کودکان عموماً در برابر خوردن خوراکیهای سالم و مقوی ممکن است مقاومت کنند در حالی که مصرف انواع میوه و سبزیجات و مواد خوراکی مغذی برای رشد و نمو آنها حیاتی است. کودکان برای رشد و بلوغ نیاز به مصرف انواع ویتامینها و مواد معدنی دارند و باید این ویتامینها و ریزمغذیها را از طریق رژیم غذایی خود کسب کنند. داشتن یک رژیم غذایی سالم، متنوع و رنگین کمانی رمز سلامتی و رشد مطلوب کودکان است اما چطور میتوان کودکان را به خوردن مواد سالم تشویق کرد؟ راهکار گنجاندن مواد خوراکی سالم در رژیم غذایی کودکان چیست؟ آیا میتوان بدون دعوا و تنشج کودکان را به خوردن غذاهای سالم تشویق کرد؟ در این مقاله تیم متخصص پینو بیبی یک راهکار فوقالعاده را با شما والدین گرامی درمیان میگذارد. یکی از روشهای گنجاندن مواد غذایی سالم و مقوی در رژیم غذایی روزانه کودک استفاده از انواع دسر است. دسرها رنگارنگ هستند و معمولاً شکل و مزه خوبی دارند لذا کودکان تمایل بیشتری به خوردن انواع دسر دارند. یکی از انواع دسرها که حتی میتواند یک آیتم اصلی در جیره غذایی روزانه کودک باشد، اسموتی است. پینو بیبی در این مقاله شما را با انواع اسموتی های مقوی، سالم و خوشمزه برای کودکان نوپا آشنا میکند تا بتوانید به راحتی نیازهای تغذیهای کودک خود را برآورده کنید و رشد مطلوب و مناسب فرزندتان را تضمین نمایید پس با پینو همراه باشید.
اسموتی چیست؟
اسموتی یا نرم نوش یک نوشیدنی و دسر است که از ترکیب انواع میوه، سبزی، نوشیدنی و آب میوه تهیه میشود. در برخی موارد مقداری شکر، عسل و یا شیره برای شیرین کردن آن استفاده میشود. این نوشیدنی به صورت خنک و گاهی حتی با تکههای یخ سرو میشود. اسموتی مانند آب میوه رقیق نیست و غلیظ و دارای بافت است. در تهیه اسموتی میتوان حتی از انواع آجیل یا غلات نیز استفاده کرد به این شرط که آنها ر ابا آسیاب پور کرده و به معجون میوه و سبزی خود اضافه کنید. روش تهیه اسموتی نیز بسیار راحت است و تنها چیزی که شما برای تهیه یک اسموتی مقوی و خوشمزه نیاز دارید ترکیبی از مواد اولیه دلخواه و یک مخلوط کن برقی است.
اسموتی به عنوان یک وعده غذایی برای کودکان نوپا
وقتی غذای جامد را برای کودک خود شروع میکنید شاید بزرگترین دغدغه شما این است که چگونه مواد غذایی مختلف را در جیره غذایی روزانه کودک خود بگنجانید از طرفی اگر مقالات «تقویت حس چشایی کودکان» و مقاله «ایجاد عادات سالم غذایی با رژیم غذایی مادر» را در مجله اینترنتی پینو بیبی خوانده باشید به اهمیت داشتن یک رژیم غذایی متنوع، رنگین کمانی و متعادل پی بردهاید.
کودکان عموماً از خوردن میوه و سبزیجات تازه گریزان هستند. از طرفی وعده غذایی صبحانه یکی از وعدههای اصلی و مهم است که انرژی روزانه کودک را تامین میکند اما معمولاً کودکان از خوردن صبحانه امتناع میکنند. تهیه انواع اسموتی راهکاری برای مقابله با این چالشهاست.
در این مقاله ما شما را با انواع اسموتیهای خوشمزه برای کودکان نوپا آشنا میکنیم. شما والدین عزیز میتوانید از این اسموتیها برای صبحانه یا میان وعده کودک استفاده کنید. همچنین توجه داشته باشید که اینها فقط تعدادی از اسموتیهایی هستند که شما میتوانید به راحتی و در منزل از ترکیب انواع مواد خوراکی، آنها را تهیه کنید، پدر و مادرهای خخلاق میتوانند با ترکیب انواع مواد خوراکی طعمهای جدید و استثنایی برای کودک خود ایجاد کنند و ذائقه خود را با طعمهای جدید آشنا کنند.
نکات مهم در تهیه اسموتیهای سالم برای کودکان نوپا
یکی از بهترین راهها جهت گنجاندن میوهها و سبزیجات در رژیم غذایی کودکان نوپا و خردسالان تهیه انواع اسموتی است. تنها چیزی که در تهیه اسموتی باید به خاطر داشته باشید توجه یه ترکیب طعمهاست، همان طور که گفتیم فقط کافی است تا مواد را داخل یک مخروط کن برقی بریزید و کمتر از ۵ دقیقه یک خوراکی خوشمزه و مقوی برای کودک خود تهیه کنید که هم خوردنش برای کودک آسان است چرا که نرم و ملایم است و هم ذائقه کودک و حس چشایی او را تقویت میکند چرا که ترکیبی از مواد خوراکی است.
توجه به حساسیت غذایی کودک
تنها نکته مهمی که باید در زمان تهیه اسموتی به خاطر داشته باشید حساسیت غذایی کودک است. اگر کودک شما به برخی مواد غذایی حساسیت دارد و اگر سابقه حساسیت به یک نوع ماد خوراکی در خانواده شما وجود دارد بهتر است از آن ماده خوراکی در تهیه اسموتی خودداری کنید. برخی از والیدن برای مقوی شدن اسموتی از تخممرغ خام استفاده میکنند که این کار به هیچ وجه توصیه نمیشود.
استفاده از مواد سالم و ضدعفونی شده
نکته مهم دیگر استفاده از مواد اولیه سالم و ضدعفونی شده است. اسموتی را میتوانید با انواع میوه و سبزی تهیه کنید اما پیش از ریختن مواد در مخروط کن آنها را خوب بشویید و در صورت لزوم مواد خوراکی مانند هویج، ترب و خیار را پوست بکنید. از ریختن قسمتهای له شده و یا کپک زده میوه و سبزیجات داخل اسموتی جداً پرهیز کنید. اگر میوه شما لکهدار است قسمتهای لکهدار شده را پیش از مصرف جدا کنید و دور بریزید. کپک نوعی قارچ است که میتوانید در عمق بافت میوه و سبزی نفوذ کند پس از مصرف میوههای کپک زده اجتناب کنید برخی افراد گمان میکنند با کندن قسمت کپک و دور ریختن آن بقیه بخشهای میوه قابل استفاده است اما رشتهها و ریسههای نازک قارچ و کپک که با چشم قابل مشاهده نیستند ممکن است در قسمتهای به ظاهر سالم میوه نیز نفوذ کرده باشند لذا لازم است تا میوه کپک زده را به طور کامل دور بریزید. تهیه انواع اسموتی ساده، انعطافپذیر و کاربردی است.
استفاده از مواد خوراکی متنوع و رنگارنگ
پیش از هر چیز باید بدانید که کودک شما نیاز به انواع مواد غذایی دارد. همان طور که در مقاله داشتن یک رژیم رنگین کمانی بارها تاکید شد کودک شما برای دریافت انواع ویتامین، ریزمغذی، مواد معدنی، پروتئین و آنتیاکسیدان نیاز به مصرف انواع رنگارنگ میوه و سبزی دارد. بنابراین سعی کنید هنگام خرید و تهیه مواد خوراکی سبد خرید خود را رنگارنگ کنید.از کودکان برای خرید میوه و سبزی کمک بگیرید. اگر مجموعه مقالات بازیهای مونته سوری را خوانده باشید حتماً میدانید چطور میتوان کودک را در فرایند خرید مشارکت داد و ضمن تشویق او به خوردن انواع غذا، نکات مهمی در خصوص فواید مواد غذایی، رنگها، شمارش و حتی نحوه تخصیص بودجه برای خرید مواد خوراکی را به او یاد داد.
استفاده از مواد خوراکی طبیعی و تازه
برای تهیه اسموتی سعی کنید از مواد طبیعی و تازه استفاده کنید یادتان باشد کودکتان در ابتدا ممکن است به مزه برخی غذاهای واکنش منفی نشان بدهد اما لازم است تا شما بارها و بارها مواد خوراکی با یک طعم خاص را به کودک خود بدهید تا کودک به مزه آن عادت کند. در ضمن شما هر طور با کودک رفتار کنید ذائقه کودک نیز به همان طریق شکل میگیرد بنابراین اگر برای تهیه اسموتی از شکر استفاده کنید قطعاً کودک شما دیگر به اسموتیهای بدون شکر و کم شیرین لب نخواهد زد.
اگر جزو آن دسته از والدین پرمشغله، شاغل و گرفتار هستید توصیه میکنیم تا برخی مواد خوراکی را بخرید، بشویید و ضدعفونی کنید و آنها را به صورت قطعه قطعه شده یا درسته در فریزر قرار دهید تا اگر فرصت خرید نداشتید از مواد منجمد شده استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که مواد تازه ارزش غذایی بیشتری نسبت به مواد خوراکی فریز و منجمد شده دارند اما اگر چارهای جز این ندارید استفاده از میوههای فریز شده نیز راهکار نسبتاً مناسبی برای گنجاندن مواد خوراکی سالم در رژیم غذایی کودک است. به یاد داشته باشید غذاهای خیلی گرم و یا خیلی سرد برای کودکان مناسب نیستند و ممکن است به بافت دهان و دندان آسیب برسانند بنابراین بعد از مخلوط کردن میوهها و تهیه اسموتی حتماً چک کنید که اسموتی دمای متعادلی داشته باشد و بیش از حد سرد نباشد.
عدم استفاده از تنقلات مضر و کم ارزش
استفاده از تنقلات مضر و پرکالری نیز برای تهیه اسموتی مجاز نیست. برای والدین با تزیین اسموتی سعی میکنند کودک را به خودرن اسموتی تشویق کنند، ذات این عمل قابل ستایش است اما اگر برای تزیین اسموتی از مواد مضری مانند انواع شکلات، اسمارتیز (اسمارتیس)، خامه قنادی، پودر قند و … استفاده میکنند باید بگوییم در مسیر اشتباهی گام برمیدارید. یادتان باشد معضل جوامع امروزی کم تحرکی کودکان و اضافه وزن است بنابراین استفاده از این گونه مواد خوراکی حتی در کنار اسموتیهای سالم و مقوی هم مجاز نیست.
رعایت ترکیب انواع مواد و اندازه هر کدام
در تهیه اسوتی به ترکیب مواد و اندازه آنها دقت کنید. برخی والدین گمان میکنند که چون یک ماده خوراکی ارزش غذایی زیادی دارد باید هر روز آن را به کودک بخورانند و یا گمان میکنند که باید از برخی مواد غذایی در تهیه استموتی بیش از حد استفاده کنند. به یاد داشته باشید که اسموتی خوشمزه، اسموتی است که ترکیب مواد آن متعادل باشد به عنوان مثال اگر در تهیه اسموتی از دانه چیا استفاده میکنید باید به شما به عنوان احسنت بگوییم اما اگر در استفاده از دانه چیا در تهیه اسموتی زیاده روی کنید اسموتی شما خیلی زود طعم لجن میگیرد.
به اندزه مصرف روزانه کودک اسموتی تهیه کنید
نکته مهم دیگر این است که سعی کنید اسموتی را به اندازه وعده غذایی کودک تهیه کنید. برخی والدین به خصوص پدر و مادرهای شاغل در یک نوبت حجم زیادی اسموتی را درست میکنند و آن را در یخچال میگذارند تا به دفعات مختلف از آن برای تغذیه کودک استفاده کنند. توجه داشته باشید برخی مواد غذایی را باید بلافاصله استفاده کرد تا ارزش غذایی خود را از دست ندهند. به عنوان مثال ویتامین C در معرض جریان هوا به سرعت اکسیده میشود و بنابراین اسموتی پرتقالی که یک یا دو روز در یخچال باقی بماند به احتمال زیاد حجم انبوهی از ویتامین C خود را از دست داده است. از طرفی ماندن برخی مواد ممکن است باعث تغییر، طعم، بو و رنگ آنها شود لذا تا جایی که برای شما مقدور است سعی کنید اسموتی را به صورت تازه تهیه و مصرف کنید.
طرز تهیه اسموتی برای بچهها
یک دستور تهیه اصلی وجود دارد، اما شما میتوانید میوهها و سبزیجات متنوعی را انتخاب کنید تا اسموتی مخصوص فرزند خودتان را تهیه کنید. به طور کلی مواد مورد نیاز برای تهیه انواع اسموتی عبارت هستند از:
شیر، انواع میوه تازه یا منجمد، انواع سبزیجات، افزودنیهای اختیاری مانند آجیل، لبنیات، عسل و یا شیره انگور
ابتدا میوهها را بشویید. در صورت لزوم پوست میوهها را بکنید، هسته، برگ، شاخه و قسمتهای غیرخوراکی میوه را جدا کنید. میوهها را به قطعات کوچک خرد کنید. میتوانید از میوه تازه و یخ زده استفاده کنید اما ترکیب میوه تازه و منجمد، بافت اسموتی شما را جذابتر خواهد کرد. میتوایند در کنار انواع میوه از سبزیجاتی نیز استفاده کنید اما توجه داشته باشید که سبزی مانند کرفس ممکن است طعم کل اسموتی را تحت تاثیر قرار دهد پس از مقدار بسیار کمی سبزی استفاده کنید. مقدار کمی شیر و یک قاشق چای خوری عسل، شیره انگور و یا خامه نیز به مواد اضافه کنید. کلیه مواد را داخل یک مخلوط کن برقی بریزید و با دور متوسط آنها را خوب با هم ترکیب کنید. اسموتی یک نوشیدنی مانند آب میوه نیست و باید داری بافت باشد. این بافت درواقع همان فیبر میوه و سبزی است که برای هیدراته کردن بدن کودک و بهبود عملکزد سیستم گوارشی او مفید است. اسموتی باید غلظت متناسبی داشته باشد که بتوان آن را با یک نی درشت نوشید. بافت نرم اسموتی برای کودکانی که به تازگی دندان درآوردهاند بسیار مفید است. اگر قصد برگزاری جشن دندونی برای کودک خود را دارید اسموتی میتواند یکی از تنقلات میز پذیرایی شما باشد. اسموتی را در لیوان آموزشی کودک یا یک ظرف زیبا و رنگارنگ بریزید و اجازه بدهید کودک از خوردن این خوراکی خوشمزه لذت ببرد. از جادوی رنگها برای تحریک اشتهای کودک خود استفاده کنید.
میوهها و سبزیجات مناسب برای تهیه اسموتی برای کودکان
در حالی که شما میتوانید از انواع میوه برای تهیه اسموتی لذت ببرید اما برخی میوه برای تهیه اسموتی بیشتر از سایرین طرفدار دارند. موز، سیب، آووکادو، کیوی، پرتقال، گلابی، هندوانه، هلو، انواع توت (مانند توتفرنگی، بلوبری، شاتوت، تمشک و ..)، انبه، گیلاس، زردآلو، خرمالو، آناناس و …. از انواع پرطرفدار مواد اولیه اسموتی هستند.
اما شما میتوانید از سبزیجات نیز برای تهیه اسموتی استفاده کنید. برخی از سبزیجات پرطرفدار برای تهیه اسموتی عبارت هستند از: خیار، هویج، کرفس، کلم بروکلی، اسفناج، کدو حلوایی، لیمو ترش، گوجه فرنگی و …
علاوه بر میوه و سبزیجات مختلف شما میتوانید در از افزودنیهای دیگر مانند دانه غلات و آجیل نیز استفاده کنید، سایر افزودنی پرطرفدار اسموتی عبارت هستند از: خرما، شیره انگور، عسل، گرده گل، بادام، گردو، پسته، بادام زمینی، شاهدانه، دانه چیا، دانه کینوا، جو پرک، گندم پرک، فندوق، شیر، ماست میوهای، خامه کم چرب، پودر میوه، کره بادام زمینی، شیر نارگیل، شیر سویا، کفیر، پودر نارگیل، گرانولا و …
اسموتی مناسب جهت درمان یبوست کودکان نوپا
اگر کودک نوپای شما به صورت مکرر دچار یبوست میشود، یک اسموتی با سبزیجات میتواند کمک کننده باشد. با مخلوط کردن دانه چیا یا دانه شاهدانه و یک قاشق کوچک روغن نارگیل، روغن بذر کتان یا آووکادو میتوانید یک اسموتی ملین و ملایم درست کنید. همچنین میتوانید از شیر نارگیل پرچرب به عنوان پایه استفاده کنید. چربیهای سالم میتوانند دستگاه گوارش را به تحرک وادارند و غذا راحتتر از دستگاه گوارش عبور میدهند.
اسموتی مناسب برای افزایش وزن کودکان نوپا
اگر پزشک به شما گفته است که کودک نوپا شما نیاز به افزایش وزن دارد، اسموتی میتواند ابزار مفیدی برای کمک به وزنگیری کودک باشد. با مخلوط کردن کرههای آجیل، آووکادو، روغنهای سالم (کتان، ماهی)، ماست پرچرب و دانههای شاهدانه یک اسموتی مقوی برای کودک خود تهیه کنید. این اسموتی به وزنگیری کودک کمک میکند. شما میتوانید این اسموتی را به عنوان میانوعده و یا دسر قبل از خواب به کودک خود بدهید.
به یاد داشته باشید که ما نمیتوانیم بر احساس گرسنگی فرزندانمان تأثیر بگذاریم اما از این زمانها استفاده کنید تا کودکتان کمی کالری اضافی دریافت کند.
سخن آخر
تهیه اسموتی ساده است و از آن جایی که مواد در تهیه یک اسموتی به طور کامل با هم مخلوط میشوند شما میتوانید انواع سبزی و میوه را به راحتی در جیره غذایی روزانه کودک خود بگنجانید. بافت نرم و یکدست اسموتی برای کودکان مناسب و هضمش راحت است. اگر غلظت اسموتی زیاد باشد شما میتوانید با افزودن آب میوه، شیر و حتی آب اسموتی را کمی رقیق کنید. در نظر داشته باشید که میوه و سبزی منجمد را بیش از ۳ ماه در فریزر نگه ندارید. شما به راحتی میتوانید برای ترکیب مواد مختلف خلاقیت به خرج دهید و طعمهای جدید خلق کنید. اگر قرار است طعم جدیدی ایجاد کنید بهتر است ابتدا مقدار کمی اسموتی درست کنید و امتحان کنید تا دریابید که کودک این طعم را دوست دارد یا خیر. در ضمن به یاد داشته باشید که کودکان برای ارزیابی یک طعم نیاز به چشیدن طعم جدید بیش از ۷ بار دارد یعنی بعد از تلاشهای مکرر ممکن است مزاج کودک با طعم جدید سازگار شود.