بارداری, زندگی روزانه

چگونه کار کردن در دوران بارداری را مدیریت کنیم؟

کار کردن در دوران بارداری

بارداری زمان هیجان انگیزی برای مادران به شمار می‌رود، اما هم‌زمان می‌تواند زمانی پر از عدم اطمینان و نگرانی نیز باشد. اگر در دوران بارداری خود به سر می‌برید و کار می‌کنید، ممکن است استرس داشته باشید که به رئیس خود بگویید که باردار هستید. حتی ممکن است در مورد برخی وظایف شغلی خود نگرانی‌هایی داشته باشید که ممکن است شما یا کودک شما را در معرض خطر قرار دهد. در این مقاله در مورد نکات مهم و اطلاعاتی که لازم است در مورد امنیت کار کردن در دوران بارداری و مدیریت زندگی کاری، حقوق در این دوره و زمان و نحوه اطلاع دادن در مورد بارداری به کارفرمای خود بدانید، صحبت می‌کنیم.

آیا کار در دوران بارداری بی خطر است؟

به گفته سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، اکثر افراد می‌توانند در دوران بارداری به کار خود ادامه دهند. با توجه به این نکته، ایمنی شغل شما به عواملی مانند موارد زیر بستگی دارد:

  • کاری که برای امرار معاش انجام می‌دهید.
  • وضعیت سلامتی شما
  • هر گونه عارضه‌ای که ممکن است در بارداری خود داشته باشید.

در صورتی که در مورد شغل خود نگران هستید یا اگر شغلتان شما را در معرض خطرات زیر قرار می‌دهد، بهتر است در مورد کار کردن در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید:

  • مواد شیمیایی، تشعشعات یا سایر مواد خطرناک
  • ایستادن به مدت زمان طولانی یا بالا رفتن از اجسام
  • حمل یا بلند کردن بارهای سنگین
  • صداهای بلند یا ارتعاشات ناشی از ماشین آلات سنگین
  • گرما یا سرمای شدید

تعداد ساعات و حتی زمانی از روز که کار می‌کنید نیز ممکن است یک عامل مهم در تعیین مضر بودن یا نبودن کار کردن در دوران بارداری به شمار برود. یک مطالعه در سال ۲۰۱۴ روی زنان ژاپنی نشان داده است که زنان بارداری که بیش از ۴۰ ساعت در هفته کار می‌کنند، در معرض خطر سقط جنین و زایمان زودرس قرار دارند و هر چه ساعات کاری بیش‌تر باشد (۵۱ تا ۷۰ ساعت و بیش از ۷۱ ساعت)، این خطر نیز بیش‌تر خواهد بود.

خطر کار کردن در سه ماهه اول بارداری نیز به حداکثر میزان خود است. یک پژوهش دانمارکی در سال ۲۰۱۹ نشان می‌دهد که زنان بارداری که حداقل دو شیفت شب در هفته کار می‌کنند، ممکن است ۳۲ درصد بیش‌تر از افرادی که در طول روز کار می‌کنند در معرض خطر سقط جنین باشند. این پژوهش به تئوری ریتم شبانه روزی بدن و ترشح هورمونی به نام ملاتونین در بدن اشاره دارد که در محافظت از جفت نقش مهمی را ایفا می‌کند.

کاهش عوارض رایج بارداری در محل کار

این که آیا شغل شما در دوران بارداری امنیت لازم را دارد به کنار، ممکن است به دلیل علائم اولیه بارداری، انواع و اقسام احساسات ناخوشایند را در محل کار تجربه کنید. در ادامه نحوه مقابله با این علائم و نشانه‌ها در محل کار توضیح داده شده است. اما اگر درد، گرفتگی، لکه بینی یا هر علامت نگران کننده دیگری را در خود مشاهده کردید، حتماً با پزشک تماس بگیرید.

تهوع بارداری

تهوع می‌تواند از اوایل بارداری شروع شود. اگر احساس حالت تهوع می‌کنید، تمام تلاش خود را بکنید تا محرک‌هایی که باعث این احساس می‌شوند را در اطراف خود شناسایی کرده و از آن‌ها دوری کنید.

خوردن وعده‌های غذایی کوچک و میان وعده‌های تهیه شده از مواد غذایی سبک (مانند نان، کراکر، سس سیب) در طول روز می‌تواند به حال بد شما کمک کند. چای زنجبیل یا دمنوش زنجبیل نیز ممکن است حالت تهوع شما را کم‌تر کند. اگر تهوع شدید صبحگاهی دارید، ممکن است ایده مناسبی باشد که کارفرمای خود را از بارداری خود مطلع کنید. البته انجام این کار الزامی نیست. اما اگر ممکن است به خاطر حالت تهوع بارداری کارتان را از دست بدهید و برای استفاده مکرر از دستشویی مجبور باشید بیرون بروید، آن‌ها بهتر متوجه می‌شوند که چه اتفاقی افتاده است و با شرایط شما همدردی می‌کنند.

خستگی

شما ممکن است در سه ماهه اول بارداری و سپس زمانی که به موعد زایمان خود نزدیک می‌شوید احساس خستگی کنید. مطمئن شوید که در ساعات غیر کاری استراحت کافی دارید. به عنوان مثال، کارشناسان گزارش می‌دهند که شما در طول بارداری به ۸ و نیم ساعت تا ۹ و نیم ساعت خواب در هر شب نیاز دارید.

اگر خسته یا مریض هستید، ممکن است بخواهید پس از کار، استراحت کنید. سعی کنید در انجام مسئولیت‌هایی مانند خرید مواد غذایی، مراقبت از گیاهان و نظافت خانه کمک بگیرید یا حداقل از خودتان انتظار نداشته باشید که همه این کارها را زمانی که احساس خوبی ندارید انجام دهید.

آبرسانی

هنگامی که باردار هستید، نیاز به آب بدن شما افزایش می‌یابد. متخصصان توصیه می‌کنند روزانه ۸ تا ۱۲ فنجان مایعات مصرف کنید. طوری برنامه ریزی کنید که یک بطری آب بزرگ را کنار میز خود داشته باشید تا از آن استفاده کنید.

کار کردن در دوران بارداری

تکرر ادرار

در پی نوشیدن آب بیش‌تر، ممکن است بیش از حد معمول به رفتن به دستشویی نیاز داشته باشید. اگر مدیر شما این اجازه را می‌دهد، استراحت‌های کوتاه و مکرر را به جای استراحت‌های طولانی‌تر و کم‌ تکرر در پیش بگیرید. نگه داشتن ادرار برای مدت طولانی می‌تواند مثانه شما را ضعیف کند و حتی ممکن است به مرور زمان منجر به عفونت دستگاه ادراری (UTIs) شود.

درد کمر یا لگن

ممکن است در دوران بارداری درد بیش‌تری در سراسر بدن خود داشته باشید؛ زیرا هورمون‌ها باعث شل شدن رباط‌ها و مفاصل شما می‌شوند. به ویژه، کمر یا لگن شما ممکن است با بزرگ شدن شکم شما درد بگیرد. در ادامه، نکاتی را برای کاهش درد کمر و لگن در دوران بارداری توصیه می‌کنیم:

  • اگر شغل شما مستلزم ایستادن یا حرکت زیاد است، از کفش‌های راحت مانند کفش‌های کتانی استفاده کنید.
  • هنگام بلند شدن به وضعیت بدن خود توجه کنید و به جای کمر با پایین تنه بلند شوید.
  • در صورت لزوم استراحت کنید تا به بدن خود استراحت دهید. اگر برای مدت طولانی ایستاده‌اید، سعی کنید یکی از پاهای خود را روی جعبه قرار دهید تا فشار به کمر را کاهش دهید. اگر در طول کار کردن برای مدت طولانی می‌نشینید، تا جایی که ممکن است وضعیت بدنی خوبی داشته باشید و با یک بالش کوچک از کمر خود حمایت کنید.
  • برای کاهش فشار بر روی کمر و لگن، از کمربند بارداری استفاده کنید.
  • از پدهای گرم کننده یا کیسه‌های یخ برای کاهش درد استفاده کنید. (فقط پدهای گرم کننده را روی شکم خود قرار ندهید.) اگر درد بدتر شد، برای اقدامات بیش‌تر با پزشک خود تماس بگیرید.

سفرهای کاری در دوران بارداری

اگر شغل شما نیاز به سفر دارد، سعی کنید سفر را در اواسط بارداری (بین هفته‌های ۱۴ تا ۲۸) برنامه ریزی کنید. این ایمن ترین زمان برای سفر و زمانی است که احتمالاً علائم اولیه بارداری از بین رفته باشد، در عین حال شکم شما هنوز خیلی بزرگ و ناراحت کننده نیز نشده است. انجام سفر هوایی بعد از هفته ۳۶ بارداری توصیه نمی‌شود. هنگام سفر با هواپیما به نکات زیر توجه کنید:

  • سعی کنید یک صندلی در کنار راهروی هواپیما رزرو کنید تا بتوانید بلند شوید، راه بروید و دسترسی راحت تری به حمام داشته باشید.
  • کمربند ایمنی خود را در زیر شکم، روی استخوان لگن ببندید.
  • وعده های غذایی کوچک‌تری بخورید.
  • اگر به خارج از کشور سفر می کنید، مطمئن شوید که در مورد واکسیناسیون‌های لازم مطلع هستید و آن‌ها را انجام داده‌اید. همچنین توصیه می‌شود از سفر به مناطق خطرناک مثل مناطقی که خطر ابتلا به مالاریا در آن وجود دارد، خودداری کنید.
  • هنگام سفر با ماشین، زمان رانندگی را به کم‌تر از ۵ یا ۶ ساعت محدود کنید. همچنین به طور مداوم توقف کنید تا بتوانید پاهای خود را دراز کنید و همیشه کمربند ایمنی خود را ببندید.
  • در صورت داشتن هرگونه سوال یا نگرانی در مورد کار در دوران بارداری با پزشک خود صحبت کنید.

حقوق شما

کارفرمای شما ممکن است بتواند امکانات خاصی را برای شما فراهم کند که کار شما را ایمن تر می‌کند و اگر به دلیل بارداری، عوارض جانبی بارداری یا زایمان به طور موقت قادر به انجام وظایف شغلی خود نباشید، ممکن است کارفرما علیه شما تبعیض قائل نشود. در این حالت شما حق دارید مانند سایر کارگران دارای معلولیت موقت با شما رفتار شود. این بدان معناست که ممکن است به شما وظایف سبک، وظایف جانبی، یا حتی از کار افتادگی یا مرخصی بدون حقوق داده شود. مشروط بر این که این اقدامات در محل کار برای سایر کارگران دارای ناتوانی موقت نیز در دسترس باشد.

به خاطر داشته باشید که بخش‌های مختلف و شرکت‌های گوناگون، سیاست های متفاوتی با یکدیگر دارند. اگر در مورد حقوق خود سؤالی دارید، با بخش منابع انسانی (HR) شغل خود تماس بگیرید.

چگونه اخبار بارداری خود را به اشتراک بگذارید؟

هیچ استاندارد مشخصی برای این که چه زمانی لازم است به کارفرمای خود در مورد بارداری خود بگویید وجود ندارد. ممکن است احساس راحتی کنید و فوراً به آنها اطلاع دهید یا ممکن است بخواهید به دلایل مختلف این خبر را خصوصی نگه دارید. در ادامه برخی از ملاحظات برای زمانی که باید خبر بارداری خود را به اشتراک بگذارید را با شما به اشتراک می‌گذاریم:

  • اگر شغل شما شامل بلند کردن اجسام سنگین، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی یا سایر خطرات است، ممکن است بهتر باشد خبر بارداری خود را زودتر با مدیر خود به اشتراک بگذارید.
  • اگر احساس بیماری خاصی می‌کنید یا عوارض بارداری را تجربه می‌کنید که نیاز به مراجعه به پزشک یا استراحت بیش‌تر دارد، ممکن است بهتر باشد زودتر این موضوع را با مدیر خود در میان بگذارید.
  • اگر منتظر هستید که جایگاه شما در شرکت بالا برود یا جلسه بررسی عملکرد را در پیش دارید و فکر می‌کنید که اخبار بارداری شما ممکن است بر رتبه شما تأثیر منفی بگذارد، بهتر است برای اعلام این خبر منتظر بمانید.
  • اگر نگران نحوه برخورد رئیس خود با اخبار بارداری خود هستید، بهتر است تصمیم بگیرید که بیش‌تر به اعلام خبر زمان بدهید.

هفته خاصی از بارداری وجود ندارد که حتما لازم باشد در آن زمان خبر بارداری خود را به کارفرمای خود بدهید، اما به خاطر داشته باشید که در نهایت بارداری شما شروع به نشان دادن خود خواهد کرد. همینطور اگر در محل کار خود به دیگران خبر بارداری خود را گفته باشید، ممکن است این کلمه به گوش رئیس شما هم برسد. رئیس شما ترجیح می دهد اخبار را از طریق شما بشنود تا از طریق افراد دیگر یا رسانه های اجتماعی. در ادامه چند نکته را برای دادن خبر بارداری به رئیس خود به شما پیشنهاد می‌کنیم:

  • قبل از این که خبر بارداری خود را با افراد محیط کاری مطرح کنید، به سیاست‌های محل کار خود در مورد بارداری نگاه کنید. این اطلاعات ممکن است در کتابچه راهنمای کارمندان یا در یک وب سایت داخلی شرکت وجود داشته باشد. در صورتی که نمی‌توانید این اطلاعات را پیدا کنید، برای کمک و راهنمایی با HR مجموعه تماس بگیرید.
  • قرار ملاقاتی را برای بحث در مورد بارداری خود تنظیم کنید و سپس در مورد آن با مدیر و رئیس خود صحبت کنید، نه این که به طور موقت و گذری به این خبر اشاره کنید. این کار به شما زمان می‌دهد تا سؤالات خود را بپرسید و برای هر مسئله‌ای که هر یک از شما پیش‌بینی می‌کنید، راه‌حل‌های مناسب را پیدا کنید.
  • فهرستی از ایده‌ها را برای انتقال وظایف به همکاران در دوران بارداری و پیدا کردن نیروی جایگزین احتمالی در طول مرخصی بعد زایمان خود به همراه داشته باشید. در حالی که رئیس شما ممکن است پیشنهادات شما را قبول نکند، این کار ابتکار عمل شما را به رئیس شما نشان می‌دهد و همچنین مشخص می‌شود که شما به این موارد فکر کرده‌اید.
  • در مورد مدت زمانی که فکر می‌کنید بعد از به دنیا آمدن فرزندتان نیاز دارید تا مجدد به محیط کار برگردید، صحبت کنید. اگر هنوز تصمیمی در این مورد نگرفته‌اید، در مورد آن نیز صادق باشید. همچنین اگر از قبل گزینه‌های مراقبت از کودک خود را بررسی کرده باشید، ممکن است گفتن آن کمک کننده باشد.
  • لحن خود را در کل مثبت نگه دارید. شما نیازی به عذرخواهی کردن برای بارداری خود ندارید. این زمان شادی برای شما به شمار می‌رود. به کارفرمای خود اطمینان دهید که شما خود را بخش ارزشمندی از تیم می‌دانید و این موضوع فقط به خاطر باردار بودن شما تغییر نمی‌کند.
  • کمک بگیرید. در صورتی که مشکوک هستید که رئیس شما مشتاق شنیدن خبر بارداری شما نیست، بهتر است نماینده‌ای از منابع انسانی را در قرار ملاقات خود با خود بیاورید.
  • بعد از برگزاری جلسه، موضوع را به صورت کتبی پیگیری کنید. ممکن است بخواهید نامه یا ایمیلی به رئیس و منابع انسانی خود بفرستید تا برنامه‌ای را که در مورد آن در جلسه صحبت کرده‌اید را مکتوب کند. انجام این کار به جلوگیری از بروز هر گونه مشکل و ناهماهنگی در آینده کمک می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *