محافظت از کودک زمانی است که محیطی امن و بدون خطر را برای کودک خود ایجاد کنید. بعضی وسایل خانه که برای بزرگسالان بیخطر است همیشه برای نوزادان، کودکان نوپا و کودکان ایمن نیستند و احتمال خطر را برای سلامتی کودک افزایش میدهند. نمونههایی از عایق کاری و ایمنسازی خانه برای کودک شامل نگهداری اشیاء نوک تیز در یک کشو یا کمد قفل شده، نصب گیتهای ایمنی در بالا و پایین پلهها و بستن چفتها بر روی درها، پوشانندن سیمها و گذاشتن درپوش برای پریزهای برق و غیره در این مقاله آورده شده است. با پینو بیبی همراه باشید تا از این ایدههای کاربردی جهت ایمنسازی منزل خود برای کودکان استفاده کنید.
منظور از حفاظت و ایمنسازی نوزاد چیست؟
خیلی زودتر از آن که تصور کنید کودک شما بسیار پر تحرک شده است، او خیلی سریع بزرگ میشود و خیلی زود درخواهید یافت که او در غلت زدن، حرکت کردن، خزیدن، یا حتی بالا کشیدن خود برای ایستادن و همچنین نگه داشتن و جابجایی اشیا بسیار بهتر از چند هفته قبل شده است. این بدان معناست که زمان آن فرا رسیده است که برای محافظت از کودک خود در خانه خود کمی ایمن سازی انجام دهید و کمی نظم و ترتیب اشیا را تغییر بدهید. با پینو بیبی همراه باشید تا چند نکته در مورد نحوه محافظت از کودک در خانه به شما یادآوری کنیم؛ از جمله ایدههایی برای اتاقهای مختلف و تهیه یک چک لیست ساده برای محافظت از کودک که به شما کمک میکند تا در مسیر درست از او حفاظت کنید.
ضد کودک چیست؟
داشتن بچههای کوچک یا یک بچه در خانه میتواند سرگرم کننده باشد. با این حال، هنگامی که کوچولوی شما شروع به حرکت میکند، ممکن است به مشکلات ایمنی زیادی که در مسیر کودک است پی ببرید. اگر چه بسیاری از این موقعیتهای خطرات در خانه شما ممکن است برای بزرگسالان خطری محسوب نشود، اما کوچولوی ماجراجوی شما نمیتواند این موارد را به عنوان خطر تشخیص دهد، خواه اجاق گاز داغ، اشیاء تیز یا مبلمان ناپایدار باشد. بنابراین، شناسایی خطرات احتمالی ایمنی و ایجاد یک محیط امن برای کودک شما، کلید موفقیتآمیز بودن محافظت از کودک است. هر آنچه که کوچولوی شما نتواند بر آن فایق آید و از خود در برابر آن دفاع کند یک ضد کودک محسوب میشود.
چه زمانی خانه خود را برای کودک ایمن کنیم؟
از روز اول مهم است که همیشه یک چشمتان به کودک خود باشد تا مطمئن شوید که او ایمن و شاد است. هر مرحله از دوران نوزادی، نوپا شدن و کودکی چالشها یا ماجراجوییهای خاص خود را به همراه دارد. بنابراین، خوب است که در هر مرحله از رشد کودک، با اقدامات محافظتی از کودک آگاه شوید.
شاید بپرسید از چه سنی باید ایمن سازی خانهتان را شروع کنید؟ برخی از والدین در دوران بارداری شروع به این کار میکنند، در حالی که برخی دیگر تا زمان تولد نوزاد خود صبر میکنند. عاقلانه است که به جای به تعویق انداختن آن، فرآیند را از همان ابتدا شروع کنید. هنگامی که کوچولوی شما شروع به خزیدن و حرکت به تنهایی کرد، باید اقدامات بیشتری برای مقابله با اشیاء خطرناک و مکانهای خطرناک انجام دهید، زیرا برای آنها کل خانه مانند یک زمین بازی به نظر میرسد.
قبل از این که کودک شما در حال حرکت باشد، با ایمن کردن خانه، خود را آماده ماجراجوییهای او بکنید. برای اجرا برنامه ایمن سازی خوب این است که خود را تا سطح کودک تنزل دهید (بله درست است برای مثال روی زمین بخزید) تا ببینید کودک شما چه چیزی میبیند و چه چیزی میتواند خطری ایجاد کند و همانطور که کوچولوی شما بزرگتر و فعالتر میشود، سعی کنید پیش بینی کنید که کنجکاوی و دسترسی، او را ممکن است تا به کجا برساند.
چگونه خانه خود را برای کودک امن کنیم؟
داشتن یک کودک کنجکاو و در حال حرکت به این معنی است که شما باید اتاق به اتاق خانه خود را برای کودک محافظ و امن کنید تا او بتواند در عین ایمن ماندن، محیط اطراف خود را کشف کند. در اینجا ایدهها و نکاتی برای ایمن سازی خانه برای کودک وجود دارد که میتواند در همه فضاهای خانه اعمال شود:
- سنسورهای دود و مونوکسید کربن را نصب کنید: وجود این آشکارسازها در سرتاسر خانه به محافظت از شما و خانواده شما در برابر آتش و مونوکسید کربن کمک میکند. به یاد داشته باشید که این دستگاهها را ماهانه چک کنید و در صورت نیاز باتریها را تعویض کنید.
- پریزهای برق را بپوشانید: بچهها دوست دارند انگشتان و اسباب بازیهای کوچک خود را در هر فضای کوچکی که میتوانند پیدا کنند، بچپانند. برای جلوگیری از این امر، پریزهای برق خود را با استفاده از کاورها محافظت کنید. همچنین سیمهای برق را از دید آنها دور نگه دارید.
- دربهای ایمنی کودک را نصب کنید: هنگامی که کودک شما شروع به خزیدن میکند، دربهای ایمنی نجات دهنده هستند، به خصوص برای راه پلههای باید درب ایمنی گذاشت (پلهها را ضد کودک کنید). شما باید یک درب ایمنی در بالا و پایین پلهها نصب کنید، دربهای ایمنی نه تنها برای پلهها مناسب هستند، بلکه میتوانند برای بستن اتاقها یا مکانهایی که نمیخواهید کودکتان وارد آن شود، مانند آشپزخانه، اتاق لباسشویی، حمام، انباری و گاراژ نیز استفاده شود.
- مبلمان ایمن: بررسی کنید که همه مبلمان و وسایل بزرگ خانه (از جمله قفسههای کتاب، تلویزیون، کابینت و لامپ) ثابت باشند، پایههای آنها لغ و شکسته نباشد و کودک نتواند آنها را بکشد. میتوانید مبلمان سنگین و قفسهها را به دیوار ثابت کنید.
- از سر خوردن جلوگیری کنید: اگر کف یا پله لغزنده و سُر دارید، به فکر فرش کردن آنها باشید. همچنین باید مطمئن شوید که فرزندتان در حالی که جوراب پوشیده است روی سطوح مختلف خانه لیز نمیخورد.
- خطرات خفگی را در نظر بگیرید: به طور مداوم اطراف خانه خود را بررسی کنید (به خصوص روی زمین) تا چیزهای کوچکی که ممکن است یک کودک خردسال سعی کند در دهانش بگذارد را از زمین جمعآوری کنید. باتریها را دور نگه دارید. بسیاری از وسایل و اشیاء رایج، از اسباببازیها و کنترلهای تلویزیون گرفته تا دزدگیر ماشین و ماشین حسابهایی که حاوی باتریهای سکهای یا دکمهای هستند را از دسترس کودک دور کنید؛ کودکان ممکن است سعی کنند مانند سایر وسایل کوچک این باتریها را در دهان خود بگذارند. اما باتریها متفاوت هستند: نه تنها خطر خفگی دارند، بلکه وقتی با بزاق تماس پیدا میکنند، الکتریسیته تولید میکنند؛ این جریان الکتریسته که میتواند بافتهای بدن را بسوزاند. بنابراین، بلعیدن یک باتری میتواند آسیب زیادی به پوشش اندامهایی که با آن مواجه میشود، وارد کند. تمام باتریها و اقلام کوچکی که با باتری کار میکنند را دور از دسترس قرار دهید، باتریهای قدیمی را با خیال راحت دور بیندازید و محفظههای باتری را روی همه دستگاههای حاوی باتری ایمن کنید. به خاطر داشته باشید باطریها دارای مواد شیمیایی بسیار سمی هستند.
محافظت از کودک در مهد کودک
برخی از فضاها در مهد کودک یا اتاق خواب کودک شما وجود دارد که نیاز به توجه ویژهای دارد. برای کمک به ایمن نگه داشتن کودک خود، نکات زیر را برای محافظت از کودکتان دنبال کنید:
- گهواره: کودک شما زمان زیادی را در گهواره خود میگذراند و معمولاً بدون مراقبت است، بنابراین ایجاد یک محیط خواب کاملاً ایمن مهم است. تخت را عاری از مواد نرم مانند ضربه گیر، بالش، پتو و حیوانات عروسکی نگه دارید، زیرا این موارد خطر خفگی را افزایش میدهد (مقالات سندرم مرگ ناگهانی نوزادان و توصیههای ایمنی خواب نوزاد را مطالعه کنید). همچنین هر گونه طناب یا تزئیناتی را که ممکن است کودک شما در آن گیر کند خطر خفگی را افزایش میدهد. اطمینان حاصل کنید که در گهواره تمام موارد ایمنی را رعایت کردهاید. استانداردها، مانند ارتفاع تختههای تخت (قیدها) نباید بیشتر از ۷ تا ۸ سانتیمتر نباشند و از یک تشک سفت، صاف و محکم استفاده کنید.
- بستر: اگر کودک شما میتواند از تخت خود بیرون بیایید، وقت آن رسیده است که او را از تخت نوزادی (گهواره، ننو یا بانوج) به یک تختخواب کم ارتفاع یا تشکی روی زمین انتقال دهید. اگر برای فرزندان بزرگتر خود تخت دو طبقه دارید، به کودک زیر ۶ سال اجازه ندهید که روی طبقه بالا بخوابد.
- میز تعویض: هنگام انتخاب و استفاده از میز تعویض پوشک باید مراقب باشید تا از سقوط کودک جلوگیری کنید. به دنبال میزی باشید که مستحکم باشد و در هر طرف یک نرده محافظ ۵ سانتیمتری داشته باشد، و یک پد یا تشکچه تعویض با وسط مقعر (گود) پیدا کنید. میتوانید در هنگام تعویض از کمربند ایمنی استفاده کنید، اما حتی اگر این کار را انجام میدهید، همیشه یک دست خود را روی کودک خود نگه دارید. هرگز کودک خود را حتی برای یک ثانیه بدون مراقبت روی میز رها نکنید. پوشک و لوازم پوشک را در نزدیکی اما دور از دسترس کودک خود قرار دهید. برای اطمینان بیشتر از روش سنتی استفاده کنید و یک زیرانداز مشمایی یا پلاستیکی پهن کنید و پوشک کودک را روی زمین تعویض کنید.
- جعبه اسباب بازی: از جعبه یا سبد اسباب بازی بدون درپوش یا روکش استفاده کنید تا از گیر کردن کودک در داخل یا به دام افتادن انگشتان کوچک او جلوگیری کنید.
راهنمای والدین جدید (کسانی که اولین بار است مادر و پدر شدن را تجربه میکنند)
ایمنسازی آشپزخانه برای کودک
آشپزخانه شامل مجموعهای از خطرات بالقوه است، از اشیاء تیز و مواد شوینده سمی گرفته تا لوله کشی اجاق گاز، قابلمه و تابه داغ، وسایل داخل یخچال. چند راه هوشمند برای محافظت از کودکان در آشپزخانه وجود دارد:
- اشیای تیز را پنهان کنید: ظروف و لوازم تیز مانند چاقو، قیچی و تیغههای غذاساز را دور از دسترس یا در کشو یا کمد دارای قفل ایمنی نگهداری کنید.
- از چفت درب استفاده کنید: امروزه کابینتها یا کشوهای ضد کودک زیادی در بازار وجود دارد. در این کشوها و کابینتها اقلام خطرناک یا شکستنی مانند داروها، ادویهها، محصولات شوینده و غیره را نگهداری کنید. با استفاده از قفل درب یا قفل کابینت ضد کودک فضای آشپزخانه را برای کودک ایمن نگه دارید. حتی میتوانید یک قفل کودک روی درب یخچال و فر قرار دهید تا آنها را ضد کودک نگه دارید.
- از اجاق گاز محافظت کنید: برای اطمینان از این که کودک شما نمیتواند دستگیرههای اجاق گاز را بچرخاند، از درپوش دستگیره استفاده کنید. همچنین، دستههای قابلمه را به سمت پشت اجاق گاز بچرخانید یا از سر شعلههای عقبی استفاده کنید تا چیزهای داغ را از دسترس کودک خود دور نگه دارید.
- وسایل برقی را از برق بکشید: هنگامی که از وسایل برقی استفاده نمیکنید، همه وسایل برقی را از برق بکشید و از پریز جدا کنید. همه سیمها را دور از دسترس کودک خود قرار دهید.
- یخچال: اگر درب یخچال قفل دارد حتماً آن را قفل کنید. اگر درب یخچال به آسانی باز میشود حتماً مگنت درب یخچال را تعویض کنید تا درب یخچال به سختی باز شود و زور کودک به آن نرسد.
ایمن سازی حمام برای کودک
حمام میتواند مکانی شلوغ و پر دردسری برای کوچولوی شما باشد. ممکن است او وارد وان حمام شود، دندانهای خود را مسواک بزند، شامپوها را باز کند یا مانند یک بچه بزرگ از توالت فرنگی استفاده کند. این فعالیتها با خطراتی همراه هستند، به همین دلیل است که شما باید همیشه بر کودکان خردسال در حمام نظارت داشته باشید. تیم متخصص پینو بیبی برخی از اقدامات احتیاطی و ایدههای ایمنی کودک را در اینجا گردآوری کرده است:
- قفل کابینت را نصب کنید: اگر در حمام یا سرویس بهداشتی درست مانند آشپزخانه خود، کابینت دارید میتوانید از قفل درب کابینت ضد کودک استفاده کنید تا همه لوازم آرایشی، مواد شوینده و داروها را از دسترس کودک خود دور نگه دارید.
- ایمنی وان حمام: هرگز کودک خود را بدون مراقبت در حمام رها نکنید. غرق شدن کودک حتی در چند سانتیمتر آب هم یک خطر محسوب میشود. سایر راهکارهای ایمنی شامل استفاده از پدهای ضد لغزش در کف وان و قرار دادن یک پوشش بالشتکی روی شیر آب برای کمک به جلوگیری از اصابت سر و بدن کودک با شیرهای فلزی و سخت است. برای اطمینان از این که کودکتان در اثر آب خیلی داغ سوخته نمیشود، میتوانید دمای آبگرمکن یا پکیج خود را تنظیم کنید و همچنین همیشه آب حمام را قبل از این که کودکتان وارد وان شود یا زیر دوش برود آزمایش کنید. برخی شرکتها صندلیهای محافظ مخصوص حمام کودک و استفاده از وان را ارائه میدهند، اگر بتوانید یکی از این صندلیها را تهیه کنید خیالتان تا حدودی راحتتر میشود.
- توالت را ببندید و یا قفل کنید: به یاد داشته باشید که پس از استفاده توالت، درب توالت را ببندید و حتی آن را با یک قفل محافظت کنید تا از تلاش کودک نوپای کنجکاو خود برای کاوش در توالت جلوگیری کنید.
- همواره وسایل شوینده را از دسترس او دور نگه دارید.
- اگر در حمام وسایل برقی مثل ریش تراش، سشوار و … دارید حتماً آنها را از برق بکشید و سیم آن را جمع کرده از دسترس کودک دور نگه دارید.
ایمنسازی اتاق نشیمن برای کودک
اتاق نشیمن فضای دنج برای کل خانواده است اما ممکن است خطرات غیرمنتظرهای داشته باشد. این راهکارهای ایمنی را برای اتاق نشیمن خود امتحان کنید:
- گوشههای تیز را بپوشانید: حفاظهای برای گوشهها و لبههای میزها و برخی مبلمانها تهیه کنید و از آنها برای پوشش این لبههای تیز استفاده کنید تا از ایجاد اصابت ضربه و خراشهای دردناک جلوگیری کنید.
- برای پنجرهها از پردههای کوتاه و همچنین با اتصال محکم استفاده کنید. داشتن پردههای بلند و رشته رشته میتواند باعث گیر کردن کودک شما در بین آنها شود. اگر پردهها بلند هستند ترجیحاً آنها را جمع کنید و یا آنها را دور براکتهای دیواری بپیچید یا به پایههای زمین وصل کنید.
- اگر پنجره نزدیک به سطح دارید، حتماً پنجره دارای حفاظ باشد و برای اطمینان نیز هیچ مبلمانی را، صندلی یا میزی در نزدیکی پنجره نباشد.
- شومینه: اگر در خانه خود یک شومینه یا اجاق هیزمی دارید و نمیدانید که چگونه آن را برای کودک ایمن کنید، اول از همه، میتوانید آن را حذف کنید. هرگز کودک خود را در اتاقی که وسیله گرمایشی مانند شومینه، بخاری و یا رادیاتور است تنها نگذارید. اگر از پنکه یا کولر رومیزی نیز استفاده میکنید تحت هیچ شرایطی کودک را در چنین فضاهایی تنها نگذارید.
- چنانچه در اتاق خود گلدان دارید. آن را جای قرار دهید که کودک دسترسی به گلدان نداشته باشد که مبادا خاک گلدان را به دهان ببرد و باعث خفگی یا بیماری او شود.
- اشیا سنگین و شکستنی دکوری را دور از دسترس کودک قرار دهید.
- اگر در اتاق نشیمن ابزار برقی دارید حتماً سیمهای آن را مخفی کنید، میتوانید سیمها را زیر فرش، پشت تلویزیون یا پشت کمد مخفی کنید.
۱۰ نکته ایمنی برای ایمن سازی خانه
برای محافظت از کودک خانه خود، ۱۰ نکته ایمنی زیر را در نظر بگیرید:
- دربهای ایمنی را نصب کنید.
- اثاثیه سنگین را به دیوارها نصب و محکم کنید.
- اطمینان حاصل کنید که تخت کودک شما استانداردهای ایمنی را دارد.
- چفتها و قفلهای ایمنی را نصب کنید.
- از حفاظ پنجرهها استفاده کنید.
- هرگونه شرایطی که منجر به خفگی کودک میشود را در نظر گرفته و حذف کنید (مثل وان یا توالت فرنگی)
- خروجیهای الکتریکی (پریز برق) را بپوشانید.
- وسایل برقی را از برق بکشید.
- یک قفل روی درب توالت نصب کنید.
- روی لبههای تیز میز محافظ قرار دهید.
چه زمانی میتوانید ایمنی را برای کودک متوقف کنید؟
در هر مرحله از کودکی، کودک شما به اشکال مختلف نیاز به نظارت و روشهای محافظتی دارد. همانطور که کودکان بزرگتر میشوند، توضیح قوانین برای فرزندتان آسانتر میشود. با این حال، آنها دسترسی بیشتری پیدا میکنند و همچنین قوه تخیل و کنجکاوی آنها نیز بیشتر خواهد شد بنابراین، آمادگی و بررسی مجدد خطرات احتمالی با رشد و بلوغ فرزند شما میتواند به جلوگیری از حوادث در خانه کمک کند. فرایند محافظت از کودک یک فرایند مستمر و همیگشی است. تا وقتی که بتوان خطرات را برای کودک توضیح داد و او را از انجام کارهای پرخطر منع نمود.
آیا باید خانه خود را برای کودک ایمن کرد؟
ایمن کردن خانه برای کودک بخش مهمی از ایجاد یک محیط امن و شاد برای کودک شما است. خطراتی که بزرگسالان به راحتی از آن عبور میکنند برای کودکان وخیمتر است و درک این خطرات برای کودکان دشوارتر است. برای مثال، محافظت از کودک میتواند از افتادن، سوختگی و خفگی، برق گرفتگی، بریدگی، سقوط از بلندی و همچنین سایر حوادث و صدمات جلوگیری کند.
سخن آخر
در تمام مراحل رشد، از نوزادی تا نوجوانی، کودکان سطوح مختلف فعالیت، دانش و ماجراجویی را با خود به ارمغان میآورند و حفظ ایمنی کودک شما یک اولویت است. به همین دلیل است که ایمن کردن خانه یا محافظت از کودک برای کمک به جلوگیری از حوادث در خانه بسیار مهم است. در نظر گرفتن ایمنی فرزندتان در خارج از خانه نیز مهم است.
پینو بیبی در این مقاله چند نکته کلیدی برای ایمن سازی محیط زندگی برای کودکان ارائه کرد که ممکن است در طول مسیر رشد کودک شما موثر باشد، مانند استفاده از دربهای روی پلهها، قفل کردن کمدها و کشوهای حاوی اشیاء خطرناک، قرار دادن درپوش روی همه پریزهای برق و محکم کردن و نصب مبلمان بزرگ ناپایدار روی دیوارها و زمین و چندین ایده دیگر. امیدواریم که کودک نوپای شما؛ کودکی شاد و بیدردسری را سپری کند.
در همین راستا مقالات پینو بیبی را در مورد توصیههایی در مورد آماده سازی اتاق نوزاد، توصیههای ایمنی برای خواباندن نوزاد و رمزگشایی گریه نوزادان مطالعه بفرمایید.