بارداری پر خطر, سلامت در بارداری

سکته مغزی در بارداری و بعد از آن: عوامل خطر و اقدامات پیشگیرانه

سکته مغزی در بارداری و بعد از آن: عوامل خطر و اقدامات پیشگیرانه

اگر چه بارداری زمانی برای لذت بردن است، اما می‌تواند به یک مرحله استرس‌زا برای برخی بانوان تبدیل شود و شانس ابتلا به چندین بیماری را افزایش دهد که خطر سکته مغزی یکی از آنهاست. سکته مغزی در بارداری و بعد از آن به طرز تکان دهنده‌ای در حال افزایش است. سکته مغزی را نمی‌توان به عنوان یکی از مشکلات رایج بارداری نام برد، اما می‌تواند خطرناک باشد. به خواندن این مقاله پینو بیبی ادامه دهید تا یاد بگیرید علائم سکته مغزی را بشناسید و بدانید چرا در دوران بارداری رخ می‌دهد تا بتوانید سفر بارداری خود را ایمن و با موفقیت به سرانجام برسانید.

سکته مغزی در بارداری و بعد از آن: عوامل خطر و اقدامات پیشگیرانه

آیا سکته در دوران بارداری یا بعد از آن شایع است؟

در حالی که سکته مغزی در دوران بارداری رایج نیست، تغییرات بدنی که در طول بارداری رخ می‌دهد می‌تواند ریسک سکته مغزی را افزایش می‌دهد. زنان جوان در سنین باروری کمتر در معرض خطر سکته هستند. با این حال، تغییرات هورمونی ناشی از بارداری می‌تواند برخی از زنان را مستعد ابتلا به لخته شدن خون کند. این خطر در دوره پس از زایمان، چندین هفته پس از زایمان نیز ادامه دارد. خطر سکته مغزی در زنانی که مشکلات لخته شدن خون، فشار خون بالا، بیماری قلبی و شرایط خودایمنی دارند، بیشتر است.

عوامل خطر سکته مغزی در دوران بارداری یا بعد از آن چیست؟

خطر سکته مغزی در دوران بارداری و بعد از آن به عوامل متعددی بستگی دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. در اینجا برخی از خطرات شناخته شده سکته مغزی و بارداری آورده شده است:

۱. فشار خون بالا

زنانی که قبل از بارداری فشار خون طبیعی داشته‌اند ممکن است در دوران بارداری دچار فشار خون بالا شوند، بنابراین همیشه این طور نیست که اگر قبل از بارداری فشار خون بالا داشته‌اید، فقط شما در دوران بارداری فشار خون بالا داشته باشید. هر کسی می‌تواند مستعد آن باشد. فشار خون بالا عامل اصلی سکته مغزی در زنان باردار و کسانی است که اخیراً زایمان کرده‌اند.

۲. پره اکلامپسی

پره اکلامپسی وضعیتی است که با سطوح خطرناک فشار خون در دوران بارداری مشخص می‌شود. می‌تواند باعث سردرد، مشکلات بینایی، تورم در صورت و دست‌ها، وزن کم هنگام تولد و حتی زایمان زودرس شود. در شدیدترین شکل ممکن است باعث تشنج (اکلامپسی) و سکته شود.

۳. دیابت بارداری

برخی از زنان در دوران بارداری دچار قند خون بالا و دیابت بارداری می‌شوند. این منجر به فشار خون بالا و احتمال بیماری قلبی یا سکته می‌شود.

۴. لخته شدن خون

بارداری به طور طبیعی احتمال لخته شدن خون را افزایش می‌دهد که احتمال سکته مغزی را افزایش می‌دهد. تورم در قسمت‌هایی از بدن، مانند پاها، جریان خون را کند می‌کند و لخته شدن خون زمانی که خون به خوبی گردش نمی‌کند، بیشتر اتفاق می‌افتد. در طول سه ماهه سوم بارداری، بدن هم چنین ترکیبی تولید می‌کند که به لخته شدن خون کمک می‌کند تا زنان را از خونریزی بیش از حد در هنگام زایمان محافظت کند. این نیز می‌تواند یکی از دلایل لخته شدن خون باشد.

سکته مغزی در دوران بارداری یا بعد از آن چقدر شایع است؟

سکته مغزی در بارداری یا در طول سال‌هایی که زنان می‌توانند بچه‌دار شوند، شایع نیست. اما بارداری زنان را در معرض خطر بیشتری برای سکته مغزی قرار می‌دهد و میزان سکته مغزی مرتبط با بارداری در حال افزایش است.

علائم سکته مغزی در دوران بارداری و بعد از آن چیست؟

علائم مشابه هر سکته دیگری است، چه یک سکته کوچک در دوران بارداری یا یک سکته بزرگ باشد. در اینجا ده نشانه سکته مغزی در دوران بارداری آورده شده است:

۱. نقایص عصبی

اینها شایع‌ترین علائم سکته مغزی هستند، مانند از دست دادن حس، مشکل در صحبت کردن، مشکل در درک، از دست دادن هماهنگی و ضعف در یک طرف بدن. آنها ممکن است به طور همزمان رخ دهند و به این معنی باشند که یا سکته نزدیک است یا در حال وقوع است.

۲. سردرد

سردردهای شدیدی که احساس متفاوتی نسبت به سایرین دارند و بیشتر طول می‌کشند زمانی که به دلیل ترومبوز ورید مغزی (CVT) ایجاد می‌شوند، شایع هستند. هم چنین می‌تواند با ضعف، بی‌حسی یا دوبینی همراه باشد. سردرد ناگهانی (رعد و برقی) یکی دیگر از انواع سردرد شدید است که نیاز به مراقبت‌های فوری دارد. اگر دچار ترومبوز ورید مغزی (CVT) هستید، علائمی ‌مانند سردرد یا تاری دید را نباید نادیده گرفت و باید تحت مراقبت‌های پزشکی اورژانسی قرار بگیرید.

۳. تاری دید

فشار خون بالا در زنان می‌تواند بر لوب اکسیپیتال که در پشت مغز قرار دارد تأثیر بگذارد. مسئول پردازش بینایی است و می‌تواند قبل از وقوع سکته مغزی را نشان دهد.

۴. تشنج

تشنج یکی از اولین علائم سکته مغزی است. آسیب مغزی ناشی از سکته مغزی می‌تواند باعث تشنج شود. این می‌تواند نشانه‌ای از سکته‌های هموراژیک یا RPLS باشد. هر دوی آنها توسط فشار خون بسیار بالا ایجاد می‌شوند که می‌تواند در یک بارداری پرخطر رخ دهد.

۵. سرگیجه

سرگیجه نیز یکی از علائم مهمی ‌است که باید مراقب آن بود. هنگامی‌که با تاری دید، استفراغ، گفتار نامفهوم یا از دست دادن تعادل همراه باشد، علائم سکته مغزی هستند و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارند.

۶. احساس بی‌حالی

خونریزی یا تورم داخل مغز نیز می‌تواند منجر به شروع ناگهانی خواب آلودگی یا بی حالی شود. اینها معمولاً در موارد فشار خون بالا، ترومبوز وریدهای مغزی (CVT)، سندرم لکوآنسفالوپاتی خلفی برگشت پذیر (RPLS) و سایر اشکال سکته مغزی در دوران بارداری اتفاق می‌افتد.

۷. دشواری تنفس

گاهی اوقات دشواری تنفس با سایر علائم سکته مغزی نیز همراه است. با این حال، این یکی از علائم رایج استرس و اضطراب است. دوره‌های مکرر تنگی نفس نشانه یک مشکل جدی سلامتی است و نباید نادیده گرفته شود.

۸. بی‌حسی

قسمت‌های مختلف بدن ممکن است در هنگام سکته مغزی به دلیل فشردگی اعصاب احساس بی‌حسی یا سوزش غیرعادی داشته باشند. هنگامی‌که بی‌حسی با ضعف در اندام‌ها، افتادگی صورت، مشکل در صحبت کردن یا گیجی همراه باشد، می‌تواند یک سکته مغزی باشد و باید فوراً به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید.

۹. ضعف عمومی

در حالی که برخی ممکن است در برخی از اندام‌ها یا قسمت‌های بدن دچار ضعف شوند، برخی دیگر ممکن است در تمام بدن دچار ضعف شوند. ممکن است با سرگیجه، مشکل تنفسی و ضربان قلب نامنظم همراه باشد.

۱۰. توهم

توهم زمانی است که شما شروع به دیدن یا شنیدن چیزهایی می‌کنید که وجود ندارند یا حتی احساساتی را بدون یک محرک خارجی احساس می‌کنید. توهم گاهی اوقات می‌تواند از عوارض جانبی داروها باشد، اما می‌تواند در هنگام سکته نیز احساس شود. توصیه می‌کنیم مقاله مربوط به مه مغزی در بارداری را مطالعه بفرمایید و به خاطر داشته باشید ابری شدن حافظه در بارداری تا حدودی می‌تواند طبیعی و یکی از مشکلات شایع بارداری باشد.

چگونه خطر سکته مغزی را کاهش دهیم و بارداری سالمی ‌داشته باشیم؟

اثرات سکته مغزی در دوران بارداری می‌تواند به همان اندازه که برای شما خطرناک است برای کودک نیز خطرناک باشد. بنابراین، کاهش خطر تا حد امکان مهم است. در اینجا چند نکته برای کمک وجود دارد:

۱. سیگار را ترک کنید

سیگار کشیدن رگ‌ها را منقبض می‌کند و فشار خون را افزایش می‌دهد و در نتیجه احتمال سکته مغزی را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد. اگر باردار هستید، سیگار نکشید. اگر قبلاً عادت دارید، یاد بگیرید که چگونه آن را ترک کنید.

۲. وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید

اگر چه افزایش وزن در دوران بارداری طبیعی است، اما حفظ وزن سالم به تنظیم بهتر سطح قند خون و فشار خون کمک می‌کند. غذاهای مغذی بخورید و از مصرف مواد زائد کم کنید. مقاله مربوط به نکات وزن‌گیری در بارداری را مطالعه کنید تا از محدوده افزایش وزن سالم در بارداری را مطلع شوید.

۳. سالم بخورید

غلات کامل، چربی‌های سالم، آجیل، میوه‌ها و سبزیجات را در رژیم غذایی خود بگنجانید و مصرف غذاهای فرآوری شده و نمک زیاد را کاهش دهید. برای حفظ فشار خون سالم، مصرف قند خود را نیز کم نگه دارید. مقاله مربوط به رژیم غذایی بارداری: غذاهایی که در دوران بارداری باید از آن‌ها اجتناب کرد را مطالعه کنید تا بتوانید از یک رژیم غذایی سالم در دوران بارداری پیروی کنید.

۴. ورزش کنید یا از نظر فیزیکی فعال بمانید

توصیه می‌شود زنان باردار روزانه ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط ​​داشته باشند. اگر نمی‌توانید برنامه ورزشی خود را حفظ کنید، آن را با مقداری فعالیت بدنی جبران کنید. اهیمت داشتن فعالیت بدنی منظم رد بارداری بر کسی پوشیده است در مجله اینترنتی پینو بیبی شما می‌توانید بایدهای و نبایدهای ورزش کردن در بارداری را به صورت تخصصی در مورد هر ورزش ارزیابی و مطالعه کنید: شنا، پیاده‌روی، یوگا، دو، پیلاتس و ….. هم جنین شما می‌توانید ورزش‌های مناسب هر سه ماهه بارداری را به تفکیک مربوط به سه ماهه اول حاملگی، سه ماهه دوم و سوم در پینو مطالعه کنید.

۵. با پزشک خود مشورت کنید

اگر در مورد فشار خون بالا یا قند نگرانی دارید، با پزشک خود در مورد چگونگی مدیریت بهتر خطر سکته مغزی صحبت کنید. بازدیدهای منظم را برنامه ریزی کنید تا خود را تحت نظر داشته باشید. سکته مغزی در دوران بارداری یک اورژانس پزشکی جدی است و باید به دنبال کمک فوری برای به حداقل رساندن آسیب باشد. در صورت مشاهده هر یک از علائم سکته با شماره اورژانس تماس بگیرید.

اگر فکر کنم من یا شخص دیگری دچار سکته مغزی شده است چه باید بکنم؟

اگر فکر می‌کنید ممکن است فردی سکته کرده باشد، F.A.S.T عمل کنید. و تست زیر را انجام دهید:

F — Face صورت: از فرد بخواهید لبخند بزند. آیا یک طرف صورت آویزان می‌شود؟

A — Arms بازوها: از فرد بخواهید هر دو دست خود را بالا بیاورد. آیا یک دست به سمت پایین حرکت می‌کند؟

S — Speech حرف زدن: از فرد بخواهید یک عبارت ساده را تکرار کند. آیا سخنرانی نامفهوم یا عجیب است؟

T — Time سرعت عمل: اگر هر یک از این علائم را مشاهده کردید، فوراً با ۹-۱-۱ تماس بگیرید.

به زمانی که علائم برای اولین بار ظاهر می شوند توجه کنید. این اطلاعات به ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی کمک می‌کند تا بهترین درمان را برای هر فرد تعیین کنند.

سکته مغزی در بارداری و بعد از آن: عوامل خطر و اقدامات پیشگیرانه

سخن آخر

سکته مغزی ممکن است برای هر کسی در هر زمانی اتفاق بیفتد، حتی برای تازه مادران. درباره ارتباط بین بارداری و سکته مغزی و کارهایی که می‌توانید برای حفظ سلامت خود و کودکتان انجام دهید، بیشتر بدانید. علائم کلیدی سکته مغزی را بیاموزید زنان ممکن است علائم سکته مغزی خود را با مسائل مربوط به بارداری و تولد نوزاد اشتباه بگیرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *