در هفته سوم تولد نوزاد، بسیاری از والدین احساس میکنند که به مراقبت از نوزاد خود عادت کردهاند. آنها بهتر درک میکنند که نوزاد آنها به چه چیزهایی نیاز دارد و با وجود خستگی و همه مشکلات دیگر شروع به تطبیق با سبک زندگی نگهداری از نوزاد میکنند. علاوه بر این، نوزاد شما هر روز بیشتر از پیش هوشیار میشود و واقعاً به نظر میآید که یک انسان کوچک است. اما همراه با بالا رفتن سطح هوشیاری نوزاد، گریه و سر و صدای او هم بیشتر میشود و حتی برخی از نوزادان شروع به نشان دادن علائم قولنج از خود میکنند.
در این مقاله در مورد نکاتی است که لازم است در مورد نگهداری از یک نوزاد سه هفتهای بدانید از جمله این که باید منتظر چه مراحلی از رشد نوزاد باشید، برخی نکات مراقبت و سلامت نوزاد که باید در نظر داشته باشید و چه چیزی در مورد تغذیه و خوابیدن نوزاد را رعایت کنید صحبت میکنیم.
رشد نوزاد در هفته سوم تولد
- رشد: نوزاد شما از محیط اطراف خود آگاهتر میشود و ممکن است بیشتر با شما تماس چشمی برقرار کند.
- خواب: نوزاد شما هنوز بیشتر وقت خود را صرف خوابیدن میکند؛ اما ممکن است در طول شب به مدت طولانیتری بخوابد.
- غذا: نوزاد شما هنوز به طور مکرر شیر میخورد و باید در شب تغذیه شود. همچنین ممکن است متوجه شوید که نوزادتان بیش از قبل نفخ میکند.
زمانی که هفته سوم تولد نوزاد خود را با بدو تولدش مقایسه میکنید، احساس میکنید که نوزاد کاملا متفاوتی دارید. بنا به گفته متخصصان اطفال، اگر چه نوزاد سه هفتهای هنوز زیاد میخوابد، اما معمولاً مدت زمان بیداری طولانیتری نسبت به قبل دارد. وقتی نوزاد بیدار و هوشیار است، به طور کلی به نظر میرسد که آگاهتر و پاسخگوتر به محیط خود شده است. اگر خوش شانس باشید، حتی به مدت چند لحظه کوتاه میتوانید با نوزاد دلبند خود چشم در چشم شوید و نگاه عاشقانهای را با او تجربه کنید. البته ممکن است در هفته سوم تولد نوزاد تماس چشمی وجود داشته باشد، اما تعامل بصری نوزاد در این زمان همچنان در حال رشد است. در این سن، نوزادان هنوز تنها میتوانند بین ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر فاصله را به وضوح ببینند.
در حالی که کودک شما رشد میکند و شخصیت بیشتری پیدا میکند، لحظات بداخلاقی را تجربه میکند. بسیاری از والدین مشاهده میکنند که این بداخلاقی با مشکلات شکم نیز همزمان است. در هفته سوم تولد، برخی از نوزادان دچار نفخ میشوند و در نتیجه بداخلاقی میکنند. هر گونه هوای اضافی در معده نوزاد میتواند این ناراحتی را شدیدتر کند. اطمینان از موقعیت مناسب نوزاد در هنگام شیر خوردن که به آن لچ گفته میشود، میتواند به کم شدن مشکلات نفخ نوزاد کمک کند تا نوزاد شما هوای زیادی را نبلعد.
هفته سوم تولد نوزاد همچنین زمانی است که بسیاری از نوزادان دچار کولیک یا علائم کولیک میشوند. از هر پنج نوزاد یک نوزاد به قولنج مبتلا میشود و ای موضوع معمولاً در نوزادان بین ۴ تا ۶ هفتگی به اوج خود میرسد. کولیک معمولاً شامل گریههای مداوم نوزاد است که در هنگام عصر اتفاق میافتد و میتواند برای والدین بسیار استرس زا باشد؛ به خصوص اگر آنها احساس نکنند که می دانند چگونه نوزاد خود را آرام کنند. درک این موضوع که قولنج در میان نوزادان بسیار شایع است و معمولاً با گذشت زمان بهتر میشود، ممکن است برای والدینی که با نوزاد دارای کولیک سر و کار دارند بسیار اطمینان بخش باشد. تکان دادن، آرام کردن، راه بردن و دادن پستانک به نوزاد میتواند به این حالت کمک کند. برخی از نوزادان به مواد موجود در شیر خشک یا در صورت خوردن شیر مادر، غذایی که مادر میخورد حساسیت دارند.
در هفته سوم تولد نوزاد، فرزند شما شروع به رشد کرده است و ممکن است متوجه شوید که لباسهای نوزادی او کمی تنگتر میشوند. در این مرحله، نوزاد شما شروع به وزن گرفتن نسبت به بدو تولد کرده است و هر روز کمی وزن اضافه میکند. نوزادان سه هفتهای معمولاً حدود ۲۸ گرم در روز وزن میگیرند و در پایان یک ماهگی معمولاً حدود ۲.۵ تا ۳.۵ سانتی متر رشد میکنند.
مراحل رشدی نوزاد سه هفتهای
نوزاد شما هر روز قویتر میشود. بنا به گفته پزشکان، در این زمان ممکن است متوجه شوید که حرکات بدن نوزاد شما کمتر تصادفی و هماهنگ تر از قبل به نظر میرسد. در سه هفتگی نوزاد، هنگامی که نوزاد شما حرکت میکند، باید دستها و پاهای خود را به طور مساوی حرکت دهد. همچنین در هفته سوم تولد نوزاد ممکن است متوجه شوید که نوزاد شما کمی بیشتر بر روی گردن و سر خود کنترل دارد. در این سن، بسیاری از نوزادان زمانی که روی شکم خود دراز میکشند، قادر هستند سر خود را حدود ۴۵ درجه بلند کنند. با این حال، اگر نوزاد شما هنوز نمیتواند این کار را انجام دهد، نگران نباشید. همه نوزادان با یکدیگر متفاوت هستند. پیشنهاد میشود که هر روز زمان کمی را برای تمرین سینه خیز رفتن با نوزاد خود اختصاص دهید تا به او کمک کنید ماهیچههای خود را تقویت کند. قرار دادن نوزاد روی شکم و تمرین سینه خیز حرکت کردن به سر و گردن نوزاد کمک میکند تا قوی تر شود و از صاف شدن پشت سر او نیز جلوگیری میکند.
در هفته سوم تولد نوزاد، فرزند شما ممکن است شروع به دنبال کردن چهرهها و اشیاء متحرک با چشمان خود کند. این مهارتی است که در این سن به تازگی در حال ظهور است؛ اما با بزرگتر شدن نوزاد شما و به ویژه هنگامی که بینایی او واضح تر میشود، بیشتر بهبود مییابد. به یاد داشته باشید که در هفته سوم تولد، دید نوزاد شما هنوز کمی تار است و او فقط چند سانتی متر جلوی خود را به وضوح میبیند.
رفتارهای نوزاد در هفته سوم تولد
- شنوایی نوزاد شما در این مرحله کاملاً رشد کرده است و هنگام شنیدن صدا باید سر خود را بچرخاند.
- نوزاد شما ممکن است بویایی خوبی داشته باشد و حتی ممکن است بوی شیر مادر را تشخیص دهد.
- نوزاد شما نمیتواند بیش از ۲۰ تا ۳۱ سانتی متر فاصله را ببیند؛ اما باید در هفته سوم تولد به نورهای روشن در داخل اتاق یا بیرون واکنش نشان دهد.
- ممکن است نوزاد شما در زمان سینه خیز رفتن شروع به حرکت دادن سر خود به اطراف کند.
تغذیه نوزاد ۳ هفتهای
پس از کاهش اندکی وزن در هفته اول زندگی، انتظار میرود که نوزاد شما در هفته سوم تولد به وزن زمان تولد خود بازگردد و به طور پیوسته شروع به افزایش وزن کند. به طور کلی، نوزادان در این سن حدود ۲۸ گرم در روز وزن میگیرند. برای انجام این کار، نوزاد شما همچنان به دفعات زیاد شیر میخورد؛ اگر چه برخی از شیر خوردنهای او ممکن است کمی طولانی نیز بشود. در طول این مدت، همچنان باید غذا دادن وقتی کودک نشانههای گرسنگی را از خود نشان میدهد را با نوزاد خود تمرین کنید. به این ترتیب که زمانی که علائم گرسنگی نشان می دهد به او شیر بدهید و از علائم سیری او با خبر باشید. تفاوت گسترده ای در دفعات و میزان غذا خوردن در این سن در بین نوزادان وجود دارد. او ممکن است بیشتر پشت هم غذا بخورد یا مدت زمان طولانیتری بین تغذیه سیر بماند؛ اما شما نباید در این مرحله هیچ گونه پسرفتی را در تغذیه آنها تجربه کنید. اگر هفته سوم تولد نوزاد هنوز در مورد وزن گیری او با مشکل مواجه هستید، فوراً از پزشک اطفال درخواست کمک کنید. مسائل تغذیه در ۳ هفتگی باید با مشاور شیردهی یا متخصص اطفال در میان گذاشته شود.
احتمالاً بزرگترین نگرانی والدین در هفته سوم تولد نوزاد برای تغذیه این است که نوزادشان ممکن است با نفخ بیشتری نسبت به قبل به نظر برسد. این دوره نفخ اغلب با گریه بیشتر و ظهور علائم کولیک همزمان است. نوزاد شما ممکن است به خصوص در شب دچار نفخ و دل درد شود. اگر به نوزاد خود شیر میدهید، قبل از دادن پستان دیگر به کودک اجازه دهید تا یک سینه را به طور کامل تمام کند. این تضمین میکند که کودک شما مقدار بیشتری از «شیر پسین» شما را دریافت میکند که اغلب هضم آن آسان تر است. فرآورده های شیر گاو یک مقصر رایج ایجاد نفخ و دل درد در نوزادان این سنی هستند.
گزینههای دیگر برای تسکین نفخ شکم نوزاد شامل موارد روبرو هستند: مطمئن شوید که به کودک خود بیش از حد غذا نمیدهید، مرتباً آروغ نوزاد را بگیرید یا به آرامی نوزاد را روی زانوهای خود قرار دهید و پشت او را ماساژ دهید.
خواب نوزاد در هفته سوم تولد
نوزاد شما به طور کلی هنوز به طور متوسط ۱۴ تا ۱۷ ساعت در روز میخوابد. در هفته سوم تولد نوزاد شما هنوز باید حداقل چند بار در نیمههای شب بیدار شود تا غذا بخورد. برخی از نوزادان ممکن است شروع به خواب طولانی تری در شب کنند؛ اما اگر خوش شانس باشید این خواب تا حدود چهار ساعت طول میکشد. اما نوزادان در این سن هنوز به طور مرتب غذا میخورند و متأسفانه، این شامل شب نیز می شود. هنوز کاملاً طبیعی است که نوزاد اغلب در شب از خواب بیدار شود تا غذا بخورد و پوشک او را عوض کنید. یک نوزاد سه هفتهای نباید در این سن در طول شب بخوابد؛ زیرا او احتمالاً فاقد مواد مغذی مهمی است که بدن و مغز برای رشد به آن نیاز دارند. علاوه بر این، نوزادان هنوز تفاوت بین شب و روز را نمیدانند.
اما چند کار وجود دارد که می توانید انجام دهید تا نوزاد خود را به شب خوابیدن عادت دهید تا درک کند که شب مخصوص خواب و روز برای بیداری است. می توانید این کار را با باز نگه داشتن پرده ها و روشن نگه داشتن چراغ ها در طول روز و کم نور نگه داشتن وسایل در شب انجام دهید. مطمئن باشید که طی چند هفته آینده، نوزاد شما در نهایت به این مرحله میرسد.
برنامه روزانه نوزاد ۳ هفتهای
در هفته سوم تولد نوزاد، شما باید به طور منظم تمرین سینه خیز حرکت کردن را با نوزاد خود انجام دهید. آکادمی اطفال آمریکا (AAP) توصیه میکند که این تمرین را ۲ تا ۳ بار در روز به مدت ۳ تا ۵ دقیقه در هر بار انجام دهید. تمرین سینه خیز رفتن به تقویت ماهیچههای فرزند شما کمک میکند و همچنین فرصتی فوق العاده برای شما به شمار میرود که روی زمین بنشینید و با نوزاد خود ارتباط برقرار کنید. سعی کنید در مورد سینه خیز رفتن نوزاد زیاد فکر نکنید. فقط فرزند خود را روی یک پد کودک، یا یک تشک بازی کودک بگذارید. اگر او موفق نشد که سینه خیز راه برود، میتوانید بعداً دوباره امتحان کنید. با گذشت زمان، بیشتر نوزادان از تمرین سینه خیز رفتن لذت میبرند؛ زیرا این فرصتی برای آنها است تا آزادانه بدن خود را حرکت دهند و با والدین خود تعامل داشته باشد.
یکی دیگر از فعالیتهای مورد علاقه نوزادان در سه هفتگی، پیاده روی با کالسکه است. همچنین میتوانید کوچولوی خود را در کریر نوزاد قرار دهید. بیرون رفتن را زمانی در نظر بگیرید که نوزاد بداخلاق است و گریه میکند. زیرا نوزاد اغلب به محض این که از خانه بیرون میآیند، از گریه کردن دست بر میدارد.
سلامت و بهداشت در هفته سوم تولد نوزاد
تا زمانی که نوزاد شما چندین پوشک خیس و مدفوع در روز داشته باشد و به طور کلی سالم و راضی به نظر میرسد، نیازی نیست در هفته سوم تولد نوزاد، او را تا زمان معاینه یک ماهگی او که نزدیک است، نزد پزشک اطفال ببرید. البته اگر سؤال دیگری در مورد سلامت یا آرامش کودک خود دارید، باید همیشه با پزشک اطفال خود تماس بگیرید.
در ادامه چند نکته بهداشتی و ایمنی دیگر را برای شما توضیح میدهیم که لازم است آنها را در نظر داشته باشید:
مکملهای ویتامین D
در حالی که شیر مادر تغذیه فوقالعادهای برای نوزاد شما محسوب میشود، معمولاً حاوی مقدار کافی ویتامین D نیست و پزشک احتمالاً توصیه میکند که مکملهای ویتامین D (400 واحد بینالمللی) را معمولاً به شکل قطره به کودک خود بدهید.
دارو برای نفخ نوزاد
از آنجایی که نوزادان در این دوران افزایش گاز و ناراحتی شکم را تجربه میکنند، بسیاری از والدین میخواهند بدانند که آیا دارویی برای تسکین دل درد نوزادشان وجود دارد یا خیر. این سوالی است که باید از پزشک اطفال خود بپرسید؛ اما اکثر پزشکان قطره سایمتیکون را توصیه میکنند که یک داروی بدون نسخه است که میتواند هم به گاز و هم به رفلاکس کمک کند.
قنداق کردن نوزاد
به دلیل افزایش گریه و سر و صدای نوزاد در این دوران، بسیاری از والدین ترجیح میدهند که برای آرام کردن نوزاد خود، او را قنداق کنند. این کار میتواند بسیار مفید باشد و برای بسیاری از نوزادان به خوبی جواب میدهد. با این حال، باید مطمئن شوید که این کار را با امنیت کامل انجام میدهید. توصیه میشود که برای جلوگیری از دیسپلازی نوزاد، دور باسن کودک خود را محکم قنداق نکنید. همچنین بهتر است مطمئن شوید که نوزاد خود را همیشه به پشت میخوابانید؛ از جمله زمانی که او را قنداق میکنید و او را هنگامی که قنداق شده است تحت نظارت قرار دهید.
اصول مراقبت از نوزاد در هفته سوم تولد
مراقبت از نوزاد شما همچنان بیشتر حول تعویض پوشک در این مرحله میچرخد. علاوه بر تمام تعویض پوشک، چند موضوع دیگر برای مراقبت از نوزاد سه هفتهای وجود دارد که باید از آنها آگاه باشید:
ختنه
اگر نوزاد شما در بدو تولد ختنه شده است، محل ختنه باید بهبود یابد و میتوانید به شستن آن با آب و صابون ادامه دهید. اگر علائم عفونت مانند قرمزی یا تورم وجود دارد، باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
آلت تناسلی ختنه نشده به مراقبت خاصی نیاز ندارد. شما می توانید آلت تناسلی نوزاد خود را مانند بقیه بدن او بشویید. نکته مهم این است که به هیچ وجه نباید پوست ختنه گاه نوزاد را به زور پایین بکشید. پوست ختنه گاه نوزاد شما به طور طبیعی در حدود ۵ سالگی جمع میشود
گرفتگی مجاری اشک
مجاری اشکی کودک شما هنوز در حال رشد است و ممکن است مواقعی مسدود شود. وقتی این اتفاق میافتد، ممکن است متوجه شوید که چشمهای نوزاد بیشتر از حد معمول قرمز یا پر از اشک است و کمی پوسته در اطراف آن جمع شده است.معمولاً این علائم خود به خود رفع میشوند؛ اما میتوانید برای تسکین چشم، یک پارچه گرم و مرطوب نیز روی چشم بمالید. ماساژ ملایم نیز می تواند کمک کننده باشد.
مشکلات پوستی نوزاد
ممکن است پوست نوزاد شما در هفته سوم تولد کمی بدتر از حالت ایده آل به نظر برسد. بسیاری از نوزادان در این سن دچار “آکنه کودک” میشوند و برخی از نوزادان دچار “کلاه گهواره” میشوند؛ حالتی که لکههای پوسته پوسته روی پوست سرشان ظاهر میشود.
هیچکدام از این مسائل دلیلی برای زنگ خطر نیستند و برای درمان آنها لازم نیست کار خاصی انجام دهید. با این حال، اجتناب از صابون تند، نه بیش از حد حمام کردن نوزاد، و پرهیز از همیشه لباس پوشاندن به نوزاد برای هوا خوردن پوستش میتواند برای درمان آن مفید باشد.همچنین میتوان از یک برس یا شانه کودک برای برداشتن آرام کلاهک گهواره کودک استفاده کرد.