بارداری, تغذیه در بارداری, دسته‌بندی نشده, سلامت در بارداری

مصرف قاووت یا قوتو در دوران بارداری و اثرات آن

مصرف قاووت در دوران بارداری

قاووت یا قوتو یک ماده غذایی مقوی از کرمان برای دوران بارداری است که برای تقویت هوش و استخوان‌های جنین بسیار مفید است، علائم بارداری از جمله حالت تهوع مادر را کاهش می‌دهد و باعث کاهش احساس ضعف و خستگی در او می‌شود. مواد غذایی موجود در قوتو مانند فسفر به رشد و تکامل مغز و شکل‌ گیری اندام جنین کمک می‌کنند. 

در این مقاله در مورد مصرف قاووت در دوران بارداری، فواید و مضرات آن، انواع ممنوع آن در دوران بارداری و تاثیر آن بر روی جنین صحبت خواهیم کرد.

قاووت چیست؟

قاووت یا قوتو یک ماده غذایی بسیار مفید و سوغات کرمان است که به صورت پودر و در انواع مختلف وجود دارد. در تهیه این پودر، انواع مختلفی از مواد مقوی از جمله انواع آجیل، ادویه و گیاهان دارویی به کار می‌رود، سپس این ترکیب برشته می‌شود، به صورت پودر در می‌آید و در نهایت با شکر ترکیب می‌شود. این پودر مزه شیرین و گرمی دارد. 

این ماده غذایی منبع مفیدی از چربی‌های مفید و مواد آنتی اکسیدان به شمار می‌رود و حاوی ویتامین‌ها، مواد معدنی و اسیدهای چرب ضروری است. مواد غذایی موجود در ترکیب قوتو به قدری مقوی و پر کالری هستند که برخی از افراد به آن بمب انرژی می‌گویند. به همین دلیل قاووت می‌تواند به بدن زنان باردار انرژی زیادی برساند.

قوتو می‌تواند در صبحانه، میان وعده یا در وعده شام مصرف شود و انواع مناسب آن برای دوران بارداری برای زنان باردار بسیار مفید است.

انواع قوتو

قاووت انواع مختلفی دارد. هر یک از انواع ترکیب مواد غذایی منحصر به فرد خود را دارند که طعم متفاوتی می‌دهند. معمولا در انواع مختلف قوتو موادی مانند تخمه آفتاب گردان، شاهدانه، تخم کتان، سیاه دانه، تخم شربتی، تخم گشنیز، کنجد، هل، فلفل سیاه، قهوه، گندم، دارچین، تخم خربزه، زنجبیل، پسته، نخودچی و شکر و … بیش‌ترین استفاده را دارند. بعضی از مواد غذایی در ترکیبات آن از جمله خشخاش و قهوه برای دوران بارداری مناسب نیستند. 

نکته مهم در مصرف قوتو این است که شما لازم است در دوران بارداری قوتو بارداری را مصرف کنید و از مصرف برخی از انواع آن خودداری نمایید. تفاوت قاووت بارداری با انواع معمول قوتو این است که ترکیبات به کار رفته در آن برای دوران بارداری مفید هستند و عوارضی برای شما ندارند. مواد تشکیل دهنده قوتو بارداری شامل مواد بی ضرر برای بارداری از جمله گندم، سنجد، جو دو سر و برنج می‌باشند.

مصرف چه انواعی از قاووت در دوران بارداری مضر است؟

شما لازم است در دوران بارداری از مصرف انواع زیر خودداری کنید:

  • قاووت چهل گیاه به دلیل وجود موادی مانند خشخاش و قهوه خودداری کنید. چرا که مصرف بیش از حد کافئین و ترکیبات خشخاش در دوران بارداری مضر و ممنوع است. 
  • قاووت شیرافزا دارای ترکیباتی است که تولید پرولاکتین را در بدن مادر باردار افزایش می‌دهد. به دلیل تاثیری که این مواد بر هورمون‌های مادر دارند، این نوع پودر نباید در دوران بارداری مصرف شود. 
  • قاووت گل گاو زبان حاوی مقدار قابل توجهی است که به دلیل افزایش آنزیم‌های کبدی، خطر سقط جنین را در دوران بارداری افزایش می‌دهند. 
  • ترکیبات موجود در قوتو گل محمدی باعث بروز نشانه‌هایی از جمله حالت تهوع، اسهال و استفراغ، سوزش معده و بی خوابی می‌شود و مصرف آن در دوران بارداری مضر است.
  • مصرف قاووت خشخاش به دلیل داشتن خشخاش در دوران بارداری مضر است و لازم است از آن خودداری کنید. 

همچنین مصرف قوتو چهار مغز در دوران بارداری هم لازم است با دقت، در مقدار کم و زیر نظر پزشک صورت گیرد.

توصیه می‌کنیم که در دوران بارداری قاووت مناسب بارداری که از مواد غذایی مقوی و بی خطر برای بارداری تشکیل شده است را مصرف کنید. همچنین پیش از مصرف آن، در مورد ترکیبات آن، اثر هر یک بر بارداری و میزان مناسب برای مصرف آن تحقیق کنید. همچنین بهتر است در مورد مصرف آن با پزشک مشورت نمایید تا بر اساس شرایط خاص شما تایید مصرف آن را بدهد.  

فواید مصرف قاووت در دوران بارداری

قوتو یک ماده غذایی بسیار مقوی است. مصرف قاووت در دوران بارداری فواید بسیاری دارد که در ادامه آن‌ها را توضیح خواهیم داد. 

رفع ضعف و خستگی در دوران بارداری

بدن مادر در دوران بارداری به انرژی زیادی نیاز دارد و همچنین علائمی مانند خستگی و ضعف در این دوران بسیار رایج هستند. 

قاووت حاوی موادی مانند نارگیل، خرما، جو، کربوهیدرات‌های پیچیده و قند طبیعی است که علاوه بر این که انرژی مورد نیاز بدن در دوران بارداری را تامین می‌کند، سطح قند خون را حفظ می‌کند و باعث افزایش انرژی مادر باردار برای انجام کارهای روزانه می‌شود، در او اضافه وزن ناسالم ایجاد نمی‌کند. 

پیشگیری از یبوست بارداری

مواد غذایی موجود در قاووت حاوی مقدار قابل توجهی فیبر است که به عملکرد گوارش شما کمک می‌کند و از یبوست بارداری پیشگیری می‌نماید. 

تامین ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری بدن در دوران بارداری

این ماده غذایی سرشار از انواع ویتامین‌ها از جمله ویتامین A، ویتامین C، ویتامین‌های گروه B و مواد معدنی مانند آهن، پتاسیم، منگنز و مس می‌باشد که از کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی پیشگیری می‌کند و باعث سلامت بدن در دوران بارداری می‌شود. 

کمک به رشد و تکامل جنین

قاووت از آجیل‌هایی مانند پسته، گردو و فندق تهیه شده است که سرشار از اسیدهای چرب مفید هستند. این چربی‌های مفید به رشد و تکامل مغز جنین کمک می‌کنند و برای سلامت قلب و عروق مفید هستند. همچنین امگا ۳،  امگا ۶ و آنتی اکسیدان موجود در این پودر به بهبود سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند.

انواع آنتی اکسیدان موجود در قوتو به رشد و تکامل سلولی کمک می‌کنند و از استرس اکسیداتیو پیشگیری می‌نمایند. همچنین احتمال زایمان زودرس را کاهش می‌دهد و برای تقویت استخوان‌ها بسیار مفید هستند. 

این ماده غذایی سرشار از پروتئین است که به رشد و تکامل کلی جنین کمک بسیاری می‌کند و از بروز ناهنجاری‌های مادرزادی جلوگیری می‌نماید.

خاصیت ضد التهابی

مواد موجود در قاووت بارداری سرشار از فلاونوئید هستند که خاصیت ضد التهابی دارند و به کاهش التهاب‌ در دوران بارداری کمک می‌کنند

پیشگیری از کم خونی بارداری

آهن موجود در این ماده غذایی دارای مقدار قابل توجهی آهن می‌باشد که برای رفع کم خونی در دوران بارداری بسیار مفید است.

طرز تهیه قاووت در دوران بارداری

شما می‌توانید ترکیبات مفید قاووت از جمله پسته، هل و عدس را با شکر ترکیب کنید و این ترکیب را آسیاب نمایید. سپس می‌توانید یک قاشق چایخوری از این پودر را در آب جوش بریزید و به طور روزانه مصرف کنید. 

لازم است مواظب موادی که در قوتو خود میریزید باشید و در مصرف آن‌ اعتدال را رعایت کنید. همچنین توصیه می‌شود که آن را زیر نظر پزشک مصرف کنید تا بر اساس شرایط خاص شما ترکیبات آن را بررسی کند و به شما تایید مصرف آن را بدهد. 

مصرف قاووت در دوران بارداری

خطرات مصرف قاووت در دوران بارداری

از جمله مضرات مصرف قاووت در دوران بارداری، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

افزایش وزن

قاووت دارای قند و کالری بسیار زیادی است. به همین دلیل مصرف بیش از حد آن در دوران بارداری می‌تواند باعث افزایش وزن در بارداری شود که ناسالم است. شکر موجود در قوتو نیز ارزش غذایی خاصی ندارد و فقط باعث سیر شدن و افزایش وزن شما می‌شود. هرچند که در انواعی از قاووت به جای شکر از قند طبیعی مانند توت و شکر قهوه‌ای برای شیرین کردن آن استفاده می‌شود، اما آن‌ها نیز همچنان دارای کالری زیاد هستند و باعث افزایش وزن می‌شوند. همچنین طبع گرم و شیرین آن می‌تواند باعث جوش زدن و مشکلات پوستی شود.

احتمال حساسیت

مواد بسیار زیادی در قوتو استفاده می‌شوند. بنابراین در صورتی که از ترکیبات آن و اثر آن‌ها بر سلامت خود و جنین خود اطلاع نداشته باشید، ممکن است یکی از این مواد برای شما ایجاد حساسیت کنند و یا ضرر داشته باشند. به همین دلیل توصیه می‌شود که پیش از مصرف این ماده غذایی، ترکیبات دقیق آن را بررسی کنید و در مورد مصرف آن با پزشک خود مشورت نمایید.

مصرف قاووت در دوران بارداری برای چه افرادی ممنوع است؟

در صورتی که به دیابت بارداری مبتلا هستید، نباید قاووت را در این دوران مصرف کنید. این ماده غذایی بسیار شیرین است و از شکر و مواد دارای قند بسیاری در آن استفاده شده است. بنابراین مصرف آن باعث افزایش سطح قند خون می‌شود که در دیابت بارداری بسیار مضر است. 

در صورتی که دیابت بارداری به خوبی کنترل نشود، می‌تواند باعث افزایش فشار خون شود و خطرات بسیاری از جمله ابتلا به دیابت نوع ۲، افزایش وزن، مشکلات تنفسی و مشکلات متعدد برای جنین را ایجاد کند. همچنین خطر زایمان زودرس، پره اکلامپسی، نیاز به زایمان سزارین، پایین بودن قند خون نوزاد (هیپوگلیسمی) و سقط جنین به دلیل دیابت بارداری بالا می‌رود.

قاووت در شیردهی

موادی از جمله رازیانه و سیاهدانه در برخی از انواع قاووت به کار می‌روند که باعث افزایش تولید پرولاکتین در بدن مادر و در نتیجه، افزایش شیر مادر می‌شوند. قاووت شیرافزا برای همین منظور تهیه می‌شود. 

چگونه قوتو را مصرف کنیم؟

شما می‌توانید پودر قاووت را به صورت خشک مصرف کنید. در صورتی که مصرف آن به صورت پودر به میل شما نیست، می‌توانید یک قاشق چایخوری از آن را در آب جوش و یا شیر گرم حل کنید و به صورت نوشیدنی آن را میل کنید. 

قوتو بارداری تا یک سال در یخچال قابل نگهداری است و شما می‌توانید این ماده غذایی را در صبحانه، به صورت میان وعده و در شام مصرف کنید. 

همچنین در صورتی که در دوران بارداری ویار شیرینی دارید، می‌توانید با استفاده از این پودر به همراه گلاب و شیرینی دیگر حلوا درست کنید و آن را میل نمایید.

نکات ایمنی در مصرف قاووت در دوران بارداری

این ماده غذایی نباید بو و مزه غیر طبیعی و ناخوشایند داشته باشد. در صورتی که پودر شما بوی سوختگی می‌دهد یا بوی غیر طبیعی دیگری مانند بوی خاک دارد، لازم است از مصرف آن خودداری کنید. 

همچنین بسته بندی این محصول لازم است استاندارد و مخصوص مواد غذایی باشد و نباید به گونه‌ای باشد که باعث انتقال مواد شیمیایی به مواد غذایی شود.

مصرف قوتو در زمان‌های مختلف

شما می‌توانید قاووت را به شکل زیر در زمان‌های مختلف پیش از بارداری، در دوران بارداری و پس از زایمان مصرف کنید تا سالم باشد و بیش‌ترین فایده را برای شما داشته باشد:

مصرف قاووت پیش از دوران بارداری

شما می‌توانید پیش از دوران بارداری در حد اعتدال انواع مختلف قاووت را مصرف کنید. مصرف یک روز در میان این پودر به اندازه دو یا سه قاشق غذاخوری برای شما بسیار مفید است و انرژی مورد نیاز شما را تامین می‌کند. 

مصرف قاووت در سه ماهه اول بارداری

لازم است از مصرف انواعی از قوتو از جمله قاووت چهل گیاه، خشخاش، گل گاو زبان، گل محمدی و شیر افزا در سه ماهه اول بارداری خودداری نمایید. چرا که ترکیبات موجود در این انواع از جمله کافئین و خشخاش در دوران بارداری مضر است و عوارضی از جمله حالت تهوع، بی خوابی، اسهال و استفراغ را در شما ایجاد می‌کند و خطر سقط جنین را افزایش می‌دهد. 

همچنین لازم است مصرف قاووت چهار مغز را نیز کاهش دهید و یا تحت نظر پزشک آن را مصرف کنید. 

مصرف قاووت در سه ماهه دوم و سوم بارداری

شما می‌توانید در این دوران انواعی از قاووت که برای دوران بارداری مفید هستند را مصرف کنید؛ فقط لازم است پیش از مصرف آن با پزشک مشورت کنید و اعتدال را رعایت نمایید. 

مصرف قاووت در دوران شیردهی

شما می‌توانید در این دوران از قاووت شیرافزا استفاده کنید. این نوع ماده غذایی به دلیل موجود ترکیبات گیاهی آن از جمله رازیانه، تولید پرولاکتین را بدن شما افزایش می‌دهد و باعث تولید شیر مادر می‌شود. 

سوالات متداول

فواید مصرف قاووت در دوران بارداری چیست؟

مصرف قوتو در دوران بارداری در حد اعتدال بسیار مفید است. ترکیبات موجود در این ماده غذایی از جمله خرما، نارگیل، توت، شکر قهوه‌ای کالری بسیاری دارند و به دلیل داشتن انرژی زیاد، خستگی و ضعف در دوران بارداری را رفع می‌کنند و قند خون را حفظ می‌کنند. قاووت همچنین به عملکرد گوارش شما کمک می‌کند و از یبوست بارداری پیشگیری می‌نماید. ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در آن به رشد و تکامل جنین و مغز جنین کمک می‌کند و برای تقویت استخوان‌ها بسیار مفید است. این ماده همچنین برای جلوگیری از برخی از مشکلات و بیماری‌های بارداری از جمله ناهنجاری‌های مادرزادی، استرس اکسیداتیو و زایمان زودرس موثر است و به کاهش التهاب و کم خونی بارداری کمک می‌کند. 

قاووت دارای چه موادی است؟

این ماده غذایی سرشار از ویتامین‌های مختلف از جمله ویتامین A، ویتامین C، ویتامین‌های گروه B و مواد معدنی متنوع مانند آهن، پتاسیم، منگنز و مس می‌باشد و فیبر، آنتی اکسیدان، اسیدهای چرب ضروری مانند امگا ۳ و امگا ۶ دارد که در دوران بارداری بسیار مفید هستند. همچنین کالری و قند زیادی نیز دارد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *