی از روی آن پاک شود. 

فواید پسته در بارداری چیست؟

اکنون که ارزش غذایی و ایمنی مصرف پسته در دوران بارداری را همراه با یکدیگر بررسی کردیم، بیایید نگاهی به فواید مصرف آن در دوران بارداری بیاندازیم:

  • به رشد جنین کمک می‌کند: پسته حاوی پروتئین، چربی های مفید یا غیر اشباع، آنتی اکسیدان، مس، اسیدهای چرب امگا ۳ و ب کمپلکس می‌باشد. همه این مواد معدنی نقش مهمی را در تامین مواد غذایی لازم برای بدن مادر و همینطور رشد جنین (از نظر رشد بافت‌ها و ماهیچه‌های بدن جنین) ایفا می‌کنند. 
  • ایمنی بدن را افزایش می‌دهد: مصرف پسته در دوران بارداری ایمنی بدن شما را بالا می‌برد. پسته همچنین خون ساز است و از کم خونی در دوران بارداری پیشگیری می‌کند. 
  • خاصیت ضد التهابی دارد: طبیعت ضد التهابی این آجیل از ورم کردن و درد مفاصل در دوران بارداری پیشگیری می‌کند.
  • رشد و تکامل مغز جنین: ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در پسته، به خصوص ویتامین E، ویتامین B6 و اسیدهای چرب امگا ۳ به رشد مغز و سیستم عصبی جنین کمک می‌کنند. 
  • یبوست بارداری را درمان می‌کند: پسته سرشار از فیبر است. فیبر به آسان شدن هضم غذا کمک می‌‌کند و گوارش را بهبود می‌دهد. این آجیل همچنین برای درمان یبوست بارداری که به دلیل تغییرات بدن در اوایل بارداری اتفاق می‌افتد، بسیار مفید است. 
  • انرژی زاست: چربی‌های مفید و پروتئین موجود در پسته، آن را به منبع بسیار مناسبی برای تامین انرژی تبدیل می‌کنند که باعث رفع ضعف و خستگی بدن در دوران بارداری می‌شود.
  • به سلامت قلب کمک می‌کند: چربی‌های غیر اشباع موجود در پسته باعث سلامت قلب می‌شوند و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش می‌دهند.
  • دارای آنتی اکسیدان است: آنتی اکسیدان‌های موجود در پسته از جمله ویتامین E از آسیب به سلول‌ها در برابر رادیکال‌های آزاد جلوگیری می‌کند.

مصرف پسته در دوران بارداری همچنین برای دیابت بارداری مفید است که در ادامه آن را بررسی خواهیم کرد:

آیا مصرف پسته به کنترل دیابت بارداری کمک می‌کند؟

براساس تحقیقات انجام شده، مصرف پسته در دوران بارداری می‌تواند به کنترل قند خون کمک کند که این برای مادران باردار مبتلا به دیابت بارداری بسیار مفید است:

  • پسته سرشار از آنتی اکسیدان، فیبر و چربی‌های مفید است.
  • پسته حاوی پروتئین، چربی‌های مفید برای قلب، فیبر و ترکیبات گیاهی مفید است.
  • پسته دارای ویتامین و مواد معدنی است که برای کنترل دیابت مفید هستند.
  • تحقیقات بر روی افراد سالم و افرادی که سابقه ابتلا به دیابت داشته‌اند (افرادی که قند خون بالا دارند، اما قند خون آن‌ها به حدی نیست که دیابت نوع ۲ تشخیص داده شود) نشان می‌دهند که مصرف آجیل و به خصوص پسته می‌تواند نحوه مصرف گلوکز توسط سلول‌های بدن و واکنش انسولین به گوشت حاوی کربوهیدرات را بهبود دهد. 
  • مصرف پسته در دوران بارداری به حفظ قند خون کمک می‌کند و مواد غذایی مورد نیاز برای مادر باردار و جنین را فراهم می‌نماید.
  • پسته یک غذای کامل به شمار می‌رود و بسیار خوشمزه است.

تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف پسته در دوران بارداری به جای غذاهای حاوی کربوهیدرات بالا باعث بهبود قند خون می‌شود. 

مصرف پسته در دوران بارداری

عوارض مصرف پسته در بارداری چیست؟

با این که مصرف پسته در دوران بارداری فواید بسیاری دارد، لازم است از عوارض جانبی و خطرات مصرف آن آگاه باشید. در ادامه چند مورد از عوارض احتمالی مصرف پسته در بارداری را بررسی خواهیم کرد:

حساسیت غذایی 

ممکن است برخی از زنان به آجیل و در این مورد پسته، حساسیت داشته باشند. در صورتی که به آجیل حساسیت دارید، لازم است از مصرف پسته در دوران بارداری خودداری کنید تا حساسیت شما عود نکند. 

افزایش وزن

پسته یک ماده غذایی پر کالری است و مصرف بیش از حد آن ممکن است باعث افزایش وزن شود. به همین دلیل لازم است که پسته را در حد اعتدال و در یک رژیم غذایی متعادل مصرف کنید. 

مشکلات گوارشی

مصرف بیش از حد پسته در دوران بارداری باعث مشکلات گوارشی از جمله نفخ، گاز معده و دل درد می‌شود. به همین دلیل توصیه می‌شود که پسته را در حد اعتدال میل کنید. 

مقدار زیاد سدیم

به برخی از انواع پسته نمک اضافه می‌شود. در صورتی که این نوع پسته‌ها را میل کنید، سدیم بیش‌تری نیز دریافت خواهید کرد. مصرف بیش از حد سدیم ممکن است باعث احتباس آب و بالا رفتن فشار خون در بدن شود. بنابراین بهتر است در دوران بارداری این آجیل را به صورت خام و فاقد نمک مصرف کنید یا پسته شور را در حد اعتدال استفاده نمایید.

مصرف چند عدد پسته در بارداری مجاز است؟

صرف نظر از فواید غذایی پسته در دوران بارداری، هر چیزی که بیش از حد خورده شود برای بدن مضر خواهد بود. این موضوع در مورد پسته نیز صدق می‌کند. به همین دلیل توصیه می‌شود که بیش از ۲۴ عدد پسته خام در روز را مصرف نکنید. 

همانطور که گفته شد، با این که پسته فواید غذایی بسیاری دارد، ممکن است باعث ایجاد عوارضی در بدن نیز بشود. این آجیل می‌تواند در برخی از مادران باردار حساسیت ایجاد کند. همچنین سدیم زیاد موجود در پسته شور می‌تواند باعث افزایش فشار خون شود. همچنین با این که فیبر موجود در این آجیل به سلامت دستگاه گوارش و رفع یبوست بارداری کمک می‌کند، اما مصرف بیش از حد آن امکان دارد باعث یبوست، اسهال، نفخ یا حتی دل درد شود. 

بنابراین در حالی که تمام تلاش خود را می‌کنید تا به رشد و تکامل فرزند دلبند خود کمک کنید، لازم است بسیار مراقب آنچه که می‌خورید و مقداری که مصرف می‌کنید، باشید.

نحوه مصرف پسته در رژیم غذایی بارداری

گنجاندن پسته در رژیم غذایی برداری می‌تواند به چندین روش مختلف انجام شود. در ادامه، برخی از این روش‌ها را به شما معرفی خواهیم کرد:

  • پسته را به عنوان خوراکی در میان وعده مصرف کنید: شما می‌توانید پسته کامل را به عنوان یک ماده غذایی و خوراکی خوشمزه بین وعده‌های غذایی اصلی میل کنید.
  • پسته را به سالاد خود اضافه نمایید: اضافه کردن پسته خرد شده به بالای سالاد مورد علاقه شما مزه خوبی به آن می‌دهد. 
  • پسته را در اسموتی به کار ببرید: چند پسته به اسموتی مورد علاقه خود اضافه کنید تا غلیظ تر و مقوی‌تر شود. 
  • پسته را در شیرینی و نان خانگی به کار ببرید: شما می‌توانید در حین درست کردن کاپ کیک یا شیرینی، به آن پسته اضافه کنید تا متوجه شوید که چقدر شیرینی شما خوشمزه‌تر می‌شود. 

به خاطر داشته باشید که لازم است به مقدار پسته مورد استفاده خود دقت داشته باشید و از مصرف بیش از حد آن خودداری کنید. پسته سرشار از کالری است و مصرف آن در حد اعتدال بسیار مهم است تا از فواید آن بهره ببرید و از عوارض جانبی آن دوری نمایید.

پسته خام بهتر است یا پسته شور؟

پسته خام سدیم زیادی ندارد و ۱ پیمانه از آن حاوی حدود ۱ میلی گرم نمک است. اما این موضوع در مورد پسته‌های برشته و شور همیشه صدق نمی‌کند. یک پیمانه پسته برشته شده و شور دارای حدود ۵۲۶ میلی گرم سدیم است. 

مصرف بیش از حد سدیم در دوران بارداری شما را در خطر مشکلاتی از جمله بالا رفتن فشار خون، بیماری قلبی و سکته قرار می‌دهد. بنابراین در دوران بارداری بهتر است پسته خام مصرف کنید یا اگر پسته شور مصرف می‌کنید، آن را به مقدار کم استفاده نمایید.

سوالات متداول

آیا می‌توان در دوران بارداری هر روز پسته مصرف کرد؟

بله، شما می‌توانید در دوران بارداری هر روز پسته مصرف کنید. پسته سرشار از مواد غذایی مفید برای سلامتی است، اما مصرف بیش از حد آن در دوران بارداری می‌تواند مضر باشد. 

آیا مصرف پسته در سه ماهه اول بارداری مضر است؟

خیر، مصرف پسته در دوران بارداری نه تنها مضر نیست، بلکه مفید هم هست. فقط لازم است آن را در حد اعتدال مصرف نمایید. 

در بارداری روزی چند عدد باید پسته مصرف کنیم؟

در دوران بارداری، برخی توصیه می‌کنند که حداکثر ۲۸ گرم پسته خام در روز مصرف کنید و برخی دیگر نیز توصیه می‌کنند بیش از ۲۴ عدد پسته خام میل نکنید. 

سخن آخر

پسته به دلیل مواد غذای مفید و فواید خود برای سلامتی، یک ماده غذایی بسیار مفید برای افزودن به رژیم غذایی مادر باردار در دوران بارداری به شمار می‌رود. پسته سرشار از پروتئین، فیبر، چربی‌های مفید، انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی است که همه این مواد برای داشتن یک بارداری سالم ضروری هستند. با این حال، مهم است که این آجیل را در حد اعتدال مصرف کنید و مواظب احتمال وجود حساسیت به آن باشید. 

با اضافه کردن این آجیل به رژیم غذایی در حد اعتدال، می‌توانید از فواید آن برای سلامتی و بارداری خود لذت ببرید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *