سلامت نوزاد

گره زبانی یا آنکیلوگلوسی چیست و راه‌های درمان آن چگونه است؟

گره زبانی یا آنکیلوگلوسی چیست و راه‌های درمان آن چگونه است؟

گره زبانی  (Tongue-Tie)یا آنکیلوگلوسی (Ankyloglossia) وضعیتی است که عملکرد زبان کودک شما را محدود می‌‌کند. برخی از نوزادان برای خوردن شیر از سینه مادر یا دریافت شیر ​​کافی مشکل دارند. اغلب، پشتیبانی مشاور شیردهی می‌‌تواند به شما کمک کند موقعیت و چفت سینه خود را برای شیردهی موفق تنظیم کنید. برخی از نوزادان با گره زبانی نیاز به روشی برای کمک به حرکت بهتر زبان خود دارند. با پینو بیبی همراه باشید تا در خصوص این عارضه بیشتر بدانید.

گره زبانی چیست؟

‌گره زبانی زمانی است که زبان کودک نمی‌تواند آن طور که باید حرکت کند، زیرا چین خوردگی از بافت پایین زبان او را به کف دهانش متصل می‌‌کند. این چین بافت که فرنولوم زبانی نامیده می‌‌شود در همه کودکان وجود دارد و معمولاً بی‌ضرر است. اما گاهی اوقات، یک فرنولوم زبانی که خیلی تنگ یا کوتاه است می‌تواند حرکت و عملکرد زبان کودک را محدود کند. هنگامی که این اتفاق می‌‌افتد، ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی نوزاد را مبتلا به انکیلوگلوسیا تشخیص می‌‌دهند که معمولاً به عنوان ‌گره زبانی شناخته می‌‌شود.

‌گره زبانی گاهی اوقات می‌‌تواند برای شیردهی چالش‌هایی ایجاد کند. نوزادانی که ‌گره زبانی دارند ممکن است در چفت کردن دهان برای شیر خوردن یا مکیدن پستان برای خارج کردن شیر دچار مشکل شوند. این می‌‌تواند از دریافت مواد مغذی کافی جلوگیری کند. مشکلات قفل کردن نیز می‌‌تواند باعث درد یا ناراحتی برای مادر شیرده شود که ممکن است احساس کنند باید شیردهی را متوقف کنند.

اگر این مشکل برای شما آشنا به نظر می‌‌رسد، تسلیم نشوید. اغلب، مشاوران شیردهی می‌‌توانند به شما کمک کنند تا موقعیت شیردهی یا چفت کودک خود را برای غلبه بر این چالش‌ها تنظیم کنید. اگر این روش‌ها کافی نباشد، ممکن است کودک شما به یک روش ایمن و سریع به نام فرنوتومی نیاز داشته باشد. این شامل بریدن فرنولوم زبانی است تا زبان کودک شما بتواند آزادانه حرکت کند.

مشاور شیردهی و متخصص اطفال با شما همکاری خواهند کرد تا بهترین راه حل را پیدا کنید تا هم شما و هم کودکتان احساس بهتری داشته باشید.

گره زبانی یا آنکیلوگلوسی چیست و راه‌های درمان آن چگونه است؟

‌گره زبانی چقدر رایج است؟

طبق گفته آکادمی اطفال آمریکا، بین یک تا ۱۱ درصد نوزادان دارای علائم آنکیلوگلوسیا هستند. به نظر می‌‌رسد که این وضعیت در نوزادانی که در بدو تولد پسر تعیین شده‌اند (AMAB) شایع‌تر است.

علائم ‌گره زبانی چیست؟

علائم آنکیلوگلوسیا در نوزادان ‌عبارت هستند از:

  • مشکل در چفت کردن دهان با سینه مادر به طور کلی یا عمیق. این ممکن است به این معنی باشد که کودک شما در هنگام تلاش برای چفت کردن، گریه نمی‌کند، صدای کلیک در می‌آورد یا از سینه بیرون می‌زند.
  • مشکل در انتقال شیر هنگام شیردهی. این ممکن است به این معنی باشد که کودک شما افزایش وزن ضعیف، تغذیه مکرر و یا کمبود صدای بلع دارد.

اگر به نوزاد خود شیر می‌‌دهید، ممکن است شما نیز علائم مربوط به گره زبانی کودکتان را داشته باشید، از جمله:

  • نوک سینه‌های ترک خورده و دردناک
  • درد در حین شیردهی
  • عرضه ناکافی شیر (در صورت وجود مشکلات انتقال طولانی مدت).

به خاطر داشته باشید که این علائم همان چیزی است که ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی آن را غیراختصاصی می‌‌نامند. این بدان معنی است که آنها به طور خاص منحصر به فرد نیستند و ممکن است به دلایل زیادی رخ دهند. به همین دلیل مهم است که به یک ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی با تجربه در مدیریت مسائل مربوط به شیردهی مراجعه کنید. آن‌ها به شناسایی علت علائم شما کمک می‌کنند (خواه ‌گره زبانی یا چیز دیگری) و راه‌حل مناسبی پیشنهاد می‌کنند.

‌گره زبانی چگونه است؟

زبان کودک شما ممکن است به نظر برسد که به شکل قلب است یا ممکن است بریدگی در آن وجود داشته باشد. این به این دلیل است که فرنولوم زبانی نزدیک نوک زبان آنها به کف دهان متصل می‌‌شود و حرکت آن را محدود می‌‌کند. در برخی موارد، گره زبانی به سختی قابل توجه است. ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی بلافاصله پس از تولد در معاینه فیزیکی به دنبال نشانه‌های گره زبانی هستند.

علت آنکیلوگلوسیا چیست؟

‌گره زبانی مادرزادی است، به این معنی که کودک شما با آن متولد شده است. محققان دقیقاً مطمئن نیستند که چرا برخی از نوزادان با گره زبان به دنیا می‌‌آیند، اما ممکن است یک عامل ژنتیکی در بروز آن نقش داشته باشد. برخی از تحقیقات نشان می‌دهند که گره زبان ممکن است در خانواده‌ها ارثی شود، احتمالاً در الگوی ارثی وابسته به X.

چگونه آنکیلوگلوسیا تشخیص داده می‌‌شود؟

پزشکان اطفال معمولاً بلافاصله پس از تولد نوزاد، گره زبان را تشخیص می‌‌دهند. آنها با مشاوران شیردهی کار می‌‌کنند، که می‌‌توانند تشخیص دهند که آیا تغییرات در آناتومی زبان کودک ممکن است باعث مشکلات شیردهی شود یا خیر.

فقط به این دلیل که کودک دارای فرنولوم تنگ‌تر یا کوتاه‌تر از حد معمول است، به این معنی نیست که او زبانش را بسته است یا نیاز به درمان دارد. ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی این بیماری را فقط در نوزادانی تشخیص می‌‌دهند که دارای فرنولوم محدود کننده زبان و عملکرد زبان محدود هستند.

برای تعیین این که آیا کودک شما ‌گره زبانی دارد یا خیر، پزشک و یا مشاور شیردهی این کارها را انجام می‌‌دهند:

  • در مورد سابقه شیردهی از شما سوالاتی می‌پرسند. این سوالات شامل هر گونه تجربه شیردهی با سایر کودکان می‌‌شود. اگر کودک شما ‌گره زبانی دارد، ممکن است متوجه شوید که چفت در مقایسه با سایر نوزادانی که از شیر شما تغذیه کرده‌اند متفاوت است. متخصصان ‌هم چنین از شما می‌‌پرسند که در طول روز چند بار به کودک خود شیر می‌‌دهید، هر جلسه شیردهی چقدر طول می‌‌کشد و آیا با شیر خشک شیر می‌‌دهید و یا برای تغیذه کودک از مکمل غذایی استفاده می‌کنید.
  • از شما می‌پرسند هنگام شیر دادن چه احساسی دارید. اگر شیردهی اغلب برای شما ناراحت کننده است، ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی شما باید بدانند. این لزوماً به این معنی نیست که کودک شما گره زبانی دارد. دلایل زیادی برای شیردهی دردناک یا دشوار وجود دارد. اما هر ناراحتی که احساس می‌کنید یک سرنخ است که می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا بفهمند چه اتفاقی دارد می‌افتد.
  • سابقه پزشکی کودک خود را مرور کنید. بسیاری از عوامل مختلف می‌‌توانند بر توانایی کودک شما در شیر خوردن تأثیر بگذارند. این عوامل شامل اختلالات عصبی، بیماری‌های قلبی و انسداد در بینی یا راه‌های هوایی او می‌‌شود. اگر سایر عوامل نیز در ایجاد مشکل نقش داشته باشند، درمان گره ‌زبانی به شیردهی کودک شما کمکی نمی‌کند.
  • کودک خود را مورد معاینه فیزیکی قرار بدهید. به عنوان بخشی از این معاینه، یک متخصص اطفال از نزدیک زبان کودک شما و تمام نواحی دهان او را بررسی می‌‌کند. آنها به دنبال مشکلاتی در خصوص فرم زبان یا سایر شرایط پزشکی خواهند بود.
  • شیردهی را مستقیماً نظارت می‌کنند. یک مشاور شیردهی شما و کودکتان را در طول جلسه شیردهی زیر نظر خواهد داشت. آنها به موقعیت شیردهی شما (نحوه نگه داشتن کودک خود در حین شیردهی) و نحوه چسبندگی کودک شما نگاه می‌‌کنند. در برخی موارد، تنظیم موقعیت و چفت کردن می‌تواند مشکلات را برطرف کند، حتی در نوزادانی که گره زبانی دارند.

برای تشخیص ‌گره زبانی چه آزمایشاتی انجام می‌‌شود؟

کودک شما به هیچ آزمایشی نیاز ندارد. برخی از ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی از سیستم‌های درجه‌بندی یا ابزارهای ارزیابی متفاوتی استفاده می‌کنند که نحوه حرکت زبان کودک در دهان او را ارزیابی می‌کنند. اما آنها اطلاعات مورد نیاز خود را فقط با نگاه کردن به زبان و احساس فرنولوم زبانی کودک به دست می‌‌آورند.

این سیستم‌های درجه بندی به متخصصان کمک می‌‌کند تا نحوه ظاهر و عملکرد زبان کودک را توصیف کنند. این اطلاعات می‌‌تواند به ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی کمک کند تا به یک تشخیص درست دست یابند.

درمان ‌گره زبانی چیست؟

ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی، ‌گره زبانی را با موارد زیر مدیریت می‌‌کنند:

  • به شما در موقعیت شیردهی و چفت کمک می‌‌کند. این می‌‌تواند به بسیاری از نوزادان با گره زبانی کمک کند تا راحت و موفق با شیر مادر تغذیه شوند. مشاور شیردهی شما در هر مرحله از شما حمایت می‌‌کند و برای ارزیابی پیشرفت شما با شما همراه خواهد بود.
  • انجام یک روش سریع و در مطب (در برخی موارد). این شامل بریدن فرنولوم زبانی زیر زبان کودک است تا به زبان او کمک کند آزادانه‌تر حرکت کند.

آیا کودک من به جراحی ‌گره زبانی نیاز دارد؟

بسیاری از نوزادان با گره زبان نیازی به جراحی ندارند. و اگر کودک شما نیاز به درمان دارد، می‌‌توانید مطمئن باشید که جراحی بزرگی نیست. در واقع، ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی اغلب می‌‌توانند فرنولوم زبانی نوزاد را در یک روش سریع در مطب به نام فرنوتومی جراحی کنند.

اغلب، نوزادانی که ‌گره زبانی دارند اصلاً به این روش نیاز ندارند. پزشکان فقط در صورتی انجام فرنوتومی را پیشنهاد می‌‌کنند که تغییر در وضعیت شیردهی شما و چفت کودک شما علائم را برطرف نکند.

این روش ایمن استاندارد طلایی برای درمان نوزادان با گره زبان است. قبل از انجام فرنوتومی، ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی سایر علل مشکل شیردهی را رد کرده یا درمان می‌‌کنند. هنگامی که فرنوتومی ضروری است، معمولاً زمانی که در ماه اول زندگی نوزاد انجام شود، بهترین کار است. این به کودک شما اجازه می‌‌دهد تا عادات موثر شیردهی را در اوایل زندگی خود شروع کند.

معایب بریدن گره زبان چیست؟

فرنوتومی به طور کلی یک روش بی‌خطر است و خطر عوارض کمی دارد. به ندرت، نوزادان عوارض زیر را تجربه می‌‌کنند:

  • خونریزی
  • عفونت
  • جای زخم
  • بیزاری از تغذیه
  • آسیب مجاری بزاق در دهان آنها

آیا می‌‌توان از گره زبانی جلوگیری کرد؟

هیچ راه شناخته شده‌ای برای جلوگیری از گره زبان وجود ندارد. برای موارد شدیدتر، تشخیص و درمان به موقع می‌‌تواند از مشکلات مربوط به شیردهی جلوگیری کند.

اگر کودک من گره زبان داشته باشد چه انتظاری می‌‌توانم داشته باشم؟

‌گره زبانی معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست. عارضه‌ای رایج است و اغلب بدون انجام یک جراحی، قابل کنترل است. نکته اصلی این است که زودتر کمک بگیرید. منتظر نمانید و فکر نکنید که اگر بیشتر تلاش کنید وضعیت بهتر خواهد شد. مشکلات شیردهی تقصیر شما نیست و بسیار رایج است. حتی والدین باتجربه نیز گاهی برای حل مسائل پیش آمده نیاز به مشاوره تخصصی دارند.

آیا ‌گره زبانی بر تغذیه با شیشه تاثیر می‌‌گذارد؟

‌گره زبانی به ندرت در تغذیه با شیشه شیر مشکل ایجاد می‌‌کند. زبان کودک شما هنگام شیر خوردن از شیشه در مقایسه با تغذیه از سینه متفاوت عمل می‌‌کند. در صورت نیاز، یک مشاور شیردهی می‌تواند نوک سینه یا جریان شیشه شیر را تغییر دهد تا به رفع مشکلاتی که پیش می‌آید کمک کند. اگر کودک شما هم چنان با شیر خوردن با شیشه مشکل دارد، ممکن است عوامل دیگری در کار باشد. مشاور شیردهی و متخصص اطفال شما با یکدیگر همکاری خواهند کرد تا علت را پیدا کنند.

چه زمانی باید به پزشک کودک خود مراجعه کنم؟

اگر کودک شما در شیردهی مشکل دارد، با یک ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی تماس بگیرید. صرف نظر از این که گره زبانی علت آن باشد یا خیر، یک مشاور شیردهی می‌‌تواند با پزشک متخصص اطفال همکاری کند تا به شما حمایت لازم را ارائه دهد.

گره زبانی یا آنکیلوگلوسی چیست و راه‌های درمان آن چگونه است؟

سوالات متداول

آیا ‌گره زبانی باعث آپنه خواب می‌‌شود؟

بر اساس یک تحقیق علمی – بالینی که در سال ۲۰۲۰ میلادی منتشر شد، در حال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر ارتباط گره زبانی با ایجاد آپنه خواب در کودکان وجود ندارد.

آیا ‌گره زبانی بر گفتار تأثیر می‌‌گذارد؟

کارشناسان معتقدند که ‌گره زبانی معمولاً بر گفتار کودک تأثیر نمی‌گذارد. بنابراین، برای جلوگیری از اختلالات گفتاری آینده، نیازی به انجام فرنوتومی برای نوزاد نیست.

‌گره زبانی خلفی چیست؟

اصطلاح ‌گره زبانی خلفی به بخشی از فرنولوم زبانی اشاره دارد که بیشتر به داخل پایه زبان کودک در کف دهان کشیده می‌‌شود، نه نزدیک به نوک آن. با این حال، این یک اصطلاح بحث برانگیز است. برخی از ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی پیشنهاد کرده‌اند که از نظر تشریحی نادرست است و توصیه می‌‌کنند از آن استفاده نشود. آنها صرف نظر از محل دقیق فرنولوم زبانی فقط از اصطلاح ‌گره زبانی استفاده می‌‌کنند.

گره لب چیست؟

گره لب معمولاً به نوار بافتی اشاره دارد که لثه بالایی کودک شما را به لب بالایی او متصل می‌‌کند. این نوار بافتی که فرنولوم لبی فک بالا نامیده می‌‌شود، تغییرات طبیعی زیادی دارد. فقط به این دلیل که بیشتر به خط لثه کودک شما متصل می‌‌شود یا برجسته‌تر به نظر می‌‌رسد به این معنی نیست که باعث ایجاد مشکل می‌‌شود.

با این حال، گره لب یک موضوع بحث برانگیز در میان ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی است. برخی معتقدند که گره لب می‌‌تواند باعث مشکلات شیردهی یا بعداً مشکلات دندانی شود. برخی دیگر معتقدند شواهد کافی برای اثبات این ارتباطات وجود ندارد.

وقتی صحبت از شیردهی به میان می‌آید، آخرین تحقیقات نشان می‌دهد که روش‌هایی برای درمان گره لب ضروری نیست. به سادگی شواهد کافی وجود ندارد که نشان دهد آزاد کردن بند لب باعث بهبود انتقال شیر یا کاهش درد نوک پستان می‌‌شود. با این حال، اگر در مورد گره لب کودک خود نگران هستید، با یک مشاور شیردهی صحبت کنید.

آیا ‌گره زبانی در بزرگسالان وجود دارد؟

گره زبان می‌‌تواند بر برخی بزرگسالان تأثیر بگذارد، اما معمولاً در نوزادان تشخیص داده می‌‌شود و درمان می‌‌شود. فرنولوم زبانی (زیر زبان) تنها نمونه‌ای از چین یا نوار بافت داخل دهان شما است. سایر بافت‌ها، مانند فرنولای باکال (گونه) در سایر نواحی دهان شما از عملکرد دهان و زبان شما حمایت می‌‌کنند. بسته به اندازه یا محل گره زبانی، می‌‌توانند تمیز کردن کامل دندان‌ها یا لثه‌ها را سخت کنند. دندانپزشک شما می‌‌تواند تمام ساختارهای داخل دهان شما را ارزیابی کند و در صورت وجود هر گونه نگرانی به شما اطلاع دهد.

سخن آخر

اولین ماه زندگی کودک شما برای هر دوی شما پر از شگفتی و کشف است. اما ‌هم چنین می‌‌تواند باعث خستگی و ناامیدی شود، به خصوص اگر شیردهی طبق برنامه پیش نرود. ‌گره زبانی یکی از دلایل احتمالی مشکلات شیردهی است. اما قطعاً این تنها مورد نیست. اگر کودک شما در تغذیه مشکل دارد، در تماس با یک مشاور شیردهی تردید نکنید. آنها با پزشک اطفال شما همکاری خواهند کرد تا علت را بیابند و راه حلی برای نیازهای شما ارائه دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *