بارداری, تغذیه در بارداری, سلامت در بارداری

مصرف کشمش در دوران بارداری و اثرات آن

مصرف کشمش در دوران بارداری

بارداری یک مرحله بسیار مهم برای مادر و جنین محسوب می‌شود. به همین دلیل، داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل برای رشد و تکامل مناسب جنین ضروری است. یکی از مواد غذایی که اغلب در مورد مصرف آن در دوران بارداری صحبت می‌شود، کشمش است. کشمش سرشار از مواد غذایی ضروری است و ویتامین‌ها و مواد معدنی دارد که برای مادر و جنین مفید هستند. با این حال، مصرف کشمش در دوران بارداری نیز مانند سایر مواد غذایی خطرات و عوارض خاص خود را دارد. چرا که کشمش می‌تواند در بارداری مشکلات گوارشی نیز ایجاد کند. 

در این مقاله در مورد فواید، مضرات و عوارض مصرف کشمش در دوران بارداری صحبت خواهیم کرد و به شما کمک می‌کنیم تا در مورد مصرف آن در رژیم غذایی خود تصمیم درستی بگیرید.

کشمش چیست؟

کشمش به انگور خشک شده گفته می‌شود. فرآیند خشک کردن انگور هم مواد غذایی مفید و هم قند انگور را افزایش می‌دهد و آن را به یک ماده غذایی شیرین و سرشار از مواد غذایی و کالری تبدیل می‌کند. این ماده غذایی به عنوان میان وعده طرفداران زیادی دارد و از انواع مختلف انگور تهیه می‌شود. کشمش تهیه شده از انواع مختلف انگور بافت و طعم متفاوتی دارد. همچنین فرآیند خشک کردن می‌تواند به روش‌های مختلفی انجام شود. برخی از کشمش‌ها در آفتاب خشک می‌شوند و رنگ آن‌ها تیره‌تر است. این نوع خشک شدن حدود ۳ هفته طول می‌کشد. اما انگور همینطور می‌تواند در مکان سربسته و یا خشک کن صنعتی خشک شود. 

امروزه کشمش در بسیاری از مغازه‌ها به فروش می‌رسد. اما به دلیل این که این ماده غذایی قند طبیعی و کالری بسیار بالایی دارد، بهتر است در خوردن آن تعادل را رعایت کنید. 

ارزش غذایی کشمش

ارزش غذایی انواع مختلف کشمش شبیه به یکدیگر است. برای مثال، همه انواع کشمش سرشار از آنتی اکسیدان هستند. آنتی اکسیدان‌ها به موادی گفته می‌شود که به سلول‌های شما کمک می‌کنند تا با مولکول‌های مضر به نام رادیکال‌های آزاد مقابله کنند. ارزش غذایی کشمش به شرح زیر است:

  • آهن
  • پتاسیم
  • مس
  • منگنز

کشمش همینطور حاوی بور (Boron) است. این ماده معدنی به سلامت استخوان و مفاصل کمک می‌کند و می‌تواند سرعت ترمیم زخم‌ها را بیش‌تر کند و عملکرد شناختی را بهبود بخشد. 

یک چهارم پیمانه کشمش حاوی مواد غذایی زیر می‌باشد:

  • کالری: ۱۲۰
  • پروتئین: ۱ گرم
  • کربوهیدرات: ۳۲ گرم
  • فیبر: ۲ گرم
  • قند: ۲۶ گرم
  • کلسیم: ۲۵ میلی گرم
  • آهن: ۱ میلی گرم

فیبر

کشمش سرشار از فیبر است. به همین دلیل هضم آن آسان است و به سلامت دستگاه گوارش شما کمک می‌کند که این برای دوران بارداری بسیار مفید است. چرا که تغییرات هورمونی در بارداری، مشکلات گوارشی متعددی را برای مادر ایجاد می‌کند. 

آهن

یکی دیگر از فواید مصرف کشمش در دوران بارداری این است که کشمش حاوی آهن است. آهن به گردش خون و سلامت قلب کمک می‌کند و کمبود آن باعث کم خونی فقر آهن می‌شود. به همین دلیل بسیار در دوران بارداری مهم است. 

کلسیم

یکی از مهم‌ترین مواد معدنی برای بدن، کلسیم است. این ماده معدنی برای سلامت استخوان و دندان، سلامت پوست و قلب ضروری است. بدن شما برای عملکرد مناسب به کلسیم نیاز دارد و کشمش نیز سرشار از کلسیم است. 

کلسیم برای رشد استخوان‌های جنین مهم است و به همین دلیل، اهمیت کلسیم در دوران بارداری بیش‌تر از حالت عادی نیز می‌باشد.

پتاسیم

کشمش همچنین حاوی پتاسیم می‌باشد. پتاسیم یک ماده معدنی ضروری است که نقشی حیاتی را در عملکرد قلب و عضلات دارد و به تنظیم فشار خون، تعادل مایعات بدن و پیام‌های عصبی کمک می‌کند. دریافت پتاسیم کافی برای سلامت قلب و عروق مهم است و از مشکلاتی مانند فشار خون پیشگیری می‌کند. 

آیا مصرف کشمش در دوران بارداری بی خطر است؟

بله، مصرف کشمش در دوران بارداری بی خطر است. کشمش یک ماده غذایی طبیعی است که سرشار از کلسیم، آنتی اکسیدان و فیبر است و فواید بسیاری برای زنان باردار دارد. بنابراین شما می‌توانید آن را به رژیم غذایی خود در دوران بارداری اضافه کنید و از مواد غذایی مفید آن بهره ببرید. 

البته با این که مصرف کشمش در دوران بارداری بی خطر است، لازم است در استفاده از آن اعتدال را رعایت کنید. چرا که مصرف بیش از حد کشمش در دوران بارداری می‌تواند باعث بروز اسهال و سایر مشکلات گوارشی از جمله نفخ و گاز معده شود. همچنین زنان بارداری که در خطر ابتلا به دیابت بارداری قرار دارند باید مصرف کشمش را در این زمان محدود کنند. 

آیا مصرف کشمش در سه ماه اول بارداری بی خطر است؟

بله، شما می‌توانید در سه ماه اول بارداری کشمش مصرف کنید تا انرژی دریافت کنید. مصرف کشمش در بارداری همچنین علائم یبوست بارداری را بهبود می‌دهد. مصرف کشمش خیس خورده برای درمان یبوست موثرتر از کشمش خشک است. 

مقدار مجاز مصرف کشمش در بارداری چیست؟

معمولا توصیه می‌شود که در دوران بارداری بیش از نیم پیمانه یا یک مشت کشمش مصرف نکنید. چرا که مصرف بیش از این مقدار ممکن است باعث مشکلات گوارشی شود و خطر ابتلا به دیابت بارداری را افزایش دهد. 

معمولا مصرف کشمش به عنوان یک میان وعده در دوران بارداری بی خطر است، اما بهتر است که پیش از مصرف آن با پزشک مشورت کنید تا بر اساس خطر دیابت بارداری توصیه مورد نیاز را به شما بکند. 

فواید مصرف کشمش در دوران بارداری چیست؟

کشمش اغلب یک میان وعده سالم به شمار می‌رود. در ادامه برخی از شناخته شده‌ترین خواص مصرف کشمش در دوران بارداری را توضیح خواهیم داد:

یبوست را تسکین می‌دهد

کشمش فیبر زیاد و خاصیت ملین دارد و حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری، از جمله آهن و پتاسیم می‌باشد. 

یبوست در دوران بارداری یکی از علائم رایجی است که اغلب زنان از آن شکایت می‌کنند. اما مصرف کشمش در دوران بارداری می‌تواند هضم غذا را بهبود دهد و از یبوست پیشگیری کند. همچنین مصرف کشمش در دوران بارداری می‌تواند یبوست خفیف را رفع کند. 

دارای آنتی اکسیدان است

کشمش منبعی غنی از آنتی اکسیدان است و ترکیبات فنولیک (مواد مغذی گیاهی) است که ایمنی بدن شما را افزایش می‌دهد، با رادیکال‌های آزاد مضر مبارزه می‌کند و از ابتلا به بیماری‌های مزمن جلوگیری می‌کند. 

به تولید سلول‌های قرمز کمک می‌کند

کشمش حاوی آهن و ویتامین C می‌باشد و تولید هموگلوبین را افزایش می‌دهد که برای افزایش سلول‌های قرمز خون مفید است و خطر ابتلا به کم خونی در دوران بارداری را کاهش می‌دهد. 

در دوران بارداری تغییرات بسیاری در بدن شما اتفاق می‌افتد که تولید سلول‌های قرمز را در بدن تحت تاثیر قرار دهد. مصرف کشمش به پیشگیری از این مشکل کمک می‌کند. 

انرژی مورد نیاز شما را تامین می‌کند

تجربه ضعف در دوران بارداری رایج است. کشمش منبعی طبیعی و مناسب برای گلوکز محسوب می‌شود و مصرف آن می‌تواند سطح انرژی شما را افزایش دهد و از خستگی و ضعف در دوران بارداری جلوگیری کند. 

از کم خونی پیشگیری می‌کند

اختلالات هورمونی و کمبود آهن می‌تواند باعث کم خونی در دوران بارداری شود. در واقع، کم خونی در این دوران بسیار رایج است. 

کشمش منبعی سرشار از آهن است و مصرف روزانه آن در دوران بارداری می‌تواند تا حدی از کم خونی و فقر آهن پیشگیری کند.

به سلامت استخوان‌ کمک می‌کند

کشمش علاوه بر داشتن کلسیم، حاوی مواد معدنی ضروری مانند فسفر و منگنز نیز می‌باشد. این دو ماده معدنی نقش مهمی را در سلامت و استحکام استخوان‌ها ایفا می‌کنند. در دوران بارداری نیاز به این مواد معدنی افزایش پیدا می‌کند؛ چرا که اسکلت جنین در حال رشد و تکامل است و برای رشد به این مواد نیاز دارد. 

مصرف کشمش در دوران بارداری به سلامت کلی استخوان‌های هم مادر و هم جنین در حال رشد کمک می‌کند. 

حالت تهوع و تهوع صبحگاهی را تسکین می‌دهد

کشمش حاوی ترکیبات طبیعی است که می‌توانند حالت تهوع و تهوع صبحگاهی در دوران بارداری را تسکین دهند. تهوع یکی از علائم رایج در مراحل اولیه بارداری به شمار می‌رود. 

قند طبیعی و فیبر موجود در کشمش به راحتی قابل هضم است و انرژی مورد نیاز بدن شما را در این زمان تامین می‌کند. به همین دلیل مصرف کشمش در بارداری باعث تسکین حالت تهوع در دوران بارداری می‌شود. 

تاثیر روحی روانی تهوع صبحگاهی در بارداری

قند خون را تنظیم می‌کند

با وجود این که کشمش بسیار شیرین است، اما قند آن طبیعی می‌باشد و به همین دلیل برای رفع ویار شیرینی مادران باردار بسیار مناسب است. چرا که مصرف آن باعث افزایش شدید قند خون نمی‌شود. 

ثابت بودن قند خون و جلوگیری از افت آن در دوران بارداری بسیار مهم است. به همین دلیل، کشمش یک جایگزین مناسب برای خوراکی‌های دارای شکر محسوب می‌شود و قند خون شما را ثابت نگه می‌دارد. 

عوارض جانبی مصرف کشمش در دوران بارداری چیست؟

با این که مصرف کشمش در دوران بارداری معمولا بی خطر است، اما ممکن است تحت شرایط خاصی، مصرف آن خطرات و عوارضی نیز به همراه داشته باشد. 

کشمش سرشار از فیبر است؛ اما مصرف بیش از حد فیبر می‌تواند باعث بروز مشکلات گوارشی از جمله گاز معده، نفخ و دل درد شود. این ماده غذایی در برخی افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر ایجاد نفخ می‌کند. 

ممکن است کشمش مقداری آفت کش و سایر مواد شیمیایی را به خود جذب کرده باشد. با این که مقدار این ترکیبات بسیار کم است و برای بزرگسالان بی خطر محسوب می‌شود، اما ممکن است برای جنین در حال رشد مضر باشد. به همین دلیل نیاز است مصرف کشمش در دوران بارداری به اندازه نیم پیمانه نگه دارید و بیش از این مقدار آن را مصرف نکنید. 

همچنین ممکن است کشمش حاوی باکتری‌های مضری باشد که می‌توانند باعث مسمومیت غذایی شوند. به علاوه، کشمش محتوای قند بالایی دارد و مصرف بیش از حد آن باعث ابتلا به دیابت بارداری می‌شود. 

با این که کشمش برای سلامت شما بسیار مفید است، اما مصرف بیش از حد آن در دوران بارداری برای سلامت شما و جنین مضر محسوب می‌شود. از جمله دلایلی که لازم است مصرف کشمش را در دوران بارداری محدود کنید، می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • مصرف بیش از حد کشمش قند خون شما را افزایش می‌دهد.
  • مصرف بیش از حد کشمش باعث ابتلا به دیابت بارداری می‌شود. 
  • زیاده روی در مصرف کشمش در بارداری می‌تواند باعث ابتلای جنین به دیابت نوع ۲ شود. 

مصرف کشمش در بارداری برای چه افرادی ممنوع است؟

همانطور که گفته شد، مصرف بیش از حد کشمش در دوران بارداری خطراتی را برای مادر و جنین به همراه دارد. 

مصرف کشمش در دوران بارداری برای زنانی که مبتلا به دیابت بارداری می‌باشند، مضر است و می‌تواند باعث تشدید این بیماری شود. این بیماری باعث بالا رفتن قند خون می‌شود و برای سلامت مادر و جنین مضر است. در صورت عدم کنترل مناسب دیابت بارداری، می‌تواند باعث عوارضی مانند وزن بیش از حد نوزاد در بدو تولد، زایمان زودرس، تنگی نفس، افت قند خون (هیپوگلیسمی)، خطر ابتلای نوزاد به دیابت نوع ۲ در آینده و سقط جنین شود. همچنین شما را در خطر ابتلا به پره اکلامپسی، نیاز به زایمان سزارین و دیابت در آینده قرار می‌دهد. 

همچنین مصرف کشمش می‌تواند باعث بروز مشکلات گوارشی شود و به همین دلیل، برای افرادی که دارای مشکلات گوارشی از جمله سندرم روده تحریک پذیر هستند مضر است. مصرف این ماده غذایی برای این افراد می‌تواند باعث ایجاد گاز معده، نفخ، دل درد و یا اسهال شود. 

به طور کلی بهترین کار این است که پیش از مصرف کشمش در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید تا بر اساس شرایط سلامت شما توصیه‌های مناسب را ارائه دهد. 

اکلامپسی چیست؟

چگونه از سقط جنین جلوگیری کنیم؟

رژیم غذایی برای دیابت بارداری

حساسیت غذایی به کشمش در دوران بارداری

با این که احتمال حساسیت غذایی به کشمش وجود دارد، اما معمولا این ماده غذایی به خوبی در دوران بارداری هضم می‌شود. حساسیت غذایی به کشمش نادر است. اما در صورتی که به انگور یا میوه خشک شده حساسیت داشته باشید، بهتر است پیش از مصرف کشمش با پزشک مشورت کنید.

در صورتی که پس از مصرف کشمش در دوران بارداری علائم غیر معمولی از جمله خارش، ورم یا تنگی نفس را تجربه می‌کنید، لازم است بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. 

نحوه مصرف کشمش در دوران بارداری

کشمش یک ماده غذایی سالم و مفید برای رژیم غذایی دوران بارداری به شمار می‌رود. در ادامه روش‌هایی را برای مصرف این ماده غذایی در وعده‌های غذایی روزانه خود در دوران بارداری به شما پیشنهاد می‌دهیم:

  • یک مشت کشمش را بر روی غلات صبحانه، جوی دوسر یا ماست بریزید و میل کنید. کشمش طعم شیرینی به این ترکیبات اضافه می‌کند و آن را مقوی‌تر می‌نماید.
  • کشمش را با آجیل، دانه‌ها و غلات کامل ترکیب کنید و میل کنید. برای مثال، ترکیب کشمش و نخودچی بسیار مفید است.
  • یک مشت کشمش را بر روی سالاد بریزید تا طعم شیرین و خوشمزه‌ای به آن بدهید.
  • کشمش را در شیرینی و کیک خانگی مانند کیک یزدی، شیرینی و کیک بریزید.

فواید مصرف کشمش سیاه (مویز) در دوران بارداری

مصرف کشمش سیاه در رژیم غذایی دوران بارداری فواید بسیاری برای سلامت شما و جنین در حال رشد شما دارد. کشمش سیاه سرشار از مواد معدنی ضروری است و برای مرحله بارداری بسیار مقوی محسوب می‌شود. در ادامه برخی از فواید کشمش سیاه را توضیح خواهیم داد:

  • کشمش سیاه سرشار از آنتی اکسیدان‌هایی مانند آنتوسیانین و کوئرستین است که به خنثی کردن رادیکال‌های آزاد در بدن کمک می‌کنند و برای سلامت سلولی مفید هستند. 
  • ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در کشمش سیاه، از جمله ویتامین C و زینک سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کنند و ایمنی بدن را در برابر بیماری‌های رایج افزایش می‌دهند. 
  • قند طبیعی موجود در کشمش سیاه طعم شیرینی دارد، ولی برخلاف خوراکی‌های شیرین فرآوری شده فاقد شکر می‌باشند. به همین دلیل برای رفع ویار شیرینی بسیار مناسب است و باعث افزایش بیش از حد وزن نمی‌شود
  • پتاسیم موجود در کشمش سیاه فشار خون را در سطح مناسب نگه می‌دارد و خطر ابتلا به فشار خون در دوران بارداری را کاهش می‌دهد
  • سروتونین طبیعی در کشمش سیاه باعث آرامش شما می‌شود و بدین ترتیب کیفیت خواب شما را افزایش می‌دهد. بنابراین احتمال بی خوابی یا مشکل در خواب در دوران بارداری با مصرف این ماده غذایی کمتر می‌شود. 
  • کشمش سیاه حاوی ترکیبات گیاهی هستند که اختلالات هورمونی را کاهش می‌دهند و در نتیجه، برخی از عوارض بارداری مانند تغییر خلق و خو و ضعف را کاهش می‌دهد.
  • پتاسیم موجود در کشمش سیاه به تعادل مایعات بدن کمک می‌کند و ورم که یکی از عوارض رایج در دوران بارداری محسوب می‌شود را کاهش می‌دهد
  • منیزیم موجود در کشمش سیاه به رفع گرفتگی عضلات کمک می‌کند که در دوران بارداری بسیار رایج است. منیزیم برای عملکرد عضلات ضروری است. 

سوالات متداول

آیا مصرف کشمش خیس خورده در بارداری بی ضرر است؟

بله، شما می‌توانید در دوران بارداری کشمش خیس خورده میل کنید. جویدن و هضم کشمش خیس خورده راحت‌تر است. خیس خوردن کشمش همچنین طعم شیرین کشمش را بهتر می‌کند و آن را به میان وعده‌ای مناسب و مفید در این زمان تبدیل می‌کند. به علاوه، مصرف کشمش خیس خورده برای هضم و تامین آب بدن بهتر از کشمش خشک است. 

آیا ترکیب کشمش و شیر در دوران بارداری بی خطر است؟

بله، مصرف کشمش همراه با شیر در دوران بارداری بی خطر است. ترکیب کشمش و شیر یک میان وعده بسیار مناسب محسوب می‌شود. کلسیم موجود در شیر همراه با آهن موجود در کشمش بسیار مفید است و به سلامت استخوان و پیشگیری از کمبود آهن کمک می‌کند. با این حال، اگر در مورد رژیم غذایی خود نگران هستید، بهتر است پیش از مصرف آن با پزشک مشورت کنید. 

آیا مصرف نخود و کشمش در دوران بارداری مفید است؟

بله، مصرف نخودچی و کشمش بسیار مفید است و دارای فیبر، پروتئین و آهن فراوانی می‌باشد که برای عملکرد قلب، عضلات و مغز بسیار مهم است و ایمنی بدن را افزایش می‌دهد. همچنین از مشکلاتی مانند ضعف و کم خونی در بارداری پیشگیری می‌کند. اما لازم است در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید. زیرا مصرف بیش از حد آن باعث نفخ، اسهال و دیابت بارداری می‌شود. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *