تصمیم گیری جهت تلاش برای بچه دار شدن یک نقطه عطف بزرگ در زندگی است. اما آیا بدن شما برای بارداری آمادگی دارد؟ شما چهار هفته در پیش دارید تا خود را برای بارداری آماده کنید. در این مقاله لیستی از کارهایی است که میتوانید در ماه آینده انجام دهید تا خود را برای بارداری آماده کنید را برایتان گرد آوری کردهایم. با پینو بیبی همراه باشید تا درباره آمادگی قبل از حاملگی بیشتر بدانید.
هفته اول (روز اول تا هفتم) آمادگی برای بارداری
- روز یکم: کنترل بارداری را متوقف کنید
اگر میخواهید باردار شوید، باید هر نوع روش کنترل بارداری را که استفاده میکنید، قطع کنید. شما میتوانید بلافاصله پس از قطع برخی از انواع روشهای پیشگیری از بارداری مانند قرصهای ضد بارداری، آبستن شوید. در واقع، بسیاری از زنان اولین قاعدگی خود را در عرض دو هفته پس از ترک قرص تجربه میکنند. هنگامی که دوره قاعدگی شروع میشود، اولین چرخه تلاش برای باردار شدن نیز شروع میشود. برخی از زنان بلافاصله باردار میشوند، اما برای برخی دیگر، ممکن است چند ماه طول میکشد.
- روز دوم: مصرف مولتی ویتامین را شروع کنید
بارداری باعث مصرف، ذخایر مواد مغذی بدن میشود. با مصرف یک مولتی ویتامین برای پر کردن شکافها به خود کمک کنید. ویتامینهای دوران بارداری به طور خاص فرموله شدهاند که بدن شما را در طول بارداری به آن نیاز دارد. شروع دوران بارداری به شما کمک میکند تا از هر گونه کمبود تغذیهای در اوایل بارداری جلوگیری کنید. شما هم چنین زمان خواهید داشت تا چند مارک تجاری را امتحان کنید تا ببینید چه چیزی برای بدن شما مفید و با بدن شما سازگارتر است.
- روز سوم: اسید فولیک مصرف کنید
علاوه بر ویتامینهای دوران بارداری، ممکن است به یک اسید فولیک یا مکمل فولات اضافی برای جلوگیری از نقص لوله عصبی جنین در اوایل بارداری نیاز داشته باشید. مطمئن شوید که حداقل ۴۰۰ تا ۸۰۰ میکروگرم منبع مطمئن اسید فولیک در روز مصرف میکنید. بسیاری از ویتامینهای دوران بارداری بدون نسخه حاوی این مقدار اسید فولیک هستند. حتماً برچسب روی بسته را بررسی کنید. هنگامی که باردار شدید، پزشک ممکن است داروهای بارداری را تجویز کند که حاوی مقدار بیشتری اسید فولیک باشد.
- روز چهارم: خوب غذا بخورید
شما هم چنین میتوانید بسیاری از ویتامینها، مواد معدنی و ریزمغذیهای مورد نیاز خود را با مصرف یک رژیم غذایی سالم و متعادل دریافت کنید. از غذاهای کامل بیش از هر چیز فرآوری شده لذت ببرید. میوهها و سبزیجات ارگانیک بیشتری را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا قرار گرفتن در معرض سموم را محدود کنید.
- روز پنجم: ورزش کنید
ورزش کردن حداقل ۴ تا ۵ بار در هفته راه عالی دیگری برای آمادگی برای بارداری است. سعی کنید حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت متوسط و در مجموع ۱۵۰ دقیقه در هفته تحرک داشته باشید. از یک ورزش و فعالیت سبک شروع کنید مانند راه رفتن که بتوانید در هر جا حتی بیرون از درب ورودی خانه خود آن را انجام دهید. با ۱۰ تا ۱۵ دقیقه شروع کنید و به تدریج این زمان را افزایش دهید. اگر چالش بیشتری میخواهید، فعالیتهای شدید مانند دویدن، دوچرخهسواری یا پیادهروی در سربالایی را امتحان کنید. با ورزش بیشتر مزایای سلامتی بیشتری دریافت میکنید. اگر در حال حاضر نسبتاً فعال هستید، ممکن است سعی کنید هر هفته بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ دقیقه ورزش کنید.
- روز ششم: معاینه فیزیکی و چکاپ توسط پزشک
رعایت نکات فیزیکی سالانه به تشخیص مشکلات سلامتی قبل از شدید شدن کمک میکند. هنگامی که برای بارداری آماده میشوید، معاینات سلامت بسیار مهم هستند. پزشک شما را معاینه میکند و احتمالاً تعدادی آزمایش خون برای بررسی سطح کلسترول و موارد دیگر انجام میدهد. در این ویزیت، شما هم چنین میتوانید هر گونه نگرانی سلامتی دیگری که ممکن است داشته باشید را با پزشک خود مطرح کنید.
- روز هفتم: واکسیناسیون را بررسی کنید
قرار ویزیت پزشکی شما هم چنین یک فرصت عالی برای پرسیدن سوالات در مورد واکسیناسیونهایی است که ممکن است از دست داده باشید (کزاز، سرخجه و غیره). واکسیناسیون میتواند به حفظ سلامت شما و محافظت از کودکتان کمک کند.
هفته دوم (روز هشتم تا پانزدهم) آمادگی برای بارداری
- روز هشتم: یک ملاقات قبل از بارداری را با پزشک خود برنامهریزی کنید
بسته به عوامل متعددی (سن، مشکلات باروری قبلی و غیره)، ممکن است بخواهید یک ویزیت ویژه قبل از بارداری را با متخصص زنان و زایمان خود برنامهریزی کنید. برخی از زمینههای این معاینه ممکن است با وضعیت بدن شما همپوشانی داشته باشد، بنابراین حتماً سؤالات مربوط به باروری که ممکن است داشته باشید، را از پزشک خود بپرسید. ویزیت شما با متخصص زنان و زایمان باید شامل هر چیزی باشد که نگران آن هستید، از غربالگری بیماریهای مقاربتیSTDs گرفته تا غربالگری آمادگی بارداری.
- روز نهم: چرخه خود را دنبال کنید
چه از روشهای کنترل بارداری استفاده کرده باشید یا نه، اکنون زمان آن است که با چرخه قاعدگی خود آشنا شوید. ردیابی پنجره باروری به شما کمک میکند تا سریعتر باردار شوید. به علاوه، داشتن درک درستی از چرخههای پریود به شما کمک میکند تا متوجه شوید که آیا چیزی مشکل دارد و ممکن است نیاز به رسیدگی داشته باشد (لکهبینی، پریود نامنظم، فاز لوتئال کوتاه و غیره).
با ثبت زمان شروع و پایان قاعدگی شروع کنید تا ببینید طول چرخه قاعدگی شما ماه به ماه چگونه تغییر میکند. شما میتوانید هر چیزی مانند خونریزی نامنظم و لکه بینی را نیز مشاهده کنید. متوسط طول چرخه قاعدگی حدود ۲۸ روز است، اما سیکل پریود میتواند از ۲۱ تا ۳۵ روز متغیر باشد و هم چنان در محدوده طبیعی و سالم قرار گیرد. اپلیکیشنهای زیادی وجود دارد که به شما در ردیابی سیکل قاعدگیتان کمک میکند.
- روز دهم: قرار گرفتن در معرض سموم را محدود کنید
قرار گرفتن زیاد در معرض سموم میتواند برای جنین در حال رشد خطرناک باشد. سعی کنید قرار گرفتن در معرض مواد سمی و خطرناک را با موارد زیر کاهش دهید:
- اجتناب از عطرهای مصنوعی
- استفاده از ظروف بدون بیسفنول A (BPA)
- انتخاب محصولات مراقبت شخصی و خانگی بدون مواد شیمیایی
- چشمپوشی از برخی خدمات زیبایی
در اینجا چند کار دیگر وجود دارد که میتوانید از امروز شروع کنید:
- با آب و سرکه پاک کنندههای خانگی، منزل خود را تمیز کنید.
- غذاهای ارگانیک بخورید.
- شویندههای لباسشویی بدون انسانس مصرف کنید.
- از استعمال محصولات آرایشی که حاوی پارابن، سدیم لوریل سولفات، سرب و جیوه هستند، اجتناب کنید.
- غذاهای تازه را به جای کنسروها که ممکن است حاوی BPA باشند، انتخاب کنید.
- روز یازدهم: کاهش استرس را تمرین کنید
ایجاد راههای کاهش استرس به شما در دوران بارداری و در سال اول پر استرس زندگی کودکتان کمک میکند. اگر احساس استرس میکنید، سعی کنید یک پیاده روی آرام داشته باشید، چند تمرین تنفس عمیق را تمرین کنید، یا هر کار دیگری که باعث شادی شما میشود را انجام دهید.
- روز دوازدهم: یوگا را امتحان کنید
یوگا برای باروری شما فواید زیادی دارد. انجام یک تمرین منظم یوگا ممکن است به احساسات و اضطراب شما در رابطه با روند لقاح کمک کند. هم چنین بدن خود را جهت آمادگی برای بارداری تقویت میکنید و عضلات شما کشش مناسب را خواهد داشت. به دنبال یوگا و ماساژ برای باروری و یا سایر کلاسهای یوگا در منطقه زندگی خودتان باشید.
- روز سیزدهم: ملاقات با دندانپزشک
در حالی که تمام معاینات سلامت خود را انجام میدهید، بهتر است برای معاینه دندانهای خود نیز وقت بگذارید. در دوران بارداری، هورمونهای بدن شما ممکن است بر لثهها و دندانهای شما تاثیر بگذارد. عادات خوب مسواک زدن قبل از بارداری میتواند به جلوگیری از التهاب لثه و حفرههای دندانی در بارداری کمک کند.
- روز چهاردهم: سیگار، الکل و مواد مخدر را ترک کنید
سیگار کشیدن، مصرف مواد مخدر و نوشیدن الکل میتواند به طرق مختلف به جنین آسیب برساند. استعمال سیگار، کودک شما را در معرض مواد شیمیایی مضر قرار میدهد، جریان خون او را محدود میکند و حتی ممکن است باعث زایمان زودرس شود.
نوشیدن الکل، نوزاد را در معرض خطر سندرم الکل جنینیFAS قرار میدهد. استفاده از مواد مخدر (هروئین، کوکائین، مت آمفتامینها، ماری جوانا و غیره) نه تنها غیرقانونی است، بلکه ممکن است باعث نقص مادرزادی، سقط جنین یا مرده زایی شود، باعث بروز سندرم محرومیت نوزادی میشود.
- روز پانزدهم: رابطه جنسی داشته باشید
از همان ابتدا در برابر تبدیل رابطه جنسی به یک کار طاقت فرسا مقاومت کنید. آن را اغلب و برای تفریح انجام دهید. خودجوش و پرشور باشید. به هر حال، رابطه جنسی چیزی است که شما را باردار میکند. ایجاد عادات صحیح عاشقانه به تقویت رابطه شما کمک میکند. اگر هیچ مشکل باروری شناخته شدهای ندارید، نگران زمانبندی رابطه جنسی نباشید. در عوض، در طول چرخه خود مکرر رابطه جنسی محافظت نشده داشته باشید. تا شانس بارداری خود را افزایش دهید.
هفته سوم (روز شانزدهم تا بیست و سوم) آمادگی برای بارداری
- روز شانزدهم: وزن خود را متعادل کنید
آیا شاخص توده بدنیBMI خود را میدانید؟ پزشک شما احتمالاً این عدد را در معاینه فیزیکی شما محاسبه خواهد کرد. اگر BMI شما بالا باشد، در دستههای افراد با اضافه وزن و یا افراد چاق قرار میگیرید، با پزشک خود در مورد استراتژیهای سالم برای کاهش وزن صحبت کنید. اگر BMI شما در گروه کم وزن است، نیز با پزشک خود صحبت کنید.
- روز هفدهم: تاریخچه پزشکی خانواده را جمعآوری کنید
سلامت کودک شما نیز تحت تأثیر عوامل ژنتیکی است که ریشه در شجره نامه شما دارد. قبل از باردار شدن، ممکن است بخواهید از والدین یا سایر بستگان خود بپرسید که آیا شرایط ژنتیکی در خط خونی شما وجود دارد یا خیر. در مورد شریک زندگی شما هم همین طور است، بررسی کنید آیا مشکل خاصی در خانواده آنها وجود داشته است. اگر مورد یا شرایطی را کشف کردید، میتوانید با یک مشاور ژنتیک قرار ملاقات بگذارید تا در مورد نگرانیهای خود صحبت کنید و آزمایشات بیشتری را انجام دهید.
- روز هجدهم: در مورد نسخههای دارویی خود با پزشکتان مشورت کنید
مطمئن شوید که پزشک شما میداند که شما در حال تلاش برای باردار شدن هستید تا بتواند به نسخهها، داروها یا هر مکمل دیگری که ممکن است مصرف میکنید، نگاهی بیندازد. برخی از این داروها ممکن است در دوران بارداری بیخطر نباشند.
- روز نوزدهم: برای خشونت خانگی کمک بیابید
اگر در خانه هر گونه خشونتی را تجربه میکنید که ممکن است سلامت شما یا رفاه کودک آینده شما را به خطر بیندازد. اگر در معرض خشونت هستید با خدمات مشاورهای در خصوص خشونت خانگی تماس بگیرید و مطمئن باشید که این خدمات محرمانه است. اگر همسر شما شرایط خاصی مانند اعتیاد به مواد مخدر، بیماریهای روانی دارد، مطمئن شوید که شرایط او تحت کنترل است.
- روز بیستم: خوب بخوابید.
بسیاری از والدین نگران خواب در روزهای پس از آوردن نوزاد به خانه هستند. اما خواب در دوران بارداری میتواند به همان اندازه سخت و گریزان از شما باشد. تا میتوانید به خواب و استراحتهای خود اهمیت بدهید.
- روز بیست و یکم: مصرف کافئین را محدود کنید
آیا زیاد قهوه یا سایر نوشیدنیهای کافئیندار مینوشید؟ توصیههای مصرف روزانه برای زنان باردار تنها حدود ۳۰۰ گرم قهوه در روز است. اگر در حال حاضر بیش از این مقدار مصرف میکنید، به آرامی مقدار آن را کاهش دهید.
- روز بیست و دوم: نوشیدن آب
۶۰ درصد بدن شما از آب تشکیل شده است. برای سلامتی مطلوب، بدن خود را هیدراته نگه دارید. زنان باید هر روز ۹ فنجان آب بنوشند. هنگامی که باردار میشوید، ممکن است لازم باشد این مقدار را افزایش دهید. از پزشک خود راهنمایی بخواهید تا در رابطه با فواید نوشیدن آب بیشتر اطلاعات کسب کنید.
- روز بیست و سوم: نحوه عملکرد باوری را بیاموزید
مطالعه اصول اولیه، شانس باردار شدن شما را افزایش میدهد. بارداری برنامه ریزی شده منبع خوبی برای درک چگونگی وقوع حاملگی را فراهم میکند. برای شروع، باید در طول دوره باروری خود رابطه جنسی داشته باشید تا اسپرم بتواند قبل یا زمانی که به تازگی در بدن شما آزاد میشود با تخمک ملاقات کند. از آن جا، تخمکهای بارور شده در لولههای فالوپ حرکت میکنند و باید در رحم کاشته شوند تا بارداری رخ دهد. نیمی از تخمکهای بارور شده کاشته نمیشوند و با چرخه قاعدگی شما شسته و دفع میشوند.
هفته چهارم (روز بیست و چهارم تا سیاُم) آمادگی برای بارداری
- روز بیست و چهارم: از همسر خود بخواهید معاینه شود
اگر چه بیشتر یک بارداری سالم به زن مربوط میشود، اما بهتر است همسر شما نیز معاینه شود. حدود ۳۰ درصد از موارد ناباروری را می توان به عوامل مردانه ردیابی کرد. مطمئن شوید که همسر شما:
- معاینات فیزیکی را برنامه ریزی میکند.
- خوب غذا میخورد.
- ورزش و تمرینات بدنی کافی دارد.
- سیگار و سایر داروها را ترک میکند.
- مصرف الکل را محدود میکند.
سبک زندگی سالم به سلامت او و حتی کودک آینده کمک میکند.
- روز بیست و پنجم: سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید
در دوران بارداری، شما بیشتر مستعد ابتلا به سرماخوردگی، آنفولانزا و سایر بیماریها هستید. با حفظ یک رژیم غذایی سالم و سرشار از آنتیاکسیدان، ویتامین C و سایر مواد مغذی به سیستم ایمنی بدن خود کمک بیشتری کنید.
- روز بیست و ششم: بایدها و نبایدها را یاد بگیرید
چیزهای زیادی در مورد این که چه چیزی در دوران بارداری ایمن است و چه چیزی غیر قابل شنیدن است، وجود دارد. باورهای غلط زیادی در خصوص بارداری وجود دارند که چندان علمی نیست. موارد دیگر برای سلامت کودک در حال رشد شما بسیار مهم هستند. یکی از داغترین موارد برای بحث در دوران بارداری اجتناب از مصرف برخی میوهها و سبزیجات است. زنان باردار ۱۰ برابر بیشتر از سایر بزرگسالان سالم به لیستریا از غذاهای آلوده مبتلا میشوند (مسمومیت غذایی در بارداری). برای اطمینان از پاستوریزه بودن آنها، همین حالا شروع به خواندن برچسب روی غذاهای مورد علاقه خود کنید.
- روز بیست و هفتم: چالشهای شاغل بودن را مدیریت کنید
شغل شما ممکن است از نظر فیزیکی سخت باشد یا به حرکات خطرناکی نیاز داشته باشد. اما بلند کردن اجسام سنگین، ایستادن برای مدت طولانی و خم شدن در ناحیه کمر ممکن است منجر به اختلالات قاعدگی، مشکلات باروری و یا سقط جنین شود. نگرانیهای خود و توصیههایی را برای لیفت و بالا کردن اجسام با پزشک خود در میان بگذارید. هنگامی که باردار میشوید، بهتر است از بلند کردن اجسام سنگین از روی زمین، بالا بردن اجسام و خم شدن مکرر کمر خودداری کنید.
- روز بیست و هشتم: تفریح یا هیجان را الان تجربه کنید
زمانی که باردار هستید، تعدادی فعالیت وجود دارد که برای شما یا کودک در حال رشد شما ایمن نیستند. قبل از بارداری، برای مثال در آخرین جلسه چتربازی و یا ترن هوایی شرکت کنید. شروع ناگهانی، توقف این نوع فعالیتها ممکن است باعث جدا شدن جفت (دکولمان) شود، لذا در بارداری اصلاً توصیه نمیشود که سراغ فعالیتهای هیجانی و خطرناک بروید.
- روز بیست و نهم پوشش بیمه خود را بررسی کنید
مهم است که قبل از باردار شدن، آن چه را که در طرح بیمه درمانی شما پوشش داده شده است مرور کنید. سالانه تقریباً یک میلیون زن بدون مراقبتهای لازم قبل از موعد زایمان، وضع حمل میکنند. زنانی که ویزیتهای منظم قبل از زایمان را انجام نمیدهند احتمال تولد نوزادان با وزن کم در آنها بیشتر است هم چنین احتمال مرگ و میر در نوزدان چنین مادرانی ۵ برابر بیشتر است. قوانین مرخصی زایمان در ایران را مطالعه کنید.
- روز سیام: ارتباط برقرار کنید
شما ممکن است در چند سیکل اول تلاش خود باردار شوید، اما اغلب زوجها برای دیدن یک علامت مثبت ممکن است بیشتر صبر کنند تا به نتیجه برسند. قبل از شروع تلاش برای بارداری، مطمئن شوید که با شریک زندگی خود راحت و صادق هستید. صحبت کردن در مورد مسائل و یا ناراحتیهایی که در مسیر فرزندتان دارید، کلید سالم نگه داشتن رابطه شماست.
سخن آخر
زمانی که میخواهید فرزندی را به خانواده خود اضافه کنید باید به چیزهای زیادی فکر کنید. اما با کمی آمادگی، در راه بارداری سالم خواهید بود. پیشنهاد میکنیم مقالات زیر را در مجله پینو بیبی مطالعه کنید.
شرکت در کلاسهای آمادگی برای زایمان
رژیم غذایی بارداری: غذاهایی که در دوران بارداری باید از آنها اجتناب کرد