عارضه پلی هیدرآمنیوس، زمانی رخ میدهد که مایع آمنیوتیک بیش از حد دارید. مایع آمنیوتیک مایعی است که کودک شما را هنگامی که جنین است احاطه میکند و برای رشد کودک شما بسیار مهم است و باید گفت مایع آمنیوتیک نقش مهمی در رشد و نمو جنین دارد.
مایع آمنیوتیک، ماده مایع حیاتبخشی است که جنین را در داخل رحم احاطه کرده است. این مایع نقش مهمی در روند بارداری جنین دارد. جنین نه تنها در مایع آمنیوتیک شناور است، بلکه در واقع آن را دم و بازدم میکند.
مایع آمنیوتیک رشد جنین را تسهیل میکند، ریهها را رشد میدهد، رحم را از اتلاف گرما عایق میکند و بهعنوان یک بالشتک محافظ دورتادور جنین عمل میکند.
در یک بارداری طبیعی مقدار مایع آمنیوتیک باید در محدوده خاصی باقی بماند. حجم طبیعی مایع آمنیوتیک بر اساس اندازه نوزاد و مرحله بارداری متفاوت است، اما باید بین حداقل ۵۰۰ میلیلیتر و حداکثر ۱۰۰۰ میلیلیتر باشد.
سطح طبیعی مایع آمنیوتیک در هفته سی و چهارم بارداری به اوج خود میرسد، زمانی که بهطور متوسط باید حدود ۸۰۰ میلیلیتر باشد. هنگامی که جنین کامل شد سطح آن باید به حدود ۶۰۰ میلیلیتر کاهش یابد.
عارضه پلی هیدرآمنیوس چیست؟
عارضه پلی هیدرآمنیوس وضعیتی است که زمانی رخ میدهد که حجم مایع آمنیوتیک از حد طبیعی بیشتر شود. پلی هیدرآمنیوس تقریباً در ۱٪ از تمام حاملگیها تشخیص داده میشود. اغلباوقات عارضه پلی هیدرآمنیوس خفیف است و برای جنین مضر نیست. با اینحال، موارد متوسط تا شدید پلی هیدرآمنیوس حاد (که در آن حجم مایع آمنیوتیک زیاد است) میتواند عوارض عمدهای در بارداری و تولد ایجاد کند و سلامتی نوزاد را به خطر بیندازد.
این وضعیت معمولا در نیمه دوم بارداری اتفاق میافتد، اما ممکن است در اوایل هفته ۱۶ بارداری رخ دهد. پلی هیدرآمنیوس خفیف معمولاً عوارضی ایجاد نمیکند. در صورتی که وضعیت شما بدتر شود و درمان لازم باشد، پزشک شما را از نزدیک تحت نظر خواهد گرفت.
شناسایی علت پلی هیدرآمنیوس
در صورت وجود عارضه پلی هیدرآمنیوس، آزمایشات بیشتر برای تعیین علت توصیه میشود. آزمایشات انجام شده بستگی به این دارد که کدام علل از نظر بالینی مشکوک هستند (معمولاً بر اساس تاریخچه یا سایر یافتههای سونوگرافی) آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر شود:
- معاینه جامع سونوگرافی برای ناهنجاریهای جنینی (همیشه توصیه میشود)
- تست چالش گلوکز مادر
- آزمایشات سرولوژیک مادر (مانند سیفلیس، پاروویروس، سیتومگالوویروس، توکسوپلاسموز و سرخجه)
- آمنیوسنتز و کاریوتایپینگ جنین
- آزمایشات برای اختلالات ارثی مشکوک بالینی
چگونه متوجه میشوید که عارضه پلی هیدرآمنیوس دارید؟
بسیاری از زنان مبتلا به پلی هیدرآمنیوس هیچ علائمی ندارند. اگر مایع آمنیوتیک اضافی زیادی دارید، ممکن است درد شکم و مشکلات تنفسی داشته باشید. این به این دلیل است که رحم به اندامها و ریههای شما فشار میآورد. سایر علائم و نشانهها عبارتند از:
- احساس سفتی در شکم
- ناراحتی معده یا سوء هاضمه
- یبوست (مشکل در حرکت رودهها)
- دفع ادرار کمتر
- تورم در ساق پا، ران، لگن، مچ پا یا پا
- بزرگ شدن فرج (قسمت بیرونی واژن)
پزشک شما از سونوگرافی برای اندازهگیری مقدار مایع آمنیوتیک استفاده میکند. دو روش برای اندازهگیری مایع وجود دارد: شاخص مایع آمنیوتیک (AFI) و حداکثر پاکت عمودی (MPV).
- AFI میزان عمق مایع آمنیوتیک در چهار ناحیه رحم را بررسی میکند. سپس این مقادیر جمع میشوند. اگر AFI شما بیش از ۲۵ سانتیمتر باشد، شما مبتلا به عارضه پلی هیدرآمنیوس هستید.
- MPV عمیقترین ناحیه رحم را اندازه گیری میکند تا سطح مایع آمنیوتیک را بررسی کند. اگر MPV شما بیش از ۸ سانتیمتر باشد، شما مبتلا به پلی هیدرآمنیوس هستید. اگر در مورد این اندازهگیریها سؤالی دارید از پزشک معالج خود بپرسید.
علائم عارضه پلی هیدرآمنیوس
اکثر موارد، عارضه پلی هیدرآمنیوس بهعنوان “خفیف” طبقهبندی میشوند و فقط شامل مقدار کمی مایع آمنیوتیک اضافی است که در مراحل بعدی بارداری ایجاد میشود.
پلی هیدرآمنیوس خفیف بهعنوان مقدار ۸ تا ۱۱ سانتیمتر در مقابل ۱۶ سانتیمتر تا ۸۶ سانتیمتر با پلی هیدرآمنیوس شدید تعریف میشود. پلی هیدرآمنیوس خفیف عموماً بیضرر است و بهندرت عوارض قابل توجهی در بارداری ایجاد میکند. معمولاً هیچ علامت بالینی مرتبط با پلی هیدرآمنیوس خفیف وجود ندارد.
هر چه مایع آمنیوتیک اضافی بیشتر باشد، شدت پلی هیدرآمنیوس بیشتر میشود. دلیل این امر نسبتاً ساده است. همانطور که حجم مایع آمنیوتیک اضافی در داخل رحم مادر به ساخت ادامه میدهد، اندازه آن شروع به متورم شدن میکند (مانند یک بادکنک آبی با آب زیاد). این باعث ایجاد فشار غیر طبیعی هم در داخل رحم و هم در خارج از رحم بر روی اندامهای داخلی اطراف آن میشود.
موارد متوسط یا جدی پلی هیدرآمنیوس معمولاً تعدادی از علائم فیزیکی قابلتوجه را ایجاد میکند که اغلب عبارتند از:
- تورم مزمن در پاها، مچ پا و ساق پا
- دیسترس تنفسی (تنگی نفس، ناراحتی هنگام تنفس)
- مشکل یا ناراحتی در هنگام ادرار
- دل درد مداوم
- ناراحتی شکمی
پلی هیدرآمنیوس همچنین ممکن است علائم بالینی داشته باشد که پزشکان میتوانند در معاینه تشخیص دهند. این موارد شامل اندازهگیریهای بزرگ رحم و مشکل در احساس نوزاد یا ردیابی ضربان قلب جنین در داخل رحم است.
بیشتر موارد پلی هیدرآمنیوس در اواخر بارداری رخ میدهد، اما این وضعیت میتواند در اوایل هفته ۱۶-۱۷ رخ دهد. هر چه پلی هیدرآمنیوس زودتر در دوران بارداری اتفاق بیفتد، احتمال جدیتر و نگران کنندهتر است.
انواع عارضه پلی هیدرامینوس
عارضه پلی هیدرآمنیوس به دو نوع پلی هیدرآمنیوس حاد و پلی هیدرآمنیوس مزمن با علائم خاص تقسیم می شود:
پلی هیدرآمنیوس حاد
پلی هیدرآمنیوس حاد معمولا بین هفته ۱۶ تا ۲۰ بارداری رخ میدهد و چند ساعت طول میکشد. پلی هیدرآمنیوس حاد علائم شدید ایجاد میکند یا قبل از هفته ۲۸ باعث زایمان میشود. مایع آمنیوتیک به سرعت افزایش مییابد و باعث بزرگ شدن رحم و فشار بر دیافراگم میشود. بسته به درجه پلی هیدرآمنیوس، زنان باردار ممکن است علائمی مانند:
- سفت شدن و بزرگ شدن سریع شکم را نشان دهند
- رحم سفت و دردناک میشود
- اندامهای جنین قابل لمس نیستند
- شنیدن قلب جنین سخت است
- دهانه رحم باز است
- قسمت پایینی واژن باز است
عارضه پلی هیدرآمنیوس مزمن
پلی هیدرآمنیوس مزمن تا ۹۵ درصد موارد پلی هیدرآمنیوس را تشکیل میدهد و معمولاً در اواخر بارداری رخ میدهد. از آنجایی که علائم خیلی شدید و خطرناک نیستند، زن باردار به اندازه پلی هیدرآمنیوس حاد درد ندارد.
معمولاً در ۳ ماه آخر بارداری، اتساع شکم، سنگینی، تنگی نفس، ضربان قلب تند را تجربه خواهید کرد. انجام معاینه علائمی مانند:
- رحم بزرگتر از سن حاملگی را مشاهده میشود
- نشانههایی از برخورد امواج وجود دارد.
- نشانههایی از سنگ های شناور وجود دارد که تعیین قطبهای جنین دشوار است.
- قسمت پایین واژن متسع است.
عارضه پلی هیدرآمنیوس چه مشکلاتی میتواند ایجاد کند؟
اگر پلی هیدرآمنیوس دارید، پزشک در طول بارداری وضعیت شما را به دقت بررسی میکند. آنها ممکن است یک تست بدون استرس انجام دهند. این آزمایش نحوه واکنش ضربان قلب کودک شما را هنگام حرکت بررسی میکند. پلی هیدرآمنیوس ممکن است خطر این مشکلات را در دوران بارداری افزایش دهد:
- زایمان زودرس: زایمان قبل از هفته ۳۷ بارداری
- پارگی زودرس غشاها (PROM): زمانی که کیسه آمنیوتیک بعد از هفته ۳۷ بارداری میشکند اما قبل از شروع زایمان است.
- جدا شدن جفت: زمانی که جفت بهطور جزئی یا کامل از دیواره رحم قبل از تولد جدا میشود.
- مردهزایی: زمانی که نوزاد پس از ۲۰ هفته بارداری در رحم مادر میمیرد.
- خونریزی پس از زایمان: خونریزی شدید پس از زایمان
- وضعیت نامناسب جنین: زمانی که نوزاد در وضعیت سر به پایین نیست و ممکن است نیاز باشد که از طریق سزارین به دنیا بیاید.
- مشکلات تنفسی شدید در دوران بارداری
- آتونی رحم: زمانی که رحم کشیده میشود و نمیتواند بهطور طبیعی منقبض شود
- افتادگی بند ناف: زمانی که بند ناف قبل از تولد نوزاد از واژن خارج میشود.
- ماکروزومی: زمانی که وزن نوزاد در هنگام تولد بیش از (۴۰۰۰ گرم) است.
- دیستوشی شانه: این آسیب هنگام تولد اتفاق میافتد که یکی از شانههای کودک یا هر دو در حین زایمان در داخل لگن گیر کند.
- نقایص مادرزادی، از جمله مشکلات استخوانی و شرایط ژنتیکی نوزاد
زایمان در صورت ابتلا به پلی هیدرآمنیوس
معمولاً به شما توصیه میشود که در بیمارستان زایمان کنید. این بدین معناست که هر وسیله یا درمان مورد نیاز برای شما یا کودکتان به راحتی در دسترس است. معمولاً میتوانید صبر کنید تا زایمان طبیعی شروع شود.
گاهیاوقات اگر خطری برای شما یا نوزادتان وجود داشته باشد، ممکن است القا (شروع زایمان با دارو) یا سزارین (عملی برای زایمان نوزادتان) مورد نیاز باشد. احتمالا هنگام زایمان مایعات زیادی دفع خواهید کرد، این طبیعی است و جای نگرانی نیست. همچنین ممکن است لازم باشد ضربان قلب کودک شما در طول زایمان به دقت زیر نظر گرفته شود.
پس از زایمان، کودک شما معاینه میشود تا سلامت او را بررسی کند و ممکن است آزمایشهایی انجام دهد. بهعنوان مثال، ممکن است یک لوله از گلوی آنها عبور داده شود تا مشکل روده بررسی شود.
آیا مایع آمنیوتیک اضافی پلی هیدرآمنیوس برای جنین خطرناک است؟
بسیاری از مادرانی که این مطلب را میخوانند میخواهند بدانند که آیا امکان دارد با پلی هیدرآمنیوس بچه سالمی داشته باشند. پاسخ این است که مطمئناً میتوانید و تقریباً مطمئناً خواهید بود. اغلباوقات پلی هیدرآمنیوس خفیف است و عوارض قابل توجه یا افزایش خطرات در بارداری ایجاد نمیکند.
حتی کودکانی که پس از تولد به دلیل عوارض ناشی از مایع آمنیوتیک بیش از حد به مراقبتهای ویژه نوزادان منتقل میشوند، معمولاً وضعیت بسیار خوبی دارند. اما، اما در موارد پلی هیدرآمنیوس شدید، خطر قابل توجهی از عوارض جدی بارداری و زایمان وجود دارد. چه چیزی باعث عارضه پلی هیدرآمنیوس میشود؟
در حدود نیمی از موارد، ما نمیدانیم چه چیزی باعث پلی هیدرآمنیوس میشود. در موارد دیگر، ما میتوانیم علت را شناسایی کنیم. برخی از علل شناختهشده عارضه پلی هیدرآمنیوس عبارتند از:
نقایص مادرزادی، از جمله اختلالات گوارشی و ریوی، مشکلات مغزی و سیستم عصبی و مواردی که بر بلع کودک تأثیر میگذارد. بلع کودک باعث میشود که مایع در رحم در سطح ثابتی بماند.
عارضه پلی هیدرآمنیوس چگونه درمان میشود؟
هنگامی که سونوگرافی نشان میدهد که مایع آمنیوتیک بیش از حد دارید، پزشک شما سونوگرافی دقیقتری را برای بررسی نقایص مادرزادی انجام میدهد.
پزشک شما همچنین ممکن است آزمایش خون برای دیابت و آمنیوسنتز را توصیه کند. آمنیوسنتز آزمایشی است که مقداری مایع آمنیوتیک را از اطراف کودک میگیرد تا مشکلاتی مانند نقایص مادرزادی و شرایط ژنتیکی در کودک شما را بررسی کند.
در بسیاری از موارد، پلی هیدرآمنیوس خفیف خود به خود از بین میرود. در مواقع دیگر، زمانی که مشکل ایجاد شده برطرف شود، ممکن است از بین برود. بهعنوان مثال، اگر ضربان قلب کودک شما باعث این مشکل شده است، گاهیاوقات پزشک میتواند برای رفع آن دارویی به شما بدهد.
اگر پلی هیدرآمنیوس دارید، معمولا هر هفته یا بیشتر سونوگرافی انجام میدهید تا سطح مایع آمنیوتیک را بررسی کنید. همچنین ممکن است آزمایشاتی برای بررسی سلامت کودک خود انجام دهید.
پزشک شما ممکن است دارویی به نام ایندومتاسین به شما بدهد. این دارو به کاهش میزان ادراری که کودک شما تولید میکند کمک کند، بنابراین مقدار مایع آمنیوتیک را کاهش میدهد. آمنیوسنتز همچنین میتواند مایع اضافی را حذف کند.
اگر در اواخر بارداری خود به پلی هیدرآمنیوس خفیف مبتلا هستید اما آزمایشات نشان میدهد که شما و جنینتان سالم هستید، معمولا نیازی به درمان ندارید. اگر سلامتی شما یا کودکتان در خطر باشد، ممکن است پزشک برای شروع زودهنگام زایمان دارویی به شما بدهد.
آیا عارضه پلی هیدرآمنیوس شایع است
حدود ۲ نفر از ۱۰۰ (۲ درصد) افراد باردار مایع آمنیوتیک زیادی دارند. این عارضه معمولا زمانی اتفاق میافتد که مایعات در نیمه دوم بارداری به آرامی جمع میشوند. در تعداد کمی از زنان، مایعات به سرعت جمع میشوند. این اتفاق میتواند در اوایل هفته ۱۶ بارداری اتفاق بیفتد و معمولاً باعث زایمان زودرس میشود.
خطرات ابتلا به پلی هیدرآمنیوس چیست؟
مایع آمنیوتیک بیش از حد در رحم شما به اندامهای مجاور شما فشار میآورد و باعث عوارض بارداری میشود. این وضعیت اگر در اوایل بارداری رخ دهد معمولا جدیتر است زیرا زمان بیشتری برای تجمع مایع آمنیوتیک وجود دارد. خود مایع اضافی برای جنین مضر نیست.
آیا میتوانم از پلی هیدرآمنیوس جلوگیری کنم؟
نه، شما نمیتوانید از پلی هیدرآمنیوس جلوگیری کنید. اگر دیابت بارداری برای شما تشخیص داده شده است یا قبل از بارداری دیابت داشتهاید، کنترل سطح قند خون یکی از اقدامات احتیاطی است که میتوانید انجام دهید.
اگر این شرایط را داشته باشم چه انتظاری میتوانم داشته باشم؟
افراد مبتلا به پلی هیدرآمنیوس ممکن است در بقیه دوران بارداری با دقت بیشتری تحتنظر باشند. میتوانید انتظار ملاقاتهای مکرر و همچنین سونوگرافیهای بیشتری برای اندازهگیری حجم مایع آمنیوتیک داشته باشید.
تجربه زایمان شما نباید خیلی متفاوت از فرد بدون پلی هیدرآمنیوس باشد. ضربان قلب کودک شما در طول زایمان ارزیابی میشود تا مطمئن شوید که او استرس زیادی را تحمل نمیکند. همچنین ممکن است هنگام زایمان مقدار زیادی مایع آمنیوتیک از بدن خارج شود. یک متخصص اطفال بلافاصله پس از تولد نوزاد شما را ارزیابی میکند و از سلامت او مطمئن میشود.
عارضه پلی هیدرآمنیوس چگونه بر جنین تأثیر میگذارد؟
موارد خفیف پلی هیدرآمنیوس نباید کودک شما را تحتتاثیر قرار دهد. در موارد مرتبط با دیابت، جنین ممکن است برای زایمان طبیعی بیش از حد بزرگ شود. موارد شدید پلی هیدرآمنیوس ممکن است منجر به زایمان زودرس و تولد زودهنگام کودک شما شود.
اگر پزشک شما معتقد است که وضعیت شما نیاز به درمان دارد، بهترین راه را برای اطمینان از مراقبت از شما و کودکتان پیشنهاد میشود.
آیا میتوانید با پلی هیدرآمنیوس نوزاد سالمی داشته باشید؟
بله، اکثر افراد در اثر مایع آمنیوتیک بیش از حد دچار عوارض بارداری نخواهند شد و نوزاد سالمی خواهند داشت.
آیا به سزارین نیاز دارم؟
اگر پزشک شما معتقد است که زایمان طبیعی بسیار خطرناک است، ممکن است به سزارین نیاز داشته باشید.
برای کمک به کاهش علائم پلی هیدرآمنیوس چه کاری میتوانم انجام دهم؟
اگر عارضه پلی هیدرآمنیوس در شما تشخیص داده شده است، میتوانید با انجام کارهای زیر نگرانی خود را برطرف کنید:
- سعی کنید راهی برای آرامش پیدا کنید.
- برای مدت بیشتری استراحت کنید.
- با پزشک خود در مورد نحوه پیشروی روند زایمان خود صحبتی داشته باشید، به خصوص اگر زایمان زودتر از موعد اتفاق بیفتد.
- اگر احساس کردید علائم دیگری رخ میدهد یا شکم شما به سرعت بزرگ میشود، با پزشک خود تماس بگیرید.
چه زمانی باید به پزشک خود مراجعه کنم؟
اگر علائم جدیدی دارید، احساس سیری بیش از حد در شکم خود میکنید یا متوجه میشوید که شکم شما بهطور ناگهانی بزرگ میشود، با پزشک خود تماس بگیرید. اگر پزشک شما در طول بارداری هر گونه بیماری سلامتی شما را تشخیص دهد، شرکت در تمام قرارهای قبل از تولد و سونوگرافیها بسیار مهم است.
از آنها بپرسید که در صورت ابتلا به عارضه پلی هیدرآمنیوس چه کار باید انجام دهید، بنابراین اگر فکر میکنید که وضعیت شما در حال بدتر شدن است، میتوانید با آنها تماس بگیرید.
سخن پایانی
عارضه پلی هیدرآمنیوس یک عارضه بارداری است که معمولاً نیازی به درمان ندارد. پزشک شما از نزدیک شما را زیر نظر خواهد گرفت و ممکن است سفارشهایی را توصیه کند. اگر تشخیص داده شد که مایع آمنیوتیک بیش از حد دارید، جای نگرانی نیست. با پزشک بارداری خود در مورد نگرانیهای خود صحبت کنید و هر سوالی دارید بپرسید. مطمئن باشید که اکثر افراد مبتلا به پلی هیدرآمنیوس نوزادان سالم و بدون عارضه به دنیا میآورند.