ممکن است هنگامی که بچه دار میشوید، به سرعت کشف کنید که تصویر آرام و شیرین خوابیدن مثل یک نوزاد همیشه چندان دقیق نیست. احتمالاً از قبل برای این واقعیت آماده بودید که نوزاد شما از برنامه خواب پیروی نمیکند و لازم است هر چند ساعت یک بار از جمله در شب، غذا بخورد. اما اغلب صداهای عجیب نوزاد در خواب برای مادران و پدران غیرمنتظره هستند. به تعداد کمی از ما هشدار داده شده است که نوزادان ما نیمی از شب را با غرغر کردن، صدا در آوردن، عطسه کردن، جیر جیر کردن و زمزمه کردن سپری میکنند. حقیقت این است که بیشتر نوزادان اصلاً آرام یا عمیق نمیخوابند و ممکن است در هنگام خواب بسیار پر سر و صدا باشند. بسیاری از نوزادان دورههایی را پشت سر میگذارند که غلت میزنند و میچرخند، هیاهو و گریه میکنند، به طور مکرر از خواب بیدار میشوند و انواع صداهای عجیب و غریب از خود تولید میکنند. تمام این حرکات و سر و صداها در خواب ممکن است کمی برای شما نگران کننده به نظر برسند و برای خواب شما ایده آل نباشند. با این حال، دلیل صداهای نوزاد در خواب به طور کلی کاملا طبیعی است.
مطمئن باشید که صداهایی که از کودک کوچک شما ایجاد میشود، تقریباً همیشه کاملاً طبیعی است و با گذشت زمان از بین میرود. در این مقاله صداهای عجیب و غریب نوزاد در خواب را بررسی خواهیم کرد، در مورد این صحبت میکنیم که چرا نوزادان این صداها را تولید میکنند و آنها تا چه مدت زمانی ادامه خواهند داشت.
اصول خواب نوزادان
نوزادان به طور طبیعی در خواب بی قراری میکنند. مطمئناً دقایق و ساعتهایی وجود دارد که نوزاد آرام میخوابد؛ زمانی که حتی صدای ماشین چمن زنی در بیرون یا کودک نوپایی که در اتاق کناری سر و صدا میکند، او را بیدار نمیکنند. با این حال، در بیشتر مواقع، نوزادان در بخش وسیعی از خواب خود به حالات مختلفی انتقال پیدا میکنند؛ این مراحل از خواب آلود و خواب سبک تا عمیق و آرام، از ساکت تا بلند، از غرغر و صدا گرفته تا جیر جیر و خروپف، و دوباره تکرار مراحل تغییر میکنند.
خواب نوزاد میتواند پر از صدا و حرکت باشد. بسیاری از نوزادان به راحتی بیدار میشوند، هنگام خواب حرکت میکنند و تکان میخورند، دست ها و پاهای کوچک خود را تکان میدهند، صداهای مکیدن از خود تولید میکنند و برای غذا ناله میکنند. همه اینها طبیعی است.
خواب نوزاد بی قرار است
صداها و حرکات خواب نوزاد نتیجه سیستم عصبی و رفلکسهای نابالغ نوزاد است. نوزادان هنوز چرخه خواب منظمی ندارند. ریتمهای شبانهروزی خواب نوزاد تا حدود شش هفتگی او ایجاد نمیشوند، به این معنی که چرخههای خواب نوزاد نظم کمی دارد، در تشخیص شب از روز مشکل دارد و اغلب از خواب بیدار میشود.
خواب REM فعال تر است
تا حدود شش ماهگی، نوزاد حداقل ۵۰ درصد از زمان خود را صرف حرکات سریع چشم (REM) میکند که بیشتر به عنوان خواب فعال شناخته میشود. ضربان قلب و تنفس در خواب REM سریعتر است و چشمان نوزاد زیر پلک حرکت میکند.
خواب REM زمانی اتفاق میافتد که مغز فعالترین حالت را دارد و به رویا پردازیهای زنده تمایل دارد. در طول حالت REM، یک نوزاد ممکن است در ارتباط با رویاهای خود یا صرفاً به دلیل فعالیتی که در مغز او اتفاق میافتد، حرکت کند. همه این حرکات میتوانند دلیل صداهای نوزاد در خواب باشند. همچنین، کودک شما ممکن است صداهایی از غرغر گرفته تا ناله را در ارتباط با رویاهای خود تولید کند.
نوزادان تغییرات خواب زیادی دارند
چرخه خواب نوزاد دارای انتقالهای متعددی بین حالتهای خواب، از جمله فازهای سبک، عمیق و رویا و تکرار آن میباشد و تنها حدود ۵۰ دقیقه طول میکشد. چرخه خواب در سنین پیش دبستانی به ۹۰ دقیقه میرسد
در طول این چرخه بین حالتهای خواب است که نوزاد بیشتر مستعد حرکت، تولید صدا و بیدار شدن است. نوزاد هنوز نمیداند چگونه خودش دوباره بخوابد. بنابراین وقتی بین چرخههای خواب بیدار میشود یا از خوابی که دیده است میترسد، ممکن است برای جلب توجه شما هول کند یا گریه کند. برخی دیگر ممکن است صدا ایجاد کنند و در حالی که حرکت میکنند، دوباره به خواب عمیقتری میروند.
دلیل بسیاری از این صداهای نوزاد در خواب برای کمک به نوزاد جهت جلب توجه مورد نیاز برای بازگشت به خواب یا تعویض پوشک یا وعده غذایی بعدی خود میباشد.
نوزادان گرسنه در هنگام خواب بهانه میگیرند
از آنجایی که نوزادان هر چند ساعت یک بار، از جمله در نیمههای شب نیاز به غذا خوردن دارند، گرسنگی نیز دلیل ایجاد برخی از صداهای نوزاد در خواب میشود. وقتی نوزاد گرسنه میشود، ممکن است لبهایش را به هم بزند، مشت هایش را بمکد، به اطراف حرکت کند و شروع به هیاهو و ناله کردن کند تا زمانی که به او شیر داده شود و سیر شود.
پر سر و صدا بودن در هنگام گرسنگی یک مزیت تکاملی است که به نوزاد امکان میدهد در زمان نیاز به غذا خوردن به مراقبان خود هشدار دهد. رفلکس مکیدن نوزاد همچنین به این معنی است که او هر چیزی را که به دهانش نزدیک شود، چه گرسنه باشد یا نه، میمکد. بنابراین یک نوزاد سیر و راضی ممکن است هنوز مشت خود را بمکد، حتی زمانی که خواب است.
به همین دلیل است که خواب نوزاد میتواند همراه با چنین صداهای عجیبی باشد. به علاوه، نوزادان تازه متولد شده ممکن است خواب پر سر و صدایی داشته باشند، فقط به این دلیل که استراحت، فعالیت و رشد بسیار مهمی هنگام خواب اتفاق میافتد.
صداهای معمولی نوزاد در خواب چگونه است؟
فقط چرخیدن و تکان خوردن، لب زدن و مکیدن، لگد زدن و تکان دادن، یا ناله کردن و گریه کردن نیست که دلیل صداهای نوزاد در خواب هستند و باعث میشوند نوزاد تازه متولد شده با سر و صدا بخوابد. از آنجایی که سیستم تنفسی و گوارشی نوزاد نابالغ است و هنوز در حال رشد است، میتوانید انتظار شنیدن صداهای عجیب و غریب و غیرمنتظره را از داخل بدن کوچک او داشته باشید. در ادامه به تشریح صداهای رایج تنفس و گوارشی که کودک شما ممکن است در خواب تولید کند میپردازیم.
صداهای طبیعی تنفس نوزاد در خواب
نوزاد شما ممکن است هنگام خواب صداهای تنفسی عجیبی از خود تولید کند. بیشتر آنها از جمله موارد زیر جای نگرانی ندارند:
- صدای غرغر/صدای گلو: نوزادان در ابتدا مکانیسم بلع تکامل یافتهای ندارند؛ بنابراین ممکن است به طور معمول مقداری شیر یا بزاق را ترش کنند. این اتفاق بیشتر در هنگام خواب نوزاد رخ میدهد. به مرور زمان و با رشد نوزاد، بلع نوزاد تازه متولد شده به خوبی تنظیم میشود و این کمتر اتفاق میافتد.
- گرفتگی مجرای بینی: نوزاد تازه متولد شده دارای بینی پر است. به ندرت اتفاق میافتد که یک نوزاد تازه متولد شده به سرماخوردگی واقعی مبتلا شود. اگرچه در صورتی که نوزاد علائم عفونت ویروسی را نشان دهد، لازم است در اسرع وقت توسط پزشک معاینه شود. دلیل گرفتگی بینی نوزاد این است که نوزادان عمدتاً به جای دهان، از بینی خود تنفس میکنند تا تغذیه راحت تر شود. تنفس بینی به دلیل پرههای بینی کوچک نوزاد و نقش محافظتی مخاط، پر سر و صدا میباشد. به علاوه، سیستم تنفسی نوزاد هنوز به طور کامل رشد و تکامل نیافته است.
- عطسه / خروپف / سر و صدا/ سوت زدن: نوزادان همچنین اغلب در خواب عطسه میکنند، خرخر میکنند و سوت میزنند. باز هم اشاره میکنیم که تولید این صداها به این دلیل است که نوزاد به جای تنفس از طریق دهان، به این دلیل که مجرای بینی او هنوز بسیار باریک است، از بینی تنفس میکند. این صداها از حدود شش ماهگی به بعد رفع میشوند.
- سرفه: نوزاد اغلب در خواب سرفه میکند. او ممکن است به دلیل شیر، بزاق یا مخاط سرفه کند. معمولاً سرفه نوزاد خود به خود مشکل را برطرف میکند. اگر نگران هستید یا سرفه او ادامه دار شده است، میتوانید کودک خود را بلند کنید، آروغ او را بگیرید یا به آرامی به پشت او ضربه بزنید تا ریههایش پاک شود.
الگوهای تنفس طبیعی ولی نامنظم در نوزاد
الگوهای تنفس نامنظم در هنگام خواب برای نوزادان معمول است و میتواند پر سر و صدا باشد. ما معمولاً چیزی را که به عنوان نامنظم توصیف میشود، عادی تصور نمیکنیم. اما در مورد تنفس نوزاد، این موضوع طبیعی است. این تنفس نامنظم بخشی از فرآیند رشد سالم نوزاد است که در آن، ریههای نابالغ نوزاد رشد میکنند. در ادامه برخی از الگوهای نامنظم عادی در مورد نوزاد آورده شده است:
- تنفس دورهای: در تنفس دورهای، کودک شما دورههایی از تنفس سریع و عمیق، نفسهایی که آهسته و سطحی به نظر میرسند و مکثهای کوتاه بین نفسها را طی میکند. این مکث ها نباید بیش از ۱۰ ثانیه طول بکشند و رنگ و حالت کودک شما باید طبیعی بماند. تنفس دورهای پس از ماه اول زندگی نوزاد برطرف میشود.
- تنفس سریع گذرا: نوزادان اغلب دورههایی دارند که در آن به سرعت هوای زیادی را به یک باره، عمیق تر و عمیق تر استنشاق میکنند. این دوره باید یک یا دو دقیقه طول بکشد. سپس، تنفس نوزاد باید به حالت عادی بازگردد.
- تنفس تند و سریع نوزاد: در این نوع تنفس، شکم کودک شما منبسط شده و قفسه سینه او منقبض میشود. این به صورت دورهای اتفاق میافتد و تا زمانی که کوتاه است و تنفس کودک شما ظرف مدت زمان کمی به حالت عادی باز میگردد، جای نگرانی نیست.
دلیل صداهای گوارشی طبیعی نوزادان
هر کسی که وقت خود را با یک نوزاد تازه متولد شده میگذراند، میتواند این واقعیت را تایید کند که در بخش گوارش اتفاقات زیادی در جریان است. سیستم گوارشی نوزاد هنوز در حال رشد است و هضم غذا میتواند برای او فرآیندی پر سر و صدا باشد.
نوزاد تمایل دارد در طول شب به خوردن و هضم ادامه دهد. بنابراین آنچه شما ممکن است به عنوان صداهای عجیب نوزاد در خواب تصور کنید، ممکن است فقط این باشد که کودک شما غذای خود را هضم میکند یا پوشک خود را کثیف میکند. در ادامه برخی از صداهای آشنا و کاملاً طبیعی را نام میبریم که ممکن است از شکم و سیستم گوارش کودک خود بشنوید:
- آروغ زدن
- خارج کردن گاز از معده
- خرخر کردن
- صدای غرغر شکم
- غرغر کردن
- ترش کردن
- سکسکه
چه زمانی صداهای نوزاد در خواب رفع میشوند؟
این یک فرایند تدریجی است؛ اما بیشتر علل خواب پر سر و صدا و بی قراری نوزاد شما پس از چند ماه یا بیشتر برطرف میشوند. در هفته ششم، ریتم شبانه روزی کودک شما منظم تر میشود، زمان خواب نوزاد طولانی تر میشود و خواب عمیق تری را شامل میشود.
تا شش ماهگی، نوزادان تنها ۳۰ درصد از چرخه خواب خود را در مقایسه با ۵۰ درصد در هنگام تولد در خواب فعال میگذرانند،.
شما میتوانید با انجام موارد زیر، رشد مداوم عادات خواب سالم را در نوزاد خود تشویق کنید:
- خانه را در شب را تاریک و ساکت نگه دارید تا بدن کودک شما شروع به درک تفاوت بین شب و روز کند.
- یاد بگیرید که علائم خواب آلودگی کودک خود مانند مالیدن چشمها، خوابآلود بهنظر رسیدن را درک کنید و زمانی که کودک علائمی از خستگی نشان میدهد و بیقراری میکند، او را سریع بخوابانید.
- تشویق و وقت گذاشتن برای چرت زدن نوزاد در طول روز
- شروع به ایجاد برنامههای آرامش بخش و ریلکس کننده چرت و خواب شبانه نوزاد
اگر هضم کودک شما بهطور خاص ناراحت کننده یا سخت به نظر میرسد، میتوانید موارد زیر را انجام دهید:
- تغذیه کوتاهتر، اما مکرر را امتحان کنید.
- آروغ کودک خود را بیشتر بگیرید.
- از پزشک خود در مورد تغییرات رژیم غذایی (در صورت شیردهی) سوال کنید یا نوع دیگری از شیر خشک را امتحان کنید.
- با پزشک خود در مورد رفلاکس اسید که از ترش کردن خفیف تا رفلاکس معده دردناکتر را در بر میگیرد، صحبت کنید. زیرا رفلاکس نوزاد میتواند باعث خرخر کردن یا صدای خس خس سینه کودک شما در شب شود.
تنفس و هضم کودک شما باید پس از ماه اول یا بیشتر به طور قابل توجهی رشد کند و بالغ شود. تا آن زمان، اگر کودک شما در هنگام خواب دارای گرفتگی یا ناراحتی به نظر میرسد، میتوانید موارد زیر را انجام دهید:
- مخاط نوزاد را با پاک کردن آرام هرگونه مواد اضافی پاک کنید.
- شستشوی بینی نوزاد با محلول نمک بینی را امتحان کنید.
- از آسپیراتور بینی نوزادان استفاده کنید.
با این حال در بیشتر موارد، شما اصلاً نیازی به انجام کاری ندارید. زیرا مخاط بخشی طبیعی از بینی کودک است و از ورود گرد و غبار، پرز یا سایر آلایندهها به ریههای او جلوگیری میکند. اگر در مورد گرفتگی، تنفس، هضم یا هر چیز دیگری در مورد نوزاد خود نگران هستید، توصیه میکنیم با پزشک خود صحبت کنید.
صداهای نگران کننده خواب کودک چیست؟
همانطور که قبلا گفته شد، دلیل بیشتر صداهای خواب نوزاد کاملا طبیعی هستند. با این حال، اگر کودک شما هر یک از علائم زیر را هنگام خواب نشان داد، باید فوراً با پزشک اطفال خود تماس بگیرید یا نوزاد خود را به نزدیکترین اورژانس ببرید. اگر متوجه هر یک از این مشکلات تنفسی در نوزاد خود شدید فورا کمک بگیرید. اگر مشکوک هستید که کودک شما در معرض خطر فوری است، هرگز تماس با اورژانس را به تاخیر نیندازید.
- نوزادی که بی حال یا سست به نظر میرسد
- آبی شدن نوزاد یا داشتن رنگ آبی ماندگار
- تنفسی که تحت فشار یا منقبض است
- مکثهای تنفسی نوزاد بیش از چند ثانیه طول میکشند
- جمع شدن قفسه سینه نوزاد
- احتقان که تنفس را برای نوزاد دشوار میکند
- تبی که با هر گونه مشکل تنفسی یا گوارشی همراه است
- تنفس سریع که بیشتر از حد معمول طول میکشد یا ۶۰ نفس یا بیشتر در دقیقه دارد
- غرغر کردن مکرر نوزاد در پایان هر نفس