پستانک ابزار آرامش بخش شگفت انگیزی برای نوزادان است. مکیدن پستانک قدرت کاهش ضربان قلب، فشار خون و سطح استرس را دارد. پستانک باعث کاهش گریه بعد از واکسن و آزمایش خون میشود.
دلایل زیادی وجود دارد که مکیدن یکی از اعضای کلیدی بدن ماند شست دست ابزاری برای آرام کردن نوزادان و کمک به خواب آنها است. پستانک حتی ممکن است خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) را در کودک شما کاهش دهد.
والدین دائماً میپرسند زمان ترک این عادت کی فرا میرسد؟ اگر چنین است، بهترین زمان برای ترک استفاده از پستانک چه زمانی است و ترک پستانک چگونه امکان پذیر است؟ در این مقاله همه نکاتی که باید در مورد چگونگی، زمان و چرایی انداختن پستانک را بدانید، بررسی میکنیم.
راحتترین زمان از پستانک چه زمانی است؟
سادهترین زمان برای گرفتن پستانک حدود ۶ یا ۷ ماهگی است، زیرا کودکان هنوز وابستگی عاطفی به پستانک خود ایجاد نکردهاند، (این دلبستگی معمولاً بعد از ۹ ماه به دست میآید.) اما اگر پزشک اطفال توصیه کند که این کار را انجام ندهید، نگران نباشید و به توصیه وی عمل کنید.
اگر کودک ۷ یا ۸ ماهه شما همچنان عاشق پستانک است جای نگرانی ندارد. به یاد داشته باشید مکیدن به کودکان آرامش شگفت انگیزی میدهد و به آنها کمک میکند تا با عوامل استرسزا مقابله کند.
بهتر است این نکته را بدانید که که بعد از اینکه کودک شما به ۹ ماهگی میرسد، او یک وابستگی عاطفی به پسانک خود خواهد داشت. این بدان معناست که شما باید عجله کنید تا کودکتان آن را رها کند. در غیر این صورت ممکن است با گرفتن پستانک از او با گریههای بیشتری مواجه شوید.
همانطور که در حال تصمیم گیری در مورد بهترین گزینه برای نوزاد خود هستید، در اینجا برخی از مزایا و معایب احتمالی استفاده از پستانک آورده شده است.
فواید احتمالی پستانک
- پستانک میتواند گریه نوزاد را آرام کند.
- کاهش گریه میتواند به اعصاب از بین رفته والدین کمک کند.
- هنگامی که یک نوزاد در حال شیر خوردن یا مکیدن پستانک است، میتواند به کاهش درد کودک در صورت وجود کمک کند.
- برای نوزادان نارس در بخش مراقبتهای ویژه، پستانکها میتوانند مدت اقامت در بیمارستان را کوتاهتر کنند و به نوزادانی که با لوله تغذیه میشوند، استفاده از شیشه شیر را یاد بگیرند.
- مکیدن پستانک قدرت کاهش ضربان قلب، فشار خون و سطح استرس را دارد.
- پستانک باعث کاهش گریه بعد از واکسن و آزمایش خون میشود.
- پستانک خطر SIDS (سندرم مرگ ناگهانی نوزاد) را کاهش میدهد.
خطرات استفاده مداوم از پستانک
در حالی که استفاده از پستانک در روزهای اولیه مزایای بسیاری را به همراه دارد، با بزرگتر شدن کودک، خطرات آن بیشتر از فواید آن میشود.
بعد از ۶ ماهگی، نوزادانی که به طور مرتب از پستانک استفاده میکنند، نسبت به سایرین، شانس بیشتری برای ابتلا به عفونت گوش میانی دارند. پزشکان بر این باورند که این مسئله به این دلیل است که مکیدن مداوم باعث تغییر فشار در گوش میشود و به طور بالقوه میتواند از تخلیه مایع جلوگیری کند و باعث تجمع آن و ایجاد عفونت شود.
استفاده طولانی مدت از پستانک پس از ۲ سالگی نیز میتواند منجر به مشکلات دندانی شود. زیرا با رشد و بلوغ کودک شما، فک او در اطراف هر چیزی که به طور مداوم در داخل آن نگه داشته میشود شروع به رشد میکند.
استفاده بیش از حد از پستانک میتواند منجر به رشد نامناسب دهان، ناهماهنگی دندانها و تغییر در شکل سقف دهان شود. اگر کودک شما بعد از ۲ سالگی به استفاده از پستانک ادامه داد، حتماً آن را به دندانپزشک خود اطلاع دهید تا بتواند دندانها و فک خود را بررسی کند.
برخی از بررسیها بر روی کودکان نشان میدهد که استفاده طولانی مدت از پستانک میتواند مانع رشد گفتاری کودک شود. اگر کودک شما دائماً در دهانش پستانک دارد، در این صورت تمرین صحبت کردن نمیخواهد داشته باشد. بعلاوه، میتواند گفتار را تحریف کرده و از رشد طبیعی ماهیچههای زبان و لب جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید: راهنمای استفاده از پستانک؛ آیا پستانک خطرناک است؟
بهترین زمان برای توقف استفاده از پستانک
پس از ۶ ماهگی، پستانک بیشتر به یک عادت تبدیل میشود تا اینکه استفاده از آن برای کودک مفید باشد. بهتر است کودک خود را ۶ تا ۱۲ ماهگی از پستانک بگیرید تا از توقف رشد دندانها، فک و گفتار جلوگیری کنید، به خصوص اگر کودک شما مستعد به آن باشد. این زمان بهترین زمان از پستانک گرفتن کودک است.
برای جلوگیری از کاهش رشد گفتار، بهتر است تا سن ۱ سالگی کودک را از پستانک بگیرید، زیرا این زمانی است که تحولات مهمی در گفتار و زبان کودک شما به سرعت در حال رخ دادن است.
در این که اینها صرفاً توصیههایی هستند و قوانین را خیلی تعیین نمیکنند، اما راحتتر است که کودک خود را زودتر از این وسیله بگیرید. ترک پستانک قبل از شروع راه رفتنشان بهتر است، زیرا آنها نمیتوانند تمام خانه را برای یافتن وسیله مورد علاقه خود جستجو کنند.
اگر در سن ۲ سالگی برای ترک پستانک فرزندتان مشکل دارید، مطمئن شوید که از یک پستانک ارتودنسی برای محدود کردن خطر مشکلات دندانی استفاده میکنید.
پستانک ارتودنسی دارای یک نوک پستان است که در پایین صاف و در بالا گرد است. این وسیله در دهان کودک شما مانند نوک سینه مادر صاف میشود تا طبیعیترین شکل مکیدن را ارائه دهند.
آنها همچنین فشار روی لثهها و دندانهای در حال رشد نوزاد را کاهش میدهند و از شکل کام و فک در حال رشد کودک شما حمایت میکنند.
نحوه از پستانک گرفتن و راهکارهای آن
اگر زمان آن فرا رسیده است که کودک تان را از مکیدن پستانک ترک دهید با دنبال کردن این هفت مرحله میتوانید این کار را با کمترین عصبانیت و اشک انجام دهد:
۱.زمان بسیار مهم است.
بهتر است ترک پستانک را همزمان با یک رویداد هیجان انگیز برای کودک مانند شروع مهدکودک، آمدن یک خواهر یا برادر جدید، سواری طولانی با ماشین یا تعطیلات خانوادگی یا نقل مکان به خانه جدید، شروع کنید.
کودک شما باید یاد بگیرد در موقعیتهای چالش برانگیز آرام باشد. توصیه میشود تا زمانی که راه حلی برای نحوه ترک صحیح این عادت ندارید، عمل سختگیرانهای انجام ندهید.
۲.استفاده از پستانک را محدود کنید.
بهترین زمان برای شروع ترک دادن در طول روز است. شما میتوانید استفاده از آن را محدود کنید و تنها زمانی که از شما اجازه بگیرد، پستانک را به وی بدهید.
سعی کنید آن را به طور کامل در طول روز حذف کنید و آن را فقط در زمان خواب به او دهید. زمانی که به خوبی پیش رفت در نهایت میتوان آن را به مرور از خواب نیز حذف کرد.
به نظر میرسد که شب همیشه سختترین زمان برای گرفتن پستانک از کودک باشد، با این حال این کار میتواند شروع یک روال جدید قبل از خواب باشد. این روال جدید میتواند شامل یک دوش گرفتن قبل از خواب، داستان خواندن برای کودک قبل از خواب، کمی آواز خواندن و تکان دادن او باشد. این راهکارها را امتحان کنید و ببینید چه چیزی بهترین نتیجه را دارد.
۳.یک شیء جایگزین به او دهید.
به کودک خود یک شی انتقالی را به جای پستانک پیشنهاد دهید. یک شی انتقالی، بسیار شبیه پستانک، به کاهش استرس کمک میکند و به او کمک میکند تا با موقعیتهای جدید یا چالش برانگیز سازگار شود.
این اشیاء معمولاً به عنوان اقلام امنیتی شناخته میشوند و میتوانند یک اسباب بازی جدید یا حیوان عروسکی یا یک پتو که مورد علاقه کودک است، باشند. در حالت ایده آل شما چیزی میخواهید که فرزندتان با خیال راحت با آن بخوابد تا در شب آرام باشد.
۴.از این کار به عنوان اولین خط دفاعی خود استفاده کنید.
بسیار آسان خواهد بود که در طول بحران به کودک خود تسلیم شوید. حتی ممکن است کودک شما با گریه کردن توجهتان را جلب کند. سعی کنید پستانک را از کودک دور نگه دارید.
میتوانید پوشک آنها را چک کنید و ببینید گرسنه هستند یا خیر. کودک خود را در آغوش بگیرید، برای او آواز بخوانید یا موسیقی ملایم پخش کنید، تکانش دهید یا با اسباب بازیها و یا با فعالیتها حواس او را پرت کنید. سعی کنید فرزندتان را مشغول کنید تا کمتر به فکر پستانکش باشد.
۵.وقتی فرزندتان تصمیم میگیرد از پستانک استفاده نکند تحسینش کنید.
اجازه دهید فرزندتان بداند که وقتی تصمیم میگیرد از پستانک خود استفاده نکند، چقدر خوب است.
میتوانید به آنها بگویید: شما دیگر خیلی بزرگ شدهاید و من به شما افتخار میکنم. جوایز سرگرم کننده کوچک مانند خمیر بازی یا یک میان وعده سالم به او هدیه دهید.
۶.آن را غیرجذاب کنید.
همچنین میتوانید کاری کنید که پستانک فرزندتان برای او دیگر جذاب نباشد. مثلا میتوانید آن را در سرکه سفید یا آب لیمو فرو کنید تا بدمزه شود. احتمالا فرزند شما فورا آن را بیرون میاندازد و به زودی نمیخواهد با آن کاری انجام دهد.
۷.مراسم خداحافظی با پستانک بگیرید.
زمانی که فرزند شما آماده خداحافظی با پستانک است، برای او جشن بگیرید. این روش به ویژه برای کودکان بزرگتر خوب عمل میکند.
فرزندتان را به خرید ببرید و به او اجازه دهید یک اسباب بازی جدید را انتخاب کند. همچنین میتوانید مهمانی خداحافظی با کلاه و بادکنک و خوراکیهای خوشمزه برگزار کنید.
آمادگی روحی کودک و مشکلات کودکان
پستانک میتواند یک حمایت عاطفی عالی برای کودکان ۱ تا ۳ ساله باشد. به علاوه پستانک میتواند برای خواب رفتن و حتی در طول روز برای کاهش استرس در کودکان نیز مفید باشد، مانند زمانی که آنها بیمار هستند و یا قرار است در اختیار پرستار در مهد کودک باشند. با این حال با نزدیکتر شدن به ۱۸ ماهگی کودکان، منطقی است که دسترسی به پستانک خود را فقط در شب و یا مواجهه با عوامل استرسزا داشته باشند.
ممکن است برای کودک ترک استفاده از پستانک سخت باشد. به خصوص در روزهای اول ترک پستانک بیقرار و بیتاب خواهد بود و حتی ممکن است دچار بدخوابی و بیاشتهایی شود. بسیار مهم است که برای ترک پستانک مرحله به مرحله پیش روید و عجله نکنید. همینطور راهکارهایی را که قرار است برای ترک این ابزار پیش بگیرید باید بسته به روحیه کودک شما باشد. از سوی دیگر باید از میزان علاقه کودک خود به این راهکارها اطلاع داشته باشید.
برای مثال باید ببینید کودکتان بیشتر با چه وسیله و راهکاری سرگرم میشود و میتواند پستانک را از یاد ببرد. این راهکار میتواند اسباب بازی، کتاب داستان، بیرون رفتن و… باشد. توجه داشته باشید که اگر فرزندتان دوباره به پستانک متوسل شد، هرگز او را تنبیه نکنید، سرزنش یا جملات منفی استفاده نکنید. زیرا این قبیل روشها باعث ایجاد ترس، استرس و بیاعتمادی میشود که میتواند منجر به پسرفت شود.
نکات مهم ترک پستانک
- دادن زود هنگام پستانک به نوزاد ممکن است نحوه صحیح شیر خوردن را مختل کند. بهتر است صبر کنید تا کودک شما نحوه شیر خوردن را یاد بگیرد. این معمولا حدود ۱ ماهگی است.
- ممکن است مجبور شوید نیمههای شب از خواب بیدار شوید تا وقتی پستانک بیرون بیاید دوباره آن را در دهان کودکتان قرار دهید. در نهایت، کودک به یاد میآورد که خودش آن را کنار بگذارد.
- استفاده مداوم از پستانک ممکن است باعث درد در ناحیه گوش شود. همچنین اگر بعد از ۲ سال استفاده شود ممکن است مشکلات دندانی را به وجود بیاورد.
- پستانکها روی خود میکروب دارند. اگر پستانک مرتباً شسته نشود، این میکروبها میتوانند کودک شما را بیمار کنند.
- هرگز کودک خود را مجبور به استفاده از پستانک نکنید. اگر شب هنگام از دهان او افتاد و کودک شما متوجه نشد، آن را دوباره در دهانش قرار ندهید.
- هرگز چیزی بر روی پستانک مانند عسل و شکر قرار ندهد.
- هرگز بند و یا روبان را به پستانک اضافه نکنید. هرگز آن را به دور کودک یا تخت خود نبندید. زیرا میتواند کودک شما را خفه کند.
سخن آخر
پزشک میتواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که چه زمانی کودکتان باید استفاده از پستانک را متوقف کند. زمانی که کودک شما در ۶ ماهگی تا ۱ سالگی است، عادت پستانک مکیدن را از او ترک دهید. این سن بهترین زمان از پستانک گرفتن کودک است. استفاده از پستانک برای کودکان بزرگتر از ۴ سال به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
هنگامی که دندانهای کودک شروع به رشد میکند، ممکن است پستانک باعث ایجاد مشکلاتی در تراز دندانها، سقف دهان کودک و رشد دندان شود. در حالی که مکیدن انگشت مضرتر است، پستانک میتواند دندانهای کودک را به این طریق تحت تأثیر قرار دهد. البته توجه داشته باشید که مکیدن سینه نمیتواند مشکلی ایجاد کند. همه چیز به شدت و مدت زمان مکیدن بستگی دارد.