تغذیه در بارداری

مصرف انار در بارداری و اثرات آن

فواید خوردن انار در دوران بارداری

دوران بارداری زمانی است که خانم‌ها باید مراقب رژیم غذایی و تغذیه خود باشند. در حالی که غذاهای خاصی وجود دارد که باید در دوران بارداری از مصرف آن‌ها پرهیز کرد، برخی از غذاها نیز می‌توانند مفید باشند. انار از جمله میوه‌هایی است که به دلیل فواید بی‌شمار آن در دوران بارداری در بین مادران باردار محبوبیت پیدا کرده است. با این حال، مهم است که بدانید مصرف میوه انار در دوران بارداری چقدر بی‌خطر است و چگونه می‌تواند بر مادر و جنین تأثیر بگذارد. در این مقاله تیم متخصص پینو بیبی هر آن چه را که باید در مورد مصرف انار در بارداری بدانید را بررسی خواهد کرد.

فواید خوردن انار در دوران بارداری

میوه انار

انار یا نار با نام علمی Punica Granatum یکی درختان هست از تیره حنائیان است. دانه‌های این میوه اغلب قرمز و سفید است اما برخی از واریته‌ها دانه‌های قرمز بسیار پررنگ دارند که به انار سیاه معروف هستند. این میوه در ایران عزیزمان، ارمنستان، افغانستان، پاکستان، ترکیه و عراق کشت می‌شود. انار جز یکی از مرغوب‌ترین میوه‌های جهان است. ایران بزرگترین تولید کننده انار در دنیا است. ایرانیان از قدیم به کشت درخت انار در منازل خود اقدام می‌کردند و در آئین زرتشت نیز کشت درخت انار در منازل امری نیکو بوده است و در کتیبه‌های تخت جمشید نیز کنده‌کاری‌های بزرگ انار یافت می‌شود. ایران اولین زادگاه انار است و پس از ایران این میوه بهشتی در آسیای مرکزی و شمال افریقا و یونان نیز کشت شد. میوه انار را به ایزدبانو آناهیتا مرتبط می‌دانند و نشانه برکت و باروری است.

این میوه خوشمزه و خوشرنگ در فرهنگ ایران و ایرانی ریشه دوانده است که مهمترین آن مراسم شب یلدا است. انار سمبل حرارت و رنگ گرم پاییزی در آخرین روزهای خزان و اتصال آن به زمستان سفید پوش است. انار از ریشه نار به معنی آتش است. آتش در فرهنگ ایران باستان نشانه گرمی و زندگی است و منبعی برای پاک کردن آلودگی‌ها و پلشتی‌ها می‌باشد. از طرفی انار سمبل عاشق نیز می‌باشد؛ کسی که قلبش از حرارت عشق می‌سوزد. شاید برای همین در دوران بارداری توصیه می‌شود که انار را در لیست میوه‌های پرخاصیت قرار دارد و زیرا انار حاوی آنتی‌اکسیدان‌های است که بر ضد رادیکال‌های آزاد که باعث تومورها، سرطان‎‌ها و سایر بیماری‌ها عمل می‌کند. 

میوه انار

آیا انار برای بارداری مفید است؟

بسیاری از زنان باردار سوال می‌کنند که آیا خوردن انار برای بارداری مفید است؟ بله انار کاملاً برای بارداری مفید است زیرا یک خوراکی فوق العاده سرشار از پروتئین، فیبر، آهن، پتاسیم، کلسیم، ویتامین B، ویتامین C، ویتامین K و اسید فولیک (فولات) و سایر مواد معدنی حیاتی است. این میوه تغذیه خوبی برای مادران باردار فراهم می‌کند. در واقع، خوردن انار می‌تواند به جلوگیری از ناهنجاری‌های فیزیکی در جنین و هم چنین ناهنجاری‌های لوله عصبی در جنین در حال رشد کمک کند. خوردن انار هم چنین می‌تواند به سلامت و شادابی پوست مادران باردار کمک کند.

ارزش غذایی میوه انار

انار میوه‌ای غنی از مواد مغذی است که سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان‌ها است. یک فنجان دانه انار حاوی تقریباً ۱۴۴ کالری، ۷ گرم فیبر، ۳ گرم پروتئین و ۳۰ درصد از نیاز روزانه توصیه شده ویتامین C است. علاوه بر این، دانه انار منبع خوبی از ویتامین K، فولات و پتاسیم است. انار حتی بیشتر از زغال اخته یا کرن بری آنتی اکسیدان دارد. آنتی اکسیدان‌های موجود در انار، به ویژه پوکیالاژین‌ها، با فواید سلامتی متعددی از جمله کاهش التهاب، بهبود سلامت قلب و به طور بالقوه حتی کاهش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان مرتبط است. آنتی‌اکسیدان موجود در انار، التهاب (و در نتیجه درد) را در بدن کاهش می‌دهد و از مغز در حال رشد جنین محافظت می‌کند.

فواید مصرف انار در بارداری

خوردن میوه انار در بارداری می‌تواند فواید متعددی هم برای مادر و هم برای جنین داشته باشد. انار حاوی مجموعه‌ای از مواد مغذی سالم است. در دوران بارداری، این میوه نه تنها ویار شیرینی را سیر و رفع می‌کند، بلکه بدن را نیز آبرسانی می‌کند. از فواید مصرف انار در دوران بارداری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • به هضم غذا کمک می‌کند: مقدار مناسب فیبر یکی از فواید انار در دوران بارداری است. انار غنی شده با فیبر، طیف وسیعی از اختلالات گوارشی از جمله یبوست را از بین می‌برد، زیرا فیبر موجود در آن عملکرد سیستم گوارشی را تسهیل می‌کند و باعث بهبود هضم و حرکات منظم روده می‌شود. متخصصان خوردن غذاهای غنی از فیبر مانند انار را توصیه می‌کنند زیرا هضم غذا را تقویت می‌کنند و به تحریک حرکات روده کمک می‌کنند.
  • از گرفتگی عضلات جلوگیری می‌کند: یکی دیگر از مواد معدنی ضروری برای زنان باردار پتاسیم است. پتاسیم به عملکرد ماهیچه‌ها کمک می‌کند و بنابراین از گرفتگی عضلات در دوران بارداری جلوگیری می‌کند. اگر می‌خواهید از مقدار کافی پتاسیم در بدن برای جلوگیری از گرفتگی عضلات اطمینان حاصل کنید، غذاهای غنی از پتاسیم مانند انار را در دوران بارداری در رژیم غذایی خود بگنجانید. هم‌چنین انار با وجود پتاسیم، به کاهش دردهای بارداری و کاهش کرمپ بارداری کمک می‌کند.
  • به رشد مغز جنین کمک می‌کند: فولات یک عنصر ضروری است که رشد ذهنی مناسب جنین را تضمین می‌کند. فولات از تشکیل لوله‌های عصبی در رشد سیستم عصبی کودک حمایت می‌کند و در نتیجه رشد مغز را در مسیر درست نگه می‌دارد. وقتی صحبت از فواید انار در بارداری می‌شود، می‌توان گفت ۱۰ درصد از فولات مورد نیاز بدن در بارداری را می‌توان با مصرف آب انار تامین کرد.
  • از کم خونی (کمبود آهن) جلوگیری می‌کند: مصرف مکمل‌های آهن یا غذاهای غنی از آهن مانند انار در دوران بارداری، آهن کافی در خون را تضمین می‌کند. انار سرشار از ویتامین C و آهن است همانطور که می‌دانید برای جذب بهتر آهن، مصرف ویتامین C توصیه می‌شود. علاوه بر این، مصرف کافی ویتامین C و آهن خطر کم خونی ناشی از فقر آهن را کاهش می‌دهد که منجر به زایمان زودرس می‌شود. همچنین از ضعف و خستگی ناشی از بارداری جلوگیری می‌کند.
  • موجب کاهش فشار خون می‌شود: برخی از مطالعات نشان می‌دهد که نوشیدن آب انار ممکن است به کاهش فشار خون بالا کمک کند که می‌تواند احتمال ابتلا به پره اکلامپسی را کاهش دهد. فعالیت ACE سرم را مهار کند و آن را به یک میوه بالقوه برای سلامت قلب تبدیل کند.
  • بدن را در برابر رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند: برخی از فرآیندهای بدن می‌توانند باعث تشکیل رادیکال‌های آزاد در بدن شوند. این رادیکال‌ها عموماً مواد زائدی هستند که به سموم تبدیل می‌شوند و از این رو بدن باید آن‌ها را حذف کند. اگر این سموم دفع نشوند، با سلول‌های سالم یا مولکول‌های DNA تعامل خواهند داشت. این سموم، علاوه بر آسیب رساندن به جفت، به بدن مادر نیز آسیب می‌رساند. انار که سرشار از آنتی اکسیدان است در دوران بارداری به مبارزه با رادیکال‌های آزاد کمک می‌کند. آنتی‌اکسیدان‌ها به ترمیم هرگونه آسیب وارد شده به سلول‌ها کمک می‌کنند و در عین حال از جنین در برابر آسیب سلولی محافظت می‌کنند.
  • به حفظ تراکم استخوان کمک می‌کند: انار حاوی عناصر لازم برای حفظ و سلامت استخوان نظیر پتاسیم و کلسیم می‌باشد. حتی زمانی که بادام زمینی کوچک شما (جنین) ذخایر کلسیم شما را کاهش می‌دهد، می‌توانید با مصرف انار به حفظ استخوان و سلامت آن کمک کنید.
فواید مصرف انار در بارداری

فواید آب انار در بارداری

به کل دانه انار؛ آریل می‌گویند (تستا و دانه وسط آن). در حالی که خوردن کل آریل خوب است، بسیاری از خانم‌ها ترجیح می‌دهند از آب انار بچسبند زیرا به ترکیب بافت آبدار و ترد انار به عنوان میوه علاقه ندارند. ولی آب انار طعم ترش و شیرین آن یک انتخاب مناسب برای بارداری تبدیل می‌کند. در حالی که خوردن انار در دوران بارداری فواید زیادی دارد، اما نمی‌توان از خود پرسید که آیا آب انار به همان اندازه مفید است یا خیر؟!  پاسخ کوتاه است، بله. آب انار شامل تمام مواد مغذی و مواد معدنی مورد نیاز بدن باردار است. بسیاری از زنان حتی نوشیدن آب انار را در دوران بارداری برای نوزادی زیبا توصیه می‌کنند، اما چقدر درست است. هیچ مدرک علمی وجود ندارد که نشان دهد نوشیدن آب انار می‌تواند کودک را زیبا کند.

رنگ پوست کودک توسط ژنتیک تعیین می‌شود. غذا یا نوشیدنی‌هایی که مادر در دوران بارداری مصرف می‌کند، تاثیری بر آن ندارد. با این حال، مصرف آب انار ممکن است چندین فواید سلامتی برای شما و کودک‌تان داشته باشد. این میوه غنی از مواد مغذی است که سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان‌ها است که می‌تواند به کاهش التهاب، بهبود سلامت قلب و حمایت از سیستم ایمنی کمک کند.

آیا می‌توان در دوران بارداری انار را در شب یا عصر مصرف کرد؟

بهترین زمان برای خوردن انار در بارداری صبح می‌باشد. انار میوه‌ای است که خاصیت اسیدی دارد. بنابراین، خوردن انار در دوران بارداری در شب می‌تواند باعث سوزش سر دل یا رفلاکس اسید در دوران بارداری شود. بنابراین، اجتناب از مصرف انار در شب بهترین کار برای جلوگیری از عوارض است.

آیا مصرف دانه‌های انار بی‌خطر است؟

زنان باردار می‌توانند دانه‌های انار را به خوبی هضم کنند. خوردن دانه‌ها به جای نوشیدن آب میوه، هیچ اثر نامطلوبی ندارد. دانه‌های انار ممکن است کمی طول بکشد تا در سیستم گوارش حرکت کنند زیرا تا حدودی غیرقابل هضم هستند. با این حال، آن‌ها معمولاً هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کنند. فقط دو حالت وجود دارد که خوردن دانه‌های انار می‌تواند مضر باشد:

  • در صورت حساسیت به میوه‌ها
  • اگر فرد از داروهای رقیق کننده خون استفاده می‌کند، در این صورت مصرف بیش از حد دانه انار باعث ایجاد درد می‌شود.

آیا انار در بارداری باعث یبوست می‌شود؟

پاسخ منفی است. انار سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها و فیبر است که به فرآیند گوارش در بدن کمک می‌کند. انار هم‌چنین برای جلوگیری از نفخ و یبوست عالی است.

سوالات متداول در مورد مصرف انار

  • یک زن باردار چه تعداد انار می‌تواند بخورد؟ میوه‌ها و سبزی‌ها برای بدن مفید هستند، اما در خوردن هر چیزی که زیاده‌روی کنید، هر چقدر هم که مفید باشد، برای سلامتی مضر خواهد بود و انار نیز از این قاعده مستثنی نیست. در حالت ایده آل، یک انار در روز برای به دست آوردن فواید انار در بارداری کافی است. در عین حال، پرخوری می‌تواند به پوشش مینای دندان آسیب برساند. بنابراین خوردن زیاد انار توصیه نمی‌شود. برای جلوگیری از این آسیب، می‌توانید قبل از خوردن دانه‌ها مقداری پنیر بخورید. با این حال، قبل از گنجاندن هر میوه‌ای در رژیم بارداری خود باید با پزشک خود مشورت کنید.
  • آیا انار برای جنین مفید است؟ مصرف انار در دوران بارداری برای جنین در حال رشد بسیار عالی است زیرا حاوی اسید فولیک، مواد معدنی، پتاسیم و ویتامین B است. فولیک اسید موجود در انار به رشد سیستم عصبی در جنین می‌شود و مانع نقص سلول‌های عصبی مانند اسپینابیفیدا می‌شود.
  • آیا انار برای نوزادان مفید است؟ بله، غذاهای غنی شده با تمام مواد مغذی سالم مانند فیبر، ویتامین B، ویتامین C و ویتامین K، روی و بیش از ۱۵۰ آنتی اکسیدان، انار در دوران بارداری نه تنها برای شما، بلکه برای کودک‌تان نیز یک گزینه سالم است. آب میوه انار مقدار خوبی از بتاکاروتن را فراهم می‌کند. هنگامی که بدن آن را به ویتامین A تبدیل می‌کند، این آبمیوه باعث تقویت سیستم ایمنی، چشم و پوست سالم می‌شود. با این حال، برای جلوگیری از خطر خفگی، دانه‌های انار را له کرده و صاف کنید.

انار سیاه و خواص آن

انار سیاه تنها در ایران و به صورت خودرو در جنگل‌های شمال ایران می‌روید و کشور ژاپن بزرگترین خریدار این انار است. انار سیاه دارای ۱۵ نوع اسیدآمینه (واحد سازنده پروتئین) است و ۶ نوع از این اسید آمینه‌ها در هیچ میوه‌ای یافت نمی‌شود. این اسید آمینه‌ها را انسان از طریق مصرف گوشت به دست می‌آورد. بنابراین افرادی که رژیم گیاهی دارند تنها با خوردن انار به خصوص انار سیاه می‌توانند این اسید آمینه‌های جدید را به بدن‌شان برسانند. به خصوص بانوان بارداری که رژیم غذایی خود بیشتر از میوه و سبزیجات استفاده می‌کنند و گوشت کمتر استفاده می‌کنند و یا وگان هستند. انار سیاه خواص متعددی نظیر مبارزه با انگل‌های روده، پیشگیری از دیابت، درمان دردهای مفصلی، کاهش فشار خون و چندین خواص درمانی دیگر دارد.

انار سیاه به علت داشتن مقدار بالایی آهن به کم خونی بانوان باردار در دوران آبستنی کمک می‌کند و همچنین به خاطر این آهن بالا سلامت جنین را نیز تضمین می‌کند. انار سیاه خواص ضد تهوع نیز دارد که از مشکلات شایع بارداری است و بنابراین یک راه حل ساده برای بانوان آبستن است تا از شر تهوع و استفراغ حاملگی راحت شوند.

انار سیاه و خواص آن

چگونه انار را در برنامه غذایی خود بگنجانیم؟

انار دارای محصولات جانبی زیادی است که انتخاب را برای مصرف این میوه پر خاصیت باز می‌گذارد. میوه انار، آب انار، رب انار، سرکه انار، روغن هسته انار، لواشک انار، ترشک انار، شربت انار، مربای انار، برگ انار و پوست انار همگی دارای خواص فروانی هستند. مادران باردار می‌توانند انار را در بارداری به روش‌های مختلفی مصرف کنند، مانند:

  • خوردن دانه‌های انار (تستا)
  • خوردن دانه انار با گلپر
  • دانه‌های آن را به عنوان چاشنی در سالاد به همراه سبزیجات مصرف کنند.
  • سالاد اسفناج و پنیر همراه با انار
  • ماست و یا خامه را به دانه‌های انار اضافه کنند.
  • به عنوان اسموتی و میلک شیک میوه انار
  • آب انار
  • تزئین رو کیک
  • رب انار با مکارانی
  • لواشک انار
  • غذاهای مانند فسنجان، مرغ شکم پر با انار، آش انار، خورش مرغ و انار و انار بیج
چگونه انار را در برنامه غذایی خود بگنجانیم؟

سخن آخر

انار در بارداری فواید متعددی از ارتقای رشد سالم جنین برای جلوگیری از کم خونی و حمایت از سیستم ایمنی قوی دارد. با این حال، مصرف انار در حد اعتدال ضروری است و قبل از ایجاد هر گونه تغییر در رژیم غذایی با یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی مشورت کنید. با گنجاندن این میوه خوشمزه در رژیم غذایی بارداری خود، مادران باردار می‌توانند از مزایای بسیاری که انار دارد، بهره ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *