یکی از مسائل مهمی که در دوران بارداری مورد بررسی قرار میگیرد، امکان یا عدم امکان رابطه جنسی در بارداری است که در صورت امکان سوالاتی به منظور حفظ ایمنی جنین و تغییرات موجود در مادر و پدر نیز ایجاد میشود.
خوب است در ابتدا ذکر کنیم که در دوران بارداری در صورت عدم وجود مشکل، امکان برقراری رابطه جنسی وجود دارد و قاعدتا نباید مشکلی ایجاد شود؛ اما در این میان دستهای از نکات و سوالات موجود هستند که با تکیه بر آگاهی از آنها میتوان به اطلاعات درست از زندگی روزانه در بارداری به همراه سلامت در بارداری و رابطه جنسی در این دوران دست یافت. لذا در صورتی که خواستار کسب اطلاعات بیشتر و کامل در مورد رابطه جنسی در بارداری و میل جنسی در بارداری هستید، در ادامه این بررسی با ما همراه باشید.
کشش جنسی در بارداری در پدر و مادر
بدیهی است که در دوران بارداری تغییرات قابل توجهی در زندگی زناشویی به وجو میآید که بسیاری از مادران بردار و پدران در مورد این تغییرات و چگونگی برخورد با آنها اطلاعی ندارند، به همین سبب برای اینکه بارداری راحت و ایمنی داشته باشید، لازم است در رابطه با هر موضوعی از بارداری آگاهی و دانایی لازم را داشته باشید.
معمولا بیشتر بانوان در دوران بارداری به سبب ایجاد هورمونهای بارداری مانند پروژسترون و همچنین افزایش جریان خون در اندام تناسلی و سینهها، حساسیت بیشتری پیدا میکنند.
نکته جالبی که در این میان وجود دارد امکان اولین ارگاسم در بارداری است و حتی این احتمال وجود دارد که ارگاسم چند باره صورت بگیرد. امکان دارد که این مورد به سبب افزایش جریان خون و یا استفاده از راههای تحریک مستقیم کلیتورس باشد. ناگفته نماند که میزان ترشحات واژینال در دوران بارداری افزایش مییابدکه به علت تغییرات هورمونی این ترشحات همراه با بو و طعم تند هستند.
از سوی دیگر پدر در دوران بارداری همسر خود، به دلیل کاهش تستوسترون، میل جنسی کمتری نسبت به انجام رابطه زناشویی و جنسی دارد؛ این امر به موجب برقراری رابطه عاطفی بیشتر با مادر و کودک صورت میگیرد. با این حساب قابل ذکر است که میل جنسی در بارداری افراد متفاوت است و نمیتوان یک نظریه علمی واحد را برای همه افراد اعمال کرد.
رابطه جنسی در ماههای بارداری
انجام رابطه جنسی و شرایط آن در ماههای مختلف بارداری متفاوت است که در ادامه به صورت دسته بندی ماهها در این رابطه توضیح میدهیم.
رابطه جنسی در ۳ ماه اول بارداری
عمدهترین حالتی که در ۳ ماه اول بارداری مشاهده میشود، کاهش میل جنسی در بارداری از سوی بانوان است. چرا که به سبب رشد جنین، خستگی مضاعفی در بدن ایجاد میشود. همچنین پستانها برای آماده شدن به منظور شیر دهی در حال رشد هستند و درست مانند زمان پیش از دوران قاعدگی دردناک هستند.
در این دوران حالت تهوع و استفراغ وجود دارد لذا شرایط گوناگون در رابطه جنسی وجود دارند که ممکن است موجب تحریک تهوع شوند و شما را از انجام رابطه بازدارند.
توجه داشته باشید که ممکن است تغییرات بدنیتان به شما اجازه رابطه جنسی را ندهد اما شما میل جنسی در بارداری داشته باشید، در این حالت از انجام رابطه خودداری کنید و سلامت در بارداری را در اولویت قرار دهید.
رابطه جنسی در ۳ ماه دوم بارداری
سه ماه دوم بارداری به عنوان مرحله گل کردن شناسایی میشود که در آن شکم مادر نمایان میشود. در بسیاری از موارد انرژی مادر بازمیگردد و تهوع او پایان مییابد، برای همین هم است که پوست و موهای او حالت درخشان پیدا میکند و امید به زندگی او افزایش پیدا میکند که ممکن است که به علت افزایش روحیه او میل به برقراری رابطه جنسی نیز افزایش پیدا کند. البته در این ۳ ماه دوره خطر سقط جنین نیز پشت سر گذاشته شده است. اما همچنان امکان کاهش میل جنسی در بارداری و حالت تهوع وجود دارد، در این حالت به استراحت خود ادامه دهید و مراقبتهای لازم را انجام دهید. البته قابل ذکر است که سه ماهه دوم بارداری زمان انجام آزمایشهایی چون آمنیوسنتز و نمونه برداری از پرزهای جنینی است، برای همین مدتی بعد از انجام این آزمایشات بهتر است که از انجام رابطه جنسی و زناشویی بپرهیزید.
رابطه جنسی در ۳ ماه سوم بارداری
بزرگتر شدن رحم، احساس خستگی، وزن اضافه به همراه تغییرات و مشکلات جسمانی بارداری مثل تورم دست و پا و مچ، کمردرد و ترش کردن یا سوزش سر دل، از جمله مواردی هستند که ممکن است میل جنسی در بارداری مادر را سرکوب کنند.
در حالت کلی هیچ جای نگرانی وجود ندارد، بهتر است در رابطه با تغییرات متعدد خود با همسرتان گفتگو کنید و در صورت نیاز و عدم وجود مشکل رابطه جنسی داشته باشید. اما در هر صورت باید به نکات ایمنی توجه داشته باشید و سلامت در بارداری را مورد توجه قرار دهید.
شرایط پرهیز از برقراری رابطه جنسی در دوران بارداری
شرایطی وجود دارد که به علت بارداری پرخطر پزشک توصیه میکند که از انجام رابطه جنسی خودداری کنید. این شرایط شامل موارد زیر هستند:
- احتمال زایمان زودرس
- خطر سقط یا سابقه قبلی در آن
- خونریزی یا ترشحات واژینال
- نشت مایع از کیسه آمنیوتیک و یا ایجاد پارگی
- درد کرامپی و بدون علت شکم
- باز شدن پیش از موعد گردن رحم
- دو قلو یا چند قلو بودن جنین
- قرار گرفتن جفت در قسمت تحتانی رحم
البته در نظر داشته باشید که در صورت منع رابطه جنسی در بارداری از سوی پزشک، ارگاسم ممنوع است.
فواید، مشکلات، درمان و عوارض رابطه در بارداری
در دوران بارداری دستهای از فواید، مشکلات و راههای درمان در صورت وجود مشکل وجود دارد که به شرح زیر هستند.
فواید رابطه جنسی در بارداری
- درد کمتر
- کف لگن قویتر
- افزایش قدرت سیستم ایمنی
- بهتر شدن خلق و خو
- کاهش فشار خون
مشکلات رابطه جنسی در بارداری
- امکان سقط جنین
- امکان پاره شدن کیسه آب
- خستگی مادر
- امکان زایمان زودرس
در واقع مشکلاتی که برای رابطه جنسی در بارداری ایجاد میشود به شرایط پرهیز از برقراری رابطه جنسی در دوران بارداری دلالت دارد که پیش از این به آنها اشاره کردیم.
عوارض رابطه جنسی در بارداری
- زایمان رودرس
- مشکلات هورمونی
- عفونت و بیماریهای مادر
- ناهنجاریهای رحم
- ایجاد اختلالاتی در تولید مثل
رعایت ایمنی رابطه جنسی در بارداری
برای اینکه بتوان نکات ایمنی مربوط به رابطه جنسی در دوران بارداری را به درستی رعایت کرد، نیاز است که پس از اجازه پزشک، مواردی بررسی کنید و بر اساس بررسیهای انجام شده یک رابطه جنسی ایمن در بارداری برقرار کنید.
در زمان انجام رابطه جنسی از خشونت بپرهیزید و مدام حال مادر را در نظر بگیرید. تنفس، رنگ پوست و حالت او را چک کنید تا مشکلی ایجاد نشود.
بهداشت را رعایت کنید و از انجام کارهایی که سلامت بهداشتی اندامهای تناسلی را تحت خطر قرار میدهند، بپرهیزید.
در صورت وجود درد از ادامه رابطه پرهیز کنید.
در نهایت لازم به ذکر است که به توصیههای پزشک خود گوش دهید و پیشنهادها و کارهای ممنوعهای که توسط او سفارش شدهاند را جدی بگیرید. مراجعه به پزشک و دریافت تاییدیه او برای انجام رابطه جنسی میتواند بهترین راهکار ایمنی برقراری رابطه جنسی باشد.
آیا رابطه جنسی در دوران بارداری باعث سقط میشود؟
در صورتی که یک بارداری معمولی داشته باشید و ممنوعیتی برای شما از سوی پزشک تعریف نشده باشد، برقراری رابطه جنسی در دوران بارداری خطری برای جنین ندارد و منجر به سقط نخواهد شد. چرا که مخاط دهانه رحم از ورود میکروب در حین رابطه جنسی جلوگیری به عمل میآرود و مایع آمنیوتیک از جنین محافظت میکند، همچنین که در آلت مرد به رحم نمیرسد، لذا هیچ خطری جنین را تهدید نمیکند.
با این حال در ۳ ماهه اول بارداری امکان سقط جنین وجود دارد که در اکثر موارد رابطه جنسی علت سقط جنین نخواهد بود و مواردی مانند ناهنجاریهای کروموزومی سبب این جریان میشوند. البته عفونت و بیماریهای مادر، ناهنجاریهای رحم، مشکلات هورمونی، مصرف داروهای خاص، برخی از عادتهای غلط مانند سیگار کشیدن و وجود اختلالاتی در تولید مثل میتوانند در سقط جنین نقش زیادی داشته باشند.
پوزیشنهای رابطه جنسی در دوران حاملگی
در حالتی که در دوران بارداری خود از انجام رابطه جنسی لذت میبرید و به علت برآمدگی شکم و دردناک شدن پستانها نمیتوانید پوزیشنهای عادی رابطه را امتحان کنید، موارد زیر میتوانند بسیار برای شما سودمند باشند.
- زن میتواند به پهلو دراز بکشد و شکم روی تخت قرار بگیرد و مرد از پشت دخول را انجام دهد، هرچند دخول عمیق نخواهد بود اما امنیت رابطه محفوظ باقی میماند.
- در حالتی که زن به پشت دراز کشیده، مرد میتواند روی زانوهای خود و بالای او قرار بگیرد. زن باید پاهای خود را باز کرده و خود را به سمت او و پایین بیاورد. سرعت و میزان دخول در این پوزیشن قابل کنترل است و میتوان از شکم مراقبت کرد.
- زن باید به صورت چهار دست و پا بر روی زمین قرار بگیرد و مرد در پشت باشد. دخول نباید خیلی عمیق باشد.
- زن و مرد میتوانند پهلو به پهلو در روبهروی یکدیگر قرار بگیرند و زن یک پای خود را بر روی کمر مرد بگذارد تا از شکم او محافظت شود.
ریختن اسپرم در دوران بارداری
درون مایع منی مادهای تحت عنوان پروستاگلاندین وجود دارد که دهانه رحم را شل میکند، به همین دلیل در ماه آخر بارداری زمانی که جنین آماده تولد است پزشکان توصیه میکنند که رابطه جنسی انجام شود. البته به وسیله ارگاسم هورمونی با نام اوکسی توسین ترشح میشود که به انقباضات رحمی منتهی میشود. از سوی دیگر تاثیر دخول در تحریک زایمان همچنان نامشخص است اما در بیمارستانها برای انجام زایمان داروی شیمیایی پروستاگلاندین تزریق میکنند. با این اوصاف میتوان به این نتیجه دست یافت که ریختن اسپرم در دوران بارداری ممکن است موجب تحریک زایمان شود.
تغییرات هورمونی مردان در دوران بارداری زنان
جالب است بدانید که مردان هم در دوران بارداری همسرشان دچار تغییرات هورمونی میشوند. بدن مردان در دوران بارداری همسرشان دو هورمون وازوپرسین و پرولاکتین را تولید میکند، همانطور که ماردان در دوران بارداری هورمونی با نام فرومون (موثر در بویایی) ترشح میکند.
هورمون وازوپرسین یا هورمون آنتی دیورتیک به هورمون تک همسری شهرت دارد که در نتیجه باردار شدن همسر در مردان افزایش پیدا میکند. این هورمون سبب سرکوب هورمون تستوسترون میشود. هورمون تستوسترون باعث افزایش میل جنسی میشود که با کاهش آن در دوران بارداری همسر، پدر میل کمتری به برقرای رابطه جنسی دارد تا طبق چیزی که پیش از این اشاره کردیم، بتواند با کودک و مادر رابطه احساسی و عاطفی برقرار کند.
هورمون پرولاکتین برای تحریک بدن به منظور تولید شیر مورد استفاده بدن قرار میگیرد. افزایش پرولاکتین در زمانی که دیگر نیازی به باردار کردن نیست، میل جنسی مردان به رابطه جنسی در دوران بارداری را کاهش میدهد.
امیدواریم تمام مطالب ذکر شده مثمرثمر واقع شوند و همچنین بارداری سهل و بی خطری را تجربه کنید. لطفا مراقبتهای لازم در دوران بارداری را فراموش نکنید.