بارداری, تغذیه در بارداری

مصرف دانه کنجد در بارداری و اثرات آن

چه زمانی در دوران بارداری کنجد مصرف کنیم؟ مصرف کنجد در بارداری چه اثراتی دارد؟

داشتن یک رژیم غذایی سالم و مقوی در دوران بارداری از اهمیت بسیاری برخوردار است. از آنجا که هر نوع ماده خوراکی که مادر مصرف می‌کند، مستقیم یا غیرمستقیم بر جنین اثر می‌گذارد، بانوان باردار در دوران حاملگی خود نسبت به خوردن هر ماده غذایی دچار وسواس می‌شوند و مدام در تکاپو هستند تا از اثرات مصرف مواد خوارکی مختلف بر جنین‌شان آگاهی لازم را کسب کنند. یکی از رسالت‌های پینو بیبی پاسخ به دغدغه‌ها و نیازهای مادران گرامی است، از این رو تیم متخصص پینو بیبی در مقالات مختلف به بررسی اثرات مواد غذایی گوناگون در دوران بارداری پرداخته است و پیشتر نیز مقالاتی در خصوص اثرات ماش، زعفران، کاسنی، مویز و غیره در دوران بارداری ارائه کرده است. در این مقاله به بررسی اثرات کنجد در دوران بارداری خواهیم پرداخت. 

مصرف دانه کنجد در بارداری و اثرات آن

آیا خوردن دانه کنجد در بارداری بی‌خطر است؟

اگر باردار هستید، باید در انتخاب غذایی خود بسیار مراقب باشید زیرا آنچه می‌خورید بر سلامت شما و همچنین سلامت کودک شما تأثیر می‌گذارد. هر چیزی که قصد دارید بخورید (هر چند کم) بر سلامت کودک شما تأثیر می‌گذارد. بنابراین مهم است که غذاهای سالم را انتخاب کنید.

آیا می‌توان دانه کنجد را در دوران بارداری مصرف کرد؟

این تصور که دانه‌های کنجد سفید برای مصرف در دوران بارداری بی‌خطر نیستند، چیزی جز یک افسانه نیست. در هند، بسیاری از مردم بر این باورند که دانه‌های کنجد یک ماده غذایی با «طبع گرم» است و گرمای بدن را افزایش می‌دهد و تعادل طبیعی بدن را بر هم می‌زند. برخی از افراد هم‌چنین بر این باورند که خوردن غذاهای طبع گرما مانند دانه کنجد در بارداری می‌تواند منجر به سقط جنین یا زایمان زودرس شود. با این حال، هیچ مدرک علمی برای تأیید این موضوع وجود ندارد. برعکس، دانه‌های کنجد سرشار از مواد مغذی ضروری مانند آهن، پروتئین، فیبر، کلسیم، منیزیم و پتاسیم هستند که هم برای مادر و هم برای جنین مفید هستند.

اکثر پزشکان توصیه می‌کنند که خانم باردار از مصرف آن‌ها در سه ماهه اول حاملگی خودداری کند، زیرا می‌تواند در بانوی باردار حالت تهوع ایجاد کند.

ارزش غذایی دانه کنجد

دانه‌های کنجد با مواد مغذی ضروری مختلفی غنی شده است و مصرف آن در دوران بارداری می‌تواند برای مادر و جنین مفید باشد. این دانه‌ها منبع عالی آهن، کلسیم و فیبر هستند. برای دریافت تمام این مواد مغذی فقط باید چند دانه مصرف کرد.

تجزیه و تحلیل مواد مغذی موجود در دانه‌های کنجد (هر ۱۰ گرم دانه کنجد تقریباً مقادیر زیر از هر ماده مغذی را دارد):

  • پروتئین – ۲ گرم
  • فیبر – یک گرم
  • کربوهیدرات – ۲ گرم
  • چربی – ۴ گرم
  • کلسیم – ۸۹ میلی‌گرم
  • آهن – ۳/۱ میلی‌گرم
  • کالری – ۵۱
  • سایر مواد معدنی مانند منیزیم، پتاسیم و ویتامین‌های B به مقدار کمی در دانه کنجد وجود دارند.

روش‌های استفاده از کنجد

دانه‌های کنجد را می‌توانید به طرق مختلف مصرف کنید و از خواص گوناگون آن بهره ببرید، علاوه بر مصرف دانه‌های کنجد به صورت خام، شما می‌توانید دانه کنجد را به صورت برشته و تف داده نیز مصرف کنید. همچنین شما می‌توانید دانه‌های کنجد را به صورت پودر شده نیز در انواع غذا استفاده کنید. اگر مصرف دانه‌های کنجد برای شما خوشایند نیست؛ خود را از مواد مغذی موثر و مفید این دانه معجزه‌آسا محروم نکنید. شما می‌توانید از روغن کنجد استفاده کنید. روغن کنجد حاوی مقادیر زیادی آنتی‌اکسیدان است که خواص ضدالتهابی دارد، برای تسکین درد مفاصل مفید است و خواص بسیار زیادی برای پوست و مو دارد. شما می‌توانید از روغن کنجد به عنوان یک روغن گیاهی مقوی و موثر برای ماساژ پوست و مو خود استفاده کنید و از ریزش مو در دوران بارداری جلوگیری کنید. همچنین ماساژ پوست شکم با روغن کنجد می‌تواند شما را از شر ترک‌ها و خطوط بارداری در امان نگه دارد. درد مفاصل به خصوص درد مفاصل لگن و کمر از عوارض رایج حاملگی هستند با ماساژ کمر و عضلات ناحیه لگن می‌توانید درد این نواحی را تا حدودی تسکین دهید. پیش از مصرف روغن کنجد حتماً با پزشک متخصص خود درباره نحوه و میزان استفاده آن مشورت کنید. توجه داشته باشید که برخی افراد ممکن است نسبت به روغن کنجد حساسیت داشته باشند بنابراین به روغن کنجد حساسیت دارید مصرف آن در دوران بارداری هرگز توصیه نمی‌شود. 

روش‌های استفاده از کنجد

فواید خوردن دانه کنجد برای سلامتی در دوران بارداری

دانه‌های کنجد (تیل) در بسیاری از نقاط جهان به عنوان یک غذای فوق‌العاده در نظر گرفته می‌شود. دانه‌های کنجد می‌توانند مواد مغذی زیادی را ارائه دهند که برای یک بانوی باردار و جنین او ضروری است. برخی از فواید خوردن دانه کنجد در دوران بارداری در زیر ذکر شده است.

  • دانه‌های کنجد به عنوان یک بسته کامل از مواد مغذی حاوی آهن، کلسیم و ویتامین‌ها هستند که همگی برای رشد جنین ضروری هستند. دانه‌های کنجد سرشار از ویتامین‌های B مانند ریبوفلاوین، نیاسین B۳، تیامین B۱ و پیریدوکسین B۶ هستند که همگی رشد مناسب جنین را تضمین می‌کنند.
  • دانه کنجد منبع بسیار خوبی از پروتئین و اسیدهای آمینه است که برای رشد مناسب جنین لازم است.
  • دانه کنجد که منبع غنی فیبر است، می‌تواند به هضم غذا در دوران بارداری کمک کند. یبوست یک مشکل رایج در دوران بارداری است. مصرف دانه کنجد می‌تواند از بروز یبوست و سایر مشکلات مربوط به دستگاه گوارش جلوگیری می‌کند.
  • دانه‌های کنجد حاوی اسید اولئیک است که می‌تواند سطح کلسترول بد یا سطح LDL را پایین نگه دارد و سطح کلسترول خوب یا HDL را بهبود بخشد. دانه کنجد یک منبع لیپیدی خوب و مفید است.
  • دانه کنجد حاوی ویتامین C است که می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و از بیماری‌ها و میکروب‌ها جلوگیری کند. در دوران بارداری، قدرت ایمنی بدن بانوی باردار پایین خواهد بود، بنابراین ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به عفونت‌ها و بیماری‌ها شود. اما می‌توان با خوردن دانه کنجد از این عفونت‌ها جلوگیری کرد. مصرف دانه کنجد می‌تواند از سرماخوردگی و آنفولانزا نیز جلوگیری کند.
  • کلسیم یک ماده مغذی مهم برای سلامت دهان و دندان در دوران بارداری است. دانه‌های کنجد منبع عالی کلسیم هستند که می‌توانند از دندان‌های بانوی باردار مراقبت کنند. بانوان باردار با خوردن دانه کنجد می‌توانند از دندان‌ها و استخوان‌های خود در بارداری مراقبت کنند. کلسیم موجود در دانه کنجد هم‌چنین می‌توانند به رشد سالم جنین کمک کنند.
  • از آنجایی‌که دانه‌های کنجد حاوی اسید فولیک هستند، خوردن آن‌ها در دوران بارداری می‌تواند به جلوگیری از نقص لوله‌های عصبی در نوزادان کمک کند.
  • هم‌چنین اعتقاد بر این است که خوردن دانه کنجد باعث افزایش انرژی و کاهش استرس و کند ذهنی می‌شود.
  • دانه کنجد منبع غنی آهن است. مصرف دانه کنجد می‌تواند ضامنی باشد برای دریافت اکسیژن کافی به جنینی که در رحم مادر جای گرفته است.

در دوران بارداری چه میزان دانه کنجد می‌توان استفاده کرد؟

مسلماً بهترین نوع تغذیه، رعایت اعتدال در مصرف هر ماده غذایی است. کمبود و یا افزایش مصرف هر کدام از مواد غذایی می‌تواند باعث ایجاد بیماری شود. در دوران بارداری نیز میزان مصرف مواد خوراکی تا حدودی متفاوت از شرایط معمول است. کنترل مصرف کنجد در دوران بارداری و محدود کردن مصرف آن تا سه قاشق غذاخوری ضروری است.

می‌توانید برای خوش طعم شدن غذا، کمی کنجد به غذا بپاشید و به آن اضافه کنید. با این حال، از مصرف غذاهایی که صرفاً از دانه‌های کنجد تهیه شده‌اند، مانند حلوا کنجدی، در دوران بارداری خودداری کنید. مصرف هر چند وقت یکبار کنجد در دوران بارداری اشکالی ندارد، اما مصرف بیش از حد آن برای سلامتی مادر و جنین مفید نیست.

در دوران بارداری چه میزان دانه کنجد می‌توان استفاده کرد؟

چگونه دانه کنجد را در رژیم غذایی بارداری بگنجانیم؟

اکنون که از فواید بی‌شماری دانه‌های کنجد آگاه شده‌اید، حتماً از خود می‌پرسید که چگونه می‌توانید آن را در رژیم بارداری خود بگنجانید. از آنجایی که دانه کنجد سرشار از مواد مغذی ضروری هستند، یک افزودنی سالم به رژیم غذایی شما خواهند بود. در اینجا نحوه گنجاندن دانه‌های کنجد در غذای معمولی آورده شده است:

  • دانه‌های کنجد را به کاسه معمولی صبحانه خود اضافه کنید. آن‌ها را به کاسه غلات و شیر گرم خود اضافه کنید.
  • می‌توانید دانه‌های کنجد را به سالاد و سیب‌زمینی سرخ کرده اضافه کنید تا کمی ترد و برشته شوند.
  • می‌توانید یک لقمه پنیر و کنجد درست کنید و آن را همراه با سبزیجات میل کنید تا گرسنگی بعد از ظهر خود را مهار کنید.
  • می‌توانید دانه‌های کنجد را به همراه چاشنی گشنیز و نعناع در غذاهای مختلف مانند سوپ استفاده کنید.
  • می‌توانید دانه کنجد را تفت دهید و از آن برای تزیین غذاهای مختلف استفاده کنید.
  • می‌توانید کیک یا حلوا درست کنید و مقداری دانه کنجد روی آن بپاشید و در دوران بارداری میل کنید.
  • می‌توانید دانه کنجد را به سوپ یا ماکارانی اضافه کنید.
  • می‌توانید حلیم خود را با دانه کنجد تزیین کنید.

خطرات مرتبط با مصرف دانه‌های کنجد در دوران بارداری

خوردن دانه کنجد برای بانوی باردار و جنین او ضرری ندارد. با این حال، سیستم بدنی هر بانوی بارداری به یک رژیم غذایی، پاسخ یکسانی نمی‌دهد. اثرات دانه کنجد در دوران بارداری می‌تواند متفاوت باشد. اگر حالت تهوع دارید، صبر کنید تا حالت تهوع شما برطرف شود و اگر بعد از مصرف دانه کنجد دچار ناراحتی معده شدید، باید از خوردن آن اجتناب کنید. بهتر است قبل از گنجاندن دانه کنجد در رژیم غذایی خود با پزشک متخصص‌تان مشورت کنید.

سوالات متداول در رابطه با مصرف دانه کنجد در بارداری

  • آیا می‌توانم در دوران بارداری غذای پخته شده با روغن کنجد بخورم؟ خوردن غذای تهیه شده با روغن کنجد در دوران بارداری بی‌خطر است. این روغن می‌تواند نیاز شما به چربی‌های سالم را در دوران بارداری برآورده کند و به رشد مغز کودک شما کمک کند. با این حال، توصیه می‌شود قبل از خوردن هر چیزی که در روغن کنجد پخته شده است، با یک متخصص تغذیه و پزشک خود مشورت کنید.
  • خوردن دانه‌های کنجد سیاه یا دانه‌های کنجد سفید؛ کدام یک انتخاب سالم‌تری است؟ دانه‌های کنجد سیاه دارای خواص تغذیه‌ای بالایی هستند، بنابراین سالم‌تر از دانه‌های کنجد سفید هستند. دانه‌های کنجد سیاه حاوی کلسیم بیشتری نسبت به دانه‌های کنجد سفید هستند و اگر می‌خواهید نیازهای کلسیم خود را برآورده کنید، در دوران بارداری انتخاب بهتری خواهد بود. با این حال، مصرف کنجد سفید نیز اشکالی ندارد.
  • چه زمانی از خوردن دانه کنجد در دوران بارداری خودداری کنیم؟ از مصرف کنجد در سه ماهه اول بارداری خودداری کنید، زیرا در صورت مصرف بیش از حد می‌تواند بدن شما را بیش از حد گرم کند و باعث حالت تهوع شود.
  • آیا خوردن دانه کنجد در دوران شیردهی بی‌خطر است؟ پاسخ مثبت است. دانه‌های کنجد سرشار از کلسیم و خواص گیاهی استروژن مانند هستند که برای شیردهی بسیار مفید هستند. بنابراین، مادران شیرده می‌توانند در دوران شیردهی با خیالی آسوده کنجد مصرف کنند.

خوردن دانه کنجد برای مادر و جنین ضرری ندارد. اما بهتر است در سه ماهه اول بارداری از گنجاندن آن‌ها در رژیم غذایی خود اجتناب کنید زیرا خوردن آن‌ها باعث ایجاد حالت تهوع در شما می‌شود. اگر قصد دارید این دانه‌ها را در رژیم غذایی خود بگنجانید، با پزشک خود صحبت کنید تا انتخابی آگاهانه داشته باشید. تیم پینو بیبی امیدوار است که بارداری سالمی داشته باشید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *