آیا تا به حال متوجه شدهاید که واژن شما از چند روز قبل از پریود شروع به خارش میکند؟ ممکن است عفونت قارچی باشد؟ شاید، شاید هم نه. بسیاری از افراد پریود در مراحل مختلف چرخه قاعدگی خود خارش واژن را تجربه میکنند. به یاد داشته باشید که چرخه قاعدگی ۲۸ روز طول میکشد، عملکردهای متفاوتی در هر مرحله دارد و هر رحم متفاوت است! اما چرا اینقدر رایج است که افراد قبل از خونریزی قاعدگی این خارش را تجربه کنند؟
ممکن است دلایل زیادی وجود داشته باشد؛ اما خارش واژن همیشه به سطح pH واژن مرتبط است. سطح pH طبیعی واژن شما بین ۳.۵ تا ۴.۵ است که به معنی اسیدی بودن است. اگر سطح pH شما بالاتر از ۷ باشد، قلیایی در نظر گرفته میشود. به این معنی که سطح pH شما بیش از حد بالاست و عفونت افزایش یافته است. حتما شنیدهاید که واژن شما خود را تمیز میکند. یعنی برای تمیز شدن نیازی به صابون یا کرم معطر ندارد (که تعادل pH شما را به هم میزنند). یک شستشوی ساده با آب واژن شما را تمیز خواهد کرد.
در این مقاله در مورد برخی از دلایل خارش واژن قبل از پریود صحبت خواهیم کرد.
عفونت قارچی
برخی از افراد عفونت های قارچی دورهای را تجربه می کنند. برای مثال، ولوواژینیت دورهای به احساس سوزش و خارش در اندام تناسلی زنانه و داخل واژن گفته میشود که در یک مرحله خاص از هر سیکل قاعدگی رخ میدهد. برخی از افراد ممکن است قبل یا در طول دوره پریود خود آن را تجربه کنند. فعالیت جنسی میتواند آن را بدتر کند
ولوواژینیت دورهای ناشی از عفونت قارچی است که اغلب به دلیل رشد بیش از حد قارچ کاندیدا به وجود میآید. کاندیدا به طور طبیعی در واژن شما رشد میکند که توسط لاکتوباسیلوس یا “باکتریهای خوب” در واژن کنترل میشود.
در طول چرخه قاعدگی، هورمونهای شما در حال تغییر هستند. این موضوع میتواند بر تعادل pH واژن شما تاثیر بگذارد که به نوبه خود بر باکتریهای طبیعی در واژن شما نیز موثر است. زمانی که این باکتریها نتوانند به درستی عمل کنند، قارچ کاندیدا خارج از کنترل رشد میکند. به غیر از خارش، علائم عفونت قارچی واژن شامل موارد زیر میباشند:
- تورم در اطراف واژن
- سوزش در هنگام ادرار یا رابطه جنسی
- درد
- سرخی
- کهیر
- ترشحات تودهای و خاکستری مایل به سفید واژینال که ممکن است شبیه پنیر کوتاژ باشند.
عفونتهای قارچی واژن را میتوان با استفاده از داروهای ضد قارچ موضعی یا خوراکی درمان کرد. همچنین اغلب میتوان این داروها را بدون نسخه (OTC) خریداری کرد.
اگر مرتب به عفونتهای قارچی مبتلا میشوید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
واژینوز باکتریال
واژینوز باکتریایی که همچنین به عنوان BV شناخته میشود، علائم مشترک بسیاری با عفونت قارچی دارد. تفاوت اصلی قابل توجه بین این دو این است که BV اغلب با بوی بد و ماهی مانند تشخیص داده میشود.
علاوه بر این، در حالی که عفونتهای قارچی اغلب شامل ترشحات سفید یا خاکستری است، BV اغلب شامل ترشحات سبز، زرد یا خاکستری رنگ است. سایر علائم BV شامل درد، احساس سوزش در هنگام ادرار و خارش واژن است.
BV میتواند از طریق اشتراک اسباب بازیهای جنسی از فردی به فرد دیگر سرایت کند. همچنین ممکن است در اثر دوش واژینال ایجاد شود. BV نیز مشابه عفونتهای قارچی، میتواند ناشی از نوسانات هورمونی ناشی از بارداری یا قاعدگی باشد. بنابراین اگر در طول دوره قاعدگی خارش دارید، ممکن است دلیل آن BV باشد.
اگر BV دارید، مهم است که فوراً به پزشک مراجعه کنید زیرا باید با آنتی بیوتیک درمان شود.
تریکومونیازیس
اگر واژن شما خارش دارد، عفونت مقاربتی (STI) ممکن است علت آن باشد. تریکومونیازیس که به عنوان “تریک” نیز شناخته میشود، یک بیماری مقاربتی بسیار شایع است که میتواند باعث خارش واژن شود. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری گزارش میدهد که ۳.۷ میلیون نفر در ایالات متحده به تریکومونیازیس مبتلا هستند.
علائم تریکومونیازیس اغلب بین ۵ تا ۲۸ روز پس از عفونت ظاهر میشوند، اما خاطرنشان میشود که تنها ۳۰ درصد از افراد مبتلا به تریکومونیازیس کلاً علائمی را گزارش میدهند. به غیر از خارش، علائم تریکومونیازیس شامل موارد زیر میباشند:
- سوزش در هنگام ادرار یا رابطه جنسی
- ترشحات کف آلود واژن که بوی بد میدهد
- خونریزی واژینال یا لکه بینی
- تکرر ادرار
تریکومونیازیس با آنتی بیوتیک قابل درمان است. اگر فکر میکنید به تریکومونیازیس مبتلا هستید، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید.
بیماریهای مقاربتی
گاهی اوقات، خارش واژن به دلیل یک بیماری مقاربتی مانند سوزاک ایجاد میشود که ترشحات و بوی بدی نیز دارد. بیماریهای مقاربتی معمولاً قبل از پریود بدتر نمیشوند؛ اما در برخی از افراد ممکن است علائم قبل از شروع دوره ظاهر شوند.
اکثر بیماریهای مقاربتی قابل درمان هستند؛ اما شما نباید منتظر بمانید تا برای تشخیص و درمان مناسب به پزشک مراجعه کنید.
تحریک
اگر اغلب در طول قاعدگی خود احساس خارش واژن میکنید، ممکن است پد یا تامپون شما مقصر باشند. ممکن است به دلیل نوار بهداشتی در شما راش پوستی ایجاد شود؛ به خصوص اگر از مواد تحریک کننده ساخته شده باشد.
تامپون همچنین میتواند با خشک کردن واژن باعث خارش آن شود. برای جلوگیری از این اتفاق، تامپونهای خود را به طور مکرر عوض کنید و از استفاده از تامپونهای با جذب بالا خودداری کنید؛ مگر این که کاملا ضروری باشد. گزینه دیگر استفاده از نوار بهداشتی به جای تامپون است.
همینطور به جای تامپون و نوار بهداشتی میتوانید از کاپ قاعدگی یا پد و یا لباس زیر قابل شستشو و قابل استفاده مجدد استفاده کنید.
سایر محصولات نیز ممکن است باعث خارش واژن شما شوند. به عنوان مثال، صابونها، ژلها و دوشهای معطر اغلب میتوانند بر سطح pH واژن تأثیر بگذارند. رایحه و مواد افزودنی موجود در این محصولات میتواند پوست حساس ناحیه تناسلی شما را تحریک کند. هنگامی که این اتفاق میافتد، میتواند باعث خارش و علائم ناراحت کننده در شما شود.
هر زمان که حمام میکنید ناحیه تناسلی خود را با آب گرم تمیز کنید. شما نیازی به تمیز کردن داخل واژن ندارید (حتی با آب) زیرا به طور طبیعی خود را تمیز میکند. اگر میخواهید از صابون بر روی ناحیه تناسلی خود استفاده کنید، از صابون ملایم، بی رنگ و بدون عطر استفاده کنید. اما به یاد داشته باشید؛ این کار اصلاً ضروری نیست.
نحوه جلوگیری یا کاهش خارش واژن ناشی از تحریک
- تامپون یا نوار بهداشتیهای بدون عطر را امتحان کنید.
- مارک محصولات بهداشتی دوران پریود را تغییر دهید و پدها یا تامپونهای ساخته شده با مواد مختلف را امتحان کنید.
- تامپون و نوار بهداشتی خود را مرتباً عوض کنید.
- از تامپون با اندازه مناسب برای خونریزی خود استفاده کنید و در صورت لزوم از انواع با جذب بالا خودداری کنید.
- اگر فقط از تامپون استفاده میکنید، به طور دوره ای از نوار بهداشتی نیز استفاده کنید.
- استفاده از کاپ قاعدگی یا پد یا لباس زیر قابل شستشو را امتحان کنید.
- از استفاده از محصولات معطر مانند دستمال مرطوب کننده معطر در ناحیه واژن خودداری کنید.
- ناحیه تناسلی را فقط با آب و صابون ملایم بدون رنگ و بو بشویید.
اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD)
اختلال نارسایی پیش از قاعدگی یا PMDD گروهی از علائم ذهنی و جسمی است که حدود یک هفته قبل از قاعدگی شما شروع میشود و اغلب میتواند تا پایان دوره پریود شما ادامه یابد. این حالت اغلب به عنوان “PMS شدید” توصیف میشود و علائم آن اغلب شبیه PMS اما شدیدتر است. علائم احساسی PMDD میتواند شامل موارد زیر باشد:
- افسردگی
- اضطراب
- عصبانیت و تحریک پذیری
- گریه مکرر
- پنیک اتک
- خودکشی
علائم فیزیکی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- گرفتگی عضلات
- حالت تهوع، اسهال و استفراغ
- حساس شدن سینه
- درد در عضلات یا مفاصل
- خستگی
- آکنه
- مشکلات خواب
- سردرد
- سرگیجه
- خارش
اگر مشکوک به PMDD هستید، با یک پزشک زنان یا متخصص دیگر صحبت کنید. ممکن است پزشک به شما درمان، دارو یا گروههای حمایتی را توصیه کند. همچنین بسیاری از گزینههای درمانی خانگی برای PMDD وجود دارد که ممکن است به کاهش علائم شما کمک کند.
التهاب
سطح التهاب ممکن است در طول چرخه قاعدگی شما بالا برود و سپس کاهش یابد. محققان تصور میکنند که این موضوع ممکن است توضیح دهد که چرا برخی از افراد مبتلا به بیماریهای مزمن علائم بدتری را قبل یا در طول دوره پریود خود مشاهده میکنند.
این همچنین ممکن است برای کسانی که دارای مشکلات پوستی، آلرژی یا تحریک پوست هستند نیز صادق باشد که قبل از پریود خود نیز متوجه بدتر شدن علائم و خارش می شوند. اما تحقیقات پیرامون این موضوع هنوز درک نشده است و نیاز به بررسی بیشتری دارد.
خشکی واژن
سطح استروژن در حوالی تخمک گذاری به اوج خود میرسد. سپس در روزهای منتهی به پریود به سرعت کاهش مییابد. این میتواند باعث خشکی واژن شود. خشکی واژن ممکن است باعث ایجاد احساس درد و خارش واژن به خصوص در هنگام رابطه جنسی شود.
همچنین فردی که به یائسگی نزدیک میشود، ممکن است خشکی واژن را تجربه کند. گاهی اوقات، زنانی که به تازگی زایمان کردهاند نیز در دوران پس از زایمان یا شیردهی متوجه خشکی واژن میشوند.
علائم دیگر خارش واژن قبل از پریود
اگر علائم دیگری در طول دوره قاعدگی خود دارید، لازم است حتما به پزشک مراجعه کنید. این علائم میتواند شامل موارد زیر باشد:
- ترشحات سبز، زرد یا خاکستری رنگ واژن
- ترشحات واژن که شبیه پنیر یا کف است
- درد یا سوزش در هنگام ادرار کردن یا رابطه جنسی
- متورم شدن ناحیه تناسلی
- ترشحات بدبو یا بوی بد ماهی که از ناحیه تناسلی شما پخش میشود
تشخیص علت خارش واژن قبل از پریود
عفونتهای قارچی را میتوان با مراجعه به پزشک تشخیص داد. پزشک شما ممکن است آن را به سادگی با معاینه یا شنیدن علائم شما تشخیص دهد.
پزشک همچنین ممکن است یک نمونه از بافت داخل واژن شما بردارد و آن را به آزمایشگاه بفرستد تا مشخص شود که آیا عفونت قارچی است یا خیر و در صورتی که عفونت قارچی باشد، تشخیص داده شود که کدام نوع قارچ شما را آلوده کرده است.
در مورد BV، پزشک ممکن است از واژن شما یک نمونه برای بررسی در زیر میکروسکوپ به منظور شناسایی باکتریها بگیرد.
تریکومونیازیس را میتوان با بررسی نمونههای مایع واژن تشخیص داد و تنها بر اساس علائم نمیتوان بیماری را معین کرد.
درمانهای خانگی خارش واژن
تعدادی درمان خانگی برای درمان خارش در دوران قاعدگی وجود دارد. این روشها شامل موارد زیر میباشند:
- پوشیدن لباس زیر نخی گشاد و خودداری از پوشیدن شلوار جین تنگ و جوراب شلواری
- اجتناب از دوش واژینال و عدم شستن ناحیه تناسلی خود با محصولات معطر
- گرفتن حمام جوش شیرین
- استفاده از نوار بهداشتیهای بدون عطر، پدهای قابل شستشو، لباس زیر جاذب یا کاپ قاعدگی به جای تامپون
- همچنین میتوانید از کرم هیدروکورتیزون استفاده کنید که میتوان آن را بدون نسخه خریداری کرد. می توان این پماد را به صورت موضعی روی پوست استفاده کرد، اما نباید داخل واژن قرار داده شود.
اگر عفونت قارچی دارید، با استفاده از کرمها و داروهای ضد قارچ بدون نسخه، علائم شما بهبود مییابند. همچنین تعدادی از درمان های خانگی برای عفونتهای قارچی وجود دارد که میتوانید آنها را امتحان کنید، از جمله:
- ماست یونانی ساده با استفاده از تامپون داخل واژن قرار داده شود.
- مصرف محصولات پروبیوتیک برای متعادل کردن حالت طبیعی واژن
- استفاده از یک شیاف واژینال که شامل روغن درخت چای رقیق شده است
- نصف فنجان سرکه سیب را به وان حمام خود اضافه کنید و ۲۰ دقیقه در آن بنشینید.
اگر عفونتهای قارچی مکرر دارید، ممکن است برای از بین بردن عفونت به داروهای قوی تر و تجویزی نیاز داشته باشید. اگر این یک مشکل ثابت است با پزشک خود صحبت کنید.
پروبیوتیکها
پروبیوتیکها ممکن است به درمان عفونتهای قارچی و BV کمک کنند. محصولات پروبیوتیک حاوی گونههایی از باکتریهای مفید هستند و به صورت خوراکی و موضعی در بازار وجود دارند.
با این حال، تحقیقات در مورد اثربخشی آنها قطعی نیست و آنها عفونت شدید واژن را نیز درمان نمیکنند.
مرطوب کنندههای واژن
برخی از افراد با استفاده از مرطوب کنندههای واژن از خشکی و التهاب واژن بهبود پیدا میکنند. مرطوبکنندهها با روانکنندهها متفاوت هستند؛ زیرا رطوبت طولانی مدت میدهند و برای روانسازی موقت برای فعالیت جنسی به کار نمیروند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
با این که درمانهای خانگی میتوانند خارش واژن را در طول قاعدگی کاهش دهند، اما اگر مشکوک به ابتلا به BV، بیماریهای مقاربتی یا عفونتهای قارچی مداوم هستید، مهم است که به پزشک مراجعه کنید. زیرا این موارد اغلب به داروهای تجویز شده با نسخه نیاز دارند.
همچنین اگر خارش شدید است یا به خودی خود از بین نمیرود، باید با پزشک مشورت کنید.
اگر مشکوک به PMDD هستید، مهم است که با یک پزشک یا روان درمانگر صحبت کنید.
سخن آخر
خارش واژن قبل و در طول قاعدگی نسبتاً شایع است و احتمالاً جای نگرانی نیست. بیشتر اوقات میتوان آن را در خانه درمان کرد. با این حال، اگر مشکوک به عفونت هستید یا اگر خارش فروکش نمیکند، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید.