نحوه صحیح استفاده از تامپون؛ بایدها و نبایدها
دوران پریود و قاعدگی دوران نسبت سخت و دردآوری برای اکثر بانوان است. به ویژه در روزهای اول عادت ماهانه مشکلاتی مانند کرامپ شکم، حالت تهوع، سردرد، خونروش زیاد، بیحالی و تحریکپذیری ممکن است زندگی رومزه بانوان را تحت تاثیر قرار دهد. با توجه به این که پس از دوران بلوغ هر ماه بانوان با این مشکلات مواجه میشوند لازم است تا برای مدیریت دوران قاعدگی خود برنامهای داشته باشند تا به کنترل عوارض این دوران کمک کند. یکی از مشکلات همه بانوان، خونروش و احتمال نشت خون به البسه است. برای همین هر بانوی برای مقابله با آن یک استراتژی خاص دارد. برخی از انواع شورتهای مخصوص لایهدار استفاده میکنند، برخی به دنبال خرید نوار بهداشتی با جذب بالا هستند، گروهی ممکن از کاپ قاعدگی استفاده کنند و برخی دیگر نیز استفاده از تامپون را ترجیح میدهند. از آنجا که معمولاً افراد آشنایی درستی از این تجهیزات ندارند ممکن است به درستی از آنها استفاده نکنند و یا حتی با آنها آشنا نباشند. در این مقاله به معرفی تامپون و نحوه استفاده صحیح از تامپون خواهیم پرداخت. با پینو بیبی همراه باشید.
تامپون و نکات استفاده از آن
گاهی اوقات صحبت کردن در مورد مسائل مربوط به عادت ماهانه ممکن است برای برخی بانوان خجالتآور باشد. اما به یاد داشته باشید، قاعدگی یک فرایند طبیعی است. شما حق دارید برای داشتن یک قاعدگی سالم و ایمن اطلاعات خود را بالا ببرید. شما باید نسبت به بینظمیهای دوران قاعدگی خود، ترشحات غیرعادی واژن و ترشحات با بوی نامطبوع، خشکی واژن، تغییرات شکل واژن، عفونتهای لگن، واژن و دستگاه ادراری بسیار حساس باشید و هر گونه مسئلهای را فوراً با پزشک متخصص زنان در میان بگذارید. پریود شدن بخشی از چرخه قاعدگی است که در آن زنان، دختران و افرادی که عادت ماهانه دارند دچار خونریزی از واژن میشوند. برای اکثر افراد این اتفاق هر ۲۸ روز یا بیشتر میافتد، اما امکان دارد عادت ماهانهها دیر یا زود شروع میشود. سیکل قاعدگی شما میتواند از روز ۲۴ تا ۳۸ متغیر باشد. دورههای پریود از حدود ۴ تا ۸ روز طول میکشد. در دوران قاعدگی برای کنترل خونریزی از نوار بهداشتی، تامپون و یا کاپ استفاده میشود. اگر در طول دوره قاعدگی (یا پریودی) از تامپون استفاده میکنید، مهم است که بدانید چگونه از آنها به طور ایمن استفاده کنید. در این مقاله استفاده از تامپون مورد بررسی قرار میگیرد.
تامپون چیست و چگونه استفاده میشود؟
تامپون یکی از روشهای جذب جریان قاعدگی در طول سیکل ماهانه است. تامپونها طوری طراحی شدهاند که با اپلیکاتور یا بدون اپلیکاتور وارد واژن میشوند. باید این نکته را مد نظر داشته باشید که تامپونها فقط برای جذب خون قاعدگی است و نه برای جذب ترشحات واژن.
تامپون یک استوانه کوچک پنبهای است که در داخل کانال واژن قرار میگیرد. این ماده فشرده شده و با خیس شدن منبسط میشود. بند یا نخ تامپون بخشی است که خارج از واژن امتداد مییابد تا بتوانید در موقع برداشتن تامپون با کمک این نخ آن را بکشید.
اندازه جمع و جور یک تامپون باعث میشود به راحتی بتوانید آن را در کیف خود قرار دهید. مطمئن شوید که همیشه تامپون یدکی همراه خود داشته باشید، هرگز نمیدانید چه زمانی ممکن است به آن نیاز داشته باشید!
ممکن است تعجب کنید که سازمان غذا و دارو جهانی تامپونها را به عنوان ابزار پزشکی در نظر میگیرند. تامپونهایی که توسط FDA تائید شدهاند باید یک بار استفاده شوند و سپس دور ریخته شوند. هیچ تامپونی نباید بیش از یک بار استفاده شود.
تامپون از چه چیزی ساخته شده است؟
تامپونهای تائید شده توسط سازمان جهانی غذا و دارو، از پنبه، ابریشم مصنوعی یا ترکیبی از این دو ساخته شدهاند. الیاف جاذب مورد استفاده در تامپونهای تائید شده توسط سازمان جهانی غذا و دارو که امروزه فروخته میشوند، با فرآیند سفیدکنندهای عاری از عنصر کلر ساخته میشوند که از داشتن سطوح خطرناک دیوکسین (نوعی آلاینده موجود در محیط) نیز جلوگیری میکند.
چگونه ایمنی تامپونها را ارزیابی میشوند؟
شاخصهای نظیر جذب، قدرت و یکپارچگی بافت تامپون و این که آیا تامپون رشد باکتریهای مضر خاصی را افزایش میدهد یا سطح باکتریهای طبیعی را در واژن تغییر میدهد، مورد بررسی قرار میگیرد.
آیا تامپونهای قابل استفاده مجدد، بیخطر هستند؟
تامپونهای قابل استفاده مجدد (چندبار مصرف) ممکن است خطرات بیشتری برای عفونتهایی مانند عفونتهای قارچی و قارچی – باکتریایی داشته باشند. البته سازمان جهانی غذا و دارو هم استفاده از این تامپونها را نه رد و نه توصیه کرده است. در حال حاضر تامپونهای یکبار مصرف بیشتر توصیه میشوند.
چگونه برای اولین بار از تامپون استفاده کنیم؟
اگر قبلاً از تامپون استفاده نکردهاید، استفاده از تامپون برای اولین بار در ابتدا کمی دلهرهآور به نظر میرسد. اما هنگامی که عمل جایگذاری آن را درست انجام دهید، فقط یک لحظه طول میکشد. راز استفاده ایمن از تامپون برای مبتدیان این است که آرام باشید و زمانی که پریود نیستید سعی نکنید تامپون را وارد کنید.
نحوه قرار دادن تامپون برای اولین بار
تیم تخصصی پینو بیبی چندین نکته را جمعآوری کرده است تا به شما برای استفاده و قرار دادن تامپون کمک کند، تا بدون زحمت از تامپون استفاده کنید. زمانیکه جریان خون قاعدگی شما متوسط تا زیاد است، قرار دادن تامپون را تمرین کنید.
راهنمای گام به گام استفاده از تامپون به طور خلاصه به شرح زیر است:
- مرحله اول: دستان خود را بشویید.
- مرحله دوم: تامپون را باز کنید.
- مرحله سوم: تامپون را داخل واژن قرار دهید.
- مرحله چهارم: تامپون را بیرون بکشید.
- مرحله پنجم: تامپون را دور بیندازید.
موقعیتی از بدن را پیدا کنید که برای شما راحت باشد. برای برخی از افراد خم شدن با زانوهای باز یا ایستادن روی یک پا روی صندلی توالت یا لبه حمام آسانتر است. پوزیشنهای مختلف را امتحان کنید تا موقعیت مناسبی را پیدا کنید.
قبل از باز کردن تامپون، دستهای خود را با آب و صابون بشویید، زیرا این کار خطر ابتلا به عفونت واژن را کاهش میدهد. حتی اگر از تامپون آناپلیکیتور (بدون اپلیکیتور) استفاده میکنید.
تامپون را باز کنید و زانوهایتان را از هم باز کنید. تامپون را بین انگشت شست و انگشت میانی خود نگه دارید. انتهای دیگر تامپون (جایی که بند یا نخ تامپون امتداد دارد) را با دست دیگر نگه دارید. انتهای دم یا قسمت پایین لوله همان چیزی است که برای قرار دادن تامپون در داخل واژن خود استفاده میکنید. بند (ریسمان) تامپون را قبل از قرار دادن آن، باز کنید.
چینهای واژن (لابیاها) خود را باز کنید تا تامپون را به آرامی وارد کنید. آن را به طور کامل به داخل واژن بلغزانید سپس آن را به سمت پشت خود بچرخانید. قرار دادن تامپون در ابتدا ممکن است کمی دشوار باشد. با این حال، با کمی تلاش، آسانتر خواهد شد. تامپون را کمی به سمت عقب کج کنید و زمانی که آن را وارد میکنید مستقیماً به سمت بالا نروید. به این ترتیب تامپون شیب طبیعی واژن شما را دنبال خواهد کرد.
هنگامی که لوله به راحتی در داخل واژن شما قرار گرفت، لوله تامپون را بیرون بکشید. این باعث میشود که نخ در خارج آویزان شود. نخ به شما کمک میکند تامپون را پس از آغشته شدن به جریان خون قاعدگی بیرون بکشید. اگر بلافاصله بعد از گذاشتن آن احساس درد یا ناراحتی کردید، تامپون را بردارید. در این شرایط باید یکی دیگر را وارد کنید و سعی کنید آن را کمی جلوتر فشار دهیدو زیاد داخل نبرید.
اپلیکاتور استفاده شده را در یک دستمال بپیچید و آن را در سطل زباله بیندازید. تامپونهای استفاده شده را به همین ترتیب دور بیندازید. برای خارج کردن تامپون، کافی است به آرامی نخ تامپون را بکشید.
هر بسته تامپون دارای راهنمای گام به گام است و میتوان از آن به عنوان راهنمای تامپون برای مبتدیان استفاده کرد. لطفاً قبل از استفاده از تامپون برای اولین بار حتماً راهنما داخل بسته تامپون را یکبار به دقت مطالعه نمایید.
چگونه تامپون را برداریم؟
اکثر زنان برداشتن تامپون را بسیار سادهتر از قرار دادن آن میدانند. در اینجا اصول اولیه نحوه برداشتن تامپون آورده شده است.
بهتر است تامپون خود را بعد از هر پنج تا شش ساعت تعویض کنید. همیشه قبل از شروع، دستهای خود را ضدعفونی کنید و با آب و صابون بشویید تا ناحیه واژن خود را آلوده نکنید و آن را مستعد عفونت ننمایید.
مانند قرار دادن تامپون، آرامش و قرار گرفتن در یک موقعیت راحت بسیار مهم است. ممکن است همان موقعیت بدنی را که قبلاً هنگام قرار دادن تامپون استفاده میکردید، برای برداشتن تامپون نیز ترجیح دهید. هنگامی که در یک حالت راحت و آرام قرار گرفتید، به آرامی نخی که از انتهای تامپون آویزان شده است را بکشید. آن را یکباره نکشید، سعی کنید به آرامی بکشید. داخل دستمال توالت، یا روزنامه باطله بپیچید و مسئولانه آن را دور بیندازید. از انداختن تامپون در سرویس بهداشتی خودداری کنید. به یاد داشته باشید، هرگز نباید تامپونهای خود را شسته و بدون پوشش در سطل زباله بیندازید.
اگر در حین برداشتن احساس کردید تامپون گیر کرده است، استراحت کنید. احتمالاً فقط بین چین واژن گیر کرده است. روی صندلی توالت بنشینید و پاهای خود را روی چهارپایه قرار دهید یا میتوانید با یک پا روی صندلی توالت بایستید. به همان روشی که برای دفع مدفوع انجام میدهید، به خود فشار وارد کنید. معمولاً این کار باعث میشود تامپون از حفره واژن شما خارج شود. در غیر این صورت، ماهیچههای خود را شل کنید و انگشت خود را در واژن قرار دهید و آن را با حرکات دایرهای اطراف و داخل واژن حرکت دهید تا تامپون را در دست بگیرید. اگر هیچ یک از این مراحل کمک نکرد و مطمئن هستید که تامپون یا تکهای از آن گیر کرده است، به پزشک مراجعه کنید.
آیا تامپونها بیخطر هستند؟
تامپون با خاصیت ارتجاعی طبیعی واژن شما تداخلی ندارد. اگر واژن میتواند به اندازه کافی کشیده شود تا بچه به دنیا بیاید، تامپون که چیز مهمی نیست و در برابر ابعاد یک نوزاد ابعاد زیادی ندارد. تامپون، برای مبتدیان، ممکن است در ابتدا با حس عجیبی همراه باشد، به خصوص به دلیل ماهیت وجود یک جسم خارجی در حفره واژن. با این حال، هنگامی که نحوه قرار دادن تامپون را یاد گرفتید، تعجب خواهید کرد که چرا استفاده از آن را زودتر شروع نکردهاید. قرار دادن تامپون ضرری ندارد زیرا شما کنترل کاملی بر برنامهها و کارهای روزانهتان دارید.
نکات ایمنی برای پوشیدن تامپون
تامپون فقط برای یک بار استفاده در نظر گرفته شده است، نباید بیش از یک بار استفاده شود. فقط زمانی که پریود شدهاید از تامپون استفاده کنید. تامپونها برای مدیریت ترشحات واژن طراحی نشدهاند.
کورکورانه تامپونهای با جذب بالاتر را انتخاب نکنید. برای جلوگیری از خطر افزایش خشکی واژن که با جذب روان کننده طبیعی واژن ایجاد میشود از کمترین جذب استفاده کنید. برای روزهایی که جریان خون کم است، بهتر است با تامپونهایی با جذب سبک شروع کنید. این نوع تامپونها راحتترین نوع تامپون است و دارای یک اپلیکاتور صاف و فشرده میباشد.
برای جلوگیری از نشتی، برای روزهایی که جریان زیاد خون دارید، یک تامپون با جذب بالاتر انتخاب کنید. در نهایت هر چند ساعت یک بار تامپون خود را عوض میکنید، شاید به تامپونی با جذب بالاتر نیاز داشته باشید. ممکن است بخواهید از تامپونهای با قابلیت جذب بالاتر در زمانی که جریان خون شدید دارید استفاده کنید و از تامپونهای سبکتر در پایان دوره زمانی که جریان خون سبکتر میشود، بهره ببرید. به اندازههای مختلف تامپون برای مدیریت مناسب پریود خود توجه کنید.
نکات مهم بعد از استفاده از تامپون عبارت هستند از:
- همیشه بعد از اجابت مزاج تامپون خود را عوض کنید. رشته تامپون ممکن است با باکتریهای مدفوع آلوده شود و منجر به عفونتهای غیرضروری شود.
- همیشه از یک تامپون از یک بسته مهر و موم شده که آسیب ندیده استفاده کنید و اگر بستهبندی تامپون باز شده بود از آن استفاده نکنید.
- اگر علائمی مانند تب ناگهانی، استفراغ، اسهال، غش یا سرگیجه، یا بثورات پوستی مانند آفتاب سوختگی را در طول یا بلافاصله پس از قاعدگی خود تجربه کردید، استفاده از تامپون را متوقف کرده و فوراً به پزشک مراجعه کنید. این میتواند سندرم شوک سمی (TSS) باشد که در اثر عفونت ایجاد میشود و اگر چه یک بیماری نادر است، اما باید از علائم آن آگاه بود.
تامپون و سندرم شوک سمی (TSS)
سندرم شوک سمی (TSS) یک سندرم نادر است و توسط یک ماده سمی ایجاد میشود که به وسیله انواع خاصی از باکتریها تولید میشود. ماده سمی تولید شده توسط باکتری میتواند باعث آسیب اندام (از جمله نارسایی کلیه، قلب و کبد)، شوک و حتی مرگ شود. نرخ موارد گزارش شده TSS مرتبط با تامپون در طول سالها به طور قابل توجهی کاهش یافته است. یکی از دلایل این است که سازمان جهانی غذا و دارو قبل از این که محصولی به طور قانونی به بازار عرضه شود، ارزیابی میکند که آیا یک تامپون رشد باکتریهایی را که باعث TSS میشوند، افزایش میدهد یا خیر.
اگر در قرار دادن تامپون با مشکل مواجه شدید چه باید کرد؟
در ابتدا، قرار دادن تامپون ممکن است دشوار و ناراحت کننده باشد، اما با گذشت زمان، بدن و ذهن شما به آن عادت میکند. اگر تامپون را به درستی وارد کرده باشید، چیزی احساس نخواهید کرد. اما، اگر به درستی وارد نشده باشد یا به اندازه کافی فشار داده نشده باشد، باعث احساس ناراحتی خواهد شد. اگر حتی پس از تلاشهای مکرر، احساس میکنید که هنگام قرار دادن تامپون در واژن خود به بنبست میرسید، شاید باید تلاش را متوقف کنید و بررسی کنید که آیا همه چیز خوب است یا خیر. آیا مشکلی در پرده برکات نیست؟ شکل پرده برکارت چگونه است؟ زیرا در بحث انواع پرده بکارت گفتیم که پردههای بکارت از نوع تیغهای، غربالی و دو سوراخه معمولاً در استفاده از تامپون مشکل دارند.