سلامت کودک, سلامت نوزاد, نگهداری از کودک, نگهداری از نوزاد

آفتاب‌سوختگی و آفتاب‌زدگی در نوزادان

آفتاب‌سوختگی و آفتاب‌زدگی در نوزادان

آفتاب‌زدگی یا آفتاب‌سوختگی شدیدترین نوع بیماری در فصول گرم سال است که زمانی رخ می‌دهد که بدن به دلیل تأثیر گرما یا رطوبت بیش از حد ناشی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید، قادر به تنظیم درجه حرارت خود نباشد. آفتاب‌زدگی معمولاً با قرمزی، خشکی پوست و دمای بالای بدن بدون تعریق، مشخص می‌شود. در حالی که بزرگسالان به بیماری‌های رایج مرتبط با گرما بیشتر مبتلا می‌شوند و البته راحت‌تر هم آن‌ها را درمان می‌کنند، نوزادان در واقع بیشتر مستعد گرمازدگی و آفتاب‌سوختگی هستند.

علت اصلی آفتاب‌زدگی و آفتاب‌سوختگی در نوزادان کم‌آبی بدن ناشی از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید است. قبل از ایجاد سکته خورشیدی یا آفتاب‌زدگی، نوزادان ابتدا بیماری‌های گرمایی با شدت کمتری مانند گرما گرفتگی یا گرمازدگی را تجربه می‌کنند. به این ترتیب، پیشگیری از آفتاب‌زدگی در نوزادان می‌تواند با درمان یا پیشگیری از این شرایط کمتر شدید مرتبط با گرما انجام شود. با پینو بیبی همراه باشید تا از راه‌های مراقبت از نوزادان در برابر آفتاب سوزان تابستان مطلع شوید.

آفتاب‌سوختگی و آفتاب‌زدگی در نوزادان

چرا نوزادان در برابر آفتاب آسیب پذیر هستند؟

نوزادان به دلیل سازگاری‌های فیزیولوژیکی کمتر توسعه‌یافته، مستعد آفتاب‌سوختگی هستند. به عنوان مثال، در مقایسه با بزرگسالان، آنها نسبت به اندازه خود سطح بیشتری در معرض نور آفتاب دارند. این بدان معنی است که آنها سریعتر آب را از دست می‌دهند. آنها هم چنین به دلیل پوست نازک خود قادر به تنظیم دمای بدن خود نیستند.

تطبیق برای نوزادان با تغییر دما دشوارتر است. در نتیجه، کمتر عرق می‌کنند، در حین تقلای روزانه گرمای بیشتری تولید می‌کنند و توانایی خنک ‌کردن کمتری دارند. در کنار این موارد، شناسایی نیازهای فیزیولوژیکی نوزاد (مانند تشنگی یا گرسنگی) به دلیل ناتوانی طبیعی آنها در بیان واضح احساس خود دشوارتر است.

علائم آفتاب‌سوختگی در نوزادان

بیماری‌های مرتبط با گرما در نوزادان علائم مشترکی دارند. به این ترتیب، علائم آفتاب زدگی عمدتاً با علائم تشدید گرمازدگی، مانند موارد زیر مشخص می‌شود:

  • خشکی دهان و چشم
  • تشنگی شدید یا کم آبی بدن
  • ادرار تیره
  • تحریک پذیرتر از حد معمول
  • افزایش دمای بدن یا تب بالا بیش از ۱۰۵ درجه فارنهایت (۴۰.۵ درجه سانتیگراد)
  • پوست قرمز، داغ و خشک
  • استفراغ کردن
  • گیجی
  • تنفس سریع
  • عدم پاسخگویی یا شوک

نوزادانی که دچار سکته آفتاب یا همان آفتاب‌زدگی می‌شوند معمولاً تب بالا، پوست گرم یا خشک و عدم تعریق دارند. با این حال، از آن جایی که آفتاب‌سوختگی یک وضعیت اورژانسی است، نوزادانی که علائم اولیه آفتاب‌زدگی یا علائم بیماری‌های خفیف‌تر مربوط به گرما را نشان می‌دهند باید فوراً تحت مراقبت‌های پزشکی قرار گیرند.

درمان آفتاب‌سوختگی در نوزادان

آفتاب‌زدگی یک وضعیت اورژانسی تهدیدکننده زندگی است که در صورت عدم درمان مناسب، با میزان بالای مرگ و میر همراه است. به این ترتیب، والدین یا مراقبان باید به محض بروز علائم گرمازدگی از کمک پزشکی اورژانسی استفاده کنند. به طور همزمان، درمان کمک‌های اولیه زیر باید در زمان انتظار برای مراقبت‌های پزشکی انجام شود تا از پیشرفت آن به سکته آفتاب و آفتاب‌زدگی جلوگیری شود:

  • کودک را به داخل خانه یا هر مکانی که خنک‌تر است ببرید
  • تمام اقلام و لباس‌های کودک را دربیاورید
  • دمای کودک را با استفاده از هر روشی که در دسترس است کاهش دهید (مانند آب سرد کردن، پوشاندن با پارچه‌های خنک و مرطوب، حمام خنک).
  • به نوزاد مایعات یا دارو ندهید، مگر این که توسط پزشک متخصص مشخص شده باشد یا کودک هوشیار باشد و بتواند جرعه جرعه بنوشد.
  • حتی برای مدت کوتاهی کودک را تنها نگذارید
  • در صورت بیهوشی، نوزاد را به پهلو بخوابانید و هر از چند گاهی بررسی کنید که آیا تنفس طبیعی است یا خیر. برای اطلاع از روش احیا قلب و تنفسی کودک مقاله «نحوه انجام CPR یا همان احیا قلبی ریوی برای کودک چگونه است؟» را مطالعه بفرمایید.

محافظت از نوزادان در برابر آفتاب

جلوگیری از ابتلای نوزادان به آفتاب‌سوختگی یا هر بیماری مرتبط با گرما، امری آسان است. اولاً، از آن جایی که نوزادان بیشتر مستعد کم آبی هستند، باید همیشه با دادن آب کافی به آنها هیدراته نگه داشته شوند. یک راه سریع برای تعیین این که آیا مصرف مایعات کودک کافی است یا خیر، نظارت بر رنگ ادرار است. ادرار زرد تیره به معنی کم آبی خفیف است. رنگ شفاف یا زرد روشن به این معنی است که شیرخوار به اندازه کافی مایعات می‌نوشد.

والدین نیز باید مراقب گرفتگی‌های گرمایی باشند. در حالی که آفتاب‌زدگی شایع‌ترین واکنش به قرار گرفتن در معرض گرما است، درمان زودهنگام آن از شروع بیماری‌های شدیدتر مرتبط با گرما مانند گرمازدگی یا افتاب‌سوختگی جلوگیری می‌کند. فعالیت بدنی در فضای باز و قرار گرفتن در معرض آن باید توسط مراقبین نظارت شود. اطمینان حاصل کنید که نوزادان فقط در ساعات مناسب و برای مدت کوتاهی در معرض نور خورشید قرار می‌گیرند. از فعالیت‌های شدید نوزاد به خصوص در هوای گرم پرهیز کنید و اجازه دهید نوزادان به خوبی استراحت کنند.

علاوه بر این، لباس نوزاد باید با شرایط آب و هوایی سازگار باشد. از استفاده بیش از حد لباس برای نوزادان در زمانی که سطح گرما یا رطوبت بالاست خودداری کنید. در صورت امکان، نوزادان را در فصل گرما در اتاق‌های خنک نگهداری کنید.

ایمن نگه داشتن کودک در برابر نور خورشید

نوزادان و کودکان خردسال در هوای بسیار گرم ممکن است بیمار شوند. سلامت آنها می‌تواند به طور جدی تحت تأثیر قرار گیرد:

  • کم آبی بدن
  • گرمازدگی و گرمازدگی
  • آفتاب سوختگی
  • این نکات را برای شاد نگه داشتن فرزندتان در گرما امتحان کنید.
  • ایمنی در برابر آفتاب
  • کودک خود را خنک نگه دارید و از او در برابر نور خورشید محافظت کنید.
  • نوزادان کمتر از ۶ ماه باید از نور مستقیم خورشید دور باشند. پوست آنها حاوی ملانین بسیار کمی است که رنگدانه‌ای است که به پوست، مو و چشم‌ها رنگ می‌دهد و تا حدودی از نور خورشید محافظت می‌کند.
  • نوزادان بزرگتر نیز باید تا حد امکان از نور خورشید دور باشند، به خصوص در تابستان و بین ساعت ۱۱ صبح تا ۳ بعد از ظهر، زمانی که نور خورشید در قوی‌ترین حالت خود است. اگر زمانی که هوا گرم است بیرون می‌روید، یک چتر یا آفتاب‌گیر را به صندلی کودک‌تان وصل کنید تا کودک را از نور مستقیم خورشید دور نگه دارید.
  • یک کرم ضد آفتاب با فاکتور محافظت در برابر آفتاب (SPF) حداقل ۳۰ روی پوست کودک خود بمالید. اطمینان حاصل کنید که این محصول پوست نوزاد را در برابر اشعه‌های UVA و UVB نیز محافظت می‌کند. بسیاری از برندها کرم ضد آفتاب را به طور خاص برای نوزادان و کودکان خردسال تولید می‌کنند، زیرا این محصولات کمتر حاوی مواد افزودنی هستند که ممکن است پوست را تحریک کنند. کرم ضد آفتاب را به طور منظم استفاده کنید، به خصوص اگر کودک شما مجبور است، مدت طولانی را در فضای باز بگذراند.
  • اطمینان حاصل کنید که کودک شما یک کلاه آفتابگیر با لبه پهن یا یک بال بلند در پشت برای محافظت از سر و گردن او در برابر نور خورشید به سر می‌گذارد.
  • مراقب کم آبی بدن کودک خود باشید. مانند بزرگسالان، نوزادان و کودکان خردسال باید مایعات زیادی بنوشند تا دچار کم آبی نشوند.

ایمن نگه داشتن کودک در برابر نور خورشید: از بدو تولد تا ۶ ماهگی

نوزادانی که به طور کامل با شیر مادر تغذیه می‌شوند، تا زمانی که شروع به خوردن غذاهای جامد نکنند، به آب نیاز ندارند اما توجه داشته باشید که نوزادان ممکن است در هوای گرم بخواهند بیش از حد معمول شیر بخورند.

اگر نوزاد شیر می‌خورد، می‌توانید کمی آب جوشیده خنک شده به کودک بدهید. اگر کودک شما شب از خواب بیدار می‌شود، احتمالاً شیر می‌خواهد. اگر آنها شیرهای معمول خود را خورده‌اند، آب جوشیده سرد شده را نیز امتحان کنید.

ایمن نگه داشتن کودک در برابر نور خورشید: از حدود ۶ ماهگی

هنگامی که شروع به معرفی غذاهای جامد کردید، باید به کودک خود جرعه جرعه آب از یک فنجان، فیدر یا لیوان آموزشی را همراه با غذا بدهید. به یاد داشته باشید که شیر مادر یا شیر خشک شیرخوار باید نوشیدنی اصلی آنها در سال اول باشد. در هوای گرم، ممکن است لازم باشد مقداری آب اضافی در خارج از زمان صرف غذا به کودک بدهید تا تشنگی او برطرف شود.

ایمن نگه داشتن کودک در برابر نور خورشید: از ۱۲ ماهگی

آب، شیر مادر یا شیر کامل گاو باید نوشیدنی اصلی کودک شما باشد. در هوای گرم، می‌توانید به آنها آب نبات‌های یخ زده تهیه شده از آب معمولی یا از آب میوه بسیار رقیق شده بدهید تا به هیدراته نگه داشتن آنها کمک کند. آب نبات چوبی تهیه شده از آب میوه رقیق شده را فقط باید در وعده‌های غذایی ارائه کنید زیرا می‌توانند باعث پوسیدگی دندان کودک شوند.

برای کودکان بزرگتر، مقدار زیادی میوه و سالاد به آنها بدهید تا سطح مایعات آنها را بالا نگه دارد. به یاد داشته باشید که آب میوه یا اسموتی‌های رقیق نشده را نباید تا سن ۵ سالگی به کودکان داد، زیرا ممکن است باعث پوسیدگی دندان شوند.

چگونه در هوای گرم کودک را خنک نگه داریم؟

برای کمک به خنک نگه داشتن فرزندانتان در هوای گرم این نکات را دنبال کنید:

  • بازی در استخر بادی راه خوبی برای خنک نگه داشتن نوزادان و کودکان است. در هوای بسیار گرم استخر بادی را در سایه نگه دارید و همیشه مراقب کودکان باشید.
  • قبل از خواب یک حمام خنک می‌تواند به تعدیل دمای بدن کودک هنگام خواب کمک کند.
  • با کشیدن پرده، اتاق خواب کودک خود را در طول روز خنک نگه دارید. هم چنین می‌توانید از یک فن برای گردش هوا در اتاق استفاده کنید.
  • لباس شب و رختخواب را به حداقل برسانید. اگر کودک شما در طول شب روکش‌ها را کنار می‌زند یا فشار می‌دهد، در نظر بگیرید که آنها را فقط در یک پوشک با یک ملحفه محکم قرار دهید که شل نباشد و صورت او را نپوشاند یا در طول شب در هم پیچیده نشود. بسیار مراقب سندرم مرگ ناگهانی نوزاد باشید و مقاله توصیه‌های ایمنی برای خوباندان کودک را در مجله اینترنتی پینو بیبی مطالعه کنید.
  • یک دماسنج به شما کمک می‌کند دمای اتاق کودک خود را کنترل کنید. زمانی که کودک شما در دمای اتاقش بین ۱۶ تا ۲۰ درجه سانتی گراد باشد، راحت می‌خوابد.
آفتاب‌سوختگی و آفتاب‌زدگی در نوزادان

سخن آخر

توصیه‌های ارائه شده در این مقاله را به دقت به کار بگیرید و از قرار گرفتن طولانی مدت کودک در معرض نور  خورشید خودداری کنید. برای گردش و تفریح ساعات خنک روز و مکان‌های خنک و سایه‌سار را انتخاب کنید. به علائم کودک خود دقت کنید کودکان راهی به جز گریه کردن برای نشان دادن احساسات خود ندارند بنابراین نسبت به بی‌قراری و گریه کودک در فصول گرم توجه بیشتری داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *